Portál AbcLinuxu, 16. dubna 2024 15:16

Týden na ScienceMag.cz: Jak funguje Internet budov

19. 6. 2017 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Jak funguje Internet budov  

Algoritmus Googlu pro rozpoznávání obrázků lze zmást. Počítačová simulace umí rozhodnout, zda je slitina magnetická. Hádanky Raymonda Smullyana. 2D materiály produkují provázané fotony, lze to použít pro šifrování? Sonda New Horizons se chystá navštívit dosud nejvzdálenější objekt ve Sluneční soustavě.

Trocha šumu algoritmy Googlu zmate

Autoři výzkumu demonstrují několik případů, kdy přidání 10-15 % šumu způsobuje, že systém již obrázek zařadí špatně, a to i když původní rozeznat dokázal. Platí to stejně pro čajovou konvičku, budovu i letadlo. Vyplývají z toho nějaká speciální rizika, lze na tomto základě vymýšlet např. podvody?

Předvídáme tříprvkové magnety

Počítačové modely materiálových vědců z Duke University dokáží předpovědět, zda příslušná sloučenina bude magnetická. Tímto způsobem lze velmi rychle „otestovat“ až tisíce nových molekul. Simulační program se konkrétně zaměřuje na tzv. Heuslerovy slitiny.

Záhada zámku z Monte Carla

„Kombinace /k trezoru/ používaly písmena, nikoli čísla. Kombinací budeme nazývat jakýkoli řetězec kterýchkoli z dvaceti šesti velkých písmen anglické abecedy. Řetězec může mít libovolnou délku a může obsahovat libovolná písmena, přičemž každé z nich se v řetězci může opakovat kolikrát libo.“ Přinášíme úryvek z knihy známého hádankáře Raymonda Smullyana.

Jak bude fungovat Internet budov

Nejsložitější úlohou pro Internet budov je smysluplná integrace dat z vnějších zdrojů, tj. především cen energií a dat z meteorologické predikce. Na budově Fénixu v Jeseníku UCEEB se jako na jednom z prvních objektů v ČR použil algoritmus řízení na základě lokalizované predikce slunečního osvitu PV Forecast. Budova díky tomu dokáže určit, kdy má spotřebovávat energii a kdy ji má ukládat do zásobníků.

Sulfid molybdeničitý emituje provázané fotony

Dvoudimenzionální materiál z běžných polovodičů by mohl mj. podporovat efektivní šifrování – umožňuje totiž emisi dvou fotonů najednou, které se díky tomu nacházejí v provázaném stavu. S jejich pomocí lze pak realizovat šifrovaný komunikační kanál.

Krátce

Může netopýr velký létat i za hibernace? Dosavadní studie naznačují, že netopýři jsou schopni pomalého lezení i při tělesných teplotách pod 10 °C. Ale co aktivní let?

Internet v roce 2021: 3,1 milionů DDoS útoků V roce 2021 bude podle prognózy k Internetu připojených více strojů než lidí, lidé však budou stále dominantním spotřebitelem dat.

Kdo požírá hmyzí škůdce v tropech? Vosy a mravenci. Na rozdíl od housenky na rovníku, která má největší šanci na to být napadena predátorem, má housenka poblíž pólu už jen osminové riziko.

Astrofotografie měsíce: Dvakrát Orion. Příběh Orionu po 84 letech

Nový rok 2019: Lidstvo navštíví dosud nejvzdálenější objekt. Kosmická sonda New Horizons 1. ledna 2019 proletí okolo objektu Kuiperova pásu s označením 2014 MU69.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde
Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli
Týden na ITBiz: Kvantové počítače a kybernetické hrozby

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.