Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 23:07

Kvantová kryptografie – bezpečnost pro třetí tisíciletí

24. 8. 2009 | Reklama
Články - Kvantová kryptografie – bezpečnost pro třetí tisíciletí  

HROZBA ODPOSLECHU DAT na optických kabelech vyvolala pohotovou reakci v Počítačové škole GOPAS, která v termínu 17. září 2009 připravila unikátní seminář KVANTOVÁ KRYPTOGRAFIE – BEZPEČNOST PRO TŘETÍ TISÍCILETÍ.

Počítačová škola GOPAS – špička v oboru na poli vzdělávání, společnost idQuantique – průkopník kvantové kryptografie (nejvyšší způsob zabezpečení, správy a distribuce klíčů) a firma L2K – klíčový partner specializující se na distribuci hardwaru a poskytování IT služeb, společně připravili tento seminář z přednášek rozdělených na 3 bloky, kterých se ujmou specializovaní lektoři a odborníci se zkušenostmi z dlouhodobé praxe.

„O kvantové kryptografii se v poslední době mluví jako o možném léku na zabezpečení přenosu zpráv. Zatímco klasická kryptografie k zamezení zjištění obsahu přenášených zpráv používá nejrůznější matematické modely, kvantová kryptografie využívá zákonů fyziky, konkrétně chování jednotlivých fotonů,“ říká Luboš Žáček z Počítačové školy Gopas a dodává, že se kvantová kryptografie nejčastěji používá pro distribuci klíčů mezi dvěma stranami.

Seminář je rozdělen na tři hlavní části, ve kterých očekávejte nejen problematiku kryptování, ale i porovnání šifrování ve vrstvách a správu klíčů v klasické i kvantové kryptografii. „Závěr semináře je věnován praktické ukázce, kdy budou předvedeny rozšířené algoritmy šifrování, včetně podrobností o šifrování na tzv. vrstvě 2,“ upozorňuje Žáček a podle jeho slov nebude chybět ani praktická demonstrace šifrátorů pro optiku a odposlech optiky.

Švýcarská společnost id Quantique je světovým lídrem v komerčním nasazování kvantové kryptografie a jako první přinesla tuto novou technologie v roce 2001 na trh. Od té doby zaujímá přední místo ve vývoji této technologie. Společnost mimo jiné získala ocenění European Innovation, které uděluje evropská mutace Wall Street Journal za průkopnickou práci na poli kvantové kryptografie. „Leonard Widmer, zástupce společnosti id Quantique, v rámci semináře představí zařízení, které slouží k šifrování a provede i praktickou ukázku,“ dodává Luboš Žáček z Počítačové školy Gopas.

Přijměte ještě jednou pozvání na toto unikátní jednodenní školení a berte prosím v potaz omezenou kapacitu přednáškového sálu na 50 účastníků.

Termín: 17. 9. 2009
Místo: Hotel Iris (Stadion Eden)
Cena: 1500,- Kč bez DPH

Objednat tento seminář si můžete ZDE.

 9:30 Prezentace účastníků
10:00 Zahájení – úvodní slovo
10:10 Problematika kryptování: Ing. Miroslav Knotek - GOPAS, a.s., přednáška v českém jazyce

11:30 Přestávka 12:00 Představení zařízení: Leonard Widmer - idQuantique / L2K, přednáška v anglickém jazyce
převážně zaměřená na porovnání šifrování na vrstvách 2 a 3 modelu OSI, dále pak na protokoly na vrstvě 2. Ukážeme vám správu klíčů v klasické a kvantové kryptografii, šifrování optických přenosů a nakonec praktickou implementaci.

12:45 Přestávka
13:15 Praktická ukázka, Leonard Widmer - idQuantique / L2K, přednáška v anglickém jazyce,
na které uvidíte rozšířené algoritmy šifrování a podrobnosti o šifrování na vrstvě 2. Nebude chybět praktická demonstrace šifrátorů pro optiku a odposlech optiky a zmíníme se i o případové studii - volby v Ženevě.

14:00 Neformální diskuze s občerstvením
15:00 Ukončení

Více informací o tomto semináři naleznete zde: http://www.gopas.cz/Clanek.aspx?IDClanku=1189.

gopas 2009 letak kvantova kryptografie

Související články

Technical Education Conference 2008
GOPAS: Technical Education Conference 2009

Odkazy a zdroje

GOPAS

Další články z této rubriky

Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze zve na Letní biomedicínský den 2018
SUSECON 2017, světová konference o open source, 25. až 27. září 2017 poprvé v Praze!
Konference Oracle Code zavítá do Prahy
Veletrh CeBIT 2017 startuje 19. března 2017
Nenechte si ujít Oracle Digital Day

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.