Portál AbcLinuxu, 18. dubna 2024 05:02

Jaderné noviny – 21. 11. 2013: Co bude v Linuxu 3.13

9. 12. 2013 | Luboš Doležel
Články - Jaderné noviny – 21. 11. 2013: Co bude v Linuxu 3.13  

Aktuální verze jádra. Citáty týdne: Jon Masters, Paul McKenney, Thomas Gleixner, Shobhit Kumar. Hypervizor "Jailhouse". Začleňovací okno 3.13, část druhá.

Obsah

Aktuální verze jádra

link

Začleňovací okno verze 3.13 je nadále otevřené; do hlavní řady bylo přetaženo něco přes 9900 neslučovacích sad změn. Přehled novinek za uplynulý týden najdete níže.

Stabilní aktualizace: verze 3.12.1, 3.11.9, 3.10.20 a 3.4.70 byly vydány 20. listopadu; každá obsahuje obvyklou dávku důležitých oprav.

Citáty týdne: Jon Masters, Paul McKenney, Thomas Gleixner, Shobhit Kumar

link

Ve světě ARMu bohužel často potřebujete NDA, aby se s vámi vůbec začali bavit. Pokud nechtějí mluvit o věcech veřejně, ale přesto očekávají, že se svět vydá směrem k ACPI, tak mi zbývá jen potrhané oblečení, stará stupínek pro řečníka, megafon a hloupé remcání.

-- Jon Masters

Je neuvěřitelné, jak spolehlivé mohou rozibité implementace synchronizačních primitiv být.

-- Paul McKenney

Jen pro informaci. Opravdu mě děsí fráze „UDP realtime“, která byla v tomto vlákně zmíněna více než jednou. Při pohledu na zoufalost těchto příspěvků mám obavy, že na světě jsou nebo se brzy objeví produkty postavené na hluboké neznalosti technologií, na které stavějí.

Toto jen potvrzuje mou teorii, že většina částí tohoto odvětví funguje jen díky náhodě.

-- Thomas Gleixner

Upozornění: Vypadá to, že k tomuto nemá nikdo dokumentaci, takže tento patch je nerevidovaná černá magie.

-- Shobhit Kumar

Hypervizor „Jailhouse“

link

Projekt Jailhouse dal vědět o své existenci. Jailhouse je nativní linuxový hypervizor jako KVM, je ale zaměřen na minimalismus a izolaci virtuálních strojů na vyhrazených CPU. Jailhouse je oddělující [partitioning] hypervizor, který dokáže vytvářet asymetrické systémy pro paralelní zpracování (AMP; assymetric multiprocessing) na linuxových strojích. To znamená, že spouští samostatné aplikace nebo nelinuxové OS souběžně se standardním linuxovým jádrem na jediné vícejádrové hardwarové platformě. Jailhouse zajišťuje izolaci mezi těmtio buňkami, jak jim říkáme, za pomoci hardwarově asistované virtualizace. Typická zátěž, kterou očekáváme na nelinuxových buňkách, jsou aplikace s vysoce náročnými požadavky na real-time nebo zabezpečení. Projekt je v začátcích a hledá další vývojáře.

Začleňovací okno 3.13, část druhá

link

Vypadá to, že se začleňovací okno 3.13 uklidňuje, ačkoliv by měl ještě zbývat necelý týden do konce. Celkem bylo do verze 3.13 přetaženo přes 9900 neslučovacích sad změn; to je přibližně 3300 od souhrnu z minulého týdne. Vzhledem k počtu patchů a zpomalujícímu nárůstu je pravděpodobné, že Linus zavře začleňovací okno po necelých třech týdnech, které jsme tentokrát očekávali. Ukazuje se, že cestování po odlehlých ostrovech se špatným připojením nemůže jaderný proces příliš zpomalit.

Mezi zajímavé změny viditelné uživatelům patří:

Mezi změny viditelné vývojářům patří:

Příští vydání Jaderných novin bude obsahovat přehled posledních změn začleněných do jádra 3.13, které bude pravděpodobně vydáno koncem roku.

Odkazy a zdroje

Kernel coverage at LWN.net: November 21, 2013

Další články z této rubriky

Jaderné noviny – přehled za březen 2024
Jaderné noviny – přehled za únor 2024
Jaderné noviny – přehled za leden 2024
Jaderné noviny – přehled za prosinec 2023
Jaderné noviny – přehled za listopad 2023

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.