Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 15:18


Nástroje: Začni sledovat (0) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře.

Vložit další komentář
29.4.2003 09:44 Tomas
Rozbalit Rozbalit vše Chyby v Suse se opakuji
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Suse je moje oblibena distribuce, ale stale me zarazi , ze Suse nijak neresi opakujici se chyby s fonty. Vzdyt jestli neco odradi kazdeho zacatecnika s linuxem, tak je to to, ze si pusti Mozillu (zkuste www.cn.cz) a stranky se nedaji cist. U minule verze mi nesel vubec otevrit doc dokument v Open Office. Odpustil bych jim nedostatky v mene dulezitych programech, ale webovy prohlizec a Open Office proste musi chodit jako z praku. Jeste par takovych laidackych verzi a muzou to zabalit. Moc bych si pral, aby se uz konecne poucili.
25.8.2003 23:29 Jan Pilný
Rozbalit Rozbalit vše Aspoň tam šlape SB Live! 5.1
SuSE je zatím jediná distribuce, kterou jsem měl tu čest vyzkoušet, ve které mi fungovala hned po nainstalování zvuková karta SB Live! 5.1 i s 5.1 zvukem. U MDK i RedHat-ů jsem musel všech 6 reproduktorů oživit ručně a to nebyla sranda, protože nejsem žádnej LinMistr a musel jsem se prokousat sílou manuálů v angličtině!!! To všechno u SuSE odpadá a návíc maj v OpenOffice českou konrolu pravopisu a celkově dobrou lokalizaci, vyhlazené písmo tak nutně nepotřebuju, na video mám XINE a internet prohlížím v Opeře. SuSE je přostě naprosto vyhovující!!!
Stanislav Brabec avatar 29.4.2003 10:18 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Nefunkční MPlayer a licenční poplatky
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
MPlayer je nefunkční kvůli drahým licenčním poplatkům za kodeky a zákonu DMCA (SuSE se prodává i v USA). Pokud se podíváte na zdrojové DVD, najdete tam srpm. V něm najdete proměnnou distributable. Pokud jí nastavíte na 0 (a dotáhnete si zdrojáky obsahující patentované algoritmy a technologie), získáte plnohodnotný MPlayer.
29.4.2003 12:04 Ondrej Prokop
Rozbalit Rozbalit vše Nefunkční MPlayer a licenční poplatky
Ale kdo to ma vedet?
29.4.2003 12:38 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Nefunkční MPlayer a licenční poplatky
No ten MPlayer pri spousteni vypisuje tohle:
This version of MPlayer may lack certain features
because of legal requirements (potential patent violation).

For more see /usr/share/doc/packages/MPlayer/README.SuSE
z toho se to snad da pochopit :-).
29.4.2003 19:44 Ondřej Prokop
Rozbalit Rozbalit vše Nefunkční MPlayer a licenční poplatky
Takže kvůli tomu že se SuSE prodává v Americe si my v Evropě video nepřehrajem? - super logika Jestliže to není z licenčních důvodů možné, SuSE by měla aspoň v manuálu, nebo na webu napsat, jak to tady u nás zprovoznit. Začátečník podle README.SuSE to určitě nezprovozní.
Stanislav Brabec avatar 30.4.2003 10:50 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Nefunkční MPlayer a licenční poplatky
Licence za kodeky se platí ve všech zemích, kde jsou patentované. Výjimkou je několik zemí, které patentování takových věcí neumožňuje (zřejmě Maďarsko a několik dalších). A cena za licence zaplacené kdekoliv zvedne výrobní náklady. Zřejmě by se málokomu líbilo, kdyby distribuce zvedla svou cenu třeba o 300 Kč jen kvůli plnohodnotnému MPlayeru, mencoderu a lame. Zákonů v USA (DMCA) se týká pouze dekódování CSS (tedy přehrávání DVD). I tak to ovšem znamená, že na webové stránce SuSE nesmí být odkaz na plnohodnotný MPlayer.
29.4.2003 11:36 Ondrej Prokop
Rozbalit Rozbalit vše Fonty v Mozille
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
V standartni instalaci Mozilly v SuSE 8.2 vypadaji stranky zhruba takto - http://www.sweb.cz/samba/suse82/idnes1.png po instalaci Mozilly z ftp://ftp.suse.com/pub/projects/ se to zlepsi na takovy stav - http://www.sweb.cz/samba/suse82/idnes2.png, po dalsim nastaveni je vzhled www stranek jeste lepsi - casto nastavuji minimalni velikost pisma atd. Moje oblibena testovaci stranka www.zive.cz vypada takhle - http://www.sweb.cz/samba/suse82/zive.png
29.4.2003 12:06 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Fonty v Mozille
jak se muzete koukat na ty rozmanuty fonty(pry antialiasing se tomu rika)? by mi z toho davno jeblo v kulichu... :-)
do pocitace koukam hodne hodin denne a AA fonty fakt nemusim, po case z toho mam oci absolutne unaveny.
-- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
29.4.2003 13:53 Pepik
Rozbalit Rozbalit vše Fonty v Mozille
Presne tak. Je lepsi pouzit fonty co vypadaji dobre nez cpat tam AA.
29.4.2003 19:12 Ondřej Prokop
Rozbalit Rozbalit vše Fonty v Mozille
Názor, že jsou lepší vyhlazované fonty nikomu nevnucuji, ale mi opravdu lépe vyhovují. Jak jsem již v článku uvedl hodně záleží na rozlišení - při 1024x768 je to opravdu nepouzitelné. Pravda je ale ta, ze nové distribuce vyhlazované fonty standartně používají a uživatel který chce použít klasické zobrazování fontů to můsí složitě nastavovat. Tady by se měli vývojáři zamyslet - myslím si že dnešní distribuce mají problém s nastavováním fontů - každý program má své nastavení - což zrovna není optimální způsob.
29.4.2003 20:00 Ondrej Prokop
Rozbalit Rozbalit vše Fonty v Mozille
Po dalsim nastaveni vypadaji stranky zpravy.idnes.cz takhle - http://www.sweb.cz/samba/suse82/idnes3.png
29.4.2003 20:26 Ondrej Prokop
Rozbalit Rozbalit vše Fonty v Mozille
Po dalsim nastaveni vypadaji stranky zpravy.idnes.cz takhle - http://www.sweb.cz/samba/suse82/idnes3.png
29.4.2003 12:36 kokot
Rozbalit Rozbalit vše Yast?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
jak jsi spokojeny s Yastem? Jeden muj kolega ma taky SuSe, je spokojen, ale yast je ponekud nedokonaly, napriklad instaloval z CD a po startu mu system napsal.. detekoval jsem novy hw, CDrom, prejete si ji pridat? :-) Hm, to neni vtip, videl jsem to na vlastni oci, tochu me to pripomina joke z alt-f4:-) Jinak ty SuSe jadra tedy nic moc, pod nanosem patchu se jaksy vytraci, funkcnost... napriklad jsme meli problemy s rozpehnutim PCMCIA karty s rozsirujicimi USB porty. XFS, instaloval samo XFS a byl mirne rozcarovan, ze kdyz si dela vlastni jadro musi patchovat, tohle tedy neni problem SuSe, naopak vyzdvyhuju, ze clovek si muze vybrat i XFS ktere neni ve std. jadrech. Vlastne ani nevim jestli je to dobre nebo spatne ze to tam je.
29.4.2003 19:32 Ondřej Prokop
Rozbalit Rozbalit vše Yast?
S YaSTem spokojený jsem, na SuSE se mi líbí, že konfugurovat můžu buď 1 - v grafickém YaSTu 2 - v textovém YaSTu 3 - editovat rc soubory v /etc/sysconfig 4 - nebo to celé vypnout a používat klasickou konfiguraci Myslím si že si vybere každý. Problémy s YaSTem jsem měl akorát když SuSE zrušila textový YaST1 (bylo to asi ve verzi 8.0) textový YaST2 v té době byl naprosto nepoužitelný, ale už je to lepší. Jinak co se týká konfigurace hardwaru neměl jsem nikdy závažnejší problémy - SuSE jsem již instaloval na pár počítačích - do nedávna jsem měl v mojem PC HDD + DVD + CDRW + ZIP + řadič RAID + USB disk + digitalní foťák najednou - bez problémů. Na jiných PC lépe vybavených i horších a na starém notebooku s P120 - taky v pohoďě. Někdo se s problémy určitě setká, ale to je ve všech distribucích - vždy se najde nějaká chybka - já jsem např. měl velké problémy s Mandrake 9.1 a to jsem byl velmi spokojen s 9.0. - Co se tyká snadnosti nastavování hardwaru - mile mě překvapil Slackware. Jádro se SuSE nemůžu komentovat, >>MŮJ<< názor je, že bych tomu musel hodně rozumět, aby se mi vyplatilo se v tom vrtat. Normální uživatel nemá s jádrem co dělat (teda pokud nemá nějaké problémy)
4.5.2003 21:46 KejPi
Rozbalit Rozbalit vše Yast?
"...po startu mu system napsal.. detekoval jsem novy hw, CDrom, prejete si ji pridat? " Tak tohle jsem taky zazil :-) Neveril jsem vlastnim ocim a rychle jsem se SuSE zbavil. Nerikam, ze se to nekomu nemuze libit nebo ze je to spatne, ale ja jsem byl zdeseny. Sam pouzimam MDK, protoze je IMHO podstatne vice userfriendly, nez RH apod., ale v okamziku, kdy se mi Linux zacne chovat jako jeden nejmenovany system, tak mi vstavaji hruzou vlasy na hlave. Mam nekdy pocit, ze panove od SuSE si obcas neuvedomuji, ze userfriendly neznamena jako Windows ;-)
29.4.2003 14:25 Smisek
Rozbalit Rozbalit vše Nevychazim z udivu
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pri cteni teto recenze jsem se nestacil divit. Popravde- zasobu udivu si sebou ponesu minimalne do zitrka. Opravdu se divim tak, ze uz bych se vice snad ani divit nemohl :-) Napadaji mne spousty dotazu ale odpovezte mi prosim na nasledujici otazky a mozna ze se budu divit jeste o trochu vic ;-) Ty "barevne teplomery pri startu systemu" opravdu chapete jako jeden z hlavnich kladu SuSE? Pisete neco ve smyslu: "od desktopu pozaduju aby tam bylo KDE". Opravdu a priori pokladate cokoliv jineho za horsi/spatne. Predsudky. Dava vam veta "Distribuce neobsahuje přehrávač DVD, který jediný funguje (myslím tím 100% funkčnost navigace v menu) - Ogle. " nejaky smysl? Opravdu soudite, ze vsude maji byt vyhlazovane fonty a ze vsem vyhovujou? S nekolika kamarady jsem se shodli na tom, ze to sice ze zacatku vypada pekne ale po hodine jsme to meli nastaveno zpatky. Asi podobne jako pruhledny term nebo kicker a podobne. Tu spolehlivost a bezproblemovost mate nejak podlozenou cisly popripade bohatou zkusenosti nebo je to jen vas pocit? Ke mne se doneslo pouze ze jedno z jejich LiveCD neslo nainstalovat na 25% PC a ze jejich jadra nejsou prilis kvalitni. Osobni zkusenost ovsem nemam proto se ptam zda to jsou pouze pomluvy.
29.4.2003 14:56 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Nevychazim z udivu
mozna jste prehledl, ze clanek je psany v prvni osobe - je to subjektivni pohled a stejne tak je subjektivni vas obrovsky udiv.
  • "barevny teplomer" je volitelny. nekomu je fuk, nekomu se libi, nekdo takove veci rad nema - autor pouze ocenil tu moznost (out-of-the-box)
  • KDE vs. cokoliv jineho: spravne jste si povsiml, ze se tam pise "pozaduji" - neboli takove naroky ma autor, vam je nenuti.
  • ad prehravac DVD: ta veta je uplne v poradku a srozumitelna, co se vam na ni nelibi?
  • ad vyhlazovane fonty: autor nikde nerekl, ze vyhovuji vsem; on je vsak preferuje, a proto chce mit tu moznost je zapnout. byl byste radsi, aby takova moznost vubec neexistovala? tim byste preci vnucoval ostatnim zase to, cemu davate prednost vy.
  • jestli se nepletu, tak autor doklada svuj nazor o spolehlivosti uspesnym a bezproblemovym provozem na svych strojich. narozdil od vasich dohadu zalozenych na tom, co se k vam "doneslo" je to pomerne solidni pristup.
29.4.2003 19:35 Ondřej |Prokop
Rozbalit Rozbalit vše Nevychazim z udivu
Čtete moje myšlenky - děkuji za vaši odpověď.
29.4.2003 20:48 Miho
Rozbalit Rozbalit vše Nevychazim z udivu
Ja se musim v nekterych bodech zase zastat smiska: Zajimave. Pokud by si nekdo napsal v inzeratu "Prijmu zamestnanece, pozaduji aby mel bilou barvu pleti." tak ho budou v nove ukazovat jako nejvetsi sovinistickou mrchu a jeste ho zavrou. Taktez svuj nazor nikomu nevnucuje. Prirovnani je to sice hodne "ohnute" ale vzdalena podobnost tady je. K te vete- opravdu vam dava smysl? Asi se holt pouzivaji dve ruzne cestiny ;-) V ostatnich bodech s vami souhlasim, pokud bereme tento clanek ciste jako nazor autora. Ale zrejme prave tato skutecnost smisokovi vadila. Mne to osobne nevadi vubec ikdyz davam prednost (alespon predstirane) objektivite ;-)
29.4.2003 20:59 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Nevychazim z udivu
neodpustim si poznamenat, ze uzite prirovnani je natolik "ohnute", ze se vubec za zadnou analogii povazovat neda. nemam vubec silu to jakkoliv rozebirat - snad pouze nabidnu tento odkaz: weak analogy.
29.4.2003 23:54 Peterson
Rozbalit Rozbalit vše SuSE na desktopu
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Minuly tyden jsem prosadil v praci utek od windows k pohodovemu linuxu a pro toto jsem zvolil prave novou verzi SuSE 8.2... Fakt jsem byl dost prekvapen pokrokem linuxu co se tyce pouziti na desktopu - rychlost, jista spolehlivost, ale hlavne do jiste miry i uzivatelska pritulnost. S MPlayerem apod. problemy nemam, jelikoz do prace zabava nepatri, ale jedna vec me docela dostala... Po velice snadnem nastaveni sitove (SMB) tiskarny na vzdalenem serveru tato ne a ne a ne tisknout. Yast sice zahlasil instalaci jako uspesnou, v KDE je videt, ze tiskarna prijima ulohy, ale do dnesniho dne nevytiskla jediny list papiru. Vyresil jsem to pres Mandrake, ktery nema s timto sebemensiho problemu a SuSE tedy tiskne na SMB pres nej (jinak ma nekdo zkusenost - poradi mi jak to udelat bez MDK ci jinych naprimo?). Linux na desktopu ma dneska uz urcite nejakou, troufam si rici i jistou budoucnost, ale jeste by to podle me chtelo celkem zjednodusit sitovani - mam na mysli prihlasovani do domeny dle vzoru woken, ale hlavne pruchod siti (Konqueror s Lisou nejsou uplne na muj vkus a pozadavky a to diky celkove nejednotnosti s jinymi programy). Kazdopadne zaverem - i kdyz byl linux vyvijen spise na servery, myslim si, ze na desktopech ma a bude mit sve misto, ale chce to rozhodne jeste vice zjednodusovat vuci pocitacove ne zcela gramotnym jako jsou spravci a programatori...
30.4.2003 08:19 met | skóre: 9 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše SuSE na desktopu
:-) Velmi pekny sek. To je krasne. ;-) "Vuci pocitacove ne zcela gramotnym jako jsou spravci a programatori" No jo, holt nejsem gramotny :-)
13.5.2003 22:13 Peterson
Rozbalit Rozbalit vše SuSE na desktopu
Touto vetou jsem samozrejme nemel na mysli, ze jini uzivatele nez spravci a programatori nejsou gramotni, avsak chtel jsem naznacit fakt, ze je treba myslet i na uzivatele jako napriklad windowsoidni sekretarky, s dobou snazice se jdouci maminky a "nucene" nasazeni duchodci (jednoho takoveho v praci mame - super clovek, koumak a sikula, ale s linuxem se zatim moc nezkamaradil, ale na woknech "jel" bez problemu)... apod. V podstate mi slo jen o jakesi navedeni z hlediska spravce/programator vs. BFU. Jinak co se tyce zminovaneho problemu "yast -> SMB tiskarna": zkousel jsem pres yast nastavit SMB tiskarnu nescetnekrat, avsak nikdy netiskla. Pote jsem zkusil nastavit tuto z KDE control centra a ejhle... naprosto v klidu - tiskneme vsichni bez problemu.
30.4.2003 08:56 Alan Hlavica
Rozbalit Rozbalit vše SuSE na desktopu
Suse používám od řady 7, je pravda že od té doby hodně pokročili. Jenom bych napsal jednu duležitou věc, instaluji Suse na servery i jako desktopy, vyskoušel jsem skoro všchny dostupné distra /Debian, Slackware, Red-Hat,Mandrake, Gentoo/ jedině kde jsem byl schopen migrovat byl Slackware. Jenomže kvůli celistvosti a jednoduchosti k spravování většího počtu serveru jsem zůstal u Suse. S 8,2 jsem spokojen, tz problémy které tady popisují třeba s Mplayrem jsem si kdysi taky vyřešil sám, stačí si jen o tom něco na internetu přečíst, je ale pravda že když začátečník naistaluje distro a když chce spustit nějaký program a ono mu to vyhodí nějakou hlášku a nefunguje odradí ho to... moje osobní zkušenost... například v verzi 8,1 jsem yásadně nepožíval OpenOffice z distra ale raději jsem stáhnul z zdroje, pořád to házelo nějaé hlášky :o). K 8,2 bych podotknul jen tohle. instalace na slabší stroje :o))))) nepožitelné .... P100 32 M RAM byl porod . Jinak velmi zdařílá distribuce a jsem velmi spokojen. PS: na závěr bych chtěl napsat moji osobní poznámečku.... všimnul jsem si že většina odpůrců SuSE /nebo kritiků/ nemělo nikdy naistalovanou plnou verzi ale nějaké live cd stahnutelné z ftp popřípadě vydané v nějakém časáku. Ja si distribuce kupuji a jsem velice vděčnýý za uživatelskou příručku pro správce systému kterou tímto získáte a naopak myslím že cena za uprage je velice malá k porovnání s software a podporou kterou k tomu dostanete, ja když jsem si koupil první Suse jsem jim amiloval každý den aspoň 6x a vždz jsem dostal odpověď an psroblé který jsem měl a tak ho odstranil .... takže mě se investce vyplatila.
30.4.2003 12:48 Václav Halík
Rozbalit Rozbalit vše SuSE na desktopu
ad stare zelezo: To bych tedy netvrdil, instalace de sice pomalu ale de s trochou trpelivosti a pevnych nervu to de. Instalil jsem SuSE 8.1 jako samba/FTP server na brutalni konfiguraci: P90/40MB RAM + RAID SI CMD 64X, disky 800 MB a na RAIDu 120 GB + 60 GB a slapalo to naprosto v pohode cca 3 mesice nez sem vymenil zelezo. ad kupe distribuce: naprosto souhlasim, podpora vzdy pomohla. Cena za distribuci pokud ji kupujete pravidelne (upgrady) je velmi prijemna.
4.5.2003 12:33 kix
Rozbalit Rozbalit vše licenční politika
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zajímalo by mě, jak to je s licenční politikou SUSE. Českou verzi zjevně stáhnout nejde vubec, na SUSE.com pouze stare verze?
4.5.2003 16:04 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše licenční politika
muzete si stahnout i nejnovejsi verzi, ale je treba system instalovat primo pres ftp. suse tvrdi, ze z tech stazenych souboru nejde vytvorit instalacni cd.
4.5.2003 19:04 kix
Rozbalit Rozbalit vše licenční politika
Máte link? Verzi 8.2 nemají na ftp.suse.com.
6.5.2003 17:29 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
Rozbalit Rozbalit vše Mplayer
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Proboha - co mate porad s tim Mplayerem ? To je nejaky problem si stahnout jeho zdrojaky z domovske stranky projektu a prelozit ? To je nejaky problem si z te same stranky stahnout kodeky a nainstalovat ? Chapu, ze zacatecnik toho asi nebude schopen a chapu i duvody, proc tam SuSE kodeky nema. Ale ta kompilace pro nas tady asi problem nebude ne ? :-)
Ja jsem cerstvej novacek ve svete Linuxu, konkretne mam SuSE 8.2 od vcerejska :o) A prave ted resim tem problem ze mi SuSE nechce hrat DivX... A o prekladech vim naprosty prd... docela bych uvital nejaky balicek ktery bych tam nahral pres YaST2 a fungovalo by mi to bez jakyh koliv problemu... Urcite za par mesicu budu schopen s Linuxem delat jinaci veci nez si lamat hlavu proc mi tohle zatracene nejede :o) Taky bych chtel poradit od cloveka co tu psal ze prosadil Linux na Desktopech v praci, o podobny veci uvazuju u nas v praci... Jelikoz s jinyma produkcema Linuxu nemam zkusenosti tak ze SuSE jsem docela nadcenej... ale v zajmu testovani pro firmu kam chci zavest Linux jeste uvazuju o MDK. PS: jedna vec mi ale lamala vaz hned na zacatku... a to je bootovani... 2 OS se mi pohadaly se starsim BIOSem desky a bootovat chce jen jeden OS.
4.11.2003 18:41 Martin
Rozbalit Rozbalit vše Mplayer
Jako nováčkovi, který chce přehrávat filmy ve formátu DivX, bych Vám doporučil instalaci Mandrake 9.2 - co se týče multimédií jsem v něm nezaznamenal žádný problém ...
13.12.2003 19:54 Larson
Rozbalit Rozbalit vše SuSE je SuPER
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mamka miluje SuSE...

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.