Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 16:15

Software od IBM a služby cloudu zdarma – pro startupy

12. 8. 2015 | Redakce
Články - Software od IBM a služby cloudu zdarma – pro startupy  

Rozhovor s Petrem Biskupem, IBM manažerem startupového programu

Software od IBM a služby cloudu zdarma – pro startupy

Richard Jan Voigts

Společnost IBM hledá nové partnery, kteří by jí pomohli uplatnit obrovské portfolio jejích softwarových nástrojů, a přitom využili i její cloudovou infrastrukturu. Jde o podporu startupů, kterou jim poskytuje celosvětově, a dokonce zdarma. Tuto aktivitu už přenesla i do České republiky a na Slovensko. Co tato podpora obnáší, jsme se v IBM ptali Petra Biskupa, manažera startupového programu.

Olio Devices

Proč vlastně IBM podporuje startupy?

Hledáme nové, inovativní partnery, inovativní směry, a snažíme se tímto pomoci podnikatelským subjektům na českém trhu.


Co tato podpora startupů od IBM obnáší?

Startup, který se přihlásí do našeho programu, získá přístup k softwaru od IBM a cloudovým prostředkům. Dále mají přístup k mentoringu – odbornému vedení ze strany manažerů IBM v oblasti technologických a obchodních řešení a obchodní strategie. Dokážeme jim poskytnout i školení obchodních dovedností.

Ohledně přístupu k softwaru dostane startup k dispozici veškerý software IBM po dobu tří let pro interní používání a stavbu řešení zdarma, cloudová nabídka zahrnuje podporu poskytnutí infrastruktury jako služby (IaaS) a platformy jako služby (PaaS) po dobu jednoho roku v hodnotě dvanácti tisíc dolarů, opět zdarma.

Čeho se tento program podpory startupů týká? O jaké jde projekty?

IBM v tomto programu nemá pro přihlášené startupy žádná omezení, může jít o jakýkoliv projekt, který je zajímavý pro IBM a startup s ním může do našeho programu vstoupit. Jedinou podmínkou je, aby přišel s inovativní myšlenkou, která bude splňovat metodiku IBM Smarter Planet.


Proč by se měl startup do takového programu přihlásit? Může přece vyvíjet něco podobného sám za sebe?

IBM může těmto startupům pomoci dostat se rychleji k větším podnikovým zákazníkům kategorie enterprise, ke kterým nakonec stejně všichni míří. Pomáháme jim s propagací na celém světě, protože jsme globální firma.


K čemu se startup zavazuje? Není to přece jen jako upsat se čertu?

To si rozhodně nemyslím. Ze strany startupu není žádný závazek, může klidně využívat ke svému řešení další technologické zdroje, neexistuje ani žádná limitace, že musí být pouze v programu IBM s vyloučením ostatních výrobců. Předpokládáme ale samozřejmě, že pokud startup stráví nějaký čas se stavbou nějakého řešení s naším softwarem a na naší cloudové infrastruktuře, že bude úspěšný a získá enterprise zákazníka, že u našich technologií zůstane a že je bude dále prodávat.


Nejde ale přece jen o nějaký výkřik velké korporace IBM? Kdy vlastně tento program podpory startupů začal? Jaké bude mít pokračování?

IBM tento program spustila globálně už v roce 2011 a v České republice a na Slovensku jsme jej spustili v roce 2014. Už v něm máme 25 projektů, které se do něj pustily. Budoucnost je taková, že hodláme poskytovat tyto služby podpory dalším projektům a budeme organizovat další a další akce, na které bych rád všechny zájemce pozval. Už 16. září 2015 budeme pořádat velkou akci pro startupovou komunitu v pražském planetáriu v Holešovicích u Výstaviště.


Budete tam zvát exkluzivní klub jen těch „obšťastněných“ startupů, kteří už v programu jsou, nebo se budou moci přijít podívat i zájemci, vývojáři, kteří v programu ještě nejsou?

Půjde o setkání řešitelů nejzajímavějších projektů ze střední a východní Evropy, kteří už s IBM spolupracují, nicméně se jako obecenstvo může přijít podívat každý vývojář nebo firma, která bude mít zájem a vyslechnout si příběh těch, kteří tento program podpory od IBM už čerpají a dozvědět se více, jak jim IBM může pomoci.


Musí se na tuto akci zaregistrovat? Kde?

Jistě, registrace proběhne a v brzké době pošleme informace, kde se budou moci zaregistrovat. Bude to uvedeno na stránkách IBM a doporučoval bych sledovat sociální sítě.


Kde mohou případní zájemci o podporu ze strany IBM ohledně startupového programu získat širší informace?

Rozhodně bych jim doporučil podívat se na české stránky IBM, kde dole najde záložku http://www-05.ibm.com/cz/startups/. Je to zvláštní složka na našich stránkách, kde jsou informace pro startupy. Doporučuji také sledovat sociální sítě – Facebook a Twitter a seznamy našich akcí, které pro startupy děláme. Určitě bych také doporučil kontaktovat přímo mě, jsem na této stránce vpravo nahoře uveden. Kromě toho jsem také na síti LinkedIn a mohou se se mnou propojit i tímto způsobem.

Další články z této rubriky

Jarní výprodej s až 91% slevou: originální a permanentně aktivovaný OS Windows 10 jen za €14, Office za €24!
Speciální jarní slevy na software, Windows 11 za €21 na Goodoffer24
Goodoffer24 uvádí v březnu výprodej Windows 11 za €20 a mnoho dalších slev
Výprodej u Goodoffer24 v březnu: 91% sleva na Windows 11 za €20, Office za €24
Valentýnský výprodej s až 91% slevami! Kupte Windows jen za €12 od Goodoffer24

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.