Portál AbcLinuxu, 29. března 2024 02:39

KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)

19. 9. 2008 | Michal Vyskočil, Miroslav Žídek
Články - KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)  

V tomto díle dokončíme představení technologie Plasma a budeme se věnovat schopnostem kompozitních vylepšení správce oken KWin. Aneb "Welcome to Wobblyland".

Plasma

Plocha

Na plochu patří pouze plasmoidy - to je motto KDE 4.1. A na rozdíl od spousty jiných desktopů není Plocha zvláštním adresářem, jehož obsah se zobrazuje, nýbrž pouze virtuálním místem někde v konfiguraci Plasmy. A plasmoidy jsou vlastně úplně všechno od spouštěcího menu přes tlačítko pro zobrazení plochy po systémovou oblast nebo zobrazení adresáře, který částečně nahrazuje chybějící vazbu na ~/Desktop. Jedinou významnější výjimkou jsou systémové ikony, které sídlí v plasmoidu Systémová oblast. Plocha je tak vedle panelu pouze dalším kontejnerem plasmoidů. Bohužel Panel ani Plocha neumí vložit widget Ikona jinak než kopií z menu, takže tvorba vlastních zástupců na ploše je problematická. Plasmoidní plocha dále špatně ukládá pozici ikon, takže po novém přihlášení jsou přes sebe.

Spouštěč aplikací

kde4.1 krunner
Nový spouštěč se povedl

MV: Spouštěč aplikací (dostupný přes Alt+F2) se verzi od verze mění. Ale jeho současná podoba malého pruhu, kam se píše název programu, je perfektní. Z mého pohledu by si zasloužil o něco víc chytrosti při napovídání jmen, ale tato nová podoba je vážně skvělá. Minimální proužek, který se expanduje podle potřeby a navíc umí i vychytávky typu kalkulačka nebo poslání e-mailu (v případě, že máte dotyčného v seznamu kontaktů). Navíc dokáže nabízet KDE3 a KDE4 varianty programů.

kde4.1 krunner run program
Nápověda při spouštění programů

kde4.1 krunner modules
Spouštěč je modulární

kde4.1 krunner e-mail

Plasmoidy

Widgetů je spousta a jejich funkce jsou různorodé. Sahají od důležitých věcí až po ty sice méně důležité, zato však efektní. Ale protože jsou plocha i panel pouhými kontejnery pro widgety, jsou v konceptu KDE4 důležité.

MV: Nejpoužívanější widgety jsou bezesporu menu, stránkovač a panel úloh. Výchozí menu je starý známý Kickoff z openSUSE, který se mi používá dobře a ačkoli existuje možnost používat i staré menu, nemám důvod to měnit. Ke stránkovači mám jedinou výtku: není příliš poznat, která plocha je vlastně aktivní. Pruh úloh je drobátko konfigurovatelný, takže může zobrazovat okna pouze z aktivní plochy či obrazovky. Bohužel interakce mezi těmito widgety úplně chybí, takže není možné přesunout okno na jinou plochu prostým přesunem z pruhu úloh do stránkovače. Je nutné použít menu KWinu, nebo okno přesunout přímo ve stránkovači, ale ani jedna z možností není tak pohodlná.

: Přepínač ploch není tak tragický - je pravda, že přehlednost závisí hlavně na použitém tématu. Přesouvání okna na jinou plochu je možné pomocí kvalitně propracované správy oken v Kwin (viz dále).

MV: Další dva používané widgety jsou Komix - zobrazuje náhodný komix, přičemž je na výběr z několika zdrojů - velice "chladná a vládnoucí" záležitost, bez níž prostě nemůže moderní desktop vůbec fungovat. Drobnou chybou na kráse jsou manýry autorů některých komixů, které zde nebudu jmenovat, jelikož střídají formáty obrázků a widget se s nimi neumí vyrovnat. Ale na webové komixy je to daleko lepší než RSS. Tím druhým je poněkud méně chladný widget, který ukazuje naposledy připojená média. Ten by měl suplovat spouštěcí nabídku z KDE 3.5, jenže jediné, co umožňuje, je otevřít médium v Dolphinovi, nebo ho odpojit, ale konfigurace veškerá žádná.

kde4.1 plasma folderview
Pohled na složku

kde4.1 plasma komix
Komixový proužek

kde4.1 plasma media
Připojená média

: Nová je – jak by řekli uživatelé Windows - „Nabídka start“. Viděl jsem ji již v KDE 3.5 v OpenSUSE. V té době mi moc nevyhovovala. Naštěstí i toto tlačítko je plasmoid a existuje i alternativa „Klasická nabídka KDE“. Na druhou stranu má tato nabídka něco do sebe – po zhruba týdnu používání jsem se s ní docela sžil: nejenže lze měnit její velikost, ale v záhlaví má políčko pro vyhledávání – což je podle mě velmi praktická funkce. Napíšete začáteční písmena programu, který chcete spustit, a průběžně je vám nabízen seznam možností začínajících na příslušná písmena. Volba Oblíbené také potěší. Uvítal bych možnost změny velikosti ikon – aby se tam vešlo více „oblíbených“, ale to je asi jen otázka času.

KWin

MV: Správce oken KWin nabízí stejné schopnosti, které měl ve verzi 3 - plus podporu pro kompozitní režim. V porovnání s předchozím vydáním došlo ke zlepšení stability a pochopitelně i k přidání nových některých efektů. Funkčnost KWinu je úzce spjata s tím, zda a jak funguje akcelerace na grafické kartě. Karty Intel fungovaly jak s ovladačem i810, tak i intel v režimu OpenGL. U karet nVidia je nezbytně nutné mít binární ovladač, protože opensource varianta pracuje jen v režimu XRender, který je pomalý. Ovladač Nouveau se v kombinaci s KWinem ukázal být naprosto nepoužitelný. Režim XRender by se dal používat pouze za předpokladu, že by uživateli nevadila několikavteřinová prodleva mezi přepnutím na novou virtuální plochu.

kde4.1 kwin
Povolení efektů pro KWin

MV: Docela užitečným efektem, který není ve výchozím stavu aktivován, je ztmavení neaktivního okna, jež zlepšuje orientaci. Druhým v pořadí je možnost zobrazit si všechna okna ze všech ploch a pomocí klávesnice v nich vyhledávat. No a třetím jsou u mě vizuální "blbinky" jako průhlednost a chvění oken při přesunu, což sice pouze zatěžuje procesor grafické karty, ale koneckonců to není tak častá akce. Podotýkám, že efekt chvění nefunguje v režimu XRender, což je asi jedině dobře. Celkem hodnotím současné vydání KWinu jako perfektní a jako jednu z nejvyzrálejších součástí KDE4.

kde4.1 kwin opacity settings
Neaktivní okno je ztmavené (v popředí se nastavuje průhlednost)

kde4.1 kwin decoration opacity
Průhledná dekorace ala WV

kde4.1 kwin wobbly
Třesoucí se okna, blbinka, která potěší (nebo naštve)

: Pokud je funkční 3D akcelerace grafické karty – což se v Ubuntu řeší na jedno kliknutí povolením restricted drivers – získáte přístup k různým efektům plochy a do pozitivních změn patří vylepšená správa oken. Za zvláštní lahůdku považuji „Mřížku plochy“ - obrazovka bude rozdělena do tolika dílů, kolik máte ploch. V mém případě na čtvrtiny. V každém dílu jsou miniatury příslušných ploch – samozřejmě s živým náhledem na běžící aplikace. Takže jestli na čtvrté ploše probíhá v konzoli kompilace, uvidíte na náhledu plochy aktuální stav. Není problém nastavit ovládání myší (například po najetí do levého dolního rohu na dobu větší než 0,5 s) nebo třeba klávesovou zkratkou Ctrl+F8. Další efekty se nabízejí pro listování mezi okny klasickou zkratkou Alt+Tab. Na výběr je schéma podobné Ring z Compizu (Cover switch) nebo Windows Vista (Flip switch). Obojím nejen ohromíte návštěvy, ale pomůže vám to i získat přehled na pracovních plochách. Nemusím dodávat, že mezi plochami lze okna bez omezení přetahovat.

kde4.1 kwin flip switch
3D přepínání oken - Flip Switch

: Opravdu velikou radost mi udělalo to, že efekty běhají velmi, ale opravdu velmi svižně. Ve srovnáním s Compizem, který jsem na svém počítači (P4 3 GHz, 2 GB RAM a ATI 9600) měl nainstalovaný předtím, se animace prakticky netrhají.

kde4.1 kwin show all desktops
Zobraz všechny plochy

MV: S novým KWinem souvisí i nová výchozí dekorace Ozone - což je pouze Oxygen s jednou volbou navíc - zobrazovat okraje oken barvou titulku. Jeho vznik se datuje od doby, kdy Luboši Luňákovi došla trpělivost s grafiky Oxygenu a půl roku nevyřešený bug ohledně obtížného rozpoznávání neaktivních oken vyřešil sám. Původní Oxygen a jeho tvůrci předpokládali funkční kompozitní efekty a funkci ztmavení neaktivního okna, takže do svého stylu nezabudovali nic, co by ukazovalo na rozdíl mezi aktivním a neaktivním oknem. V současné době má Oxygen volbu, která u aktivního okna zobrazuje v titulku tři pruhy, což zvýšilo jeho použitelnost i bez fungující grafické akcelerace.

kde4.1 oxygen
Téma oxygen

kde4.1 oxygen usability
Oxygen s vypnutými efekty

kde4.1 oxygen usability 2
Oxygen se zapnutými kompozitními efekty

MV: Jelikož je možné už od KDE 3.2 vyměnit KWin za jiný správce oken, je možné nahradit KWin z KDE3 za verzi z KDE4. Pomocí $KDE4_BIN/kwin --replace (kde $KDE4_BIN je cesta k adresáři s binárními soubory KDE4 na vašem systému) dojde k nahrazení stávajícího správce oken za ten z KDE4.

Obrázky, které se jinam nevešly

Říká se, že obrázek vydá za tisíc slov, takže abychom neunavovali čtenáře nudným textem, následuje ukázka schopností KWinu. Pro vášnivé čtenáře je text pod obrázky.

kde4.1 kwin show all desktops
Zobraz všechny plochy

kde4.1 kwin settings
Nastavení efektů

kde4.1 kwin cover switch
Opět zobrazení všech ploch - Cover Switch

kde4.1 kwin snow
Vánoční efekt

kde4.1 kwin expose
Exposé efekt

kde4.1 kwin zoom
Zoom celé plochy (veškeré widgety jsou živé)

kde4.1 kwin zoom 2
Zoom pouze do malého okna

kde4.1 ozone
Téma Ozone

kde4.1 ozone 2
Téma Ozone (s barvou titulku totožnou s obsahem okna)

kde4.1 ozone 3
Téma Ozone (tři proužky u aktivního okna)

Závěr

V tomto díle jsme se do KDE 4 ponořili poněkud hlouběji. Ovšem člověk chce obvykle na svém počítači pracovat, takže následující díl bude věnován programům z prostředí KDE 4.1 a nové KDE PIM.

Seriál KDE 4.1 - megarecenze (dílů: 4)

První díl: KDE 4.1 - megarecenze (úvod, instalace), poslední díl: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia).
Předchozí díl: KDE 4.1 - megarecenze (úvod, instalace)
Následující díl: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)

Související články

KDE 4.1 - megarecenze (úvod, instalace)
Jaké je KDE 4.0.0
Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
Co přináší KDE 4 - (technologie)
Novinky v KDE 4
KDE 4.0: Plasma
KDE: tipy a triky - I (KWin)
KDE: tipy a triky - II (Konqueror)
KDE: tipy a triky - III (DCOP a KDialog)
KDE tipy a triky
Novinky v KDE 3.4
Novinky v KDE 3.5
Vylepšete si KDE
Rozhovor: Luboš Luňák o KDE
Luboš Luňák odpovídá

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.