Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 07:33

Linuxové herní novinky – březen 2018

6. 6. 2018 | Filip Zatloukal
Články - Linuxové herní novinky – březen 2018  

Během března se urodilo významné vydání svobodné akční RPG Flare, dále pro Linux vyšly hry Northgard, Strafe, Surviving Mars, Ash of Gods: Redemption a další.

Flare

autor pasáže: David Kolibáč

Flare je svobodný engine pro akční RPG, ostatně se jedná o akronym: Free/Libre Action Roleplaying Engine. Napsaný je v C++ s využitím knihovny SDL. V březnu konečně vyšla jeho verze 1.0, a to spolu s novým obsahem, Empyrean Campaign, namísto původního krátkého dema. Hrdina nového tažení se ocitne v exilu a v divočině zamořené skřety a nemrtvými hledá artefakty nutné k provedení rituálu, který by ho vrátil zpět domů do města Empyrean.

Z hráčského hlediska jde o klasické „klikací orgie“ v duchu Diabla, ačkoliv je možné hrát i čistě na klávesnici nebo s gamepadem, vývojáři počítají s podporou různých přenosných zařízení. Oficiální grafika pro změnu připomíná sérii Ultima Online. V současné podobě je tažení prakticky lineární; skládá se z 61 map, které jde projít za řádově osm hodin. Původně obsahovalo také několik logických hádanek, které ovšem hráčům dávaly příliš zabrat, proto je hned první opravné vydání zjednodušilo. K opakovanému hraní tak zatím vybízí pouze možnost vybrat si ze tří postav: válečníka, lučištníka a kouzelníka. Do budoucna je tu však příslib, že vývojáři zapracují na hloubce zatím vcelku minimalistického příběhu nebo na tom, co činí hry jako Diablo zajímavými, tedy na systému zbraní, dovedností a vůbec vylepšování postavy.

Flare Flare Flare

Flare je ke stažení na oficiálním webu, resp. SourceForge. Pokud máte zájem přímo hrát, stahujte archiv „Engine + Game“.

Mimochodem, jiná – proprietární, komerční – hra založená na Flare je Exiled Kingdoms (na Steamu od února za 8€).

Northgard

Inovativní RTS Northgard hráče zavede mezi Vikingy na mystický ostrov plný pokladů a nadpřirozených bytostí. Můžete si vybrat z několika klanů, z nichž každý má nějakou unikátní schopnost. Na rozdíl od ostatních strategií ale Northgard dále nabízí jiný způsob hry: běžné jednotky se mohou pohybovat jen po vašem území, pro průzkum nezmapovaného území musíte použít specializovanou jednotku a poté můžete na neutrální půdu vyslat pouze vojáky – až po vybití všech nepřátel a zakoupení půdy na ní můžete začít hospodařit. Hra se tímto vymyká klasickým RTS a její průběh je tím pádem výrazně pomalejší.

Na Metacritic hra dostala 81 bodů, na Steamu 88 % pozitivních ohlasů.

Northgard je k dispozici na Steamu za 28€.

Northgard Northgard Northgard

Strafe

Měli jste rádi klasické akční hry 90. let minulého století? Pak je retro FPS Strafe právě pro vás. Kromě devadesátkové grafiky už ale žádné retro nenabízí. Celý herní princip je založen na tom, že hru nelze ukládat a máte jen omezenou zásobu života. Pokud o ni přijdete, začínáte znovu. A kromě příšer, které jakoby z oka vypadly příšerám ze hry Quake, vás může zabít spousta dalších věcí. Jediné, o co po smrti nepřijdete, je statistika množství krve zabitých nepřátel. Právě to, kolik potvor pozabíjíte, vás pak dostane do další úrovně.

Na Metacritic hra dostala 64 bodů, na Steamu 73 % pozitivních ohlasů.

Strafe můžete sehnat na Steamu, GOG nebo Humble Store za 15€.

Strafe Strafe Strafe

Surviving Mars

Surviving Mars je sci-fi budovatelská strategie odehrávající se na Rudé planetě. Vaším úkolem bude vybudovat na Marsu kolonii, v níž budou moci příchozí pozemšťané (jak název napovídá) přežít. Takže budete těžit suroviny, budovat infrastrukturu, hromadit zásoby a čelit meteoritům nebo písečným bouřím. Do toho samozřejmě budete posílat zásilky na rodnou planetu Zemi a odtud za odměnu přijímat zásoby a nové kolonisty.

Na Metacritic hra dostala 76 bodů, na Steamu 65 % pozitivních ohlasů.

Surviving Mars seženete na Steamu nebo GOG nebo Humble Store za 40€.

Surviving Mars Surviving Mars Surviving Mars

Ash of Gods: Redemption

Tahová RPG od ruských vývojářů Ash of Gods: Redemption nás zavede do apokalyptického světa sužovaného nájezdy stvoření známých jako Reapeři. Jako ve skoro každé jiné klasické RPG dostanete skupinu postav, se kterými budete plnit úkoly a pouštět se do soubojů, díky nimž budete pro své postavy odemykat různá vylepšení. Čím se ale tato hra liší, je, že můžete některou z postav nechat zemřít, a i přesto pokračovat ve hře. Takže se nesnažíte si svoje postavy „vypiplat“ jako v jiných hrách podobného žánru, ale pokud se vám některá nehodí do krámu a jen vám zbytečně vyčerpává zdroje, můžete ji v nejbližším souboji prostě obětovat.

Na Metacritic hra dostala 65 bodů, na Steamu 82 % pozitivních ohlasů.

Ash of Gods nabízí Steam, GOG nebo Humble Store za 23€.

Ash of Gods: Redemption Ash of Gods: Redemption Ash of Gods: Redemption

Letem linuxovým herním světem

Seriál Linuxové herní novinky (dílů: 66)

První díl: Linuxové herní novinky – listopad 2012, poslední díl: Linuxové herní novinky – květen 2018.
Předchozí díl: Linuxové herní novinky – únor 2018
Následující díl: Linuxové herní novinky – duben 2018

Další články z této rubriky

Linuxové herní novinky – květen 2018
Linuxové herní novinky – duben 2018
Linuxové herní novinky – březen 2018
Linuxové herní novinky – únor 2018
Linuxové herní novinky – leden 2018

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.