Portál AbcLinuxu, 18. dubna 2024 21:53

Canonical představil třetí smartphone s Ubuntu

8. 7. 2015 | Martin Stančík
Články - Canonical představil třetí smartphone s Ubuntu  

Canonical nedávno oznámil, že během necelého půl roku vydává již třetí chytrý telefon s operačním systémem Ubuntu. První smartphone s Ubuntu - Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - byl vydán v únoru tohoto roku, druhý - Aquaris E5 HD Ubuntu Edition - pak byl na trh uveden v květnu. A nyní si lidé v Evropě mohou pořídit i třetí linuxový smartphone - Meizu MX4 Ubuntu Edition.

Canonical se tentokrát rozhodl Ubuntu nainstalovat na androidový telefon MX4 od čínské společnosti Meizu, který byl vydán na podzim minulého roku. Telefon je zatím dostupný pouze v Evropě a koupit si jej můžete přes anglické stránky Meizu. Zařízení s cenovkou 299 euro (přes 8000 Kč) je dostupné ve stříbrném a zlatém provedení. Canonical bohužel zvolil velmi nestandardní způsob prodeje - telefon si můžete koupit pouze tehdy, pokud obdržíte pozvánku. Tu je možné získat přímo na webu Meizu splněním úkolů ve speciální hře. Každý uživatel má na splnění úkolů tři pokusy denně, a pokud se mu pozvánku nepodaří získat, může se vrátit následující den.

Meizu

Co se týká hardwarových specifikací, Meizu MX4 Ubuntu Edition je o třídu výš, než předchozí telefony s Ubuntu. Zařízení má 5,36palcový displej s rozlišením 1920 x 1152 pixelů (418 PPI) a kontrastním poměrem 1100:1, pohání jej osmijádrový procesor MT6595 od MediaTeku na frekvenci 1,7 GHz a k dispozici má 2 GB paměti LPDDR3 RAM. O grafiku se stará PowerVR G6200. Data je možné ukládat na 16GB interní paměť, kterou bohužel není možné dále rozšiřovat pomocí microSD karet. Mezi další výbavu patří 20,7MP fotoaparát se čtyřnásobným digitálním zoomem na zadní straně, 2MP fotoaparát nad displejem a 3100 mAh baterie. Nechybí podpora 802.11 ac/n/g/b/a Wi-Fi a Bluetooth 4.0.

Vezmeme-li v potaz cenu telefonu a uvedené specifikace, je zřejmé, že Meizu MX4 Ubuntu Edition si koupí opravdu jen nadšenci. Parrino bohužel odmítl zveřejnit statistiky týkající se prodeje dvou již vydaných smartphonů s Ubuntu, tudíž si o jejich popularitě zatím nemůžeme udělat obrázek. Viceprezident Canonicalu pouze uvedl, že se prodávají „v tisících“.

Odkazy a zdroje

Meizu

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.