Portál AbcLinuxu, 19. března 2024 11:14

Test klávesnic – druhé kolo

29. 12. 2011 | David Kolibáč
Články - Test klávesnic – druhé kolo  

V pokračování testu klávesnic se podíváme na trojici běžnějších OEM klávesnic od velkých dodavatelů počítačových sestav, jednu velice tichou nízkozdvihovou a jednu dělenou ergonomickou.

Obsah

Dell Enhanced Multimedia Keyboard

link

Dell Enhanced Multimedia Keyboard je multimediální verze poměrně běžné OEM klávesnice (580-12283), kterou můžeme občas zahlédnout např. v bance. Liší se od ní – podle očekávání – multimediálními klávesami a pak také dvojicí USB portů (jako u minule popsané Dell Multimedia Pro USB Keyboard). Naopak shodné je rozložení kláves a vůbec tvarování: prostě černý matný plast bez zbytečných okrajů plýtvajících místem (to si ale můžete vynahradit připojením dodané veliké opěrky na ruce). Za povšimnutí ale stojí zvětšené klávesy levý Win až pravé Menu tak, aby měly oblou přední hranu – je to velmi pohodlné a byl bych rád, kdyby se takový návrh uplatňoval častěji.

Klávesnice je velice bytelná, ani při zvednutí zadní hrany docela velkými nožičkami se neprohýbá; váží pěkných 1,02 kg. Klávesy mají docela jistý stisk, kladou trošku větší odpor (psaní může být lehce namáhavější) a nenadělají velký hluk, ovšem při razantnějším psaní deska klávesnice po úderech kláves lehce rezonovala, což poněkud kazí jinak dobrý dojem. Orientace po hmatu je díky profilovaným klávesám s vysokým zdvihem bezproblémová, pouze zuby na klávesách F a J téměř chybí. Rozložení je takřka standardní americké nebo v mém případě evropské, jen bloky kláves F1 až F12 jsou lehce zhuštěné (F12 se nenachází nad pravou hranou Backspace) a trojice SysRq-ScrollLock-Pause byla přesunuta nad numerický blok, aby uvolnila místo multimediálním klávesám.

Osm drobných multimediálních tlačítek najdeme nad klávesami F1 až F6 a F10 až F12 – pět jich je určeno pro ovládání webového prohlížeče, tři pro spouštění aplikací – mačkají se dobře, jen jsou opravdu maličká. Dalších šest tlačítek, tentokrát větších a decentně podsvícených, se nachází nad blokem kolem klávesy Delete kolem kolečka pro regulaci hlasitosti. Klávesy jsou velmi příjemné, ke kolečku mám připomínku, že nejde otočit jen jedním prstem, je jich třeba více. Podpora v X.Org je bezproblémová.

Dell Enhanced Multimedia Keyboard Dell Enhanced Multimedia Keyboard Dell Enhanced Multimedia Keyboard Dell Enhanced Multimedia Keyboard Dell Enhanced Multimedia Keyboard Dell Enhanced Multimedia Keyboard Dell Enhanced Multimedia Keyboard Dell Enhanced Multimedia Keyboard

Goldtouch Foreign Keyboard Layout

link

Společnost Goldtouch se specializuje na ergonomická vstupní zařízení, především myši a klávesnice. Goldtouch Adjustable Keyboard patří společně s Freestyle Kinesis mezi nejběžnější dělené ergonomické klávesnice. Jde o „tenkeyless“ klávesnice (bez numerického bloku) – to je dobré, aby se člověk nemusel tolik natahovat pro myš – rozdělené na dvě polohovatelné poloviny – to má samozřejmě význam pouze pro lidi píšící všemi deseti a předchází to ohýbání zápěstí, které může vést k bolestivým zdravotním komplikacím. Zde budu popisovat model Foreign Keyboard Layout, který se od ostatních modelů liší umístěním několika kláves a jinými popisky.

Klávesnice je poměrně masivní (hmotnost mimochodem 1170 g) s hrubým povrchem. Polohuje se tak, že odcvakneme páku na levé polovině, čímž se uvolní kloub uprostřed, načež můžeme poloviny vůči sobě naklápět, co kloub a spojovací kabel dovolí. Chce to věnovat chvíli hledání optimální polohy. Psaní je pak velice pohodlné, zvláště díky dalšímu ergonomickému prvku, totiž velmi snadno stisknutelným klávesám (oficiální prospekty hovoří o síle 40–45g, mně vyšlo kolem 35g) – škoda jen, že nejsou výrazněji profilovány, dělal jsem poměrně hodně překlepů, a myslím, že by si zasloužily něco lepšího než obyčejnou membránu.

Rozložení je americké, podobné tomu na notebookových klávesnicích. Kurzorové šipky jsou vsunuty k pravému Shiftu a Ctrl, Home/End a Page Up/Down se nachází při pravé hraně, klávesy F1 až F6 a F7 až F12 jsou v jednom bloku – na pravé polovině na něj navazuje Insert a „“. Konkrétně u tohoto modelu jsou klávesy Win a Menu ve zvláštním bloku při levém okraji společně s Delete, druhým Backspace, trojicí SysRq-ScrollLock-Pause a přepínačem NumLock – při jeho aktivaci slouží některé klávesy v pravé polovině jako numerický blok – jako na některých noteboocích. Je to nezvyklé, ale má to své kouzlo, např. Ctrl-Alt-Delete (Ctrl-Alt-Backspace, Ctrl-Shift-Delete) jde stisknout dvěma prsty jedné ruky.

Goldtouch Foreign Keyboard Layout Goldtouch Foreign Keyboard Layout Goldtouch Foreign Keyboard Layout Goldtouch Foreign Keyboard Layout Goldtouch Foreign Keyboard Layout Goldtouch Foreign Keyboard Layout

HP Standard Keyboard DT527A

link

Posledně v diskuzi padala chvála na běžnou OEM klávesnici HP DT527A (resp. DT528A, liší se použitím PS/2, resp. USB kabelu). Je to celkem solidní klávesnice se zcela standardním rozložením kláves (americkým/evropským) a jednoduchým designem (hrubý tmavý plast, stříbrná lišta). Je spíše lehčí (940 g), ale díky dobře provedeným kouskům gumy nemá tendence cestovat po stole. Je zajímavé, že povrch je bez vysunutým nožek prakticky rovnoběžný se stolem. Nožek jsou dva páry, ten větší poskytuje náklon dokonce o úhel asi 12°, ale ani přitom se klávesnice v podstatě neprohýbá.

Na této klávesnici jde psát poměrně tiše, ale podle mých zkušeností se docela výrazně liší vlastnosti kus od kusu. Na některých kusech je stisk bezproblémový, na jiných (jako je ten na snímcích) kladou klávesy docela velký odpor – rostoucí s přítlakem, z čehož pramení častější chyby kvůli nedomáčknutí klávesy.

HP Standard Keyboard DT527A HP Standard Keyboard DT527A HP Standard Keyboard DT527A HP Standard Keyboard DT527A

HP SK806A

link

Další klávesnice, HP SK806A, je pozoruhodná především tím, že na ní lze psát opravdu velice tiše bez újmy na rychlosti. Klávesy mají extrémně nízký zdvih, a přitom přesný stisk – hlavně díky technologii scissor switch a solidnímu zpracování. Ale ani dobré provedení nebrání klávesnici v tom, aby se prohýbala při použití nožek pro zvýšení zadní hrany. Je totiž velice tenká a lehká (700 g) – není to plát hliníku jako u současné klávesnice Apple. Na druhou stranu má tento kousek černý matný povrch, na kterém není tolik vidět špína, tedy mimo několika míst s lesklým plastem – nepochopitelně právě na nožičkách a uspávacím tlačítku.

Rozložení kláves se od standardního (evropského) odlišuje v několika ohledech. Bloky kláves F1 až F12 jsou zhuštěné, aby se vedle nich vešla dvojice SysRq-ScrollLock, protože blok kolem (mimochodem zvětšeného) Delete je vertikálně uspořádaný a nad ním je vedle klávesy Pause ještě Insert. Tím pádem se také levá kurzorová šipka dostala pod pravý Shift (chybí pravý Win). Na druhém konci klávesnice je pro změnu navíc klávesa Fn. V kombinaci s ní by klávesy F1 až F11 měly fungovat jako multimediální. Poslední dvě (pro regulaci podsvícení displeje) vracejí kódy nad 255, tedy ve výchozím stavu nefungují; F1 a F9 se pro změnu chovají jako druhé a třetí tlačítko myši; ale jinak je podpora bezproblémová. Nad numerickým blokem je ještě pod decentními bílými LED indikátory přepínačů jako NumLock trojice tlačítek pro ovládání hlasitosti. A když jsem se pustil do srovnávání s Apple Wired Keyboard, ještě jedna „drobnost“ – u evropského rozložení HP použilo rozumně široký Enter (oproti Apple možná až dvojnásobný).

HP SK806A HP SK806A HP SK806A HP SK806A HP SK806A HP SK806A

Lenovo Preferred Pro USB Keyboard

link

Další OEM klávesnice od velkého výrobce je Lenovo Preferred Pro USB Keyboard. Tato je ovšem propracovaná takřka k dokonalosti. Povrch je kompletně z tmavého, docela hrubého plastu příjemného na omak, veliká opěrka pro ruce je dokonce pogumovaná. Na spodní straně si můžeme všimnout nejen dvou párů nožek pro zvednutí zadní hrany do dvou různých výšek, ale i dvou kanálků pro odvedení USB kabelu (mimochodem celé dva metry dlouhého) stranou. Na horní straně zadní hrany zase stojí za pozornost žlábek na pero a velice nerušivě svítící diody (NumLock a spol.). Celá konstrukce je velmi bytelná, hmotnost je spíše vyšší – 1055 gramů.

Klávesy mají vysoký zdvih, kladou poměrně malý odpor, tisknou se tiše a vůbec, píše se na nich snadno a díky jemnému profilování s minimem překlepů. Má je jediná výtka směřuje k docela ostrým hranám kloboučků kláves, což může být hlavně u AltGr a třeba i mezerníku nepříjemné při použití hrany palce.

Pokud postrádáte multimediální klávesy, existuje varianta Lenovo Enhanced Performance USB Keyboard, která má na místě žlábku pro pero tlačítka navíc.

Lenovo Preferred Pro USB Keyboard Lenovo Preferred Pro USB Keyboard Lenovo Preferred Pro USB Keyboard Lenovo Preferred Pro USB Keyboard Lenovo Preferred Pro USB Keyboard Lenovo Preferred Pro USB Keyboard

Závěr

link

Už minule jsem naznačoval, že jde hlavně o pohodlí (dívejte se na rozložení), teď dodám ještě jedno: jde koneckonců také o zdraví... RSI je potvora.

Ergonomie především

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.