abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android

    2. 7. 2009 | David Kolibáč | Různé | 6194×

    Na začátku roku Palm konečně představil svůj nový, linuxový operační systém – WebOS – a také zařízení, na kterém WebOS poběží – Palm Pre. Po delší odmlce se konečně dostal na (americký) trh a ohlasů rozhodně není málo.

    Co bylo dávno

    Společnost Palm se kolem roku 2007 nacházela v nezanedbatelných finančních potížích. PalmOS těžko dokázal konkurovat Symbianu a MS Windows Mobile, která dokonce nasazovala na své výrobky samotná Palm, Inc. Nástupcem PalmOS se měla stát Access Linux Platform. V tom všem bylo docela překvapením ohlášení vývoje malého notebooku Palm Foleo (dnes bychom řekli netbooku) s linuxovým operačním systémem odlišným od ALP. Jenže u toho moc dlouho nezůstalo – projekt byl o pouhé čtyři měsíce později zrušen, jelikož náklady na údržbu dvou operačních systémů se ukázaly být vyšší, než bylo únosné. Aby toho nebylo málo, ALP byl odložen...

    Co bylo nedávno

    Na začátku letošního roku zmrzlo peklo… Palm pustil do světa informace o WebOS a posléze také o Palmu Pre. Co na tom bylo tak pozoruhodného? Začněme u WebOS a začněme zvenčí: GUI je moderní a tedy plné efektů a tedy cool. Není to ale tak úplně takové uživatelské rozhraní, na které jsme zvyklí… je tvořeno pomocí HTML, CSS, JavaScriptu, AJAXu, tedy dohromady pomocí Mojo Frameworku. To přináší revoluci do tvorby aplikací – potenciálních vývojářů je mnohem více než v případě, že by bylo nutné používat třeba C++ nebo Javu. Dodejme ještě, že jako zobrazovací jádro je použit WebKit. Na druhou stranu ale chybí nativní podpora pro aplikace z PalmOS, nicméně dojde na řešení třetí strany. Jelikož je WebOS založen na Linuxu, podporuje multitasking a jelikož má konkurovat produktům Apple a Google, je nacpaný webovými aplikacemi, ovšem ty klíčové z nich budou díky tzv. Synergy fungovat i lokálně – například všechny kontakty tak budou shromážděny na jednom místě.

    palm pre palm pre webos launcher
    Zdroj: Wikipedia; licence obrázku Palm Pre je Creative Commons Attribution 2.0.

    Palm Pre sice vypadá jako iPhone, to je dnes podmínkou úspěchu, ale v něčem se i liší: Má hardwarovou QWERTY klávesnici. Z parametrů jmenujme dotykový (mimochodem multi-touch, což bylo předmětem sporu s Apple) displej o rozlišení 480×320, Wi-Fi, GPS, třímegapixelový fotoaparát, 8 GB interní paměti (připojitelné jako Mass Storage), procesor OMAP 3430 a 256 MB RAM. Zajímavými lahůdkami jsou dotyková nabíječka fungující na principu elektromagnetické indukce, přesný akcelerometr nebo světelný senzor.

    Co je nyní

    6. června byl Palm Pre vpuštěn na americký trh, a to pod křídly operátora Sprint Nextel. Za první dva dny se prodalo přes 50 tisíc přístrojů, což je docela úspěch. Již se objevila nejedna recenze a hodnocení jsou veskrze kladná, a to především vůči WebOS. Navíc musíme vzít v potaz, že se jedná o první veřejnou verzi, takže nástup novinky od Palmu je nepochybně úspěch.

    Palm Pre už byla také hacknut, a to vcelku snadno. Negativně je hodnocena bídná výdrž baterie a místy také zpracování.

    Poněkud rozporuplný je vztah Palmu k open source, respektive ke komunitě. Například k libpurple (knihovna šířená pod GNU GPLv2) je přistupováno přes libpurple-adapter. Nebo zmatek okolo preDevCampu a NDA. Nicméně docela čerstvě byl zveřejněn přehled balíčků použitých ve WebOS. SDK má být uvolněno až koncem léta, nicméně navzdory omezením přístupu například prostřednictvím NDA došlo k jeho úniku.

    A co bude dál?

    V Evropě bychom se Palmu Pre měli dočkat do konce roku. Bylo také potvrzeno, že přístrojů s WebOS se chystá více. Zdá se tedy, že situace na poli chytrých telefonů bude ještě velice zajímavá… MS Windows Mobile svůj podíl na trhu již mají, do konce roku by se mělo objevit 18 telefonů s Androidem, specifikace LiMo R2 byly dokončeny a příští rok by měl být Symbian uvolněn jako open source.

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.7.2009 00:43 Marex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android

    A mel jsi to uz aspon v ruce ? :-)

    Fluttershy, yay! avatar 2.7.2009 06:11 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    Ne. Evropská verze není a ještě dlouho nebude (což je to podstatné).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    2.7.2009 14:09 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    Možná to nebude s tou nedostupností tak horké. Britský O2 má během týdne oznámit datum oficiální evropské dostupnosti. Nezbývá tedy než doufat, že nebudeme muset čekat až někdy do konce roku.
    2.7.2009 14:22 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    V čem spočívá „evropská dostupnost“? Vždyť to nemá GSM, aby bylo nutné měnit pásma a CDMA je stejně v každém státě jiné.
    2.7.2009 14:26 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    Evropskou dostupností je míněna GSM/HSDPA verze. Očekává se, že prve bude dostupná právě na starém kontinetu. Něco se však děje i ve Vietnamu, takže bůhví jak to s tím uvedením nakonec bude…
    4.7.2009 14:31 zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    Jak to ze nema GSM modul ?? a pres jaky modul se tedy telefonuje ??
    5.7.2009 19:39 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android

    Kdo říkal, že je to telefon? :D

    Dle výrobce zařízení umí 3G EVDO Rev A, 802.11b/g a Bluetooth. Pokud budete mít štěstí na frekvenci operátora (a bude-li ten pouštět cizí zařízení do své sítě), tak se takto připojíte do I(i)nternetu, a nebude-li operátor znemožňovat VoIP a budou-li to parametry sítě (zpoždění) dovolovat, tak si zatelefonujete.

    Váš podiv lze vysvětlit tak, že v západní Evropě drtivě dominuje GSM, zatímco ostatní „3G“ sítě skomírají coby testovací sítě a drobné pokusy ve velkoměstech. Česká republika se sítí Eurotelu byla dlouhou dobu (v takovém měřítku) jediná v Evropě. V Asii nebo v Severní Americe je situace jiná.

    3.7.2009 06:56 Marex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android

    A jak to, ze evropska verze jeste neni souvisi s tim, jestli jsi to mel nebo nemel v ruce?

    2.7.2009 06:46 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android

    "je tvořeno pomocí HTML, CSS, JavaScriptu, AJAXu [...] bídná výdrž baterie"

    Hmmm.... teda musím říct že takovýto přístup k OS a "desktopovému" prostředí na mě působí značně špatným dojmem. A sice že palm nemá na to, udělat věci pořádně. A taky to smrdí cloud computingem, jenž doufám rychle praskne jako bublina.

    Fluttershy, yay! avatar 2.7.2009 07:07 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    Cloud computing bych v podstatě vyloučil --- je to OSS a bylo to hacknuto.

    Použití webových technologií pro tvorbu aplikací je pouze krokem k usnadnění jejich tvorby...

    Co má dnes slušnou výdrž na baterie (v řádu dní)? (Ze srovnatelných zařízení, samozřejmě.)
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    mirec avatar 2.7.2009 15:41 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    No ja by som rozhodne radšej programoval v C++ s poriadnym toolkitom (napr. Qt) než javascript (vlastne je to jeden z najhorších jazykov, s ktorými som sa stretol a to tvrdím aj napriek tomu, že som v ňom robil jabber klienta).
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    3.7.2009 09:30 vice | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android

     

     

    Cloud computing bych v podstatě vyloučil --- je to OSS a bylo to hacknuto.

     

     

    ??? Jaká je souvislost mezi A a B ??? Čo také je podle vás "cloud computing" vojín Kefalín ???

     

     

    Není důležité co se stane, ale jak se to vysvětlí.
    Fluttershy, yay! avatar 3.7.2009 09:33 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    Do oblaku není nutno cokoliv odesílat.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    2.7.2009 09:34 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Pro mě je to zklamání
    Model Pre definitivně potvrdil, že cesty mé a firmy Palm se definitivně rozešly. Čekal jsem seriózní zařízení jakým Palmy vždy byly, místo toho přišli s hračkou s podivnou architekturou (aplikace v telefonu psané v interpretovaném Javascriptu a HTML - co to má proboha znamenat?) a především s nemožností normálně používat PIM - mám na mysli synchronizaci s PC a zálohování. Ne, ani v nejmenším nemám zájem vytvářet si účet v jakýchsi pochybných online službách, zálohovat obsah svého telefonu kdesi v Mracích a svěřovat komusi svá privátní data. Chápu, že to je teď (do prvního většího průšvihu) cool a IN, ale jsem holt děsně zpátečnický a mám rád své jistoty. :-)
    Na zkoušení jakýchsi zpravidla polofunkčních hacků nemám bohužel čas a Symbian na Ečkových Nokiích funguje docela dobře....
    2.7.2009 10:31 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pro mě je to zklamání
    Ja myslim, ze ten prusvih brzo prijde.. ale musi se toho ujmout media a naservirovat to dostatecne jednoduse, aby to vsichni pochopili. Vsak vzpomenme tu aferu okolo nezabespeceneho prihlasovani na mail seznamu.
    Fluttershy, yay! avatar 2.7.2009 10:50 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pro mě je to zklamání
    Ztráta dat? U Seznamu běžná praxe. Zneužití dat? Co si pak počne stát, který má také kupu dat?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    2.7.2009 11:50 Pax Avable
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pro mě je to zklamání

    Naštěstí vás nikdo nenutí ani zálohovat do mraků (pokud vím, synchronizace Pre s PC funguje pro Outlook ve woknech, zálohování taky, v Linuxu se nejspíš taky brzy dočkáme), ani si Pre kupovat namísto Ečkové Nokie. Není to krásné? :-)

    2.7.2009 13:17 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pro mě je to zklamání
    Obávám se, že nemáte tak úplně pravdu. Podle mně dostupných informací snad existuje pouze nějaká komerční aplikace použitelná s Outlookem - tedy další platba k už beztak ne úplně lacinému Pre (jsem z těch, kteří by jej kupovali nedotovaný). S jednoduchostí a spolehlivostí synchronizace původních Palmů to, jak jsem pochytil, také nemá moc společného. Každopádně výrobce jako takový s tím nepočítá a pochopitelně na něco kompatibilního s pilot-linkem můžeme zapomenout. Nutnost jako jeden z prvních kroků si zřídit účet v nějaké jejich online službě hovoří za vše (přebírám z recenzí).
    Kupovat to mě sice nikdo nenutí (nechápu proč používáte tu otřepanou frázi), ale jako dlouholetého uživatele (10 let) mě prostě Palm tímto přístrojem hodil přes palubu. Prostě zklamaný věrný uživatel a zákazník.
    2.7.2009 14:30 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pro mě je to zklamání
    Nutnost jako jeden z prvních kroků si zřídit účet v nějaké jejich online službě hovoří za vše (přebírám z recenzí).

    Tohle je zejména kvůli zálohování, synchronizovat do cloudu opravdu nemusíte. Pokud se však zamyslím nad tím, kolik lidí má Google účet, tak se tomuto přístupu společnosti Palm příliš nedivím.

    2.7.2009 22:52 Tondapirko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pro mě je to zklamání
    Já počítam s tím, že budu mít PALM PRE jako druhý telefon ke svému PALM CENTRO, které mám dokonale vyladěné po létech usilovného výzkumu :-) A uz se teda nemůžu dočkat :-)
    vlastikroot avatar 2.7.2009 12:40 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pro mě je to zklamání
    Firefox je taky napsany v XULu ("skoro" jak HTML) a interpretovanem javascriptu. A vadi to nekomu ?
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    2.7.2009 13:03 Andrej Herceg | skóre: 43
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pro mě je to zklamání
    Pravdepodobne nečítaš diskusie inak by si vedel, že to vadí dosť veľkému počtu ľudí. :)
    vlastikroot avatar 2.7.2009 14:50 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pro mě je to zklamání
    Je to opravdu XUL co vadi lidem ? Podle me lidem nejvic vadi to, jak je psany firefox a gecko vubec uz od jadra (threading model,kontexty,celkove styl toho kodu). XUL jen dopomaha k oblibenosti firefoxu, vsak to je technologie na psani vsech tech rozsireni bez kterych by byl firefox k nicemu.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    2.7.2009 15:37 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pro mě je to zklamání

    XUL neni az tak spatnej. Samozrejme neni k tomu poradna/aktualni dokumentace a vyvoj aplikaci v XULu je extreme narocnej na cas, protoze k tomu neexistuje zadny vyvojovy prostredi. To co opravdu lidem vadi je XPCOM a to jak je implementovan.

     

    Ilfirin avatar 4.7.2009 08:20 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pro mě je to zklamání
    Já diskuze čtu a došel jsem k tomu, že to vadí jen abc ultras.
    Bedňa avatar 2.7.2009 13:11 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pro mě je to zklamání

    jj, webovým aplikáciam patrí budúcnosť a hľavne to niekoľkonásobne zlacní a zrýchli vývoj softvéru, je jasné že keby to bolo napísané v Cečku tak to môže bežať na procesore s kaľkulačky, ale napísať rosiahli projekt v C je práca pre celý tím na niekoľko mesiacov, v PHP, JavaScripte a podobne to jeden človek zbúši za dva dni a nájdeme ho na každom rohu, pri dnešných cenách železa je najdrahšou časťou softvér a keď odhliadneme od ceny, všetko chcú dnes ľudia veľmi rýchlo a to sa v C a pod dnes už nedá.

    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    2.7.2009 15:15 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pro mě je to zklamání
    Ano a chudak zakaznik, ten nezaujima dnes uz nikoho. Dostane software, ktory je nedokonceny a este si kvoli nemu musi aj kupit novy HW...
    Bedňa avatar 2.7.2009 19:13 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pro mě je to zklamání

    A čo najpredávanejší softwér na svete MS Widle, asi ľuďom moc na kvalite nezáleží a lacný zrovna nieje.

    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    2.7.2009 13:24 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pro mě je to zklamání
    Na PC se to ztratí i když to není žádná velká výhra. V mobilním zařízení, kde by se měl zvažovat každý mA, který tam teče z baterky je to z pohledu technika poněkud rozežranost. Pak se nedivte, že ta zařízení mají mizernou výdrž, když i kvůli naprostým ptákovinám zatěžují CPU víc než je nutné.
    vlastikroot avatar 2.7.2009 14:46 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pro mě je to zklamání
    Nevim jak moc by bylo lepsi vyvijet stejne rozezrany GUI framework pro C nebo C++, nebo by to napsali treba v GTK (a navic treba jeste v pythonu). Je to proste jen jiny pohled na vec, mozna ze to bude dokonce i rychlejsi/min rozezrany nez treba gtk nebo qt. Kvuli ptakovinam je mozna CPU zatizene, ale hlavni veci jsou nativni, takze je to jedno.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    Daniel Kvasnička ml. avatar 2.7.2009 15:13 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pro mě je to zklamání
    Ne, ani v nejmenším nemám zájem vytvářet si účet v jakýchsi pochybných online službách, zálohovat obsah svého telefonu kdesi v Mracích a svěřovat komusi svá privátní data.
    Sync pouze mezi telefonem a pocitacem je hrozne otravny. Jsem doma, v terenu nebo v praci. A na kazdem z techto mist (doma - pocitac, v terenu - telefon, v praci - web UI) chci mit svoje data k dispozici a to aniz bych musel resit, ze kdyz prijdu domu, musim rychle pripichnout kabel (zapnout BT) a udelat sync... Proste kdyz na jednom z tech mist zadam udalost do kalendare, tak chci, aby pri pouziti tech dalsich dvou zarizeni se mi tam ta udalost objevila a ja nemusel resit vic. To same mail a kontakty (ty jako jedine ted syncuju kabelem, u nich to zas tak nevadi).
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    2.7.2009 16:14 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pro mě je to zklamání
    Taky to tak mám zařízené a dost mě děsí, že bych se musel vracet ke starým pořádkům.
    2.7.2009 23:05 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pro mě je to zklamání
    Až si budu moci pořídit synchronizačni software, který budu provozovat online na _svém_ serveru, budu vaše argumenty chápat. Do té doby budu nad vaší lehkomyslností jen nevěřícně kroutit hlavou.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 3.7.2009 08:11 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pro mě je to zklamání
    IMAP, CalDAV, Exchange, LDAP. Treba namatkou iPhone vsechny tyhle standardy ("standardy" ...Exchange) podporuje a kdyz bych byl dostatecne paranoidni, trpel chronickym prebytkem casu a bavilo me se hrabat ve zdrojacich, klidne by si mohl pro nej udelat svuj maly cloud... Stejne tak muzete vy :-)
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    3.7.2009 09:03 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pro mě je to zklamání
    Ano, to je naprosto jedinečný nápad. Jen nevím, kolik člověkodní bude asi třeba, abych to dal do nějakého opravdu snadno použitelného stavu. Nejlepší bude, když si každý všechno udělá sám. Koneckonců i ten mobilní telefon si vlastně můžeme dát doma dohromady sami. Výrobce by nám mohl v obchodě draze prodat klidně jen pár antistatických pytlíčků se součástkami, kus cuprextitu a schéma. Tišťák už si po večerech nějak namalujeme v Eaglu. :-D
    Daniel Kvasnička ml. avatar 3.7.2009 09:52 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pro mě je to zklamání
    Ctete to po sobe? Vzdyt si protirecite. Tak cloud se vam nelibi, ale sam si to taky nechcete kutit. Jisteze by to byla pakarna. Prave proto clou existuje, aby lidi nemuseli travit cas blbinama. Nebo cekate, ze na serveru udelate sudo apt-get install mail-calendar-contacts-cloud ? :-) No to by bylo pekne, ale zatim to tak nefunguje.

    Popravde receno me udivuje, ze Ubuntu nebo nektera z mainstream distribuci jeste neprisla s otevrenejsi alternativou k mobileMe. Tedy ze nainstalujete system, nekde v nejakem ovladacim panelu zadate heslo a jmeno a on vam napoji a na pozadi syncuje maily, kalendare a kontakty nekam do cloudu s tim, ze ten SW pro to je open a muzete si ten cloud udelat svuj. Kdyby se to jeste udelalo formou nejakych "connectoru", ktere by umoznovaly syncovat data z jineho SW, nez je v distru defaultne predinstalovan, bylo by to super. Proste si myslim, ze tohle by mohlo byt docela dobre lakadlo pro uzivatele.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    3.7.2009 15:17 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pro mě je to zklamání
    Ne, já si vůbec neprotiřečím.
    Jsem dlouholetý zákazník Palmu, kdysi spokojený. Teď mě hodili přes palubu (mimochodem těch dat co mám pořád ještě v "databázích" PalmOS...) s tím, abych jim případně, pokud budu chtít, svěřoval svoje data přes jakési mraky pomocí hračky, která provozuje aplikace psané v JavaScriptu(pane bože...). No a pak mně jakýsi pan Kvasnička mladší radí, že si mám backend z mraku napsat sám, když už by byl přijatelný na mém privátním serveru. Na to já nemám bohužel čas a myslím, že se právem podivuji nad uvažováním Kvasničky mladšího. To si mám jako dodělávat cokoliv co bych chtěl používat? Auto si mám doma taky smontovat sám? Můj den by musel mít alespoň 240 hodin...
    No nebudeme to dál řešit. Řešení už máme: ať si Palm jednoduše trhne nohou :-)
    Joseph avatar 3.7.2009 17:04 Joseph | skóre: 7 | blog: No_bullshiting_please | Ba'aretz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pro mě je to zklamání
    funambol - vlastny server a klient aj pre symbian, win mobile a vsetko kde je j2me. Rozchodene na debiane za 1 den aj zo skumanim temnych kutov a posadenia za apache s https. Jedine co ma stve ze klient pre symbian nepodporuje klientske certifikaty. bol by som dokonale spokojny.
    אם אין אני לי, מי לי; וכשאני לעצמי, מה אני; ואם לא עכשיו, אימתי.(פרקי אבות, פרק א, משנה יד
    2.7.2009 14:24 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    Člověka potěší článek citující několik jeho zpráviček naráz :-D

    Mám však něco k té výdrži baterie -- podle nových názorů v diskusích se výdrž podstatně zlepšila s příchodem webOS 1.0.3, taktéž se projevuje dost podivný efekt "formování" baterie (vždyť je to Li-Ion!), kdy uživatelé hlásí po pátém-desátém dnu vlastnictví přístroje velmi výrazný nárůst kapacity. Co jsem tak viděl, tak obvyklá výdrž se momentálně pohybuje od jednoho do dvou a půl dne v závislosti na frekvenci používání a zapntých rozhraních. Že by vám ale telefon umřel uprostřed dne, to se prý už nestává. Prý také pomáhá nastavení škálování frekvence a napětí procesoru.

    Některé zprávy v současnosti hovoří snad až o 400 tisících prodaných přístrojů, to se mi však zdá přehnané. Můj soukromý odhad se pohybuje někde kolem 150-250 tisíc kusů.

    Ještě dodám, že Pre umí pochopitelně provozovat i nativní aplikace. Ty jsou řešeny jako plug-iny do WebKitu obalené JavaScriptem (ovládácí rozhraní). Druhou možností (nestandardní) je přímé využití framebufferu zařízení. Na to je však potřeba vypnout systémový správce oken (pokud ho tam vůbec mohu nazývat).
    2.7.2009 19:47 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    Tak tento přístroj mě teda moc nezaujal. Programovat desktopové aplikace v HTML, CSS a JS mi přijde totálně zvrhlé. Možná to někomu přijde super, ale takové aplikace jsou: pomalé, špatně se vyvíjí, špatně se upravují, špatně se ladí. A to nemluvím o tom, že zdroják takové app je strašná slátanina.

    Myslím, že google s androidem (a toto zařízení už jsem zkoušel) ukázal, jak se to má dělat.
    Fluttershy, yay! avatar 2.7.2009 19:59 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    Programovat desktopové aplikace v HTML, CSS a JS mi přijde totálně zvrhlé. Možná to někomu přijde super...

    Třeba mně. ^_^

    ...ale takové aplikace jsou: pomalé, špatně se vyvíjí, špatně se upravují, špatně se ladí. A to nemluvím o tom, že zdroják takové app je strašná slátanina.

    To je sice pravda, ale svou aplikaci si takhle může udělat každý Franta.

    Myslím, že google s androidem (a toto zařízení už jsem zkoušel) ukázal, jak se to má dělat.

    Myslím, že Nokia s Maemem ukázala, jak se to má dělat.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    vlastikroot avatar 2.7.2009 21:21 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    +1 nemoh bych to napsat lip :-)
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    2.7.2009 22:31 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    No to ukáže až čas, jak kvalitní aplikace vzniknou pro webos a pro android;)
    3.7.2009 09:40 vice | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android

     

    To je sice pravda, ale svou aplikaci si takhle může udělat každý Franta.
    Nezaměňujme pojmy. Skin ještě zdaleka není aplikace.
     

     

     

     

    Není důležité co se stane, ale jak se to vysvětlí.
    Fluttershy, yay! avatar 3.7.2009 10:07 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android

    Chci vidět Frantu, který se bude učit C++ a, nedejte bohové, v něm bude i bastlit. Jinak HTML/CSS/JavaScript (což se ten Franta snadno naučí, pokud to ještě neumí) jsou určeny k tvorbě běžných aplikací, cituji Wikipedii:

    ...makes use of a number of web technologies such as HTML 5, JavaScript, and CSS. Palm claims that the design around these existing technologies was intended to spare developers from learning a new programming language.

    WebOS has a built-in application catalog, and APIs for extending JavaScript in order to access hardware features of the device.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    mirec avatar 3.7.2009 09:19 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    No ľudia ukázali čo od prístrojov požadujú. Stačí aby to bolo lesklé, animované a ide to na dračku. A takéto animované kraviny sa dajú celkom dobre robiť aj v javascripte. Považujem to samozrejme za strašnú kravinu, žiaden komfort oproti bežným jazykom, strašná syntax, proste hrozné. Akože pre lamy, ktoré majú chuť každému sa chváliť "aho čo to dokáže" je to super, ale reálne .. skúste si predstaviť vytvorenie rozsiahlejšej aplikácie v js.
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    Fluttershy, yay! avatar 3.7.2009 09:32 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    skúste si predstaviť vytvorenie rozsiahlejšej aplikácie v js.

    Téměř cokoliv od Google?

    Považujem to samozrejme za strašnú kravinu, žiaden komfort oproti bežným jazykom, strašná syntax, proste hrozné.

    Myslím, že třeba Ládíčkovi se JS líbí.

    Akože pre lamy, ktoré majú chuť každému sa chváliť "aho čo to dokáže" je to super, ale reálne ..

    Možná to bylo myšleno jinak ale... Co je špatného na tom, že si každý může napsat svou aplikaci? Cožpak i "neprogramátor" nemůže mít zajímavý nápad?

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    mirec avatar 3.7.2009 09:41 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android

    Len pre zaujímavosť písal som všeličo v js. Takmer vždy by som to napísal rýchlejšie v normálnom jazyku. Javascript mal dávno zomrieť, veď tá úbohá napodobenina programovacieho jazyka, nemá ani len poriadný štandard. Konštrukcie ako typeof(...) == 'string' sú fakt smiešne, žiadna typová kontrola, mizerná rýchlosť (porovnávanie stringov), ľahko nastanú konflikty.

    Co je špatného na tom, že si každý může napsat svou aplikaci? Cožpak i "neprogramátor" nemůže mít zajímavý nápad?

    Myslím, že tie 2 vety si dosť odporujú. Neprogramátori neprogramujú. A kto chce napísať aplikáciu by nemal mať problém naučiť sa iný jazyk (javu, c++ ...).

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    Fluttershy, yay! avatar 3.7.2009 10:11 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    Javascript mal dávno zomrieť, veď tá úbohá napodobenina programovacieho jazyka, nemá ani len poriadný štandard.

    ECMA? ^_^

    Konštrukcie ako typeof(...) == 'string' sú fakt smiešne, žiadna typová kontrola, mizerná rýchlosť (porovnávanie stringov), ľahko nastanú konflikty.

    Já netvrdím, že je to nějak super jazyk... (Ale je jednoduchý a rozšířený.)

    Neprogramátori neprogramujú.

    Proč by si nemohli (nesměli?) vytvořit vlastní aplikaci?

    A kto chce napísať aplikáciu by nemal mať problém naučiť sa iný jazyk (javu, c++ ...).

    Demagogie. Než abych svůj program k GPS psal v C/C++, raději bych se na to vykašlal. Nebavilo by mě to.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    mirec avatar 3.7.2009 10:18 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android

    ECMA != javascript. Skúste si v referenčnom manuáli k ECMA nájsť DOM, alebo čokoaľvek priamo týkajúce sa (X)(HT)ML.

    Demagogie. Než abych svůj program k GPS psal v C/C++, raději bych se na to vykašlal. Nebavilo by mě to.

    Chápem, že jazyk, ktorý proste funguje nie je zábavný. Uznávam, že pri písaní v js to občas urobí takú kravinu, že sa rozosmejem (dokonca občas aj spadnem zo stoličky). To ale hovorí skôr o chybách implementácie ECMA-scriptu a ako výhodu by som to rozhodne nebral.

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    vlastikroot avatar 3.7.2009 12:05 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    Javascript je nahodou dost dobry programovaci jazyk, bohuzel se casto setkava s nepochopenim. Me se na nem velmi libi napr. vyhradni pouzivani lambda funkci, nebo prototypy. A to navic nesmim opomenout kvalitni JS frameworky jako treba JQuery nebo prototype/moootols. V efektivite a jednoduchosti psani aplikaci v javascriptu se jen tak nejaky normalni programovaci jazyk nevyrovna (C/C++ urcite ne,mozna lua nebo python). Navic rychlost JS dnes v nekterych prohlizecich presahuje jine dynamicke jazyky (JIT vs. zasobnikovy stroj).
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    mirec avatar 3.7.2009 14:02 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    V efektivite a jednoduchosti psani aplikaci v javascriptu se jen tak nejaky normalni programovaci jazyk nevyrovna (C/C++ urcite ne,mozna lua nebo python).

    Snívajte ďalej.

    Alebo si radšej skúste napísať aplikáciu používajúcu infra port ako diaľkový ovládač v C++ a teraz skúste to isté ako webovú aplikáciu (tj. plugin pre webový server a ďalšie kraviny).

    Alebo si skúste implementovať tabuľku zobrazujúcu efektívne niekoľko tisíc riadkov a stĺpcov. Vo webovom prehliadači to znamená dosť hnusné využitie canvasu, alebo napísanie množstva šialených hackov nad elementom table pričom v C++ (napr. Qt) by to znamenalo implementovať pár metód abstraktného modelu.

    Javascript je nahodou dost dobry programovaci jazyk, bohuzel se casto setkava s nepochopenim.

    Tak sa pozrime na takúto situáciu:

    gombik.addEventListener('click', objekt.funkcia, false);

    Keď už sa javascript tvári ako vysokoúrovňový jazyk mohol by byť v objekte prístupný this. Namiesto toho je this window a obchádzať to musím drobným hackom (volanie funkcionálneho objektu s lokálnou referenciou na this). O zapuzdrení a podobných kravinách sa nám môže v javascripte iba snívať.

    Javascript nie je dobrý jazyk na písanie aplikácií rovnako ako nie je dobrý jazyk na písanie aplikácii, kde je dôležitý výkon. Omnoho lepšie by bolo písať v Jave, alebo C++. A kto so mnou nesúhlasí nech sa radšej naučí poriadny programovací jazyk, nie tieto napodobeniny jazykov.

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    vlastikroot avatar 3.7.2009 14:23 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    Me prijde ze vubec nezohlednujes to co se s JS da udelat, treba prave ty frameworky, a naopak vypichujes nedokonalosti implementaci. V mootools frameworku mam this vzdycky tam kde ho mam mit, dokonce si ho muzu bindovat tam kde by v normalnim jazyce jako treba C++ nebyl. JS ma vyhodu v obrovske rozsiritelnosti. Copak tohle muzes udelat treba v C++ ?
    this.add("necozajimaveho"); // vola se metoda add v tomto objektu
    pole.each(this.add,uplnejinyobjekt); // vola se metoda v add v tomto objektu, ale jako this ma uplnejinyobjekt
    
    Ne ze by to umel javascript samotny, ale poskytuje moznosti jak toho docilit. Napr. stejny kod muze slouzit 2x pro uplne jinou vec, podle toho jak je volan. A to naprosto jednoduse, stejnym zpusobem jako pracuji s promenyma, tak muzu pracovat s kusama kodu.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    mirec avatar 3.7.2009 14:46 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android

    Frameworky sú len spôsob ako obísť chybný návrh javascriptu. Veď prečo meniť štandard a mať funkcie bežiace v natívnom kóde, keď sa to dá obaliť do tony „nepriestrelného“ javascriptu? Používať js framework na mobilnom zariadení je už totálna zhovadilosť.

    A ak porovnávame jazyk s produktmi tretích strán tak myslím, že C++ s Boost-om je delo trošku inej triedy.

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    vlastikroot avatar 3.7.2009 15:00 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    Tak urcitou uroven abstrakce (jakou JS framework obsahuje, a to jak nad jazykem, tak i nad kupou dalsich veci - ale volitelne) potrebujes vzdycky. Nebo taky v php pises primo do html kodu znacky s kodem ? Podle me i to mobilni zarizeni potrebuje nejakou abstrakci (minimalne na GUI), tak proc by nemohlo mit trochu javascriptu, aby se staral o jednoduchost a efektivitu psani aplikaci na urovni jazyka? Vsak v modernich JS strojich jako V8 je stejne vetsina chovani samotneho javascriptu jen par kousku javascriptu, jen uplny zaklad je nativni. A jak je to rychle ;-)
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    3.7.2009 14:53 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    Alebo si skúste implementovať tabuľku zobrazujúcu efektívne niekoľko tisíc riadkov a stĺpcov. Vo webovom prehliadači to znamená dosť hnusné využitie canvasu, alebo napísanie množstva šialených hackov nad elementom table pričom v C++ (napr. Qt) by to znamenalo implementovať pár metód abstraktného modelu.
    Motáš dohromady dvě věci, které spolu nesouvisí. Programování pro webové prohlížeče by byl humus v libovolném jazyce.

    Když použiješ QtScript, nebude implementace té tvojí tabulky s několika tisíci řádky nijak moc složitější, než v C++ a pořád používáš JavaScript. Ale ani v jednom případě to není nějaká zázračná schopnost jazyka, jenom vlastnost použité knihovny.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    3.7.2009 14:55 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    Motáš dohromady dvě věci, které spolu nesouvisí.
    Tedy ony spolu souvisí, ale ne v tomto kontextu. Není chybou Javascriptu jako jazyka, že se používá na webu, kde nejsou dostatečné prostředky pro kreslení GUI.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    3.7.2009 15:06 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    To není, ale pokud jsem správně četl, má to být DOM+JS, takže nic nového se nekoná a můžeme vrátit k debatě o DOM+JS;)
    3.7.2009 15:03 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    Já osobně si myslím, že není problém ani tak v JS, ale v DOM. V javascriptu mám aplikaci, co má asi 10.000 řádků a není to problém, ani rychlost vykonání toho javascriptu není problém, ale problém je DOM. Udělat totiž aplikaci v JS znamená použít nějaký framework (já si vybral qooxdoo), framework obvykle vytváří widgety s velkým overheadem na DOM elementy, snaží ze cachovat, vytvářet dom-on-demand, atd. Všechny tyto věci v konečném smyslu jen zdržují, protože to jsou vrstvy navíc vytvořené z historických důvodů pro IE.

    Dále vidím problém v používání frameworků (ne nepříčí se to s tím, co jsem napsal). Možná se to někomu zdá super, ale pokud každá aplikace bude používat jiný framework (nevím jak to mají řešené ve webos, ale v diskuzi jsem slyšel rozplývat se nad mootools a jquery), tak to bude nejen náročné, ale nikdo se v tom nevyzná. Každý framework si definuje svůj objektový model, svoje widgety (většinou velmi omezený počet), atd..., ale kombinovat těch frameworků více je většinou na nic (někdy i kolize typu $). Zkuste si napsat nějakou aplikaci třeba ve zmíněném mootools! Aby obsahovala třeba treecontrol, nebo nějaký seznam o 10000 položkách, popup menu, atd. (Já jsem to zkoušel, není o co stát). Dále si zkuste dělat v JS třeba databinding. Si představte, že by linuxové aplikace byly dělané ve 20 GUI toolkitech, různě, je to vůbec představitelné?

    (trochu jsem se rozepsal, reaguji i na jiné přispěvky, souhlasím s mircem)
    Fluttershy, yay! avatar 3.7.2009 15:05 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    Možná se to někomu zdá super, ale pokud každá aplikace bude používat jiný framework (nevím jak to mají řešené ve webos, ale v diskuzi jsem slyšel rozplývat se nad mootools a jquery), tak to bude nejen náročné, ale nikdo se v tom nevyzná.

    Ve WebOS se používá Mojo, který poskytuje přístup k HW.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    3.7.2009 15:09 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    aha, takže to mají jquery bastliči stejně po ptákách :-)
    mirec avatar 3.7.2009 15:14 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    Ako je zabezpečený samotný systém povedzme pri prehliadaní webu? Alebo je jadro používané vo webovom prehliadči iné než jadro, ktoré používajú samotné aplikácie? Čo znamená priamy prístup k HW (prístup k framebufferu?)?
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    3.7.2009 15:15 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Palm Pre a WebOS, konkurent pro iPhone a Android
    Podle mě je udělaná komunikace s HW přes JSON + nějaké rozšíření ve webkitu v C++.
    5.7.2009 14:08 snehuliak
    Rozbalit Rozbalit vše mne sa tiez nepaci ze je to nad js

    > Čo znamená priamy prístup k HW (prístup k framebufferu?)?

    Mozno implementovali funckie poke a peek ;)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.