Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 21:29

Chakra Linux: stále nic moc

30. 8. 2011 | Jan Šmíd
Články - Chakra Linux: stále nic moc  

Je tomu již více než rok, co jsem se dozvěděl o Chakra Linuxu a následně se rozhodl si ho otestovat. KDEmod pro Arch Linux se tehdy pomalu blížil ku svému konci a jeho vývojáři se začali zaměřovat na vlastní distribuci. Už v té době bylo jasné, co by jednou měla Chakra svým uživatelům nabídnout. Na pohled efektní uživatelsky přívětivý systém založený výhradně na technologiích KDE a s Arch Linuxem pod kapotou.

Obsah

Instalace

link

Ze SourceForge, kde je Chakra Project hostován, lze stáhnout vydání stabilní, vývojové a několik starších (Legacy). Vždy se však jedná o LiveCD. Já pro začátek zvolil to stabilní, které nese označení 2011.04 a pojmenování Aida. To obsahuje jádro 2.6.39, Xorg 7.6 a KDE SC 4.6.5. Ze stabilního Debianu Squeeze to dělá skoro důchodce.

první obrazovka Boot Live CD Live CD Instalátor Tribe

Nabídka lokalizací není zrovna široká, ale čeština již obsažena je. Co naopak potěšující není, je výběr ovladačů. Když jsem totiž zvolil „Start včetně nesvobodných ovladačů“, snažil se systém zavést ovladače Nouveau, které:

  1. nejsou nesvobodné
  2. nejsou ani moc funkční

Na pracovní plochu jsem se, jak už jsem u Nouveau zvyklý, nedostal a nezbylo než resetovat počítač a zvolit klasický start.

Tribe

link

Instalátor Tribe byl jedním z želízek v ohni, které mě kdysi k Chakra Linuxu přivedly (tím druhým byla samozřejmě chtíč získat Arch Linux snadno a rychle). Kdyby instalátor Windows aspoň vzdáleně připomínal Tribe, měl bych pochopení pro všechny ty Wid ... uživatele Windows, kteří považují reinstalaci za doslova úžasné řešení. Svým rozvržením Tribe připomíná instalátory Mandriva Linuxu, OpenSUSE a možná i dalších. Je z nich však určitě nejsympatičtější. Navíc, možná je to ale jen můj subjektivní dojem, neobsahuje zbytečné množství voleb a položek jako např. zmíněná Mandriva.

Marble – výběr časové zóny Nastavení uživatelů nastaveni disku kopírování souborů na disk

Jedním z nejorientálnějších prvků instalátoru je rozhodně Marble jako nástroj pro výběr časové zóny. Ta se neseká ani na muzejní grafické kartě, jako je má Nvidia Geforce 7050. Velmi jednoduše je řešeno i nastavení uživatelů. Tribe navíc uživatele nepeskuje za slabé heslo. To sice může být na škodu, ale pokud uživatel o silné heslo nestojí, tak o něj prostě nestojí. Odlehčené je i nastavení disků. Standardně lze zvolit pouze přípojný bod. Výběr souborového systému se objeví až po potvrzení formátu oddílu. Pro editaci diskových oddílů se musíte přepnout do editoru pomocí volby „Pokročilé“.

nastavení zavaděče initial ramdisk populární balíčky konec instalace

Po nakopírování systému na disk zbývá už jen závěrečná konfigurace, lze-li vůbec tento výraz s čistým svědomím použít. V nastavení zavaděče můžete zvolit pouze to, zda ho instalovat nebo ne (i když, kolik uživatelů opravdu potřebuje více voleb). Zklamáním pro mě byl výběr populárních balíčků (Popular Bundles). Za prvé je to rasistický nástroj a za druhé také nefunguje jak by měl. Z mého výběru Firefox a GIMP stáhnul pouze GIMP, a navíc ho opravdu jenom stáhnul. Balíček jsem našel na ploše. Zbytek je zřejmě princip „udělej si sám“.

Systém

link

U Tribu jsem s chvalozpěvy nešetřil. U samotného systému už to ale taková sláva nebude. Koho z toho vinit, to bohužel nevím. Vývojáře KDE SC nebo ty z Chakra Project. Co třeba všechny? Dost možná je však na vině samotný stav distribuce. Jak vidno z obrázku výše, sámotný Tribe obsahuje upozornění, že se stále jedná o Alpha software, který mi může sežrat křečka. A i když Aida nese označení „Stable Snapshot“, nechce se mi věřit, že by vývojáři měli takovou starost o naše křečky zbytečně.

Software

link

Přes to všechno jsem byl s novým systémem nespokojený. Nevím jaká kritéria musí aplikace splnit, aby byla do Chakra Linuxu vpuštěna, ale nějaký ten přehrávač videí zahrnout mohli. V menu multimédia je jen jednoduchý graficky zdařilý hudební přehrávač Bangarang a na videa jako by se zapomnělo. A zapomnělo se i na jakýkoli nástroj pro editaci fotek a obrázků. GIMP se na mě smál z plochy a v sekci Grafika se nacházel jen prohlížeč Gwenview a nástroj pro pořizování screenshotů KSnapshot. Aby toho nebylo málo, tak ten ani nešel spustit klávesou PrtScr.

Nefungoval ani vyhledávací nástroj KFind. To bylo možná způsobeno tím, že jsem nespustil Nepomuk, ale copak už KDE bez sémantického desktopu nedokáže najít ani soubor podle názvu? S hledáním měl ale problémy i webový prohlížeč rekonq. Od našeho posledního setkání sice zvládl načítání náhledů oblíbených stránek čase kratším než nekonečném, o vyhledávání ale asi neslyšel. Vyhledávací pole chybí a adresnímu řádku se taky hledat nechce. Pokud máte aktivní nějaké stahování, má rekonq problémy i s ukončováním. Zdánlivě se sice ukončí bez nehody, přesto při dalším spuštění hlásí opak.

Chakra Linux Chakra Linux Chakra Linux Chakra Linux

Správa balíčků

link

Po zhodnocení rekonqu jsem se rozhodl nainstalovat konečně nějaký schopný prohlížeč a intuitivně začal hledat grafický frontend pro pacmana Shaman. K mému překvapení nebyl k nalezení. Byl totiž vyměněn za AppSet. Nástroj na první pohled víc efektní než užitečný. Na druhý pohled se s ním přece jen dalo i pracovat.

V levé spodní části okna aplikace se nacházejí záložky. Záložka Start obsahuje jakousi čtečku novinek na stránkách Chakra Projektu a nad ní výběr sekcí. Jakmile si zvolíte sekci, aplikace vás automaticky přesune na druhou záložku, kde už pracujete s balíčky. V horní části se nachází další filtry, nástroje a nastavení, ve spodní zase webové stránky projektů stojících za jednotlivými balíčky a aplikacemi. Velmi zajímavý pohled se vám naskytne, přepnete-li si v nastavení grafiku na Enhanced. Balíčky se poté zobrazí jako dynamická pole. Jak moc je to užitečné, si už musí každý rozhodnout sám.

Chakra Linux Chakra Linux AppSet zdroje AppSet nastavení AppSet Enhanced Graphics

Našel sem tedy správce balíčků, ale bez Firefoxu. Nalezl jsem v něm sice Operu, kterou bych obyčejně nepohrdl, ale chybějící Firefox mě překvapil. Pro jistotu jsem se pokusil ho nainstalovat přímo Pacmanem, avšak s totožným výsledkem. Po nějaké době jsem si konečně otevřel i Bundle Manager. Další rasistická aplikace související se stahovačem „Popular Bundles“. Co myslím tím rasistická aplikace? Chakra je téměr výhradně postavená na technologiích KDE. Je-li tedy nějaká aplikace založená na GTK+, nesmí do standardních repozitářů. Vývojáři naštěstí ve své moudrosti provedli "selekci" a zpřístupnili i řadu oblíbených GTK+ aplikací. Ty se však neinstalují přes standardního správce balíčků, ale právě skrze Bundles Manager neboli Cinstall. Stránky projektu tvrdí, že je to jen dočasné řešení. „Bundles“ prý budou později integrovány do Shamana (takže se vrátí?).

Bundles manager GTK+ aplikace KDE System Settings

Co se nastavovacích utilit týče, stránky hovoří o nástroji Arxin, který by měl být integrován do KDE System Settings.

Chakra Linux 2011.09 milestone 3

link

Pro důslednost jsem se rozhodl vyzkoušet i vývojové sestavení 2011.09 milestone 3. Kromě kernelu třetí generace, KDE SC 4.7 se třemi výchozími aktivitami navíc a dalších aktualizací nepřináší žádné zajímavé změny.

nastavení Desktop icons nastavení New Activity Search and Launch Photos Activity

Zhodnocení

link

Chakra Linux je rozhodně velmi zajímavou distribucí. Pořádný derivát Arch Linuxu tu koneckonců ještě není. Ale na dotažení všeho k dokonalosti budou vývojáři zřejmě ještě nějaký čas potřebovat. Od mého prvního testu Chakry sice došlo k pokroku (tehdy mi systém po instalaci ani nenabootoval), přesto je stále na úrovni technické ukázky. V současnosti je zpočátku stabilní a skvěle vypadá, ale mizerně se používá. A pokud si někdo myslí, že k tomuto závěru nemám dostatek argumentů, budiž mu útěchou toto: Chakra 2011.04 nepřežila první pacman -Syu. Resp. po restartu již nenabootovala.

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.