Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 14:14

Týden na ScienceMag.cz: Magnet v uhlíkové nanotrubičce pro ukládání dat

3. 3. 2019 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Magnet v uhlíkové nanotrubičce pro ukládání dat  

Proton současně exploduje a hroutí se do sebe. Diskuse Stephena Hawkinga s Rogerem Penrosem. Jak grafen mění světlo na elektřinu. Opravdu se během ekonomické krize umírá méně?

Obří tlaky uvnitř protonu potvrzeny

Nové výsledky potvrzují, že hmota je zde nahuštěna více než v neutronové hvězdě. Silná interakce drží v protonu (a neutronu) pohromadě kvarky, výsledkem je obří tlak uvnitř protonu a menší na okrajích – vnitřní tlak přitom nečekaně směřuje ven, vnější dovnitř, jako kdyby uvnitř do sebe se hroutícího objektu současně probíhala exploze.

Nanotrubičkami proti radarům i k lepším harddiskům

Magnetická částice, zachycená v uhlíkové trubičce, je pochopitelně ovlivňována svým okolím. Prostředí stejně jako zrníčko a v něm neviditelná samotná střelka, vibruje. Její pohyb drží ve vězení trubička, která je elektricky vodivá. A právě její vodivost ovlivňuje oscilaci magnetické střelky v trubičce tak, že jí jisté typy pohybů zcela zakazuje a nechává ji otočenou pouze v jednom směru. Takto navržené magnetické částice umožňují průlom takzvané superparamagnetické bariéry, která limituje dnešní technologii ukládání digitálních dat.

Čistý grafen vykazuje silnou fotoodezvu

Přeměna světla na elektrický proud v grafenu až doteď závisela na fototermoelektrickém jevu. Aby byl tento efekt účinný, bylo třeba mezi grafenem s elektronovou a s děrovou vodivostí vytvořit přechod, vlastně p-n přechod. Stejně jako je tomu u většiny solárních zdrojů nebo detektorů. Elektrický proud je v takovém případě generován v oblasti přechodu a šíří se mezi opačně dopovanými oblastmi. Jenže u grafenu je to jinak.

Prostoročasová setkání Rogera Penrose a Stephena Hawkinga

Roger Penrose a Stephen Hawking hrají již více než 35 let vedoucí roli v teoretických aspektech rozvoje kosmologie i relativity. Jejich životní dráhy – v relativistické terminologii jejich světočáry – se často setkávaly, ať již při spolupráci, tak později při diskusích. (předmluva k novému českému vydání knihy Stephen Hawking a Roger Penrose: Povaha prostoru a času)

Krátce

Jak fungují dehalogenázy. Enzym může např. přeměňovat toxické molekuly obsahující atomy chloru a bromu na méně toxické alkoholy.

Virtuální asistenti pro podniky. Gartner předpovídá nástup virtuálních asistentů, které dnes používají jen asi 2 % zaměstnanců, zejména v pojišťovnictvích a finanční sféře a také v IT a zákaznických službách.

Čech se podílel na objevu exoplanet prostřednictvím TESS. V nové studii hlásí astronomové objev dvou planet u hvězdy, která je asi o 15 % menší a méně hmotná než Slunce.

Smrt neuronů může být léčivá. Odumírání neuronů při Alzheimerově chorobě se pokládá za průvodní rys postupu nemoci, mohlo by jít ale naopak o obrannou reakci organismu – a tedy jev vlastně pozitivní.

Velmi podivné: Během krize úmrtnost klesá. Ekonomická recese v roce 2008 a dalších letech způsobila, že Evropané umírali… prý kupodivu méně. Máme tomu vůbec věřit a jak taková data vyložit?

Pohyby a výkřiky v REM spánku signalizují problém. Narušený hodinový mechanismus společně s poruchou chování v REM spánku může pomoci odhalit počátky Parkinsonovy nemoci.

3D mikroskopie bez čočky. Mikroskopie LIM ke zvětšování nepotřebuje optické čočky, místo analogového objektivu využívá numerické výpočty a počítač.

Papoušci v logice předčí lidoopy i pětileté děti. Papoušek šedý žako jménem Griffin prokázal, že jeho schopnosti dedukce jdou daleko za volbu ze dvou hrníčků.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.