abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 13:00 | Komunita

Do 30. října se lze přihlásit do dalšího kola programu Outreachy (Wikipedie), jehož cílem je přitáhnout do světa svobodného a otevřeného softwaru lidi ze skupin, jež jsou ve světě svobodného a otevřeného softwaru málo zastoupeny. Za 3 měsíce práce, od 4. prosince 2018 do 4. března 2019, v participujících organizacích lze vydělat 5 500 USD.

Ladislav Hagara | Komentářů: 9
včera 22:22 | Komunita

Společnost Purism představila kryptografický token Librem Key. Koupit jej lze za 59 dolarů. Token byl vyvinut ve spolupráci se společností Nitrokey a poskytuje jak OpenPGP čipovou kartu, tak zabezpečení bootování notebooků Librem a také dalších notebooků s open source firmwarem Heads.

Ladislav Hagara | Komentářů: 6
včera 20:33 | Nová verze

Společnost NVIDIA oficiálně vydala verzi 10.0 toolkitu CUDA (Wikipedie) umožňujícího vývoj aplikací běžících na jejich grafických kartách. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 20:00 | Upozornění

Příspěvek Jak přežít plánovanou údržbu DNS na blogu zaměstnanců CZ.NIC upozorňuje na historicky poprvé podepsání DNS root zóny novým klíčem dne 11. října 2018 v 18:00. Software, který nebude po tomto okamžiku obsahovat nový DNSSEC root klíč, nebude schopen resolvovat žádná data. Druhým důležitým datem je 1. února 2019, kdy významní výrobci DNS softwaru, také historicky poprvé, přestanou podporovat servery, které porušují DNS standard

… více »
Ladislav Hagara | Komentářů: 5
včera 15:55 | Pozvánky

Spolek OpenAlt zve příznivce otevřených řešení a přístupu na 156. brněnský sraz, který proběhne v pátek 21. září od 18:00 v restauraci Na Purkyňce na adrese Purkyňova 80.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 13:22 | Nová verze

Alan Griffiths z Canonicalu oznámil vydání verze 1.0.0 display serveru Mir (GitHub, Wikipedie). Mir byl představen v březnu 2013 jako náhrada X serveru a alternativa k Waylandu. Dnes Mir běží nad Waylandem a cílen je na internet věcí (IoT).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
20.9. 22:00 | Nasazení Linuxu
Stabilní aktualizace Chrome OS 69 (resp. Chromium OS), konkrétně 69.0.3497.95, přináší mj. podporu linuxových aplikací. Implementována je pomocí virtualizace, a proto je tato funkce také omezena na zařízení s dostatkem paměti a podporou hardwarové akcelerace, tudíž nejsou podporovány chromebooky s 32bitovými architekturami ARM, či Intel Bay Trail (tzn. bez Intel VT-x).
Fluttershy, yay! | Komentářů: 5
20.9. 21:32 | Zajímavý projekt

Došlo k uvolnění linuxové distribuce CLIP OS, vyvíjené francouzským úřadem pro kybernetickou bezpečnost ANSSI, jako open source. Vznikla za účelem nasazení v úřadech, kde je potřeba omezit přístup k důvěrným datům. Je založená na Gentoo.

Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
20.9. 16:00 | Komerce

Zjistěte více o bezpečné a flexibilní architektuře v cloudu! IBM Cloud poskytuje bezpečné úložiště pro Vaše obchodní data s možností škálovatelnosti a flexibilitou ukládání dat. Zároveň nabízí prostředky pro jejich analýzu, vizualizaci, reporting a podporu rozhodování.

… více »
Fluttershy, yay! | Komentářů: 12
20.9. 12:22 | Nová verze

V dubnu letošního roku Mozilla představila webový prohlížeč pro rozšířenou a virtuální realitu Firefox Reality (GitHub). V úterý oznámila vydání verze 1.0. Ukázka na YouTube. Firefox Reality je k dispozici pro Viveport, Oculus a Daydream.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
Na optické médium (CD, DVD, BD aj.) jsem naposledy vypaloval(a) data před méně než
 (13%)
 (14%)
 (21%)
 (23%)
 (25%)
 (4%)
 (1%)
Celkem 388 hlasů
 Komentářů: 33, poslední 16.9. 11:55
Rozcestník

Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“

3. 11. 2010 | David Ježek | Recenze | 6894×

Včera se objevilo již čtrnácté vydání linuxové distribuce Fedora, tentokrát s přívlastkem „Laughlin“. Bez dlouhého úvodu se pojďme podívat, jak systém vypadá.

Obsah

Úvod

link

14. Fedora je pojmenována po Robertu B. Laughlinovi, nositeli Nobelovy ceny za fyziku pro rok 1998 za objevy ve specifické oblasti kvantové mechaniky. Mezi hlavními novinkami je zde Spice, kompletní open source řešení pro interakci mezi virtualizovanými desktopy se vzdáleným přístupem k virtuálním strojům QEMU. Toto vydání také zahrnuje Meego, Amazon EC2 cloud či kompilátor jazyka D.

Instalace

link

Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14

Instalační proces ničím zvláštním nepřekvapí, na rozdíl od Ubuntu pak neprobíhá na pozadí zadávání dat, vezme si tedy v principu adekvátně více času (závisí pochopitelně na tom, jaký provedete výběr balíčků – hlavní rozdíl oproti Ubuntu).

Zabydlování

link

Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14

Nový wallpaper a klasické GNOME.

Fedora 14 Fedora 14

Jedním z prvních kroků bude jistě nastavení aktualizací systému, …

Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14

… instalace dodatečných programů, …

Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14

… nastavení různých předvoleb systému (Creative X-Fi nechutná ani Fedoře), …

Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14

… případně změny v preferovaných aplikacích, …

Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14

… nastavení firewallu, pokud požadujete nějaké specifické úpravy, …

Fedora 14

… hlášení chyb, …

Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14

… nastavení sítě, …

Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14

a nakonec třeba také zálohování na různá místa, včetně zmíněného cloudu.

Fedora 14 Fedora 14

Uživatelské přívětivosti pak patrně moc nepřispěje, když na vás po jisté době vyskočí například jakési varování SELinuxu, který se rozhodl čemusi zabránit. Zajímavé, ale pro běžného uživatele spíše matoucí.

Fedora 14 Fedora 14

Fedora používá LVM, pročež i ve čtrnáctce jsou přítomny příslušné nástroje.

Aplikace

link

Fedora 14 Fedora 14

Standardním přehrávačem videa je zde klasicky Totem, jak je na distribuci s GNOME v základu zvykem. Totem si umí říci o dodatečné kodeky, ale na rozdíl od Ubuntu není ve Fedoře standardně nastaveno stahování těchto uzavřených/patentově chráněných věcí, takže vše končí přesměrováním na stránku s popisem, jak toto upravit. Nejde samozřejmě o nepřekonatelný problém, ale lenivost, kterou v nás pěstuje Ubuntu, zde může způsobit rozčarování :-).

Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14

Fedora tradičně disponuje i prostředím KDE (není ve standardním výběru balíčků pro instalaci, je nutno dodatečně zaškrtnout), jehož přehrávač KMplayer disponuje slušnou sadou nastavení.

Fedora 14 Fedora 14

Nástroje pro formát Matroška nyní podporují i odvozený kontejner WebM od Google, resp. WebMV a WebMA pro video/audio.

Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14

Dnes se pro změnu podíváme na vypalovací nástroj Brasero. Při tvorbě projektů umí kupříkladu indikovat, kolik z prostoru zabírají jednotlivé prvky a barevně odlišit, jestli již došlo k přetečení velikosti média. Součástí je i editor obalů. Přidávané soubory lze samozřejmě přímo z okna projektu otevírat a upravovat, viz DNG otevřený v Shotwellu (ten jsme si představili blíže v recenzi Ubuntu 10.10).

Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14

RAW Therapee nám již dlouho stagnuje na verzi 2.41 a ufraw zas tak zajímavý není, pokud bychom si jej měli ukazovat několikrát do roka, proto si nainstalujme placenou Bibli 5 Pro. Tvůrce má na webu RPM balíček, s nímž si Fedora bez potíží poradí. Povídání o tomto mocném nástroji by ale vydalo na vlastní seriál, dnes jej berte jen jako ukázku instalace uzavřeného komerčního programu od tvůrce, který na Linux „nekašle“.

Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14

K Bibli se pak sluší doplnit i ve Fedoře již zabydlenou správu barev.

KDE 4.5.x

link

Krátce se také podívejme na prostředí KDE.

Fedora 14 Fedora 14

Fedora se také jako ostatní drží Kickoff menu.

Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14

Systémová nastavení tohoto prostředí jsou shodná se všemi dalšími distribucemi, včetně praktické stránky „sysinfo:/“.

Fedora 14 Fedora 14

Z aplikací například Konqueror a KsCD (poměrně primitivní, navíc načítá chybné údaje o CD, toto nebyl Vivaldi, nýbrž Rimskij-Korsakov). Pro zvuková CD má ale Fedora s KDE daleko zajímavější výbavu.

Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14 Fedora 14

Přímo ze správce souborů lze s média vytáhnout hudbu ve FLAC, WAV či OGG, a to jak po jednotlivých skladbách, tak v jednom velkém souboru. Velmi sympatická a použitelná věcička, v liště jste informováni o průběhu grabování včetně možnosti si jej vytáhnout do vlastního okénka na ploše. Toto je skutečně velice sympatická věc, kéž by fungovala i na DVD-Video, resp. dnes zejména Blu-ray disky :-).

Celkově je pak KDE ve Fedoře implementováno poměrně slušně (doinstalovával jsem jej dodatečně, proto asi není zcela počeštěno).

Závěr

link

Pokud mohu shrnout krátké zkušenosti s Fedorou 14 na hi-endovém PC (Cire i7, GeForce GTX 480), pak musím zmínit zejména výrazně pomalejší start oproti Ubuntu. To, že systém nemá od základu v sobě kodeky a nesvobodné věci jako Flash (což vše umí nově Ubuntu přidat již při instalaci, přeje-li si to uživatel), je pouze otázka přístupu tvůrců k věci a nelze to považovat za zápor.

14. vydání se u mne chovalo lépe než 13. před několika měsíci, za celou dobu se mi nepodařilo „přimět“ nějakou aplikaci k pádu, abych měl hezký screenshot pro reportování chyb (ale pravdou je, že zlobivý CinePaint jsem tentokrát nezkoušel). Se systémem se jako vždy celkem příjemně pracovalo, vzhled prostředí je pak otázkou subjektivního vkusu a změny jsou ostatně víceméně jen o wallpaperu.

       

Hodnocení: 85 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

Jardík avatar 3.11.2010 00:22 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Mě zklamal správce balíčků. Při prvním startu to ukázalo "Starting a vyselo to tam 5 minut, přitom se nic nedělo (ani disk nehrabal, ani router nesignalizoval přístup na net), zavřel sem, otevřel znovu. Tentokrát tam nebylo "Starting", ale výběr kategorie nedělal nic, hledací políčko nic. Kdyby to alespoň bylo k něčemu a ukázalo to nějakou hlášku, co tomu je ... bohužel nemožnost doinstalovat další aplikace je fakt špatná věc (na konzolové nástroje kašlu).
Věřím v jednoho Boha.
3.11.2010 00:35 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“

Hledej chybu u sebe. Mně to funguje ok i na F13 i na F14.

PS.: Píšeš sem jen v depresích nebo máš takovou náladu dlouhodobě ?

Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
Jardík avatar 3.11.2010 11:38 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Hledat chybu u sebe? Vždyť jsem pustil Live-CD, nic jsem s tím nedělal (kromě zmenšení fontu na 8pt), spustil to a prostě se to tak zachovalo. Zajímavé je, že když jsem Live-CD spustil podruhé, tak to fungovalo. Takovéhle náladové chování je opravdu super. Kdyby to tam radši pořádně ukazovalo, co to dělá/nedělá.
Věřím v jednoho Boha.
4.11.2010 08:37 Rovano
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Kontroloval jsi zdroj pro médium? Kontroloval si to po napálení?
Jardík avatar 4.11.2010 11:56 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Né, jsem úplně blbej. Samozřejmě, checksum vždycky kontroluju, stejně jako vypálený disk.
Věřím v jednoho Boha.
5.11.2010 08:02 Rovano
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Z ničeho Tě neosočuju. Jistota je jistota. Lidi jsou různí.
vain avatar 5.11.2010 08:25 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Zvlášť Jardík je speciální ;-)
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
gtz avatar 5.11.2010 11:31 gtz | skóre: 27 | blog: merlins | Brno - Venkov / Rosicko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
O to ani nejde, vem si, že když se to stane nějakému BFU co udělá? bude zkoušet konzolu a hledat na forech, jistě, že ne. Smaže to a buď použije něco co funguje nebo se vrátí nazad do Widlí.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
vain avatar 5.11.2010 12:12 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
S tím já souhlasím, že by to fungovat "mělo". Ale rozhodně, kdybych zkoušel nějaký systém z LiveCD, a něco tam nefungovalo, svedl bych to na to, že ten systém běží z CD, ne na to, že to nefunguje. Jde spíše o tu inteligenci toho BFU.
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
Jardík avatar 5.11.2010 18:04 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Ano, já bych to na to svedl taky, pokud by to ovšem po druhém bootu zázračně nefungovalo ...
Věřím v jednoho Boha.
3.11.2010 14:30 PetrHL | skóre: 17 | blog: petr_h | Neratovice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Bohužel jsem na tom stejně. Ani druhý start nepomohl. Ani třetí. Prostě tam nemám žádné balíčky.
"Do, or do not. There is no 'try.'" -- Jedi Master Yoda | CQRLOG | HamQTH | Domů
michich avatar 4.11.2010 09:45 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
PackageKit při inicializaci provádí ekvivalent příkazu yum repolist. Vyzkoušej prosím, jestli ti tento příkaz proběhne v rozumném čase a jestli nehlásí nějaké chyby.
4.11.2010 10:33 PetrHL | skóre: 17 | blog: petr_h | Neratovice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Už to chodí. Ale je zajímavé, že se to rozjelo až po ručním spuštění yum repolist. Obnovení z GUI programu nepomáhalo. Díky za radu.
"Do, or do not. There is no 'try.'" -- Jedi Master Yoda | CQRLOG | HamQTH | Domů
3.11.2010 14:48 Zdenek 'Mst. Spider' Sedlak | skóre: 38 | blog: xMstSpider
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Mas aktivni F14 repo?

Vyzkousej
yum clean all &&  yum update
jestli ti to nacita repozitare.
Jardík avatar 3.11.2010 19:35 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Psal jsem někde výše, že to bylo přímo z Live-CD. Poprvé nic a zlobilo to, podruhé už to fungovalo, potřetí jsem už nezkoušel. Jinak repo tam snad bylo, já ho neodebíral a protože to podruhé fungovalo (ve Fedoře 13 to z livecd taky fungovalo), tak předpokládám, že je přednastavené.
Věřím v jednoho Boha.
3.11.2010 00:28 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“

Mezi hlavními novinkami je zde Spice, kompletní open source řešení pro interakci mezi virtualizovanými desktopy se vzdáleným přístupem k virtuálním strojům QEMU. Toto vydání také zahrnuje Meego, Amazon EC2 cloud či kompilátor jazyka D.

Hmm, škoda že ve screenech nic z toho nenajdu.

 

Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
David Ježek avatar 3.11.2010 00:38 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB | Poděbrady
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
jako vždy snad pod každou ss-recenzí zopakuji, že tyto články jsou povrchnějším průletem po vzhledu systému a jeho ovládání. tyto hlubší věci spadají do konceptu "pořádné recenze systému", kterou, jsetli jsem dobře pochopil, opět nikdo nechtěl napsat. věřím, že pokud by ses toho chtěl ujmout, tak to Luboš uvítá...
4.11.2010 20:12 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Co mi to cpeš ? Já jsem čtenář, né redaktor.
Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
pavlix avatar 4.11.2010 22:38 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Kritizovat umí každý :).
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
3.11.2010 07:25 Zdenek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Jakou verzi X-Fi mate? Me totiz jede v pohode out-of-box uz od F12, vcetne soucasne F14. Mam X-Fi Fatal1ty do PCI.
michich avatar 3.11.2010 08:06 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Ta hláška od SELinuxu se objevila při spouštění toho proprietárního programu?

Vypadá to tak:
$ readelf -l bibble5 |grep -i stack
  GNU_STACK      0x000000 0x00000000 0x00000000 0x00000 0x00000 RWE 0x4
David Ježek avatar 3.11.2010 11:13 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB | Poděbrady
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
přiznám se že už vůbec nevím, z jaké fáze přípravy screenů pochází tyhle dva... :-S
belisarivs avatar 3.11.2010 08:47 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Docela me trisklo do oci "Zmeny se testuji" a "Balicky se instaluji".
IRC is just multiplayer notepad.
michich avatar 3.11.2010 13:09 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Co je na tom blbě?
3.11.2010 10:30 uhrovaty mladik s dlouhejma mastnejma vlasama aka linuxak
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Tyhle vase obrazkovy recenze jsou fakt k smichu a ztrata casu, proc radsi nejdete psat ovladace misto delani screenshotu?
3.11.2010 10:37 Čtenář
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Tak si z toho nic nedělej, ju ? ...
3.11.2010 10:42 uhrovaty mladik s dlouhejma mastnejma vlasama aka linuxak
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
ok uz je to lepsi, tesil jsem se na recenzi, obrazky si muzu stahnout z neuspesneho oddeleni fedoraPR
3.11.2010 20:46 uhrovaty mladik s dlouhejma mastnejma vlasama aka linuxak
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
A vubec, ja si z toho nic nedelam, Windows jsou stejne nejlepsi a linux na nej nikdy nebude mit, lol.
3.11.2010 21:03 oryctolagus | skóre: 29 | blog: Untitled
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Nekrmit...
3.11.2010 12:10 Laco
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Fiha, to je vymakana vec ten linux. Tusim vymazem Windows 7 a budem sa do konca tyzdna trapit s Fedorou.. Mam malo sedivych vlasov :(
3.11.2010 12:26 uhrovaty mladik s dlouhejma mastnejma vlasama aka linuxak
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
LAMO!
gtz avatar 3.11.2010 13:10 gtz | skóre: 27 | blog: merlins | Brno - Venkov / Rosicko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Vymažu OpemnSuse a nainstaluji Windows 7 a do večera budu šedivý jako stařík :):) Už se těším na ty restarty aktualizace a špehování od A do Z.

Tak trochu srandy musí být
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
3.11.2010 14:12 oryctolagus | skóre: 29 | blog: Untitled
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Někteří se nad screenshotovými recenzemi ušklíbají nebo rovnou kritizují. Já ale za sebe můžu říct, že i v klasické recenzi první co udělám je, že si prohlídnu screeny a až pak se eventuelně začtu do textu. Takže vydat screenshotovou recenzi a pak nějakou podrobnější je imho jedině logické.... díky za to ;-)
3.11.2010 14:50 pacholik | skóre: 10
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
co mě štve na těchhle obrázkových recenzích je že je pochopěj i widláci
gtz avatar 3.11.2010 15:21 gtz | skóre: 27 | blog: merlins | Brno - Venkov / Rosicko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
oni sem nechodí, chodí přece na (l)zive a na ostatní jejich portály.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
Jendа avatar 3.11.2010 20:07 Jendа | skóre: 75 | blog: Výlevníček | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
3.11.2010 20:57 Radek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
I když sem se trochu bál tak upgrade z 13ky na 14ku přes yum na dvou laptopech bez problému a rychlejši než posledni aktualizace na mých vistách.
little.owl avatar 4.11.2010 02:25 little.owl | skóre: 22 | Brighton/Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Recenze ve forme screenshotu nebyvaji nezajimave a hlavne maji tu vyhodu, ze nekladou prilis velke naroky na schopnosti jejich autora, nicmene stestena zde preje.

Tlacit do recenze Fedory autorova infantilni srovnani s Ubuntu si koleduje o mirny flame-war. Pokud by autor napsal, ze start Fedory v defaultni konfiguraci je pomalejsi oproti defaultni konfiguraci Ubuntu, nic bych nemamital. Mam moznost provozovat Fedoru 14 od RC1 na jeste hi-endovejsim PC nez autor (Dell Precision T5500, Intel Xeon 5600, NVidia Quadro FX 3800 + Tesla C1060) a rychlost startu Fedory 14 po peti minutovem klikani je srovnatelna s Ubuntu 10.10 se stejnymi systemovymi sluzbami. Po nahrazeni upstartu skripty systemd je start Fedory rychlejsi.
$ man rtfm
D.A.Tiger avatar 4.11.2010 15:41 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
+1 Taky me uz pekne leze na nervy to vecne protlacovani, vyzdvihovani a srvnavani s Ubuntu.
Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
gtz avatar 4.11.2010 16:12 gtz | skóre: 27 | blog: merlins | Brno - Venkov / Rosicko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Tak ja to správné, proč někam furt cpou nějaké buntu. Suse bootuje zhruba stejně rychle. Zkoušel jsem verzi pro LXDE jak od Suse tak od Fedory a Suse bylo o něco rychlejší. Fedoru mám rád, kdysi jsem na ní vyrostl, ale když si člověk navykne na Yast a Zypper pak nechce nic jiného. Sice Fedora má Yum, který není vůbec zlý, ale možnosti jsou o něco omezené. Chybí mi třeba volba "Instalovat vše v tomto seznamu", třeba to FC má, jen jsem se špatně koukal.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
pavlix avatar 4.11.2010 16:16 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Chybí mi třeba volba "Instalovat vše v tomto seznamu"
A co jiného dělá yum install se seznamem argumentů?
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
gtz avatar 4.11.2010 16:27 gtz | skóre: 27 | blog: merlins | Brno - Venkov / Rosicko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
To stejné dělá Zypper na cmd-lajně, ale myslel jsem přes GUI jak jsem psal. YAST2 to má již v sobě a není nutné volat Zyppera přes terminál.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
pavlix avatar 4.11.2010 18:28 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
O GUI jsem nic nečetl.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
gtz avatar 4.11.2010 16:31 gtz | skóre: 27 | blog: merlins | Brno - Venkov / Rosicko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Příloha:
Viz screenshot
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
pavlix avatar 4.11.2010 18:30 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Už rozumím. Osobně to nepotřebuju, ale vypadá to celkem šikovně.

Původně jsem myslel, že jde o nějaký fundamentální problém, ne trochu gui cukrlátek, ale i tak to lze navrhnout i pro gnomácký package manager.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
gtz avatar 4.11.2010 20:51 gtz | skóre: 27 | blog: merlins | Brno - Venkov / Rosicko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Hodně-krát jsem to použil a ušetřilo mi to spoustu času, bylo by milé, kdyby něco podobného měla Fedora.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
vain avatar 4.11.2010 22:03 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Počkat, nechci tedy vypadat (opět) jako syn televizní rosničky a vesnického blba, ale k čemu přesně to je dobré? To jako že ti to nainstaluje všechny "sračky" ze skupiny Multimédia? Co to je za prasárnu a k čemu to je dobré, kromě zasrání systému? Nebo jsem to jen z toho screenu nepochopil?
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
gtz avatar 4.11.2010 22:56 gtz | skóre: 27 | blog: merlins | Brno - Venkov / Rosicko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Ne nepochopil jsi to, skupina multimedia tam byla daná jen pro příklad. Je to na mé virtuální mašině, kde již je vše jak má být. Dělá to, že nainstaluje nebo udělá to co si v těch volbách zvolíš - je jich tam celkem dost. Lze tím blokovat balíčky proti změnám apod.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
pavlix avatar 4.11.2010 22:39 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Fajn, navrhni, případně pomoz doprogramovat, pokud bude zájem. Kdybych to potřeboval, navrhl bych jim to sám.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
4.11.2010 22:19 Zdenek 'Mst. Spider' Sedlak | skóre: 38 | blog: xMstSpider
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Ja nevim, ale podle toho screenu mi prijde, ze to dela to same co
yum groupinstall
pavlix avatar 4.11.2010 22:40 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Taky mi to zprvu přišlo, pak jsem znejistěl :), počkám na jeho odpověď.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
gtz avatar 4.11.2010 22:50 gtz | skóre: 27 | blog: merlins | Brno - Venkov / Rosicko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
ano asi to dělá to samé, ale nešlo mi jak jsem psal o CLI, šlo mi o GUI, tedy kdy si v klidu mohu vybrat co chci. Umí yum zjistit grupy co někde jsou? nebo to musí udělat sám někde?
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
little.owl avatar 4.11.2010 23:14 little.owl | skóre: 22 | Brighton/Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Jiste.
Seznam group:
yum grouplist -v
Instalace:
yum groupinstall nazev-groupy
$ man rtfm
4.11.2010 23:28 mck182
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Nebo pouzit GUI nastroj yumex ;)
gtz avatar 5.11.2010 11:26 gtz | skóre: 27 | blog: merlins | Brno - Venkov / Rosicko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Yumex není součástí distribuce, což Yast2 je. Zajímalo mne to proto, když si nějaký BFU bude FC instalovat tak on přece nebude volat CLI na to, aby to takto udělal. On o nějakém CLI na 99% nemá ani šajnu. Pokud to bude jako u Jardíka, že nepůjdou přidat programy přes GUI nástroj tak celou distribuci pošle do koše a vrátí se k widlím.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
pavlix avatar 5.11.2010 00:16 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Ono to jde i v GUI.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
gtz avatar 5.11.2010 11:23 gtz | skóre: 27 | blog: merlins | Brno - Venkov / Rosicko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
odkaz nebo screenshot by nebyl?
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
pavlix avatar 5.11.2010 12:14 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Příloha:
Viz příloha.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
gtz avatar 5.11.2010 12:16 gtz | skóre: 27 | blog: merlins | Brno - Venkov / Rosicko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
trochu jinak, ale no jde.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
pavlix avatar 5.11.2010 12:44 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Ono je to v pořádku tak, jak to je, protože Fedora vychází tuším z dvojstupňové instalace skupin. Výběr skupiny neinstaluje všechny balíčky ve skupině, ale jen ty hlavní. Doplňkové se instalují samostatně. Debianisti tohle znají z doporučených závislostí.

Ale jinak by Yum pár vylepšení asi snesl, aptitude (příkazová část) byl takový šikovnější a IMO i rychlejší.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
gtz avatar 5.11.2010 13:47 gtz | skóre: 27 | blog: merlins | Brno - Venkov / Rosicko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Já jsem z FC začínal někdy v roce 2004, byl jsem s ní od FC1 do nějaké FC5/7, kdy tyto verze moc stability nepobraly (měl jsem to na firemním PC a opravdu nic moc) a proto jsem tehdy přešel na Suse 9.3. Fedoru jsem měl naposledy v F12 verzi na nějakém starším NTB, kde byla rychlejší než Suse. A pokud byla možnost tak jsem na serverech používal CentOS, který je hodně dobrý.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
pavlix avatar 6.11.2010 00:08 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
Může být.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
5.11.2010 16:28 imploder | skóre: 11
Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshotová recenze Fedora 14 „Laughlin“
To s instalací balíku ze seznamu mi připadá jako drobnost, když něco budu instalovat takhle hromadně podle připraveného seznamu, tak to prostě udělám z příkazového řádku. Ale hodilo by se to i v GUI, to je pravda.

Horší je, že příkazový řádek musí člověk použít kdykoliv potřebuje upravit soubor nebo něco spustit jako root. Neexistuje v GUI volba "otevřít jako root".

Na upravování systémových souborů by IMHO bylo ideální, kdyby se normálně daly otevřít v editoru co neběží jako root a až při ukládání by vyskočilo okýnko s dotazem na heslo roota.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.