Portál AbcLinuxu, 29. dubna 2024 22:37

Bývalí zaměstnanci Opery vydali prohlížeč Vivaldi

1. 2. 2015 | Martin Stančík
Články - Bývalí zaměstnanci Opery vydali prohlížeč Vivaldi  

Na internetu se objevil nový webový prohlížeč s názvem Vivaldi určený pro uživatele, kteří „mají problém s tím, že se jim nevejdou všechny otevřené záložky na displej“. Prohlížeč nabízí nadstandardní množství funkcí a podle svých tvůrců je zaměřen především na pokročilé uživatele.

Nový prohlížeč vydala společnosti Vivaldi Technologies, jejímž zakladatelem a šéfem je John von Tezchner, který dříve zastával pozici generálního ředitele ve společnosti Opera. Vivaldi je možné stáhnout pro operační systémy Linux, Windows a OS X, v současné době je však prohlížeč dostupný pouze ve verzi „technologického preview“. Vivaldi nabízí hned několik funkcí, které měli dříve uživatelé v oblibě u Opery, typu speed dial nebo podporu gest prováděných pomocí myši.

„Většina tvůrců webových prohlížečů na trhu se snaží vytvořit minimalistický prohlížeč, který je maximálně možné rozšířit pomocí několika přídavků. Ale to se nemusí líbit každému,“ uvedl von Tetzchner. „Příkladem budiž 20 milionů lidí, kteří stále používají Operu 12, i když jde o více než tři roky starý prohlížeč. Na trhu je poptávka po prohlížeči, který naplní očekávání pokročilých uživatelů – uživatelů, kteří toho od svého prohlížeče prostě chtějí více.“

Vivaldi je pokusem Tetzchnera a jeho týmu o vytvoření něčeho, čím podle nich měla být Opera. Než se Vivaldi stal webovým prohlížečem, šlo o komunitní portál pro uživatele Opery, jelikož obdobný web byl samotnou Operou na konci roku 2013 zrušen. Na samotném prohlížeči Vivaldi je rukopis bývalých vývojářů Opery velmi patrný. Kromě funkce Speed Dial a zabudovaného e-mailového klienta je dostupný například také blok na poznámky.

Z uvedeného je patrné, že von Tetzchner není jediným bývalým zaměstnancem Opery, který přešel do Vivaldi Technologies. „Ve Vivaldi pracuje asi pětadvacet lidí, z čehož je osmnáct vývojářů. Polovina z nich dříve pracovala v Opeře,“ řekl von Tetzchner s tím, že v současné době se kromě desktopové verze pracuje i na mobilních verzích prohlížeče.

Cílem Vivaldi je „stavět na kvalitě Opery 12.x,“ ale opatřit prohlížeč moderním designem a optimalizovat jej tak, aby bylo surfování na internetu snadnější a rychlejší. Vivaldi má moderní grafické rozhraní, které obsahuje toolbar a sidebar s různými nabídkami, které je možné blíže přizpůsobovat a přistupovat díky nim rychle k záložkám, e-mailovému klientu či kontaktům.

K dispozici je celá řada dalších funkcí, které lze libovolně zapínat a vypínat. Například barva pruhu karet se standardně mění v závislosti na barvě navštívené webové stránky. Silnou stránkou Vivaldi je to, že je postaven na moderních webových technologiích. Uživatelské rozhraní je vytvořeno pomocí JavaScriptu, React, Node.js, Borwserify a řady NPM modulů.

Jak již bylo řečeno, prohlížeč je v současné době dostupný pouze ve verzi Technical Preview. Prozatím je nezbytné prohlížeč aktualizovat manuálně, avšak v budoucnu přibudou automatické aktualizace.

Další články z této rubriky

Událo se v týdnu 17/2024
Distribuční novinky 10-15/2024
Událo se v týdnu 16/2024
Událo se v týdnu 15/2024
Událo se v týdnu 14/2024

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.