Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 19:59

HW novinky: novinky na poli SSD

2. 10. 2015 | David Ježek
Články - HW novinky: novinky na poli SSD  

Dnešní díl není vysloveně speciál o SSD, ale povíme si o několika zajímavostech, které se urodily a SSD se bytostně dotýkají. Ale aby to nebyla nuda, ukážeme si jak Nvidia cpe desktopovou grafiku do notebooků a jak se to bude mít s pamětmi typu HBM2.

Do notebooků míří plnohodnotná desktopová GeForce GTX 980

Čert vem TDP, GeForce GTX 980 umíme tak dobře, že ji můžeme dát do notebooků, řekla si jednoho dne asi Nvidia. Ruka je v rukávě, Nvidia má nyní na trhu novou nejvýkonnější mobilní grafiku, která se dle očekávání nejmenuje GeForce GTX 990M, ale prostě GeForce GTX 980.Nese totiž s desktopovou kartou shodné plně aktivní GPU GM204 s 2048 CUDA jádry v základu na 1064 MHz (hodnotu Boostu Nvidia neuvádí) a 256bitovou paměťovou sběrnicí s efektivním taktem 7,0 GHz. Jak lze čekat, hodnota TDP či spotřeby uvedena není. Mohu tak pouze doplnit, že desktopová GeFroce GTX 980 je taktována na 1126/1216 MHz a „Graphics Card Power“ u ní Nvidia uvádí na hodnotě 165W.

HWN

Pokud trojčlenkou přepočteme spotřebu a dáme něco k dobru za to, že třeba těch 1064 MHz je blíže optimálnímu poměru frekvence/spotřeba u GPU GM204, tak jsme někde kolem 135W. Zbytek může jít na vrub ručnímu výběru těch nejkvalitnějších GPU a kvalitnějších GDDR5 čipů a celkově by tak špičková spotřeba této grafiky mohla být řekněme 120 W. Nic ale nevylučuje, že bez ohledu na papírové parametry bude nastavena z hlediska vlastního řízení spotřeby tak, že se kupříkladu vejde vždy do 100W limitu. Jenže to se zkrátka od Nvidie nedozvíme. Tak či onak je to hodně luxusní dělo a pro Linux s ohledem na kvalitnější ovladače Nvidie vodná volba.

Samsung uvedl M.2 NVMe SSD řady 950 Pro

Jediné, čím mohou současná SATA SSD překonávat tyto nastupující efektivní kartičky typu M.2, je jejich vyšší kapacita plynoucí z fyzické velikosti a tím daných možností. I nový M.2 SSD 950 Pro od Samsungu končí kapacitně na 512 GB. Nabízejí ale jak M.2 a využití PCI Express 3.0 linek, tak NVM Express protokol, který konečně posílá to zpropadené (optikou SSD) AHCI do důchodu.

HWN HWN

Samsung 950 Pro jde na trh v 256GB a 512GB verzi. Obě využívají PCI Express 3.0 ×4, tedy celkovou propustnost až 32 GB/s. Samsung používá vlastní řadič označený UBX a k tomu své 3D V-NAND flash čipy. Rychlosti vyššího modelu dosahují až 2500 MB/s při čtení, resp. 1500 MB/s při zápisu a IOPS jdou až k 300 tisíc. Spotřeba je přitom v průměru pod 6 wattů a na obě SSD se vztahuje pětiletá záruka s garancí 800 kompletních přepsání prostoru SSD. E-shopy zatím tato SSD neregistrují, nicméně na trhu se objeví v tomto měsíci za ceny kolem 200, resp. 350 dolarů.

GlobalFoundries s 10nm a 7nm výrobou opět samostatně?

Kdysi dávno (v jedné vzdálené galaxii) si GlobalFoundries, odštěpená výrobní divize AMD, vyvíjela sama pokročilý 14nm FinFET proces zvaný 14XM (eXtreme Mobility). Jenže to asi nešlo tak hladce, jak by si představovala a efektivnějším i z hlediska získání zakázek se ukázalo spojit své síly se Samsungem a nasadit v továrnách plně jím vyvíjenou 14nm FinFET technologii. Tato spolupráce pro GlobalFoundries asi není tak výhodná, jak by si firma představovala, neboť pro další generace výrobních procesů plánuje opět vývoj technologií ve vlastní režii.

Dvou roli v tom může hrát získání výrobních továren a know-how od IBM, nicméně na případné rozuzlení si počkáme. Informace o in-house vývoji technologií ale pochází přímo od samotného šéfa GlobalFoundries, takže ji berme jako aktuálně platnou. 10nm a 7nm technologie přitom nemá využívat plně klasickou EUV litografii.

Sériová výroba pamětí typu HBM2 začne u Hynixu a Samsungu v Q1/2016

Výraznou výkonovou limitací paměťových čipů trpí grafické karty již posledních pár let. GDDR5 se dostaly na strop (nejvýkonnější verze stále nejsou dostatečně výkonné, jak by bylo potřeba, přitom mají vysokou spotřebu, takže jsou v hypotetickém větším množství čipů na grafikách již neúnosné), takže se muselo zrodit něco nového. HBM paměti první generace si odbyly svoji premiéru na Radeonech Fury od AMD, kde ale s ohledem na ranou výrobu u jediného partnera limitovaly množství grafické paměti na kartách na 4 GB. Nakolik to bude tyto grafiky limitovat neukáží ani tak současné hry, jako řekněme ty next-gen stavějící generačně na API typu DirectX 12 / Mantle.

Druhá generace HBM2 se ale již rodí. Premiéru si odbudou již na grafikách s 16nm FinFET GPU, konkrétně víme o GPU Nvidia „Pascal“ GP100 a u AMD můžeme také čekat další generaci produktů. HBM2 oproti HBM zrychlí na dvojnásobek, čím se GDDR5 paměti z hlediska nejvýkonnějších grafik stanou definitivně minulostí. Navíc přinesou lepší energetickou efektivitu a díky použití více vrstev i celkovou kapacitu grafické paměti. Ještě není úplně vyjasněno, jestli se HBM(2) čipy objeví jen u hi-endu obou výrobců (AMD, Nvidia), nebo na ně dojde i v mainstreamu či lowendu. Jisté je jedině to, že obě firmy zvolí to co bude celkově výhodnější, ale otázkou je, co vše mají nasmlouváno z hlediska výroby dosud používaných typů pamětí (od GDDR5 až po DDR3/DDR2 v low-endu).

Serverové rozhraní SAS dostane rychlost 24,0 Gbps

Zatímco v desktopech pomalu přebírá otěže po 6,0Gbps SATA rozhraní M.2, v serverech prostě SAS byl, je a bude. Serial Attached SCSI je už nějakou dobu k dispozici v 12,0Gbps variantě a ve vývoji je nově 24,0Gbps verze. Ta nebude zpětně plně kompatibilní, pouze napůl. Starší úložiště (HDD, SSD) s pomalejší verzí rozhraní budou nové řadiče zvládat, ale 24,0Gbps úložiště ke starší verzi již nepřipojíte. Je to mimo jiné dáno změnou kódování na 128bit/130bit, díky čemuž mimochodem vzroste maximální přenosová rychlost na 3000 MB/s. 24,0Gbps SAS dále přinese 20-bit forward error correction. Čekat jej můžeme kolem roku 2018/2019, do té doby se bude specifikace dolaďovat a samozřejmě připravovat řadiče jak pro servery, tak pro vlastní úložiště.

HWN HWN HWN

SSD Intel DC P3608 jede rychlostí 5000 MB/s

Nová serverová řada SSD Intel DC P3608 je speciální. Na velké PCI Express ×8 kartě se vlastně nachází dvojice SSD menších, kterým po čtyřech PCI Express linkách rozděluje můstek PLX. Navenek se tak nová SSD tváří jako dvojice a Intel nechává na zákazníkovi (zejm. stavitelé serverů), jaký RAID si nad tím případně vyrobí. U Intelu by v této třídě neměly nijak překvapit 20nm HET (High Endurance Technology) MLC čipy IMFT (Intel Micron Flash Technologies). SSD jsou odstupňována kapacitami 1,6, 3,2 a 4,0 TB. Výkony jsou poměrně nevyrovnané, tj neplatí, že by nejvyšší model byl ve všem nejvýkonnější. Celkově ale tato řada tedy nabízí čtení / zápis rychlostí až 5,0 / 3,0 GB/s, IOPS sahají až k 850k a Intel u těchto SSD garantuje 3 kompletní přepisy celého prostoru SSD po dobu 5 let (tedy celkově ~5500 přepisů celého SSD, nebo jinak řešeno u 4TB modelu garantuje celkový objem zapsatelných dat ~21,5 PB). Použitý protokol je samozřejmě NVM Express.

HWN HWN

Seriál Hardwarové novinky (dílů: 440)

První díl: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory), poslední díl: HW novinky: podzimní přehled #2.
Předchozí díl: HW novinky: SSD dle Seagate nikdy nedosáhnou na ceny pevných disků
Následující díl: HW novinky: prostě hardwarové novinky

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.