Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 14:42

Datové schránky v Linuxu

15. 1. 2013 | Lukáš Jelínek
Články - Datové schránky v Linuxu  

Když v roce 2009 začínaly Datové schránky, jedním z jejich hlavních problémů byla (kromě kromě žalostné bezpečnosti) nedostupnost softwaru pro GNU/Linux. Od té doby už se ale mnohé změnilo a i v Linuxu už lze s ISDS rozumně pracovat.

Obsah

Datovka

link

Zřejmě nejznámějším a nejpopulárnějším programem pro práci s Informačním systémem datových schránek (ISDS) je Datovka. Původně se jmenovala dsgui, protože se jednalo o grafické uživatelské rozhraní nad knihovnou pro práci s datovými schránkami. Za vývojem Datovky stojí sdružení NIC.CZ, tedy správce české národní domény.

Datovka je kromě GNU/Linuxu k dispozici i pro systémy Windows a Mac OS X. Jedná se o aplikaci napsanou v jazyce Python a využívající grafický toolkit GTK+ 2. Balíčky jsou k dispozici ve formátech RPM (distribuce Fedora je má dokonce v základním repozitáři) a DEB (v Ubuntu si lze přidat PPA sdružení NIC.CZ). Jako licence byla zvolena GNU LGPL.

Datovka nenabízí širokou škálu funkcí, ale je v ní obsaženo vše potřebné - tedy odesílání a příjem zpráv, sledování stavu, export obálek a doručenek atd. Umí pracovat i s více datových schránkami najednou.

Program Datovka

mojedatovaschranka.cz (webové rozhraní České pošty)

link

V prvním období bylo oficiální webové rozhraní v Linuxu nepoužitelné. Bylo totiž závislé na aplikaci Form Filler (od firmy Software602), která linuxovou verzi neměla. Později vznikla verze založená na Wine (jedná se tedy v podstatě stále o verzi pro Windows, jen s možností provozu i v Linuxu), která se z téměř nefunkčnosti dostala do stavu rozumné použitelnosti.

Webové rozhraní k ISDS

Naštěstí to skončilo tak, že dnes již zmíněný program potřeba není a s webovým rozhraním lze pracovat i v Linuxu. Nicméně stále existují situace, kdy se Form Filler hodí, protože se v české státní správě jeho formuláře dost používají (ovšem i CZ.NIC má svoji vlastní aplikaci pro tyto účely, byť již nevyvíjenou: ZFO Editor). Balíčky jsou k dispozici pro některé běžné distribuce (SLE/openSUSE, RHEL/Fedora, *buntu, Debian). Program je samozřejmě proprietární a jeho vzhled v Linuxu nemusí být zrovna nejlepší (vzhledem ke způsobu běhu).

Software602 Form Filler v Linuxu

Multischránka

link

Jedním z prvních dostupných programů pro datové schránky (i na Windows) byla aplikace Multischránka. Je implementována na platformě Adobe Air a je tedy přenositelná všude tam, kde tato platforma běží.

Program Multischránka

Nepříjemné však je, že firma Adobe již Air pro Linux nepodporuje, vývoj se zastavil na verzi 2.6 (zatímco pro Windows a Mac OS X je již verze 3.5) a i tuto verzi může být problém nainstalovat, aniž by instalátor hlásil nějaký problém. Také ohledně samotného programu Multischránka visí ve vzduchu otazník, protože jeho domovská stránka je v současné době mimo provoz (i když může jít jen o technickou závadu). Lze ho ale stahovat i odjinud, takže kdo je například zvyklý na tento program z Windows, může se ho pokusit zprovoznit.

Ostatní programy

link

Vznikala i různá další řešení, ať již kompletní programy či knihovny. Lze zmínit například zdejší projekt Multiplatformní přístup pro datové schránky, v jehož rámci bylo vykonáno mnoho práce a na jehož výsledcích může kdokoli dál stavět. Za pozornost stojí například konzolový klient shigofumi.

Nicméně zřejmě díky dostupnosti a kvalitě programu dsgui/Datovka byla postupně pozornost od těchto projektů odvrácena. Důležité ale je, že lze dnes s Datovými schránkami pracovat plnohodnotně a ještě se svobodným softwarem, což má v případě tak kritické aplikace velkou váhu.

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.