abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 732 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Red Hat: Den otevřených dveří 2009

    30. 4. 2009 | Jan Drábek | Různé | 3079×

    Dne 29. dubna 2009 proběhl v brněnské pobočce Red Hatu den otevřených dveří. Pobočka není ani co by kamenem dohodil od zastávky šaliny číslo 12 (u nás žádné tramvaje nejezdí), velký poutač Red Hat na střeše budovy snad nejde přehlédnout.

    Ve vestibulu čekala slečna v červeném (fotku bohužel nemám) a nasměrovala mě do druhého patra. Celá akce se konala ve druhém a třetím patře typicky kancelářské budovy. Na začátku čekala další slečna v červeném a dala mi v plánek pater se seznamem přednášek a seznam lidí k jednotlivým projektům, na kterých pracují – včetně jejich rozmístění kanceláří. Přesto jsem na začátku poměrně tápal (než jsem pochopil, že chápu plánek vzhůru nohama).

    rh letak

    red hat dod 3
    No, neztratili byste se?

    V každém patře byla kuchyňka s občerstvením (džus, chlebíčky a nějaké ovoce). Jednotlivé přednášky byly situovány v prezentačních místnostech rozesetých po celé budově. Začátky přednášek byly časově naplánovány, ale u některých to bylo zřejmě jen zbožné přání.

    red hat dod 2

    Vyjmenuji přednášky dle plánu a u tří přidám svůj vlastní komentář, víc jsem opravdu nestihl (kdybych býval neměl to fyzikální cvičení...).

    Red Hat Enterprise Linux and Fedora

    Vztah Fedory a Red Hat Enterprise Linuxu. Jak vypadá vývoj pro obě distribuce.

    Tato přednáška shrnovala cíle Red Hat Enterprise Linuxu, Fedory, jejich vývojový cyklus. Přednášející (náhodou můj soused z baráku – to Brno je ale malé město!) nezapomněl vysvětlit, jak Red Hat přispívá komunitě a jak pracuje s lidskými zdroji.

    Připomněl, že patche, které vyvinou uvnitř, se snaží co nejdříve dostat do upstreamu, protože udržovat patche znamená potřebu vývojářů, a připojil pár zajímavých historek.

    red hat dod 1

    Red Hat Czech

    Informace o Red Hatu a plánech vývojového centra v Brně. Informace o pozicích a formách spolupráce pro studenty VŠ.

    Další přednáška, kterou jsem navštívil. Představila nám mateřskou firmu, českou pobočku, plány ohledně přijímání nových zaměstnanců a požadavky a bonusy zaměstnanců.

    Ze zajímavostí uvedl, že firma je i po roce s krizí stále v zisku a v příštích 10 měsících plánuje brněnská pobočka nabrat 50 zaměstnanců. Přednášející také zdůraznil že Red Hat spolupracuje s vysokými školami v Brně, a to jak formou diplomových a bakalářských prací, tak i letními brigádami.

    Desktop

    Diskuze a prezentace na téma Firefox, Mozilla, GTK+, Gnome, OpenOffice.org.

    Tam jsem párkrát nakoukl a rozebírala se zajímavá témata jako architektura Firefoxu, později se experimentovalo s gvfs a bluetooth. Dále jsem se dozvěděl, že HAL má být postupně nahrazen nově vznikajícím DeviceKit.

    Quality Engineering

    Quality Engineering obecně a jeho role v Red Hatu. Může free software konkurovat v kvalitě komerčním produktům? Přehled QE týmů v Brně, co zajímavého děláme a koho hledáme.

    Security Team

    Přehled týmů zabývajících se bezpečností a představení jejich projektů.

    BaseOS – soutěž v opravování bugů

    Opravování bugů na čas. Je možné si vybrat problémy v různých jazycích. Nejúspěšnější lovci bugů budou odměněni.

    Kernel/Virtualization

    Představení týmu a jeho úlohy při vývoji kernelu.

    Satellite

    Systém pro správu a aktualizaci počítačů, založený na otevřených standardech a nabízející webové grafické rozhraní pro vzdálenou administraci desítek až desetitisíců systémů.

    Na tuto přednášku jsem se také stavil. Skupina ještě dlouho diskutovala, a tak se mi dostalo jen letmého přeletu nad prezentací – nicméně toto řešení mě zaujalo – jak spravovat co nejefektivněji všechny životní cykly X počítačů, dělení do organizací apod. Více najdete na http://www.redhat.com/spacewalk/.

    JBoss QE & JBoss projects

    Představení týmu a práce v Brně. Popis a ukázka práce JBoss Quality Engineera.

    Seznámení a živá ukázka některých projektů vyvíjených v rámci JBoss, JGroups, JBossCache, JBoss Developer.

    Zhodnocení a závěr

    V každé prezentační místnosti se za zodpovězení drobné otázky dostávaly „dárky“ – čepice, tričko, hrneček, propiska (já dostal hrnek s barevnými tečkami a logy JBoss a tričko s logem Red Hat).

    Akce to byla vynikající, nebylo přecpáno, ale ani nebylo lidí málo.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.4.2009 00:28 Aldagautr | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Red Hat: Den otevřených dveří 2009

    tak v zari nebo v dubnu? :-)

    o svobodu prichazi nejsnaze ten, kdo o ni nikdy nebojoval
    30.4.2009 00:50 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Red Hat: Den otevřených dveří 2009
    Sorry, opraveno.
    30.4.2009 00:29 Spajk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Red Hat: Den otevřených dveří 2009
    Zdravim, navstivil sem tuto akci a muzu s klidem konstatovat, ze skvely. Navstivil sem par prednasek, opravil jeden bug v shellovym skriptu a dal si nejaky obcerstveni. Nahodou sem potkal kamose, kterej tam pred nedavnem nastoupil a vubec o tom nedal vedet. Po studiu na FI MUNI se budu snazit uplatnit s "moji anglictinou". :-) snad se podari.
    30.4.2009 07:42 Fidel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Red Hat: Den otevřených dveří 2009

    Super akce.

    Fajn lidi,  přednášky i občerstvení, jen to poslední místo v debugovací soutěži zabolelo :-(

    Ale nejhezčí byly modré oči slečny u dveří v 2. patře :-)

    Rezza avatar 30.4.2009 10:36 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Red Hat: Den otevřených dveří 2009

    Tak trebas pristi rok to bude lepsi, neni trebas smutnit! Dulezite je zucastnit se, trosku protentovat mozkove zavity! Vsem dekujem za ucast, byli jste skveli!

    30.4.2009 09:22 Radek Novacek | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Red Hat: Den otevřených dveří 2009

    Nezapamatoval si někdo náhodou ten link, kde budou výsledky soutěže v hledaní bugů? Říkal jsem si, že si to přece zapamatuju a nebudu si to psát... tak jsem se zase jednou přecenil...

    30.4.2009 10:26 pok | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Red Hat: Den otevřených dveří 2009
    Ahoj, vysledky jsou tady: http://people.redhat.com/varekova/
    Rezza avatar 30.4.2009 10:35 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Red Hat: Den otevřených dveří 2009

    Gratuluji k peknemu vysledku ;-)

    30.4.2009 10:48 Radek Novacek | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Red Hat: Den otevřených dveří 2009

    Já děkuji za zajímavou a originální soutěž :-)

     

    Rezza avatar 30.4.2009 12:45 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Red Hat: Den otevřených dveří 2009

    Nas zase moc potesilo, kolik lidi se zucastnilo a ze se Vam to libilo, diky!

    izidor avatar 30.4.2009 09:40 izidor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Red Hat: Den otevřených dveří 2009
    Zúčastnil som sa DOD RedHatu aj ja. S celým priebhom akcie som bol nadmieru spokojný... A v chytaní bugov som vyriešil 7 bugov :-)

    BTW: chlapíci z RedHatu spomínali, že výsledky súťaže pastnu niekde ako správičku... Uvidíme..
    30.4.2009 13:55 tomfi | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Red Hat: Den otevřených dveří 2009

    Škoda že to bylo ve středu... proč všechny zajímavé akce jsou ve středy  (zrovna den, kdy mám nejvíc práce :D ) ..

    asi se budu muset do budoucna postarat o přesun středečních povinností.. jen doufám, že se všichni nerozhodnou přesunout i akce na jiný den :D

    Vždyť jsou to jen jedničky a nuly ...
    30.4.2009 14:31 Ladislav Nešněra | skóre: 30 | blog: ..+2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Red Hat: Den otevřených dveří 2009

    škoda že pozvánka nebyla trošku konkrétnější. Myslím, že loni byl dostupný detailní rozpis. Ale možná se pletu a letos jen špatně hledal :-(

    30.4.2009 23:35 mrk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Red Hat: Den otevřených dveří 2009
    Moc pekne to bylo. Sice jsem v loveni bugu vyhral jen tuzku, ale i tak z ni mam radost :). Pristi rok snad budu lepsi ;). A dalsi rok se snad pokusim jit na pohovor :D.
    1.5.2009 14:40 zelo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Red Hat: Den otevřených dveří 2009

    Zucastnil som sa aj ja na tejto akcii, mozem povedat ze akcia sa velmi vydarila a bol som spokojny

    1.5.2009 16:12 joe
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Red Hat: Den otevřených dveří 2009
    Bezpochyby to bylo velice zajimave, ale krome informace, ze Jan Drabek byl na DOD RH, by clanek hodny zverejneni asi mel obsahovat vice.
    Jan Drábek avatar 3.5.2009 17:29 Jan Drábek | skóre: 41 | blog: Tartar | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Red Hat: Den otevřených dveří 2009

    Například?

    01010010 01000101 01010000 01101100 01001001 00110010 01000100 01100101 01010110

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.