Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 02:47

HW novinky: Sbohem, Thunderbolte

15. 2. 2015 | David Ježek
Články - HW novinky: Sbohem, Thunderbolte  

První výrobci se začínají loučit s rozhraním, které svoji existenci víceméně spojilo s Applem. Dále se podíváme na to, jak to vypadá s chystanými procesory Intel, novinky rozhraní DisplayPort a také na velmi pěkný a pekelně levný ARM s podporou H.265 a 4k.

Obsah

Seagate dává ruce pryč od Thunderboltu

link

Když před několika lety (2009 – to to letí) představil Intel koncept komunikace po optickém vlákně, tehdy pod názvem Light Peak, působilo to jako budoucí významná revoluce. Jenže ne vše šlo podle plánu, a tak se časem přidala informace, že finální rozhraní přijde na svět jak s optickou, tak metalickou komunikací a nakonec to vše vyústilo v ryze metalický Thunderbolt. Ten měl jednu báječnou výhodu: stavěl na DisplayPortu a ve chvíli kdy DP dostal podporu daisy-chain řetězení zařízení za sebe, bylo možné jedním malým konektůrkem (miniDisplayPort) připojit k počítači jak monitor, tak libovolná úložiště a další věci. Koncept byl navržen skutečně velmi dobře a podobně jako z DisplayPortu, jsem byl od počátku i z Thunderboltu nadšen.

Jenže Intel a Apple se dohodli na určité exkluzivitě nového rozhraní, které tak, alespoň v počátcích bylo k dispozici jen na počítačích Mac. Později se objevily i některé vybrané základní desky v PC světě (pokud si dobře vybavuji, tak nějaké drahé Asusy či Gigabyty), ale vždy to tam bylo nějak složitě propojováno kabeláží (bodejť, v desktopech této třídy se počítá s neintegrovanými grafikami) a navíc to stále byla „pomalá“ 10Gb/s metalika, nikoli výrazně rychlejší optické přenosy. A tou dobou začínalo přebírat vládu USB 3.0, nyní následované verzí 3.1 zrychlující na stejných 10 Gb/s, a navíc často doprovázené novým konektorem typu C, který je menší, oboustranný a počítá se u něj i s dostatečným výkonem pro dobíjení.

Z Thunderboltu se tak stává v daleko větší míře a daleko rychlejším tempem to, co se stalo s FireWire: exkluzivita pro Apple, která sice je možná i v PC světě, ale vlastně o ni není zájem, protože je tu levnější všeobecně přijímaná alternativa: ta vlastně u 1394 ani nebyla, protože DV kamery prostě počítaly s FireWire, což dnes nikoho nezajímá, všude je buď USB, nebo MHL apod., nemluvě o různých čtečkách pro paměťové karty.

Logicky tak můžeme říci, že Thunderbolt skomírá ve své exkluzivní omezenosti na svět Apple. Jestli vás to trápí nebo ne, je jedno. Výrobci od něj začínají dávat ruce pryč. Seagate údajně ukončuje nabídku svých externích disků s podporou Thunerboltu, tu ponechá pouze u produktů od dceřinky LaCie, která se na svět Apple značně specializuje. Já osobně jsem za to rád, raději nechť Seagate na své disky dává konektor USB Type-C než ten většinou nevyužitelný miniDisplay/ThunderBolt.

VESA zveřejnila standard Embedded DisplayPort 1.4a (eDP 1.4a)

link

Ve výše uvedeném je DisplayPort samozřejmě nevinně, slouží pouze jako mechanicky a datově kompatibilní základna pro TB, ale jinak si žije svým životem. A skvělým. Je prvním, kdo přichází s podporou novinek, ať již je to Adaptive Sync, nebo dostatečná datová propustnost pro 3840×2160, nebo 5120×2880, nebo třeba také 7680×4320 pro notebooky. Ne, to není překlep.

Nejnovější verze 1.4a normy Embedded DisplayPort přináší totiž podporu několika prvků, které v součtu dávají tu skutečnost, že eDP utáhne rozlišení 8k v noteboocích, aniž by to mělo vliv na stále se zmenšující a ztenčující víka a rámy displejů.

Norma implementuje dvě hlavní novinky. Jednou z nich je Panel Self Refresh (PSR), neboli metoda, kde díky aktualizaci možností komunikace mezi displejem a GPU/řadičem na grafice bude moci být prováděno obnovení pouze té části obrazu v daném snímku, která se mění. Cílem je energetická úspora, protože v danou chvíli bude moci být obnovení obrazu ve zbývajících částech vypnuto.

HW novinky

Druhou novinkou je tzv. Multi-SST Operation, což je zase architektura pro komunikační cesty, která rozděluje obraz na více segmentů. Ukázka na slajdu je pro základní UltraHD rozlišení, ale právě toto je metoda, díky které může eDP 1.4a nabídnou rozlišení 8k pro rozměrově malé displeje notebooků. Do budoucna si dovolím prorokovat, že tahle flexibilita, tedy počet jednotlivých oblastí či zón, kterými DisplayPort krmí celý displej, dále poroste, případně bude do linek kódováno více částí, podle toho co se ukáže býti potřebným či výhodným.

Tak či onak se můžeme po obskurních rozlišeních jako 3200×1800 v 13,3 palcích či obligátních 3820×2160 těšit i na rozlišení vyšší. Na takové bodové hustoty, vedle kterých si bude Applí „marketingový krasožvást“ Retina připadat poněkud … kostičkovaný. První přístroje a zařízení s eDP 1.4 nás čekají příští rok.

Allwinner A64 nabídne 64bitový čtyřjádrový ARM i podporu 4k a H.265 za 5 dolarů/čip

link

K tomu nejnižšímu (nejnižší ceně) se snižuje známý výrobce ARMů. Allwinner se rozhodl skloubit moderní ARM GPU se čtyřmi jádry ARMv8 Cortex-A53 (to jsou ta menší a pomalejší, která slouží v generickém konceptu 64bit big.LITTLE) a nabídnout to s cenovkou 5 dolarů za čip. Čip, který zobrazí rozlišení 4k, přehraje video H.265 a dá dostatek výkonu pro všechny současné úlohy, byť na Cortex-A57 či nový Cortex-A72 samozřejmě nemá. Ale cenovka je bezkonkurenční a jistě nejsem jediný, kdo by si tento čip rád představil v nějakém tom levném CubieBoardu.

HW novinky

Softwarová podpora zahrnuje jak nejnovější Android 5.0, tak Linux od jádra 3.10 výše.

10nm tick Intel „Skylake“ přijde už/až v roce 2017

link

Z vyjádření jednoho z vyšších manažerů Intelu vyplývá, že Skylake se oproti původnímu nastavení konceptu výrobních procesů tick-tock opozdí, ale pokud se na to podíváme optikou „věčného lajdáka“ TSMC, není to špatné. Původně byl koncept tick-tock nastaven tak, že jeden rok Intel nasadí výrobní proces nový, ale na stejných nanometrech, další rok použije stejnou technologii, ale zmenší nanometry (tedy víceméně udělá optický die-shrink), další rok pak na menších nanometrech zavede architektonicky nový proces. Tento tick-tock mechanismus pár let úspěšně fungoval, ale došel mu trošičku dech se zrodem prvních procesorů FinFET (22nm tick Ivy Bridge). Ještě déle se rodil 14nm tick (Broadwell) – ten se vlastně stále rodí, mezi hi-endovými čtyřjádry Intel nyní stále nabízí „jen“ 22nm tock Haswell (Refresh), případně sem můžeme zahrnout i Haswell-E, který v desktopech nabízí i 8jádrový procesor Core i7-5960X.

Broadwell již na trhu je, v mobilním segmentu. Letos má přijít i čtyřjádrový 14nm Skylake (14nm tock), ale nástupnický Cannonlake, tedy 10nm tick, se objeví až začátkem roku 2017. Tím opět může být myšleno nejprve výrobně méně náročné mobilní provedení, velké desktopové procesory na bázi Cannonlake se mohou objevit klidně až na konci roku 2017, případně začátkem 2018. Jako vždy ale platí, že vše se může ještě změnit, ostatně tohle prohlášení už Intel lehce dementoval s tím, že nic není zatím pevně rozhodnuto. Však také Intel nic nehoní, konkurence už ani nespí, ani nechrápe, ona se prostě primárně soustředí na jiné segmenty. Vše také bude záviset na dostupnosti dílčích technologií pro 10nm proces, případně pokroku ve výtěžnosti technologie.

Seriál Hardwarové novinky (dílů: 440)

První díl: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory), poslední díl: HW novinky: podzimní přehled #2.
Předchozí díl: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
Následující díl: HW novinky: ticho před bouří (CeBITem)

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.