Portál AbcLinuxu, 30. května 2024 02:41

Týden na ScienceMag.cz: Umělé neurony

12. 8. 2016 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Umělé neurony  

Jaký život čekat ve vesmíru, jednoduchý, složitý nebo žádný? Podivná sloučenina vodíku a supravodivost. ČR nemusí být jen montovna, General Electric zde plánuje vývojové centrum pro letecké motory. Pokroky 3D tisku a využití materiálů s fázovou přeměnou.

Zakázaná chemie

NaH7, jak byste sloučeninu, která by dle učebnic chemie vůbec neměla existovat, pojmenovali? Tato látka je jedním z kandidátů na supravodivost za vyšší teploty. Jde o látku pevnou, takže by také mohla fungovat pro efektivnější skladování vodíku v palivových článcích. Vlastně má jít o stabilnější náhradu kovového vodíku, který předpokládáme třeba v nitru některých planet. I samotné výrobní technologie sloučeniny NaH7 jsou nikoliv překvapivě poněkud extrémní – např. diamantová kovadlina.

Dubaj, město 3D tisku

Další úspěch 3D tisku, podařilo se takto vytvořit plně funkční kancelářskou budovu na ploše asi 250 m². Stojí v Dubaji, použitá tiskárna byla asi 12 metrů dlouhá a 6 metrů široká, tisklo se speciální cementovou směsí. Oproti tradiční stavbě bylo vše levné, velmi rychlé a také vyžadovalo méně lidské obsluhy. Do roku 2030 by se prý „tisknout“ mělo až 25 % všech dubajských budov.

Siri bude ještě chytřejší

Apple koupil firmu Turi, která podniká v oblasti umělé inteligence. Příslušné technologie chce Apple využít v rámci Siri. (podrobnosti)

Umělé neurony od IBM

V IBM vytvořili umělé neurony na bázi materiálů s fázovou změnou, kdy se přechází z amorfní do krystalické struktury; na podobném principu se provádí zápis dat na přepisovatelných médiích CD/DVD. Buňka v paměti z materiálu s fázovou změnou dokáže ukládat až 3 bity, dosažené parametry by měly umožňovat simulaci kognitivních systémů. Umělé neurony se mají blížit biologickým tím, že pracují primárně na analogovém, nikoliv digitálním přístupu. Využití? IBM uvádí, že kromě obecného výzkumu by se umělé neurony mohly uplatnit ve spojení s Internetem věcí nebo pro odvozování obecných zákonitostí (rozpoznávání vzorů).

Poznámka: Bude to umět něco víc než digitální neuronová síť? Výhody a nevýhody obou přístupů?

Další vývojové centrum na obzoru?

General Electric plánuje v ČR vybudovat závod na vývoj, testování a výrobu turbovrtulových leteckých motorů. Na projektu se chce podílet také ČVUT. Rozšíří se zde magisterské a doktorské studijní programy, tito techničtí specialisté stejně chybí na současném trhu. Bude-li plán GE realizován, výrazně by to v ČR mělo posílit sektor letectví a kosmických technologií.

Mytologie, nebo historie?

Mimo téma technologií: Asi před 4 000 lety došlo podle nových nálezů v severní Číně následkem zemětřesení k obří povodni , kdy hladina Žluté řeky stoupla až o 38 metrů (a to jsme v rovině). Tradiční čínská historiografie (nebo chcete-li mytologie) spojuje katastrofickou povodeň s nástupem dynastie Sia. Máme snad tedy tuto dynastii pokládat za historickou? Nějaké legendy o potopách známe odevšad, na druhé straně čínští autoři objevu tvrdí, že katastrofa podobných rozměrů se v čínských poměrech od té doby neodehrála.

Život ve vesmíru by mohl být pokročilý

Drakeova rovnice, která popisuje pravděpodobnost inteligence ve vesmíru, je vztahem se samými neznámými. Další příspěvek k odhadům tohoto typu praví: protože v pozemské evoluci nastávaly klíčové evoluční události opakovaně a nezávisle na sobě, úzkým hrdlem by mohl být samotný vznik života. Vzniká-li život běžně, najdeme běžně i komplexní život (a inteligenci?). Ale samozřejmě proti popsanému argumentu lze také vznést hned celou řadu námitek.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Výkonný elektromagnet z 3D tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Neutronové molekuly – neutrony se mohou vázat na kvantové tečky
Týden na ITBiz: Polovina českých firem si není jistá blízkou budoucnosti svého oboru, většina ale počítá s velkým vlivem AI
Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry
Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.