Portál AbcLinuxu, 12. května 2024 15:21


Nástroje: Začni sledovat (0) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře.

Vložit další komentář
9.11.2010 01:02 Radek Hladik | skóre: 20
Rozbalit Rozbalit vše Re: Open source business intelligence – Pentaho: instalace a úpravy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Měl bych možná jednoduchý dotaz. Vcelku se mi líbí Pentaho Reporting. Stáhnul jsem si report designer a udělal jendoduchý report včetně připojení do DB. Ale když jsem se pustil do celého Pentaho Serveru, tak už té Javy na mě bylo moc :-) Navíc mi to hlásilo všelijaké divné errory, spoustu věcí jsem asi nepochopil atd... Chci si pomocí něčeho takového dělat jednoduché reporty o chování serverů a to, co umí Report Designer+SQL dotazy mi poměrně bohatě stačí. Existuje nějaká command-line verze toho reporting engine? Vše co jsem našel byla verze k embed do mojí aplikace, ale mně by opravdu stačilo něco, co zavolám z cronu a výstup hodím někam na web :-)

Jako příklad: v noci běží Bacula a provádí zálohy. Do DB zapisuje výsledek. V 7 ráno se mi vygeneruje přehled, který spojí tabulku s definovanými joby s výsledky za poslední noc, pěkně se to zformátuje a někam do "archívu" se uloží PDF. SQL dotaz mi zabral 5 minut, vyrobení koukatelného reportu hodinku, ale rozjetí serveru tak, aby se report dělal automaticky a spol, jsem po asi hodině laborování vzdal. Podotýkám, že java techlogie mi moc neimponují a nebráním se spuštění relativně standalone java aplikace, ale dva webservery s vlastními databázemi, uživateli,... to je pro mně overkill...
9.11.2010 07:52 Martin Povolný | blog: Krev na widlich | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Open source business intelligence – Pentaho: instalace a úpravy
K tomuto ucelu pouzivam v celku uspesne BIRT.

Designer se necha stahnout jako bundle s Eclipse a pro volani reportu z prikazove radky (bez aplikacniho serveru) staci stahnout run-time a okopirovat par java radku z prikladu.
9.11.2010 09:26 vratidlo007 | skóre: 21
Rozbalit Rozbalit vše Re: Open source business intelligence – Pentaho: instalace a úpravy
Pentaho umi i takovehle jednoduche akce, ale primarne je staveno na reseni reportu a analyz. V tomhle pripadu to je kanon na vrabce, ale rozhodne bych to nevzdaval. Redport designer ti pomuze "pouze" sestavit report, ale ten musi bezet v Pentaho, ktere ti i pravidelne bude dany report posilat. Ve vysledku to je prace na cca 2-3h i se studiem. Kdyz vydrzis jeste 2 dily, tak se dozvis presny postup :-)
9.11.2010 09:51 Radek Hladik | skóre: 20
Rozbalit Rozbalit vše Re: Open source business intelligence – Pentaho: instalace a úpravy
Ze je to kanón na vrabce je mi naprosto jasné. Ale ten report designer je poměrně pohodlný a luxusní a dobře se mi s ním pracovalo. Report vyrobil kompletní včetně výstupu do PDF a ze živých dat. Možná to časem přejde do složitějšího řešení s nějakýma těma kostkama a datovými velkosklady, ale zatim by mi opravdu stačilo

for report in * ; do process_report $report >$report.pdf ;

jinak článek pěkný, určitě si další díly přečtu, jen bych poprosil snížit trochu periodu :)

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.