Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 10:59

Distribuční novinky 33-34/2019

31. 8. 2019 | David Kolibáč
Články - Distribuční novinky 33-34/2019  

Kolem poloviny srpna byly aktualizovány distribuce Neptune, KNOPPIX, Redcore Linux, Karoshi/LinuxSchools, Netrunner, Ubuntu Touch a OSGeoLive. EndeavourOS je možným nástupcem distribuce Antergos. NixOS se dočká varianty pro mobilní zařízení. Za pozornost stojí také experimentální projekty Obarun, distri, KISS Linux či EasyOS.

Obarun

Obarun je nezvyklá modifikace Arch Linuxu. Nahrazuje v něm totiž systemd vlastní novou sadou nástrojů 66 („sixty-six“) postavených nad s6 pro dohled nad procesy a správcem služeb s6-rc, který si poradí se závislostmi. Nově jsou k dispozici obrazy systému pro x86_64 (minimální nebo s grafickým prostředím JWM), potažmo obraz pro Docker. Sada 66 je poskytována z vlastních repozitářů.

Neptune 6.0

Distribuce Neptune se řadí mezi četné deriváty Debianu. V tomto případě se jedná o „živý“ obraz systému s předinstalovaným prostředím KDE Plasma, desktopovými aplikacemi (jako Chromium, Thunderbird, VLC, Kdenlive,…) a navíc kodeky a ovladači hardwaru; poskytuje také několik grafických nástrojů pro snazší vytváření vlastních „živých“ obrazů či práci s multimédii. Nové vydání 6.0 „Spike“ přechází na Debian 10 „Buster“.

KNOPPIX 8.6.0

Rovněž klasický derivát založený na Debianu KNOPPIX nyní používá jako základ Debian 10 „Buster“ – v kombinaci s vybranými balíčky z větví testing a unstable (např. novější jádro 5.2). Vydání 8.6 je vedle tradičního prostředí ADRIANE, populárních desktopových prostředí (GNOME, KDE Plasma, výchozí LXDE) a širokého výběru aktualizovaných aplikací pozoruhodné i tím, že jako init používá vlastní knoppix-autoconfig za účelem obejití [systemd], jak je vysvětleno v tomto článku.

EndeavourOS 2019.08.17

V květnu vývojáři distribuce Antergos, obrazu Arch Linuxu s uživatelsky přívětivým instalátorem, oznámili konec projektu. Jedním z možných nástupců je nově vydaný EndeavourOS. Hned ve výchozím stavu obsahuje prostředí Xfce (nejnovější 4.14) a grafický instalátor Calamares.

distri

Michael Stapelberg dlouho působil mj. jako balíčkář Debianu, nedávno však svou aktivitu ukončil, neboť ji seznal frustrující, a začal se věnovat experimentům s vlastním balíčkovacím systémem nazvaným distri. Ten je zaměřený na rychlost sestavení; balíčky jsou obrazy (SquashFS) v současnosti připojované přes FUSE, počítá se s oddělenými adresářovými hierarchiemi a intenzivně jsou využívány odkazy v rámci souborového systému. Zajímavá diskuze, do níž příspíval i autor samotný, proběhla na Linux Weekly News.

Redcore Linux 1908 „Mira“

Po půl roce byly aktualizovány obrazy Redcore Linuxu, Gentoo s předinstalovaným desktopovým prostředím a aplikacemi. Vydání 1908 „Mira“ opouští větev „stable“ a již kompletně vychází z Gentoo „testing“, ale „stable“ zůstává k dispozici (jde nastavit v distribučním správci balíčků Sisyphus). Obsahuje tak jádro Linux 5.1.20 (nebo alternativně 4.19.60 LTS), X Server 1.20.5 s MESA 19.1.3, prostředí KDE Plasma 5.16.4 (nebo alternativně LXQt 0.14.1) s odpovídajícím Qt 5.12.4, KDE Frameworks 5.60 a KDE Applications 19.04.3, aktuální webové prohlížeče Firefox 68, Chrome 76, Opera 62 a Vivaldi 2.6,…

Keep It Simple Stupid Linux

KISS Linux je nová minimalistická distribuce: s busyboxem a musl (alternativní implementace libc) – bez systemd, PAM, PolKit, D-Bus, dokonce i bez podpory lokalizace gettext. Autor („Dylan112“) odpovídal na řadu dotazů na Redditu.

Karoshi/LinuxSchools Server 12.1.0 a Client 6.1

The Linux Schools Project spravuje distribuci, místy nazývanou Karoshi, pro nasazení ve školách, kde se užije centrální server a klientské stanice.

Nově vydané verze Server 12.1.0 a Client 6.1 podporují UEFI; server poskytuje nové administrační rozhraní (nyní využívá responzivní design) a aktualizuje služby Samba (sdílené úložiště), SavaPage (portál pro přístup k tiskárnám), Nextcloud (synchronizace dat) s Collabora Online (kancelářský balík), Moodle (e-learning), Kanboard (projektové řízení) a Joomla (pro správu obsahu webu); klientská verze distribuce opravuje integraci Firefoxu a Thunderbirdu.

Netrunner 19.08 „Indigo“

Distribuce Netrunner ve výchozí instalaci nabízejí vyšperkované prostředí KDE Plasma. Jedna varianta je založená na Manjaro Linuxu, druhá na Debianu – právě ta nyní povýšila na Debian 10, nese označení 19.08 „Indigo“ a její výchozí vzhled je v barvě indigo. Jelikož balíčky bere primárně z Debianu, verze softwaru nejsou nejčerstvější: Linux 4.19, KDE Plasma 5.14, Qt 5.11, KDE Applications 18.08 a Firefox je cíleně 60.8 ESR.

Ubuntu Touch OTA-10

Vývojáři Ubuntu Touch pokračují v pracích na tomto systému pro „chytré“ telefony. Vedle drobných oprav chyb a kosmetických zlepšení v OTA-10 také zlepšili podporu zařízení Nexus 5, Fairphone 2 a Oneplus One – korektně by se měl chovat fotoaparát, potažmo nahrávání videa či zvukový výstup. Dále například experimentují s geolokací, kvůli nekonzistentnímu chování opustili běžnou linuxovou službu GeoClue a zvažují nasazení locationd z Ubuntu.

Mobile NixOS

Další mobilní systém by se mohl vynořit v podobě Mobile NixOS, tedy distribuce NixOS, ale pro mobilní zařízení. Nejde však nutně o tříštění sil, projekt by totiž měl sdílet kód s postmarketOS, který úzce spolupracuje s upstreamem.

EasyOS Buster 2.1

EasyOS je experimentální projekt Barryho Kaulera, původního autora Puppy Linuxu, lehkotonážní desktopové distribuce především pro starší a slabší počítače. Nová distribuce se zaměřuje na běh softwaru v kontejnerech, jako libovolný uživatel (i root), snadné pořizování snapshotů systému atd. Původně byl základem systému fork projektu OpenEmbedded (verze Pyro), ale nové vydání Buster 2.1 už staví na Debianu, přičemž sám autor upozorňuje na boj s bohatými závislostmi balíčků v Debianu, jež jsou těžko slučitelné s minimalistickou distribucí.

OSGeoLive 13.0

Distribuce OSGeoLive je „živý“ obraz Lubuntu 18.04 plný geoinformatických aplikací. Takřka rok po verzi 12.0 její správci schválili vydání 13.0, které je již ke stažení, přestože web projektu zatím aktualizován nebyl. Ze seznamu změn můžeme vyčíst přehled nových verzí konkrétních aplikací.

Seriál Distribuční novinky (dílů: 243)

První díl: Distribuční novinky - 1, poslední díl: Distribuční novinky 6-9/2024.
Předchozí díl: Distribuční novinky 31-32/2019
Následující díl: Distribuční novinky 35-36/2019

Další články z této rubriky

Distribuční novinky 10-15/2024
Událo se v týdnu 16/2024
Událo se v týdnu 15/2024
Událo se v týdnu 14/2024
Událo se v týdnu 13/2024

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.