Portál AbcLinuxu, 18. dubna 2024 21:16

Linuxové herní novinky – červen 2014

17. 7. 2014 | Jiří Komárek
Články - Linuxové herní novinky – červen 2014  

Vyšly nové verze svobodných her OpenRA 20140608, Warsow 1.5, UFO: Alien Invasion 2.5 a OpenXcom 1.0, z komerčních titulů se na Linuxu objevily hry Sid Meier's Civilization V, XCOM: Enemy Unknown, Enigmatis: The Mists of Ravenwood, A Wizard's Lizard, WORLD END ECONOMiCA episode.01, Goat Simulator a mnoho dalších. Červnové linuxové herní novinky jsou tu.

Obsah

OpenRA 20140608

link

Po půl roce intenzivní práce vyšla nová verze svobodného strategického projektu OpenRA s označením 20140608. Cílem tohoto projektu je nejen vylepšení legendární hry Command & Conquer: Red Alert, ale též slouží jako engine pro hry Command & Conquer: Tiberian Dawn a Dune 2000. Tato verze značně vylepšuje UI pro výběr modu, herní lobby a pozorování, zrychleno bylo i načítání uložených her, přibyla možnost varování spojenců v multiplayeru, nových funkcí se dočkaly letecké jednotky, ve všech podporovaných hrách přibyly nové jednotky a spousta dalšího.
Balíčky pro nejrozšířenější distribuce a operační systémy jsou na stránkách projektu připraveny ke stažení, stejně tak jako je možné stahovat přes Desuru. K hraní jsou stále potřeba originální datové soubory.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Warsow 1.5

link

Přestože nová verze FPS Warsowpořadovým číslem 1.5 vyšla již v květnu, v minulých herních novinkách se na ni nedostalo. I tak má nová verze co nabídnout: především byla zcela předělána kultovní postava hry, Jason Padpork, který byl znovu vymodelován zcela od nuly tak, aby ještě lépe charakterizoval své vlastnosti. Předělán byl i pohybový styl, který by měl lépe vyhovovat nováčkům, ale zároveň by měl umožnit ostříleným hráčům lépe koordinovat své pohyby. Od verze 1.5 přibyla též možnost celou hru lokalizovat, ovšem čeština mezi 15 podporovanými jazyky prozatím stále chybí. Nová verze přináší vylepšení i ve vizuální oblasti, kde se o anti-aliasing stará metoda FXAA. Vylepšení se dočkaly i samotné mapy, kdy zcela nový facelift dostala například populární mapa pro duely wdm2. Změny se dotkly i serverové části, která značně zjednodušila možnost startu hry. A spousta dalších vylepšení a samozřejmě oprav chyb.
Warsow je ke stažení z domovské stránky hry.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

UFO: Alien Invasion 2.5 a OpenXcom 1.0

V červnu vyšla také nová verze 2.5 strategie UFO: Alien Invasion. Přináší s sebou nové modely vojáků a spoustu jejich nových charakteristik, podporu pro více jak 8 vojáků, nové vybalancování zbraní, ozbrojený člun pro UFO, systém zranění, vylepšenou umělou inteligenci, zrychlení renderování a nové zbraně. V kampaních bylo vylepšeno okno pro výzkum, vybalancovány byly i letecké jednotky, změněn byl technologický strom a razantně bylo sníženo množství UFOs. U multiplayeru byla přidána podpora pro Mumble a vzdálenou konzoli. Krom dalších mnoha vylepšení byla změněna i licence, aby byla plně kompatibilní s Debianem.
Ke stažení jsou na domovské stránce k dispozici zdrojáky a verze pro Windows, binárky hledejte ve svých distribucích.
Velice podobnou iniciativou jako UFO: AI je OpenXcom, kdy jde o svobodný klon původní UFO: Enemy Unknown. A právě on dosáhl verze 1.0.
OpenXcom nabízí na svém webu balíčky pro nejrůznější distribuce.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Sid Meier's Civilization V

link

Zřejmě nejžhavější novinkou bylo v červnu linuxové vydání klasické tahové 4X strategie Sid Meier's Civilization V. To přichází čtyři roky po celkové premiéře hry a přináší přesně to, na co jsme u her z tého série zvyklí: hráč začíná s malou kolonií někdy v pravěku a postupně území svého vlivu neustále rozšiřuje, až nakonec postoupí skrze věky do našich časů a ještě dále a vývoj světa stočí přesně podle svých představ. To se může povést skrze kombinaci správné diplomacie, výzkumu, ekonomického vývoje, expanze a samozřejmě díky válečným výbojům. Oproti svým předchůdcům přechází ze čtverečkového stylu na hexagonální rozložení mapy, které je pro tahové strategie typičtější. Další dvě rozšíření, Civilization V: Gods & Kings a Civilization V: Brave New World, které jsou pro Linux též k dispozici, přibyl systém náboženství, špionáže, vylepšených námořních bitev a lepší AI, respektive mezinárodních obchodních cest, turismus, OSN pro druhé jmenované. Plus dalších několik civilizací v každém expansion packu.
Samotná Civilization V je na Steamu k dispozici za 30€, oba expansion packy každý taktéž po 30 € a celý balíček pak vyjde na 40 €.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

XCOM: Enemy Unknown

link

A pro dnešek do třetice XCOM: XCOM: Enemy Unknown. Tuto strategii snad není ani třeba představovat, jelikož již v roce svého původního vydání, 2012, stihla nasbírat bezpočet ocenění typu „Hra roku“ a i kritiky byla přijata velice kladně. Jde o pokračování již zmiňované série, kdy v blízké budoucnosti budete čelit nájezdu nepřátelských mimozemšťanů na Zemi. Jelikož se jedná o taktickou strategii, dostanete k dispozici pár vojáků, se kterými budete v poli muset obratně manipulovat tak, abyste prošli skrze nepřátelské území a splnili zadaný úkol. Mezi jednotlivými misemi navíc řídíte vývoj dalších zbraní a technologií ze zabavené techniky a skrze zajatce. Navíc se musíte starat o finanční stránku věci, monitorování nepřátelských aktivit a další rozšiřování aktivit.
Hra je dostupná na Steamu za 20 €, spolu s dalšími rozšířeními vyjde na 30 €.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Enigmatis: The Mists of Ravenwood

link

Enigmatis: The Mists of Ravenwood je název point-and-click adventury, jež vás převede do role ženy, která je na cestě do Westcoast. Cestou však potká přepadený karavan, kde přeživší mluví o monstru. Dáte se tedy do řeči s malou holčičkou, která postrádá svoji mámu, ovšem po chvíli na vás uprostřed rozhovoru zaútočí obří vrána a holčičku unese. Vy se rozhodnete ji zachránit a tak začíná vaše cesta po Ravenwood. Musíte projít všech 55 nádherných lokací, vyřešit připravená puzzle, sbírat artefakty, abyste se dostali na stopu únosci a mohli tak zachránit nevinné dítě.
Enigmatis: The Mists of Ravenwood je k dostání na Steamu za 6,50 €.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

A Wizard's Lizard

link

V linuxové rodině her se objevila též další 2D rogue-like RGP s názvem A Wizard's Lizard. V této hře inspirované The Legend of Zelda, Gauntlet či The Binding of Isaac máte v roli ještěra mága Amberfall, pro něhož si přišla smrt ihned po otevření možnosti nekonečného života, za úkol zkoumat podzemní postupně se generující chodby, hledat a zachraňovat z nich uvězněné obyvatele města, sbírat magické artefakty a hlavně se snažit obnovit co bylo zničeno a zabránit příchodu čistého zla.
A Wizard's Lizard lze zakoupit na Steamu za 15 € nebo o něco levněji přímo z webu výrobce za $ 15.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

WORLD END ECONOMiCA episode.01

link

WORLD END ECONOMiCA episode.01 je vizuálním románem zasazeným do budoucnosti, přesněji do časů 16 let poté co byl kolonizován Měsíc. Mladý chlapec jménem Haru se snaží o to, co nikdo jiný před ním nedokázal. Jenže k tomu, aby to dostal, potřebuje jediné: peníze. A kde je vzít? Nejjednodušší cesta vede skrze burzu cenných papírů. Tam je však třeba mít tvrdé lokty a tak se z mladého hocha stává individuum myslící jenom na to jak za každou cenu zvítězit. A to nejen na burze. Osud jej však povodí trochu jinými cestami než on sám očekává a postupně se změní i jeho charakter. Celá sága je plánována ve třech svazcích, kdy na další dva díly se již povedlo v crowdfundingové kampani vybrat více peněz než kolik bylo vůbec požadováno, díky čemuž se na pokračování již intenzivně pracuje.
WORLD END ECONOMiCA episode.01 je k dostání na Steamu za 13 €.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Goat Simulator

link

I přes to, že se stále jedná o novinku, Goat Simulator si již dokázal najít spoustu příznivců. Důvodem je zřejmě už samotný žánr: jedná se totiž o simulátor chování kozy. V této hře se však vaše koza nebude v klidu pást někde ve stínu, ale naopak bude běhat po městě, rozbíjet všechny možné předměty, za což získává body, stejně tak jako za předvádění nejrůznějších gymnastických variací či jen za prosté metání kozelců. Přesto, nebo právě proto, že celá hra byla koncipována spíše jako žertík, se i přes relativně nízké skóre od kritiků velice dobře prodává, o čemž svědčí množství reviews na Steamu, jenž se může porovnávat s kdejakým AAA titulem.
Goat Simulator lze zakoupit přes Steam za 10€ nebo přímo z webu hry za $10.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Letem světem

link

Závěr

link

I přes množství her, které byly v červnu vydány (na Steamu jich je pro Linux už více než 500!), se objevily pro linuxové hraní i nepříjemnosti. Alienware vydal své Steam Machines bez Steamu, s Windows 8 s vlastním rozhraním a herním ovladačem 360 gamepad, i když přislíbilo SteamOS v budoucnu. Na druhou stranu ta samá firma tvrdí, že SteamOS přinese záplavu nových titulů pro Linux. Když připočteme fakt, že už i Asus mluví o herních zařízeních se SteamOS... Uvidíme!

Seriál Linuxové herní novinky (dílů: 66)

První díl: Linuxové herní novinky – listopad 2012, poslední díl: Linuxové herní novinky – květen 2018.
Předchozí díl: Linuxové herní novinky – květen 2014
Následující díl: Linuxové herní novinky – červenec 2014

Další články z této rubriky

Linuxové herní novinky – květen 2018
Linuxové herní novinky – duben 2018
Linuxové herní novinky – březen 2018
Linuxové herní novinky – únor 2018
Linuxové herní novinky – leden 2018

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.