Portál AbcLinuxu, 7. května 2024 23:43

Týden na ScienceMag.cz: Jak fungují kvantové peníze

4. 4. 2017 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Jak fungují kvantové peníze  

Jak vytvořit barvy, jejichž základem je povrchová struktura, přesto ale nezávisejí na úhlu pohledu? Co si Stephen Hawking myslí o osudu informace v černé díře? Umělá inteligence kreslí nový Rembrandtův obraz, Google pomocí neuronové sítě dokresluje obličeje. Planeta Devět, vlákna pro 3D tisk, těžba lithia na Cínovci a české Li-Ion baterie, SpaceX a 100 let staré pivo.

Barvy: Pigmenty vs. povrchové struktury

Tzv. strukturální barvy se nemění v závislosti na úhlu pozorování. Takové barvy nejsou vytvářeny použitím barevných pigmentů, ale zvláštní povrchovou strukturou, která odráží specifické vlnové délky světla. Tyto barvy známe i z přírody. Zatímco pigmentové barvy relativně rychle blednou, někteří zkamenělí brouci si zachovávají svoji barvu po miliony let. Tato barva je tvořena právě strukturou povrchu jejich těla.

Stephen Hawking o informaci v černé díře

Mnoho vědců mělo dojem, že informace by se /ani v černé díře ztratit/ ztratit neměly, ale nikdo nepřišel na to, jakým mechanismem by se daly ochránit. Debatovalo se o tom roky. Nakonec jsem myslím našel odpověď. Opírá se o myšlenku Richarda Feynmana, že neexistuje jen jediná historie, ale mnoho různých možných historií a každá má svou pravděpodobnost.

Jak mohou fungovat kvantové peníze

Ve výrobce i padělatele peněz se dočasně proměnili vědci ze Společné laboratoře optiky a Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Univerzity Palackého v Olomouci. Nepracovali však s papírovými, ale virtuálními kvantovými bankovkami. Jádrem experimentu byl kvantový kloner, tedy zařízení pro kopírování kvantových stavů, které zdejší vědci v minulosti vyvinuli například pro využití v kvantových počítačích nebo v kvantové kryptografii.

Nový Rembrandt byl představen v Praze

Pokročilá analýza big data přivedla k životu světoznámého malíře Rembrandta. Jak by vypadal jeho příští obraz? Nový portrét tvoří více než 148 milionů bodů (pixelů) a využívá 168 263 dílčích částí z již existujících obrazů. Obraz vytiskla speciální 3D tiskárna s využitím UV inkoustu. Microsoft počítačem vytvořený obraz v těchto dnech poprvé představil v Praze.

Rozdělila planeta Devět binární asteroid?

Nejen hvězdy existují v párech. Ve Sluneční soustavě máme tzv. binární planetky, kdy dvě planetky obíhají okolo společného těžiště. Astronomové se zaměřili na jeden možný bývalý pár. Jedná se o další důkaz existence planety Devět?

Na Cínovci se bude těžit lithium

Cínovec skrývá tuny nerostného bohatství. Společnost HE3DA bude v budoucnu schopna zajistit odbyt veškerého vytěženého lithia do baterii vyrobených v Čechách. Vzniknou tím i další pracovní místa mj. též v návazných oborech, např. v chemickém průmyslu, ve výzkumu a vývoji. Dosud se téměř všechno lithium těžilo v Jižní Americe.

Krátce

Kmenové buňky pupečníku pomohou v léčbě leukémie i osteoartrózy. Buňky z pupečníku budou použity i při komplikacích transplantace kostní dřeně, reakce štěpu vůči hostiteli.

Potrubní pošta žije, buduje se i nová. Za pouhé čtyři minuty je vzorek krve z nejvzdálenější kliniky Fakultní nemocnice Olomouc v její centrální laboratoři.

Neuronová síť Googlu rekonstruuje tváře. Google má další aplikaci pro své neuronové sítě – „rekonstrukci“ obrázků, tj. přidávání realistických detailů tam, kde původní informace prostě schází.

Polypropylen pro 3D tisk. Verbatim představil polypropylenové vlákno umožňující 3D tisk při vysoké úrovni tepelné a chemické odolnosti.

100 let staré pivo pod lupou. Během rekonstrukce pivovaru v Záhlinicích byly v roce 2015 objeveny 3 lahve piva pocházející zřejmě z doby první světové války; analýza nyní ukázala, jaké mělo tehdejší pivo složení i co se s ním stalo za 100 let.

Délka života souvisí s metabolismem lipidů. Druhy, které v zásobním tuku používají více nasycené mastné kyseliny, žijí podle všeho déle.

Družice SES-10 úspěšně vypuštěna na opětovně využité raketě SpaceX Falcon 9. Podle SpaceX jde o historický mezník na cestě k plnému a rychlému opětovnému využití raket.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.