Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 22:05

Týden na ScienceMag.cz: Grafen vedle borofenu

26. 1. 2020 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Grafen vedle borofenu  

Kvantové pravítko pro umělou inteligenci i kryptografii. Porušení symetrie v půvabných mezonech. Rozpad baryonů na leptony naznačuje existenci částic mimo standardní model. Jak souvisí atonální hudba s teorií relativity. Černé díry. Mezihvězdné komety ve sluneční soustavě. Kondenzátory z nylonu. Dron mluví s letadlem.

Grafen kombinovaný s borofenem

Heterostruktura z grafenu a borofenu by mohla mít speciální vlastnosti využitelné v určitých elektronických aplikacích. Vlastnosti materiálu se na rozhraní mění skokem, nevznikají zde žádné pásy s nepravidelnostmi/kazy, kde jsou vlastnosti chaotické, ani kapsy fungující jako izolanty.

Obří černé díry podporují slučování binárních hvězd

U obří černé díry v centru Mléčné dráhy (objekt Sagittarius A* v souhvězdí Střelce) objevují astronomové již řadu let podivné objekty. Vypadají jako plyn a chovají se jako hvězdy. Po většinu času se zdají být kompaktní, ale když je jejich elipsovitá oběžná dráha zanese blíže k černé díře, jakoby se natahují.

Fyzikální objevy roku 2019: porušení symetrie v půvabných mezonech

Deset nejvýznamnějších prací z oblasti fyziky za rok 2019. První detekce „marsotřesení“. „Little Big Coil“ vytváří rekordní magnetické pole. Casimirův jev funguje jako „kvantová past pro malé objekty. Kvantová interferometrie a antihmota. První přímé pozorování černé díry a jejího stínu. A další…

Rozpad baryonů na leptony v CERNu naznačuje fyziku za standardním modelem

Vědci se zaměřili na rozpady baryonů b, tedy částic obsahujících alespoň jeden kvark b. Za tímto účelem byly sledovány srážky proton-proton při energiích 7, 8 a 13 TeV. Leptonová univerzalita předpokládá, že mion s antimionem i elektron s pozitronem budou při rozpadu vznikat stejně často, to se ale tak docela nepotvrdilo. Mion s antimionem vznikaly s nižší pravděpodobností, což by mohlo naznačovat, že rozpadu se účastní i dosud neznámé částice, jejichž existenci standardní model nepředpokládá.

Nylon jako feroelektrický materiál, prozatím základ kondenzátoru

Vědci vyvinuli metodu výrobu tenkovrstvých nylonových kondenzátorů. Stačilo nylon rozpustit ve směsi kyseliny trifluoroctové a acetonu a nechat znovu ztuhnout ve vakuu. Výsledkem byly nylonové filmy tlusté pouhých 100 nanometrů, průhledné a zcela hladké.

Kvantové pravítko zrychlí umělou inteligenci

Studie vědců z Univerzity Palackého v Olomouci: „Při strojovém učení se zpravidla zkoumané objekty převedou na komplexní systém parametrů, matematicky vektorů, mezi kterými je pak následně potřeba provádět měření vzdáleností. Tato úloha je pro klasické počítače výpočetně náročná. Náš přístup umožňuje tyto vektory vepsat do kvantových stavů a pak jednoduše ‚přiložit pravítko‘.“ Kvantové pravítko má vztah i ke kvantové kryptografii.

Krátce

Matematika hudby a teorie relativity. Když Einstein formuloval obecnou relativitu, Schoenberg promýšlel nový systém komponování, který měl nahradit tonální systém. (úryvek z knihy Eli Maor: Hudba v číslech – od Pythagora k Schoenbergovi)

Podzimní a jiné sezónní deprese jsou možná jen mýtus. Hospitalizací pro depresi je více na jaře a podzim, pro mánii v létě.

Příběh fosforu: mezihvězdný původ jednoho ze stavebních kamenů života. Molekuly obsahující fosfor mohou vymrznout a smísit se s ledy dalších sloučenin uchycených na prachových zrnech.

SUNRISE: nový superpočítač v laserovém centru ELI Beamlines. Právě budovaný superpočítač se skládá z 324 výpočetních jednotek, každá s 2x CPU XEON a 192GB pamětí.

Ochuzený uran lze využít jako katalyzátor. Ochuzený uran jako součást organokovového komplexu by mohl zefektivnit převod alkenů (uhlovodíků s dvojnou vazbou) na alkany (uhlovodíky s jednoduchou vazbou). Budou se tak vyrábět i margaríny?

Mezihvězdných komet mohou být ve Sluneční soustavě až tisíce. O dvou objektech můžeme celkem spolehlivě prohlásit, že do Sluneční soustavy dorazily odjinud, takových těles nám tu ale může poletovat mnohem víc.

Proxima c, druhá planeta u nejbližší hvězdy Hvězdný systém Alfa Centauri je dlouhodobě v hledáčku astronomů.

V jednom smrku může zimovat až 75 tisíc lýkožroutů. Ponechání aktivních kůrovcových stromů do jarního rojení bez asanace povede k dalšímu zrychlování šíření kůrovců.

Zařízení české firmy Dronetag umožňuje dronům komunikovat s piloty letadel. Dron obecně ve vzduchu představuje hrozbu pro ostatní účastníky leteckého provozu.

Násilná smrt římských císařů se řídila vanovou křivkou. Historikové zkoumají tyto události jako jednotlivé, na sobě víceméně nezávislé, nicméně zajímavé je, že by zde mohla existovat nějaká „obecná pravidelnost“.

Hejna kavek inspirují řízení dronů. Klíčovým parametrem má být hustota hejna, fázovému přechodu má docházet při překročení určité hodnoty.

Čeští vědci se podíleli na mapování okolí černé díry. Poprvé v historii vědci použili rentgenovou observatoř XMM-Newton, aby pomocí pozorování rentgenových ozvěn zmapovali okolí černé díry v jádře aktivní galaxie.

Dodány první dávky lutecia 177 pro léčbu nádorů. Lu-177 se používá k léčbě neuroendokrinních nádorů a ukazuje se jako slibné také pro léčbu metastatické rakoviny prostaty.

Česká účast na misi Solar Orbiter má být událostí tuzemské kosmonautiky. Mise se zaměří na výzkum Slunce a zejména vnitřní heliosféry.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde
Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.