Portál AbcLinuxu, 24. dubna 2024 14:11

HW novinky: Možný pokořitel Intelu, AMD Zen, má prý po tape-outu

23. 10. 2015 | David Ježek
Články - HW novinky: Možný pokořitel Intelu, AMD Zen, má prý po tape-outu  

Zen je rozhodně tahákem, na který se těší každý, kdo je nešťastný z Intelova monopolu. Vedle něj si ale ukážeme již existující produkt, nová APU AMD s řadičem DDR4 pamětí. Dále dojde na významné novinky na poli NAND flash pamětí a vše zakončíme opravdu skvělým konceptem Smart TV, který nyní uvedla do prodeje čínská firma Xiaomi.

AMD Zen zase o notný kus blíže

Až nudně jednotvárné začínají být „neúmyslné“ úniky informací o nových architekturách v podání AMD. Tak jako mnohokrát v minulosti, i tentokrát jsme se drobné střípky dotvořující celek dozvěděli z LinkedIn profilu jednoho z inženýrů. Tento nejmenovaný „leaker“ v něm uvádí, že se podílel na tape-outu architektur K12 a Zen. Minulý čas je v tomto stěžejní, znamená to totiž, že next-gen x86 architektura je již papírově hotova, předána do výroby a podle všeho má za sebou i nějakou úvodní zkušební malosériovou produkci.

Jakým konkrétně výrobním procesem, to prozatím ponechme AMD jako tajemství. Je jasné, že to bude 14nm FinFET, na 99% u GlobalFoundries, o které víme, že vedle první varianty má za sebou i představení ultra-nízkoodběrové varianty LPP - a na ní by měl být Zen ve finále vyráběn. Šéfka AMD Lisa Su na přímé dotazy vyhýbavě potvrdila, že firma v poslední době zvládla více FinFET tape-outů ve více továrnách, což může vedle Zenu či K12 znamenat i nějaká ta GPU.

HWN

Jak ale dodává no-X, tohle celkem slušně naznačuje, že AMD se vrací více do lůna x86 světa, od kterého se chtěla za vlády CEO Rory Reada odklonit k ARMu. A je tomu skutečně tak, o ARMových aktivitách, krom Opteronů A1000, toho moc slyšet není, ostatně tyto věci utlumila i Nvidia a ať už je to jen atmosférou doby, nebo skutečně reálně podloženo v laboratořích výrobců, původní slavné zítřky ARMu (vzpomeňme Hewlett-Packard s projektem Moonshot), nám za poslední měsíce trošičku zkorodovaly, zatímco x86 valí svoji káru dál do úspěšné budoucnosti.

Nelze v tuto chvíli říci, co vše konkrétně AMD na bázi Zenu či K12 uvede. Ale kromě mnoha jiných segmentů se hovoří onávratu na výsluní x86 hi-endu, což by bylo potřeba jako sůl. Nezbývá než dodat obligátní: držme palce.

Prvními procesory AMD s DDR4 řadičem jsou „Merlin Falcon“, embedded varianta APU „Carrizo“

A právě v uvedeném segmentu se úspornější nová generace pamětí hodí více než v desktopu. AMD tak svoji DDR4 éru startuje s čipy s TDP v malých desítkách wattů. Merlin Falcon nese CPU jádra nejnovější generace Excavator, GPU 3. GCN generace, podporuje DDR3-2133 / DDR4-2400 včetně ECC, konfigurovatelné TDP, hardwarovou akceleraci 4k videa a mnoho dalších vlastností. Z hlediska softwarové podpory a Linuxu se zde již počítá s plně funkčním open-source kódem.

HWN HWN HWN HWN

Tyhle nové embedded APU se drží slušného rozsahu pracovních teplot od 0 do 90 °C, pro příští rok ale AMD chystá variantu odolnější, schopnou pracovat od -40 po 105 °C.

SanDisk a Toshiba ohlásily, že převedou významnou část výroby NAND flash z 2D na 3D, den poté Western Digital firmu SanDisk koupil

SanDisk a Toshiba to spolu v oblasti NAND flash pečou už řadu let. Spolupráce je pro obě firmy výhodná natolik, že mají v Japonsku i společné továrny. A právě v jedné z nich nyní převádějí významnou část výrobních linek z výroby klasických 2D NAND flash čipů (to jest takových, které nesou jedinou křemíkovou destičku) na 3D NAND flash (nesoucí desítky NAND flash die v jediném pouzdře). Jak se už dříve ukázalo, je výhodnější „poskládat“ kapacitu čipu z více die vyrobených starším výrobním procesem, než nejnovějším procesem v podobě jediné die. 3D čipy jsou možná v mnoha ohledech obtížnější na vývoj a výrobu, ale odmění se výrazně lepší životností v zápisu. Pochopil to dávno již jihokorejský Samsung a SanDisk s Toshibou, kteří se trápí nad nízkou životností 15nm MLC/TLC čipů, nyní také. Toshiba hodlá 3D metodou vyrábět i QLC čipy.

Jenže už bude jedna s jiným vlastníkem. To, co si štěbetali vrabci na střeše jako jednu z možných variant, je realitou. Společnost Wester Digital vzala hromadu svých akcií a hotovosti v celkové hodnotě 19 miliard amerických dolarů a firmu SanDisk celou koupila. Proces samozřejmě ještě musí schválit různé regulační a antimonopolní orgány a jistě podléhá i nějaké formě souhlasu od Toshiby, nicméně tento proces by měl proběhnout bez potíží a příští rok přestane SanDisk jako firma existovat.

Xiaomi odděluje obrazovku od zbytku TV. Konečně někdo!

Televizory čínské společnosti Xiaomi se u nás neprodávají a ostatně i první model nového konceptu směřuje výhradně na tamní trh. Ale jde o vlaštovku vývoje, který doufám převezmou i jiní výrobci a stane se standardem. Ve stručnosti jde o to, že životnost TV panelů je dnes násobně vyšší než životnost elektroniky typické „chytré televize“, která často morálně i výkonově zastará vůči potřebám doby. Výrobci TV to přitom neřeší a prostě nás nutí kupovat stále nové a nové modely, pokud chceme držet krok s nabídkou funkcí. Jediný Samsung nabízí pro vyšší modely TV každý rok nový tzv. „Evolution Kit“, kterým nahradí elektroniku televizoru novou výkonnější, odpovídající platformě daného roku.

V některých ohledech je jeho koncept lepší než u Xiaomi. Ta totiž oddělila displej od zbytku, elektronika tedy není malá krabička připojovaná k obrazovo-zvukové části TV, ale je součástí „podstavce“ se soundbarem. „Spodek“ a „vršek“ TV jsou propojeny jediným kabelem. Tak či onak je i tohle daleko lepší volba než jednolitá placka, kde musíte vyhodit 90 % zdravé televize, když selhalo 10 %. Je to jako trhat zub, ve kterém je jen malý kaz, až se skoro divím, že tohle Evropská komise neřeší (když už se cpala do žárovek, vysavačů, banánů a pokud vím tak se zvažovaly i zákazy hi-endových grafik).

HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN

Prvním modelem nového konceptu je u Xiaomi televizor s označením Mi TV 3. Tento 60palcový elevizor se 4k rozlišením (podle popisu LG True 4k by se dalo usuzovat dokonce na 4096×2160) dostal do vínku vlastní 4jádrový ARM a operační systém, který je forkem Androidu 5.1. Za předpokladu, že vám displej vydrží dlouho, pak samotný soundbar s elektronikou v tomto případě stojí 155 dolarů a lze dokoupit i subwoofer za 95 dolarů. A až jednoho dne přestane elektronika stačit, dojde na další upgrade v podobné ceně, což je nesrovnatelně lepší než měnit celou TV (jako domácí úkol si můžete zjistit, po kolika měsících či letech odstavují výrobci běžných TV sw podporu svých televizorů).

Seriál Hardwarové novinky (dílů: 440)

První díl: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory), poslední díl: HW novinky: podzimní přehled #2.
Předchozí díl: HW novinky: Pět a půl zastavení
Následující díl: HW novinky: „SQL in Silicon“ s 32jádrovými procesory Oracle SPARC M7

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.