abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 718 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Zajímavosti ze světa Linuxu - 4

    21. 10. 2003 | Robert Krátký | Různé | 8002×

    Bootujte Linux rychleji. Proč je málo linuxových virů. Svobodný versus komerční Linux.

    Bootujte Linux rychleji

    V linuxové části stránek IBM developerWorks vyšel článek Jamese Hunta Boot Linux faster. Je sice pravda, že tou pravou chloubou systémového administrátora je co nejdelší období mezi jednotlivými restarty systému, ale při použití v kanceláři nebo doma přeci jen i ti nejotrlejší počítač (alespoň) na noc vypínají. A pak se projeví nepříjemná vlastnost Linuxu - "nabíhá" relativně dlouho. Záleží to na konkrétní hardwarové konfiguraci, zvolené distribuci a používaných programech. Ale každopádně je to v mnoha případech déle než u jiných operačních systémů.

    Celé kouzlo podle článku spočívá v nastavení jednotlivých služeb volaných při startu tak, aby se spouštěly paralelně a ne postupně. James začíná přehledem toho, co byste měli znát, chcete-li se do takové konfigurace pustit.

    Dostane se vám stručného vysvětlení pojmů "runlevel", "init" a "rc/init skript". Zároveň se dozvíte, jak fungují adresáře rcX.d a init.d. Celý popis je laděn pro uživatele RedHatu, ale pro uživatele jiných distribucí by neměl být problém si návod "přeložit" do jazyka svého systému.

    Zásadní otázka závislostí služeb, o které se za normálních okolností stará hodnota čísla ve jménu všech K a S skriptů, je řešena použitím programu make a jeho parametru -j (jobs, viz man make). Samozřejmě, že nejprve musíte "ručně" zjistit, jak to s těmi závislostmi služeb spouštěných na vašem systému je.

    Autor naštěstí přikládá i ukázkové makefile soubory a upravený rc skript. Původní článek si přečtěte zde.

    Proč je málo linuxových virů

    register Počátkem října vyšel na The Register hojně odkazovaný článek, který hezky "registrovským" stylem vyvrací tvrzení, že virů pro Linux je méně jen proto, že tento operační systém není tak rozšířený. Kdyby jej používalo více uživatelů, vysvětlují obránci Windows, tak by se pisatelům virů také více "vyplatilo" soustředit na něj své úsilí.

    Autor článku zakládá svou kritiku takového tvrzení na třech bodech, které všechny spadají do kategorií sociálního inženýrství a špatně navrženého software. Neboli popisuje, proč je na platformě Linux těžší uživatele přesvědčit, aby udělal něco, co by neměl.

    1. Zatímco ve Windows je velmi snadné zařídit, aby byl program na uživatelově stroji spustitelný, v Linuxu to není taková hračka. Místo pouhého otevření přílohy emailové zprávy (což stačí ve Windows) by linuxový uživatel musel soubor uložit, změnit mu práva tak, aby byl spustitelný a pak jej spustit.
    2. Další oblastí je přísné linuxové (unixové) oddělení uživatelského a administrátorského prostoru. I když ve Windows NT (a v pokračovatelích 2000 a XP) je možné nastavit neprivilegované účty pro běžné uživatele, většinou se tak neděje. Důvodem je automatické přidělení administrátorských práv prvně vytvořenému uživateli. A i v případě, že je vše nastaveno správně, stále má obyčejný uživatel možnost nainstalovat DLL knihovny, které mohou být spouštěny s právy dostatečnými k poškození celého systému.
    3. Posledním bodem je přílišná monokulturnost windowsového programového prostředí. Naprostá většina uživatelů Windows se spokojí s Outlookem, který nejenže není příliš bezpečně napsán, ale i kdyby byl, pořád by bylo snazší vyvíjet viry, které zneužívají jeho případných slabin, protože máte jistotu, že ostatní uživatelé ho používají také. Naopak v Linuxu by sice možná šlo napsat vir, který by (kdyby se mu podařilo se spustit) zneužil k šíření možností vašeho emailového klienta, ale pořád by se daleko nedostal, protože místo vašeho pine by narazil na jiné uživatele, kteří mají mutt, KMail, Mozilla-Mail nebo třeba Evolution.

    Originál najdete na této adrese.

    Svobodný versus komerční Linux

    Týdeník serveru DistroWatch.com přinesl krátké zamyšlení nad předpokládaným budoucím vývojem postojů vůči komerčním a svobodným distribucím. Termín "svobodná distribuce" však v této souvislosti možná není ten pravý, protože pro mnohé uživatele je důležitějším faktorem "free" ve smyslu "zdarma" než "free" ve smyslu "svobodný".

    Veškeré úvahy se tímto směrem samozřejmě ubírají kvůli kroku, ke kterému se rozhodla firma MandrakeSoft. Poprvé od svého založení v roce 1998 totiž nedala novou verzi svého pilotního produktu - Mandrake Linux 9.2 - k dispozici široké veřejnosti hned v den vydání -- pouze platícím členům MandrakeClubu. Ostatní by si měli buď počkat přibližně dva týdny nebo zakoupit například GPL sadu.

    Soudě podle různých ohlasů v diskuzních fórech na internetu se tato politika dočkala pochopení většiny uživatelů. Našlo se sice i mnoho těch, kdo takový přístup považují za zradu ideálů svobodného software, ale zdá se mi, že jsou v menšině. Navíc je jejich vykřikování trochu zavádějící, protože MandrakeSoftu lze těžko upírat významný přínos a rozhodne-li se alespoň takto nenásilným způsobem získat nějakou odměnu (vezmeme-li v úvahu, že původně zamýšlený obchodní model moc peněz do pokladny nepřináší), není na tom nic neférového.

    Zajímavé je, že když vydal Red Hat verzi 9.0, počínal si podobně - a nevzpomínám si, že by kolem toho byl takový rozruch. Je sice pravda, že Red Hat se již předtím profiloval jako především "komerční" distribuce, ale cíle se od Mandraku nijak zvlášť neliší.

    Povede tento vývoj k hromadnějšímu přechodu na distribuce čistě svobodné? Moc bych na to nesázel. Pro většinu uživatelů toto mírné omezení nepředstavuje výraznou překážku. Navíc je skutečností, že i když například Debian nebo Gentoo nabízejí plnohodnotný systém, který si schopný uživatel dokáže vyladit k naprosté spokojenosti, stále jejich uživatelská přívětivost k naprostému nováčkovi silně pokulhává. A protože většina stávajících vývojářů a uživatelů to nechápe jako chybu, ale jako vlastnost, tak změn se v této oblasti v dohledné době asi nedočkáme.

           

    Hodnocení: 37 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.10.2003 09:59 BoodOk
    Rozbalit Rozbalit vše Nejotrlejsi nevypinaji!
    Je tady nekdo jeste tak otrly, ze na noc PC nevypina. Nezda se mi, ze bych byl sam.
    21.10.2003 10:38 tomasgn
    Rozbalit Rozbalit vše Nejotrlejsi nevypinaji!
    taky nevypinam :-) k te uzivatelske privetivosti: postupne smeruji prave k Debianu nebo FreeBSD, ktery dela to, co chci, a ne to, co chce sam (skoro jako Widle). a kdyz vidim, co dela koleguv Mandrake za psi kusy :-(((
    21.10.2003 11:39 netwoR
    Rozbalit Rozbalit vše Nejotrlejsi nevypinaji!
    Taky nevypinam a ted uz vse jedu na Debianu (drive RedHat). ntw
    21.10.2003 12:26 kapo
    Rozbalit Rozbalit vše Nejotrlejsi nevypinaji!
    Taky nevypinam a jedu na gentoo - je to parada.
    21.10.2003 14:56 ZEr
    Rozbalit Rozbalit vše Nejotrlejsi nevypinaji!
    obcas nevypinam (vypinam snad jen kvuli hluku, mel bych si to odhlucnit), Slackware 9.0 - parada, vsechny skripty prehledne, zadne hromady zbytecnych veci jako v mandrake
    21.10.2003 19:30 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Nejotrlejsi nevypinaji!
    Take nevypinam. Staci, ze jsem ho musel letos vypnout uz 4x. A vzdy jen kvuli hloupemu HW. Nevypinam ani v praci; prijde mi to prirozene :o) Jinak jedu na Debianu.
    21.10.2003 20:35 Endi
    Rozbalit Rozbalit vše Nejotrlejsi nevypinaji!
    Ja vypinam! A jedu na RedHatu! A ted to vsichni vite!
    21.10.2003 22:32 Petr Mach
    Rozbalit Rozbalit vše Nejotrlejsi nevypinaji!
    Nevypinam, RedHat.
    22.10.2003 05:56 0ndrej Chvala
    Rozbalit Rozbalit vše Nejotrlejsi nevypinaji!
    desktop nevypinam, notebook vypinam, oboji Gentoo ;-) Zaujala me myslenka, ze cim vic uzivatele a vyvojari svobodnych distribuci povazuji jejich nepratelkost/sofistikovanost/komplikovanost pro zacatecniky s Linuxem za vlastnost, tim vic zbyde uzivatelu na ty komercni distra, cili tim vic bude penez na vyvoj Linuxu, ktere ti komercni distributori tradicne stedre venuji :-)
    22.10.2003 06:30 Czechtony
    Rozbalit Rozbalit vše Nejotrlejsi nevypinaji!
    Ja vypínám. Používám Widle, ale chromovaný 2K. :-) A to myslím VÁŽNĚ!!
    22.10.2003 16:15 Marconi | skóre: 3 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Nejotrlejsi nevypinaji!
    Ja mam 386 se slackwarem a ani nevim, ze to bezi :-) Mam pasivni chladic na procesoru a vetracek od zdroje odesel pred nekolika lety :-)
    23.10.2003 00:17 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Nejotrlejsi nevypinaji!
    Vypinam, Mandrake 9.2
    24.10.2003 08:53 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Nejotrlejsi nevypinaji!
    Tak si dej bacha, abys neuhořel jako ten japonec!
    28.10.2003 14:17 petnik
    Rozbalit Rozbalit vše Nejotrlejsi nevypinaji!
    nevypinam 2x mandrake 9.0 a a vypinam 9.1 obe moznosti funguji bezvadne :-)
    23.10.2003 02:04 xobot
    Rozbalit Rozbalit vše Nejotrlejsi nevypinaji!
    pri tom gentoo sa ani nedivim, ten cas straveny kompilovanim ma uz pomaly prestava bavi ;p) inac vypinam, zdroj huci ako mala helikoptera a icewm startuje rychlo :-)
    25.10.2003 12:28 Mr. Jumper
    Rozbalit Rozbalit vše Nejotrlejsi nevypinaji!
    Hm... uz nekdo z Vas zkousel "vybudovat" LinuxFromScratch? Chystam se na to, tak by me zajimaly nejake zkusenosti.
    28.10.2003 15:18 Wintermute
    Rozbalit Rozbalit vše Nejotrlejsi nevypinaji!
    Zkousel, funguje to skvele a taky to pekne rychle bootuje.
    23.10.2003 13:46 nzperx
    Rozbalit Rozbalit vše Nejotrlejsi nevypinaji!
    Doma nevypinam ;-) Mandrake 9.0; Freesco server; RH 7.3
    21.10.2003 11:20 Karel Zak
    Rozbalit Rozbalit vše Vypinat?
    neznam vetsi opruz nez kazdy den rano v praci uvadet vsechny terminaly, mozillu, mutt apod. do pozadovaneho "pracovniho" stavu. Pracovni stanici zasadne nevypinat! :-)
    21.10.2003 11:44 skywalker
    Rozbalit Rozbalit vše Vypinat?
    alebo pouzivat swsuspend
    21.10.2003 13:06 wolf
    Rozbalit Rozbalit vše Vypinat?
    anebo pouzivat WinXP - paralelni start nejadernych soucasti obsahuje uz davno, stejne jako uspavani :] castka, ktera se vyhodi za proud za noc pro jednu mensi kancelar neni rozhodne zanedbatelna
    21.10.2003 11:47 Jan Martinek
    Rozbalit Rozbalit vše Vypinat?
    Pracovní stanici klidně vypínat. O uvedení do stejného stavu jako před vypnutím se muže postarat swsusp (software suspend). Jádra 2.5 a vyšší obsahují swsusp jako standardní součást.
    21.10.2003 11:42 Vořechovský Radek
    Rozbalit Rozbalit vše Uz jste zkusily to reseni od IBM ?
    Je nekdo kdo uz to zkusil a byl by ten postup z toho odkazu schopen popsat detailneji v cestine? Jake je pak zrychleni startu a vypinani pocitace v porovnani s normalem ?
    22.10.2003 16:16 gaynius
    Rozbalit Rozbalit vše Uz jste zkusily to reseni od IBM ?
    Možná by tě mohlo zajímat tuto:

    http://www.penguin.cz/novinky-view.php3?id=911

    21.10.2003 13:37 bhole
    Rozbalit Rozbalit vše nevypinam
    ja tiez nevypinam komp. mame na intraku dva kompy v malej izbe a minule ked sme ich vypli, sme bez toho maleho hucenia ani nemohli zaspat. tak som siel zapnut komp, nech nam trosku pradie do spanku :) inac velmi dobry clanok. skoda, ze sa mi zda ze vacsina je z newsov roota.cz, ktore som si uz predtym precital v originali. ale je zasa pravda ze len tak prebehol, a tento cesky preklad bodne.
    22.10.2003 11:10 Dan B | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Vypinat ci nevypinat
    No v praci nevypinam ... tam tu El. neplatim ... ,ale doma bych to nechtel platit - muj 3.3GHz mazlicek nepapa zrovna malo a monitor 19" jakbysmet (i pri sleepu 5W - sem hlava dubova zapominam vypinat ho). Proste nebejt vydaju za el. tak taky vubec nevypinam.
    22.10.2003 22:51 george
    Rozbalit Rozbalit vše Vypinat ci nevypinat
    A kolik stoji takova hodina zapnuteho pocitace?
    22.10.2003 11:56 mjay
    Rozbalit Rozbalit vše Jak vas tak posloucham, 4 temeliny malo...
    lidi, mozek do hlavy. cena elektriny neni pouze v Kc.
    22.10.2003 12:39 Dan B | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Jak vas tak posloucham, 4 temeliny malo...
    To se musim priznat nenapadlo - neprislo na mysli. Ale na druhou stranu radsi ten Temelin nez El.na pevny paliva ...
    Michal Wirth avatar 22.10.2003 14:18 Michal Wirth | skóre: 26
    Rozbalit Rozbalit vše Jak vas tak posloucham, 4 temeliny malo...
    Ja PC zdy vypinam. - SuSE
    Důležité se časem stává absurdním, absurdní se časem mění v důležité.
    23.10.2003 19:14 Vladimir Kotala | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Jak vas tak posloucham, 4 temeliny malo...
    Dik, uz jsem zacinal mit v te onanisticke atmosfere pocit, ze tu nikdo nemysli.
    22.10.2003 14:12 b0dYn
    Rozbalit Rozbalit vše Rychlost bootu linuxu
    Nevim jak vy, ale ja dobu nabehu sveho linuxu pod 40sekund povazuji za dostatecnou. Slackware rulez.
    22.10.2003 16:19 gaynius
    Rozbalit Rozbalit vše Rychlost bootu linuxu
    Jestli máš 40 sekund jen tak, bez dodatečnejch fíglů, pak zrychlení náběhu paralelním spouštěním skriptů by byla pěkná machrovinka, ne?
    24.10.2003 08:10 george
    Rozbalit Rozbalit vše Desktopy by si rychlejší nabíhání zasloužily
    Mi je jedno, jestli někdo vypíná nebo nevypíná počítač. Ale to zrychlené nabíhání systému by mohl Mandrake zamontovat do distribuce. To by se mi fakt líbilo.
    24.10.2003 19:36 jozko pucik
    Rozbalit Rozbalit vše vypinanie
    v praci nevypinam, ani notebook, iba ked ho prenasam, lebo nikdy neivem ci nebudem dakde na nete a nebudem potrebovat z neho nejake data :)))
    9.12.2005 20:44 --- | skóre: 13 | blog: LINUXDRAK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavosti ze světa Linuxu - 4

    Kolik spotřebuje pc s procesor 400MHz se zdrojem 250W a 15 palc. monitorem za jednu hodinu(W/hod.)?

    Používám Mandrivu 2006, pc vypínám, nebot mi v noci ruší hluk a svítí myš.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.