Portál AbcLinuxu, 5. května 2024 09:55

Demonstrace proti softwarovým patentům

6. 4. 2004 | Tisková zpráva
Články - Demonstrace proti softwarovým patentům  

Asociace AEL, FFII a Eurolinux pořádají 14. dubna v Bruselu demonstraci proti legalizaci softwarových patentů.

Brusel, 02/04/04: Demonstrace se koná 14. dubna 2004 a má protestovat proti snaze Rady ministrů legalizovat softwarové patenty v EU (http://swpat.ffii.org/papiers/europarl0309/cons0401/).

Pro vývojáře, investory a v neposlední řadě i pro uživatele by to znamenalo vstup na patentové minové pole. Vzhledem k řadě patentů na triviální postupy (http://webshop.ffii.org/) by se ze softwarových inovací stalo v EU nebezpečné dobrodružství.

Pod tlakem mocných lobistů uvažuje Rada ministrů EU (Council of ministers) a Komise pro vnitřní trh (Internal Market Commison) o povolení patentů na software bez jakýchkoliv omezení. Ignorují tím demokratické rozhodnutí Evropského parlamentu z 24. září 2003 (http://swpat.ffii.org/papiers/europarl0309/cons0401/), podporované 300 000 občany (http://petition.eurolinux.org/), 2000 řediteli malých softwarových firem a tucty ekonomů a vědců (http://www.researchineurope.org/policy/patentdirltr.htm).

Demonstrace se koná v bruselských ulicích 14. dubna. Začíná v 11:30 na náměstí Place du Luxembourg (http://demo.ffii.org/brussels.php).

Následuje konference o softwarových patentech v budově Evropského parlamentu od 14:00 do 18:00. Zúčastnit se může kdokoliv, je však nutná registrace na adrese http://plone.ffii.org/events/2004/bxl04/pr/.

Ti, kteří se nemohou zúčastnit demonstrace mohou demonstrovat alespoň online, tím že přeruší činnost svého www serveru v době od 5. do 15. dubna.

Kontakt

Všeobecně

Za Belgii

Za Německo

České zástupce na demonstraci vysílá CZLUG

Organizátoři

O Asociaci pro elektronickou svobodu (http://www.ael.be/)

Asociace pro elektronickou svobodu (Association Electronique Libre) chrání základní svobody informační společnosti šířením následujících myšlenek: svobodný software, svoboda vyjadřování, respektování soukromí, právo na anonymitu, svobodný přístup k informacím a používání otevřených a svobodných standardů v elektronickém světě.

O FFII (http://www.ffii.org/)

Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) Nadace pro svobodnou informační infrastrukturu je neziskové sdružení registrované v Mnichově, které se věnuje šíření vzdělanosti v oblasti zpracování dat. FFII podporuje rozvoj veřejných informací založený na autorském právu, volné soutěži a otevřených standardech. Více než 300 členů, 700 společností a 50 000 příznivců pověřilo FFII, aby zastupovalo jejich hlas ve věcech veřejné politiky v oblasti vlastnických práv (intelektuálního vlastnictví) softwaru.

O sdružení Eurolinux Alliance (http://www.eurolinux.org/)

Sdružení EuroLinux Alliance for a Free Information Infrastructure (Sdružení Eurolinux pro svobodnou informační infrastrukturu) je otevřenou koalicí komerčních společností a neziskových sdružení, které se spojily, aby propagovaly a chránily vitální evropskou softwarovou kulturu založenou na autorském právu (copyright), otevřených standardech, otevřené soutěži a otevřeném softwaru (Open Source software), jako je například Linux.

Překlad
Dan Ohnesorg

Související články

CZLUG: Tisková zpráva o softwarových patentech EU
Zajímavosti ze světa Linuxu 3 (Hlasování o softwarových patentech v EU)

Odkazy a zdroje

Anglický originál
Eurolinux Alliance
Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII)
Association Electronique Libre
CZLUG

Další články z této rubriky

Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze zve na Letní biomedicínský den 2018
SUSECON 2017, světová konference o open source, 25. až 27. září 2017 poprvé v Praze!
Konference Oracle Code zavítá do Prahy
Veletrh CeBIT 2017 startuje 19. března 2017
Nenechte si ujít Oracle Digital Day

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.