Portál AbcLinuxu, 8. května 2024 19:57

Týden na ScienceMag.cz: Zvukové vlny mohou přeskočit přes vakuum

5. 11. 2023 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Zvukové vlny mohou přeskočit přes vakuum  

V rozpínajícím se vesmíru mohou být páry černých děr stabilní. Vodu na povrchu grafenu brzdí kvantové tření. Vědci a filozofové se pokusili přijít s obecným evolučním zákonem. Záchyty radioaktivity pomůže detekovat RaDron. Jak postavíme na Měsíci silnice?

Vodu na povrchu grafenu brzdí kvantové tření

Posledních 20 let vědci intenzivně studují chování vody v blízkosti uhlíkových povrchů. Voda může po uhlíku proudit mnohem rychleji, než by vyplývalo z běžných teorií proudění, nebo vytvářet zvláštní uspořádání, jako je například čtvercový led. Výzkumníci nyní ukázali, že voda dokáže interagovat i přímo s elektrony uhlíku – jedná se o kvantový jev, který je v dynamice tekutin velmi neobvyklý.

Vědci a filozofové se pokusili přijít s obecným evolučním zákonem

Evoluci můžeme chápat různě, ale ta biologická každopádně představuje pouze jeden z jejích příkladů. Evoluci určitě podléhají jazyky. Evoluci (selekci i mutaci) mají memy. Na druhé straně ne každá změna je asi evoluce (hrníček se různě ošoupává a jednou rozbije, tomu bychom ale evoluce asi neříkali). Máme mluvit o evoluci galaxií? Nebo i evoluci hvězdy?

Zvukové vlny mohou přeskočit přes vakuum

V béčkových sci-fi filmech se někdy vyskytuje fyzikální nesmysl – zvuk šířící se ve vesmíru (vzduchoprázdnu), ať už jde o křik nebohých obětí nebo explozi kosmické lodě. Kritici na to neopomenou upozornit. Je tedy vlastně kuriózní, že podle nového výzkumu zvukové vlny opravdu za určitých podmínek mohou projít i vakuem, i když velmi speciálním způsobem a v omezeném měřítku.

Krátce

Nová forma oxidu titaničitého má umožnit efektivní fotokatalýzu vody. Problém je v tom, že efektivita katalyzované reakce není valná a katalyzátor navíc v pracovních podmínkách není příliš stabilní. Vlákna TiO2 by mohly představovat odpověď…

Kratičký peptid s niklem je účinným enzymem. Peptid se skládá z 13 aminokyselin a podle vědců jde ještě o molekulu dostatečně jednoduchou na to, aby se mohla sama sestavit v prebiotické polévce.

Bizarní tříoká potvora ukazuje počátky hmyzu a korýšů. V horninách starých téměř 520 milionů let vědci popsali unikátního fosilního živočicha, který vyplňuje mezeru v našich znalostech o původu a rané evoluci členovců.

Říční nivy, mokřadní revoluce a staré cesty. V našich podmínkách představuje tu nejvíc „nivní společnost“ jednak časný eneolit, jednak soubor velkomoravských hradišť a sídel na ostrovech a kolem říčních ramen řeky Moravy a Dyje (úryvek z knihy kolektiv autorů: Kudy plyne Vltava, Co je řeka, jak vzniká, jak se proměňuje a kam spěje?)

Která psí plemena jsou nejcitlivější k bolesti?Co o tom ale skutečně víme a co jen odhadujeme? A odpovídá realitě, co si o tom myslí veterináři?

V rozpínajícím se vesmíru mohou být páry černých děr stabilní. Vědci ukázali, že je teoreticky možné, aby černé díry existovaly v dokonale vyvážených dvojicích, které jsou udržovány v rovnováze kosmologickou silou a vypadají jako černá díra jediná.

Střeva, plísně, kvasinky a COVID-19 – jak to spolu souvisí? V těžkých případech COVID-19 se dobře daří některým plísním a kvasinkám žijícím ve střevech. Tyto plísně pak zesilují nadměrný zánět související s onemocněním,…

Ochrnuté ohnuté prsty jako dědictví po neandrtálcích. Vědci již dlouho věděli, že toto onemocnění je mnohem častější u Severoevropanů než u lidí s africkými předky. Neoficiálně se mu říkalo také „vikingská nemoc“.

Jak postavíme na Měsíci silnice? Otáčející se kola vozítek víří nepříjemný regolit a proto se inženýři už teď zabývají tím, jak by se daly na Měsíci postavit nějaké upravené cesty.

Protein, který pomáhá buňkám pojídat sebe sama. Pokud je peroxisom již starý a poškozený, buňka ho obalí dvojitou membránou. Takto zabalený ho přemístí do vakuoly, kde ho v kyselém prostředí rozpustí svými trávicími enzymy.

Nově objevené mutace se podílejí na rozvoji leukémie. Problém může nastat, pokud se mutovaná forma PPM1D objeví například v kmenové buňce kostní dřeně.

Výzkum a vývoj táhnou podniky. V roce 2022 meziročně vzrostly výdaje na výzkum a vývoj v Česku o téměř deset procent na 133,3 mld. Kč.

Pro zdárný vývoj embrya je klíčová délka buněčného cyklu. Extrémně dlouhou G2 fázi u dvoubuněčných embryí reguluje protein CHK1 známý jako checkpoint kináza 1.

Záchyty radioaktivity pomůže detekovat RaDron. Detekce zdrojů radioaktivního záření může být někdy velmi problematická, přitom rychlost jejich dohledání a zajištění je klíčová.

Lepší pochopení lidského proteinu RECQ4, který je důležitý pro zachování integrity buněk. Protein RECQ4 obsahuje na začátku své sekvence vnitřně neuspořádanou oblast, což znamená, že nemá definovanou trojrozměrnou strukturu jako zbytek proteinu.

Psoriázu může spustit stres i infekce. Onemocnění postihuje asi tři procenta české populace.

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.