abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    17.4. 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 556 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Sdílení médií na síti pohodlně – Plex Media Center

    9. 1. 2013 | Mark Stopka | Návody | Recenze | 24364×

    Rostoucí počet mediálních zařízení s připojením do místní sítě i do Internetu si žádá centralizované řešení sdílení multimediálních souborů na lokální síti i v rámci Internetu. Pro jednoduché sdílení multimédií v lokální síti je oblíbeným řešením DLNA, o kterém se zde na AbcLinuxu již párkrát psalo.

    Mé požadavky na intrastrukturu pro sdílení multimédií však DLNA nebylo schopno uspokojit, a tak jsem se rozhodl hledat jiné řešení a objevil jsem Plex Media Center. Plex Media Center je skupina aplikací kterou vyvíjí společnost Plex Inc. usídlená v San Franciscu. Sada aplikací Plex Media Center se skládá z následujících komponent:

    • Plex Media Server
    • Plex for Android
    • Plex for iOS
    • Plex for Windows Mobile
    • Plex
    • Plex for TV (Google TV, LG Connected Devices, Roku, Samsung)

    Obsah

    Plex Media Server

    link

    Plex Media Server je hlavní aplikací celého řešení. Jedná se o multimediální server, který sdílí lokální média pro všechna zařízení na síti a v Internetu. Plex Media Server umožňuje pohodlně sdílet filmy, televizní seriály, hudbu, fotky i domácí video kolekci. Plex Media Server je nabízen oficiálně ve formě instalátoru pro Windows, a balíčků pro Mac OS X, Ubuntu, Fedoru a CentOS. Další oficiální možností je pak instalace přímo na některý z podporovaných domácích NAS boxů. Já mám na svém NAS boxu však nainstalované OpenSUSE, a tak jsem využil upravených balíčků, které jsem po chvilce Googlení nalezl.

    Aplikace využívá databázi SQLite, do které si ukládá konfiguraci i metadata k mediálním souborům v katalogu. Automaticky si umí vyhledat a z Internetu stáhnout popisy jednotlivých multimediálních souborů, přebaly z DVD a hudebních CD a podobně. Bohužel je však matchování souborů založeno na triviáním parsování na základě adresářové struktury a názvu souborů a ne na nějakém sofistikovaném hashovacím algoritmu, jako to dělá například MusicBrainz Picard.

    Po instalaci Plex Media Serveru prostřednictvím balíčku se vám minimálně na Linuxu vytvoří konfigurační soubor v /etc/sysconfig/PlexMediaServer a INIT skript v /etc/init.d/ , tento skript stačí spustit a na portu 32400 se nastartuje HTTP rozhraní, které slouží k ovládání Media Serveru i přehrávání médií prostřednictvím webového prohlížeče.

    Moje kolekce televizních seriálů Vytváření nové kolekce Výběr složky s multimédii

    Po přidání kolekce si Media Server automaticky stáhne všechna metadata k multimédiím z Internetu. Posléze pak můžete kolekci procházet a přehrávat soubory z lokální sítě pomocí všech výše zmíněných aplikací i protokolu DLNA (v případě, že nechcete nabízet DLNA na lokální síti, stačí tuto položku zakázat v nabídce Settings). Pro nastavení přístupu z Internetu je ještě potřeba registrace na adrese https://my.plexapp.com/ a přiřazení tohoto media serveru k zaregistrovanému profilu prostřednictvím položky Settings/myPlex.

    Poté, kdykoli se přihlásíte z nějaké Plex aplikace do svého uživatelského profilu, automaticky se vám vypropagují dostupné media servery a budete mít možnost se k těmto media serverům připojit. Je zde také možnost sdílet mediální servery s přáteli. Přístupová práva pro jednotlivé uživatele je možné rozlišovat na úrovni jednotlivých kolekcí, a tak s přáteli můžete například sdílet jen seriály a filmy, ale již ne videa z dovolené.

    Plex na televizi Samsung

    link

    Pro rozchození Plexu na Samsung Smart TV mi stačilo nainstalovat aplikaci z obchodu Samsung a nakonfigurovat síť. Poté jsem akorát v nastavení nechal vyhledat media servery a konfigurace Plexu na televizi byla dokončena. Nebylo potřebné se přihlašovat do účtu myPlex, neboť se jednalo přístup z lokální sítě.

    Pokud chcete vynutit přihlášení i na přístupy z lokální sítě, lze tak učinit v nastavení Plex Media Serveru v pokročilém nastavení.

    Plex podporuje titulky v externích souborech, které jsou v kódování UTF-8, a je možné je nastavit přes tlačítko B na dálkovém ovladači po spuštění filmu nebo seriálu.

    Televizní seriál přehrávaný přes Plex na Smart TV Plex Media Server si neporadil se jménem epizod u 5. řady HIMYM, ale obnovení knihovny to napraví Organizace jednotlivých řad televizního seriálu Plex automaticky nabízí rozkoukané epizody a filmy, stejně jako následující epizody seriálů u kterých máte rozkoukané epizody

    Pro komplikovanější sítě Plex pro televizi bohužel zatím nepodporuje přihlášení do účtu myPlex, a tak jsem umístil Plex Media Server do vlastní VLAN, do níž jsem umístil Media Server, šifrovanou WiFi s jiným SSID, než používám pro běžný přístup k Internetu, a jeden Access Port na switchi, do kterého je připojena Samsung Smart TV. Vzdálené sítě jsem připojil přes OpenVPN tunel v bridge režimu, což mělo mimo jiné i pozitivní dopad v tom, že jsem tím dostal do vzdálených lokalit i DLNA streaming.

    Další menší komplikací je, že Plex Smart TV nepodporuje přehrávání hudby, ale to se dá jednoduše řešit prostřednictví již zmiňovaného DLNA.

    Plex na Anroidu

    link

    Pro rozchození Plexu na mobilním telefonu stačilo zakoupit a nainstalovat Plex z obchodu Android Play, a pak se přihlásit do účtu myPlex. Přehrávání multimédií pak začalo fungovat ze vzdálených WiFi sítí i 3G připojení. V aplikaci Plex for Android je možnost nastavit tři druhy různých šířek pásma, pro 3 různé sítě. Přehrávání na lokální síti, přehrávání po vzdálené WiFi a přehrávání přes 3G/4G sítě.

    Screenshot z DLNA klienta na telefonu Plex na Androidu – Hlavní menu Plex na Androidu – Seznam televizních seriálů

    Pravidla pro iptables

    link

    Pravidla iptables pro media server

    link
    $iptables -A INPUT -m state --state NEW -m tcp -p tcp --dport 32400 -j ACCEPT
    $iptables -A INPUT -m state --state NEW -m udp -p udp --dport 32400 -j ACCEPT
    $iptables -A INPUT -m state --state NEW -m udp -p udp --dport 32410 -j ACCEPT
    $iptables -A INPUT -m state --state NEW -m udp -p udp --dport 32413 -j ACCEPT
    $iptables -A INPUT -m state --state NEW -m udp -p udp --dport 32414 -j ACCEPT
    $iptables -A INPUT -m state --state NEW -m udp -p udp --dport 32469 -j ACCEPT
    $iptables -A INPUT -p udp --dport 5353 -d 224.0.0.251 -j ACCEPT
    $iptables -A OUTPUT -p udp --dport 5353 -d 224.0.0.251 -j ACCEPT
    

    Pravidla iptables pro forwarding z IP gateway do DMZ

    link
    $iptables -A FORWARD -d 10.10.1.11/32 -p tcp -m tcp --dport 32400 -j ACCEPT
    $iptables -A FORWARD -s 10.10.1.11/32 -p tcp -m tcp --sport 32400 -j ACCEPT
    $iptables -A FORWARD -s 10.10.1.11/32 -m udp -p udp --dport 5353 -j ACCEPT
    $iptables -A FORWARD -d 10.10.1.11/32 -m udp -p udp --dport 5353 -j ACCEPT
    $iptables -A PREROUTING -d 82.209.54.74/32 -p tcp -m tcp --dport 32400 -j DNAT --to-destination 10.10.1.11:32400
    $iptables -A PREROUTING -d 82.209.54.74/32 -p tcp -m tcp --dport 51413 -j DNAT --to-destination 10.10.1.11:51413
    $iptables -A PREROUTING -d 82.209.54.74/32 -p udp -m udp --dport 51413 -j DNAT --to-destination 10.10.1.11:51413
    
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.1.2013 00:20 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení médií na síti pohodlně – Plex Media Center
    Nějak jsem na jejich webu (ani v článku) nenašel informace o licenci. Jak je to s možností šířit, popř. s přístupem ke zdrojovým kódům?
    deafboy avatar 9.1.2013 01:23 deafboy | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení médií na síti pohodlně – Plex Media Center
    Po asi 30 sekundach googlenia som zistil ze plex je opensource (podla vsetkeho fork XBMC, ale to som si za tych 30 sekund neoveril), mediaserver nieje.
    9.1.2013 04:00 Ondra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení médií na síti pohodlně – Plex Media Center
    9.1.2013 12:06 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení médií na síti pohodlně – Plex Media Center
    Díky, přiznám se, že sem hledal na jejich stránkách a v jejich fóru a Google jsem skutečně vynechal...
    9.1.2013 01:15 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše grammar nazism
    Po přidání kolekce, si Media Server automaticky stáhne všechna metadata k multimédiím z Internetu.
    Korektore, tahle čárka se píše jenom v angličtině. ;-)
    Luboš Doležel (Doli) avatar 9.1.2013 09:50 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: grammar nazism
    Jojo, díky. Ono jich tam takhle bylo víc, ale (snad jen) jedna mi utekla.
    9.1.2013 11:52 miki.lbc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení médií na síti pohodlně – Plex Media Center
    Chápu to správně, že to moje multimédia nabízí (i vzdáleně) skrz nějakej účet u nich? Myslím tím, že se k tomu můžu přihlásit odkudkoliv a prohlédnout si moje data? Pokud ano, tak to je docela úlet.
    9.1.2013 11:58 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení médií na síti pohodlně – Plex Media Center
    Tvoje multimédia to nabízí vzdáleně, ale nedělá to mirror těch dat, takže se to streamuje z tvojí síťě. Je potřeba mít dostatečný upload a veřejnou IP adresu, nicméně umí to ty videa rekódovat, takže si na jednotlivých zařízeních nastavíš bitrate který ta linka unese a ono se to překóduje. Funguje mi to v pohodě i na HSPDA na mobilu.
    9.1.2013 15:20 Zdenek Mazanec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení médií na síti pohodlně – Plex Media Center
    Plex je fajn, ale aktualizace rozsahlejsi knihovny je ... odporne pomala. Asi jedina neprijemnost, na kterou zatim narazil. Plus to, ze na jistem nejmenovanem os to vyzaduje pritomnost bonjour :-(
    11.1.2013 14:32 alfonz mucha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení médií na síti pohodlně – Plex Media Center
    No na nevím... na linuxu to myslím vyžaduje Avahi, ne? takže Bonjour chápu...
    12.1.2013 19:54 vepro
    Rozbalit Rozbalit vše Plex Media Center, dotazy
    Ze zajimavosti jsem si PMC nainstalil (Ubuntu) a musim rici, ze na pohled vypada pekne. Po chvili hrani jsem narazil na dva "problemy", ktere se mi ani pri googleni nepodarilo zodpovedet. Pokud vite, tak prosim o osvetleni naseldujiciho:
    1] nepodarilo se mi nastavit znakovou sadu titulku (externi soubor .str) pri prehravani na Samsung TV. Jak na PC (server), tak na TV (plex aplikace pro Samsung) jsem potrebne nastaveni nenasel. Reseni pomoci ulozeni titulku v predem urcene znakove sade mi prijde na takovyto projekt kostrbate.
    2] pokud smazu video soubor ve slozce nad kterou se vytvari knihovna a posleze ve web rozhrani knihovnu obnovim nestane se vubec nic. Film (=poster) patrici ke smazanemu video souboru je v nabidce zobrazovan (s upozornenim UNAVAILABLE). Chtel bych, aby se jiz tento poster nezobrazoval.
    12.1.2013 22:31 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plex Media Center, dotazy
    ad 1) Kódování nastavit nejde - UTF 8 :-)

    ad 2) V nastavení se dá nastavit jak se to má chovat při nedostupnosti souborů, jedna možnost je "odstranění z kolekce", není defaultně napnutá aby si nepřišel o data v kolekci, pokud jen na chvíli přijdeš o disk/mountpoint.
    13.1.2013 19:02 vepro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plex Media Center, dotazy
    Diky
    13.1.2013 13:04 monty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení médií na síti pohodlně – Plex Media Center
    Díky za článek, přesně tohle jsem potřeboval - zrovna nedávno jsem přemýšlel, jak na své TV Samsung přehrát filmy ze serveru :-)
    27.1.2013 14:38 ak10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení médií na síti pohodlně – Plex Media Center
    Nedaří se mi přehrát mp3 soubory na TV LG přes plex media server, nemáte někdo s tím zkušenost, hlásí to nepodporovaný formát.
    13.2.2013 00:50 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení médií na síti pohodlně – Plex Media Center
    Televizní aplikace hudbu nepodporuje, alespoň ne na Samsung Smart TV. Doporučuji použít DLNA streaming, tak to dělám s hudbou já.
    19.4.2013 09:46 Rovano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení médií na síti pohodlně – Plex Media Center
    Ty pluginy v TV jsou zdarma? Konkrétně mi jde o LG.
    4.7.2018 00:49 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení médií na síti pohodlně – Plex Media Center
    Ano.
    7.12.2016 17:45 Qnap a Chromecast
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení médií na síti pohodlně – Plex Media Center
    Dobrý den, Potřeboval by jsem poradit. Mám doma NAS od Qnapu HS251+ který mám propojený přes AV zesilovač do TV. Využívám ho jako přehrávač KODI (PLEX). Pořídil jsem si projektor a Chromecast 2. Pokud pouštím video přes telefon tak vše funguje a obraz i zvuk jede přes projektor, ale jak se dá Qnap nastavit aby posílal data do projektoru bez telefonu? Jde to? A aby toho nebylo málo jde posílat do projektoru jen obraz, ale zvuk aby šel do AV zesilovače?Projektor mám Epson EH-TW5300. Moc děkuji za rady

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.