Portál AbcLinuxu, 29. března 2024 12:24

Živý rozhovor s ministrem informatiky

15. 11. 2004 | Redakce
Články - Živý rozhovor s ministrem informatiky  

Prostřednictvím formuláře můžete od 10:40 do 12:00 klást otázky panu ministru Vladimíru Mlynářovi. Odpovědi budou okamžitě doplňovány do článku. DISKUZE OTEVŘENA.

Předem zodpovězené dotazy, které s předstihem položili členové redakce, si můžete přečíst v článku Rozhovor s Vladimírem Mlynářem, ministrem informatiky. Můžete je využít k inspiraci, reagování na odpovědi a v neposlední řadě také k předejití zadávání duplicitních otázek. Mezi dotazy najdete např.:

Máte pravomoc prosazovat dodržování pravidel stanovených v dokumentu Best practice - Pravidla pro tvorbu přístupného webu, jedná-li se o instituce státní správy?

nebo:

Máte (vy osobně) představu, jak by šla řešit neutěšená situace ve školách, která nastala vinou projektu INDOŠ?

 


Online dotazy a odpovědi:

Petr Pytelka: Vazeny pane ministre, proc tvrdite, ze sw patenty nebudou v Cechach platne, kdyz direktiva jasne uklada povinnost ji implementovat do ceskeho prava do 24 mesicu?

Vladimír Mlynář: Protože direktiva je u nas jiz implementovana, respektive podle stanoviska Uradu průmyslového vlastnictví nebude treba cesky zákon jakkoliv menit.


ing. Miroslav Saferna ved. IT, VOKD , a.s. Dobrý den pane ministře, v civilizovaném světě je obvyklé, že produkty a výrobky uplatněné na trhu musejí splňovat jisté standardy - normy. Setkáváme se s tím např. v zemědělství, kdy po vstupu do EU jsme museli přejít na přísnější normy. Obdobně je to ve stravování, dopravě atd. Jak se dívate na standardy a jejich uplatnování v IT oblasti? Domníváte se, že technologie, které standardům (např. ISO) nevyhovují by měly být zatíženy dodatečným clem, nebo jejich dovoz a šíření v ČR striktně omezit? Pracuji v IT již dost dlouho a vím, že prostředky vkládané na různé převodní či konverzní filtry jsou enormní. To není jen klasická otázka kódování češtiny ve Windows. Myslím, že jistá role ministerstva je právě ve sjednocování a dozírání nad dodržováním standardů. Příkladů najdeme jistě hodně od běžného zpracování textů, přes webové stránky nebo automatické bankovní operace. Hodláte se tímto problémem prioritně zabývat?

VM: Ano standardy vydavame, ale pouze ty kde je to nezbytne nutne - napr. Standard životního cyklu. Osobne vic preferuji best practises, podle principu, ze když je inteligentni, funguje a je dodržován neb je to pro lidi přinosne, a pokud je to blbost tak ji stejne zadne narizeni nevynuti. Jinak nove standardy upravuje novela zákona 365/2000 kterou jsme prave předložili do Snemovny. Doporucuji vasi pozornosti.


J. Dušek Pan premiér má jako poradce vysoce postaveného zaměstnance Microsoftu (Jan Mühlfeit). Není, pane ministře, střed zájmů? Zdroj: http://www.profit.cz/clanek.php?iArt=9433

VM: Nemá pana Muhlfeita za poradce. Muhlfeit jen na to tema zazertoval při zahajeni INVEXu, něco jako, ze by mohl Grossovi delat poradce HA HAH HA.. je zajimave jak tahle ptakovina zije.. Jste uz asi paty kdo se me na to vazne pta..

A novinam neverte!!! Profitu uz vůbec ne!!! :-)


M. Machala: V úvodní sérii otázek tvrdíte, že "obecně vzato se vyhýbám tomu, abych se jako ministr informatiky příliš často oficiálně setkával se zástupci jakýchkoli firem", což je samozřejmě pochopitelné. Jak ovšem do tohoto konceptu zapadá půlka vlády snídající s šéfem Microsoftu (včetně Vás)? Jelikož si Vaši možnou odpověď dokáži zcela živě představit, zeptal bych se jinak: nepřipadá Vám to ani trochu trapné a neskutečně "okaté"? Preferoval bych stručnější odpověď, prostou balastu. Čtenáři si jistě udělají obrázek sami...

VM: Nepripada mi to "okate". Az prijede Linus Torwalds taky s nim rad posnídám.. (pokud me teda pozve).


Jan Bílek: Dobrý den pane ministře, četl-li jste diskusi, ve které jsme se zde připravovali na rozhovor s Vámi, již tušíte, že je nás vícero, kteří prosíme o vysvětlení rozporu mezi Vaším výrokem:

"Návrh směrnice o vynálezech implementovaných počítačem nezavádí patentovatelnost řešení, která jsou v současnosti nepatentovatelná, ani nezavádí patentovatelnost softwaru jako takového"

a článkem 2a navrhované směrnice o patentech ve verzi navrhované evropskou komisí Article 2a (a)

"computer-implemented invention" means any invention the performance of which involves the use of a computer, computer network or other programmable apparatus, the invention having one or more features which are realised wholly or partly by means of a computer program or computer programs"

čímž se zásadně liší od verze schválené evropským parlamentem.

VM: Najdete si moje stanovisko na www.micr.cz


Zdenek Stepanek - spravce skolni site: Dobry den, vypracovaval jste / videl jste studii o prechodu urciteho uradu na Open Source/free Software? Kolik by to stalo a tak? Podobne jako k tomu doslo v Mnichove? Jsou takove studie v planu?

VM: U nas zadna takova studie není. Plati, ze každý urad ma pravo si sam rozhodnout jaky SW použije - a je to také jeho odpovědnost. Ministerstvo nic centralne nenarizuje - ani OS ani MS ani nic dalšího..

A mimochodem v tom Mnichove si to nakonec rozmysleli. Důvod je ten ze nasazeni Linuxu na všechny stanice muze byt nakonec implementacne drazsi nez si nechat MS...


Tomáš Pěnička: Dnes je na ABClinuxu anketní otázka: ,,Mělo by se uzákonit používání Free/Open Source Software ve státní správě?'', jejíž výsledky jsou zatím zhruba 6/4 ve prospěch NE. Jak byste ale odpověděl na otázku: ,,Mělo by se uzákonit používání otevřených datových formátů ve státní správě a v komunikaci s občany?''. V případě kladné odpovědi doplňuji druhou otázku: ,,Kdy se tak stane?''

VM: Ano o uzákoněni povinnosti pro urad komunikovat v otevrenem formatu uvazujeme... v ramci chystane novely zákona o svobodnem pristupu k informacim. Zda se tak stane bude jasne do pul roku. Uzákoněni OS je stejny nesmysl jako uazkoneni vedouci role MS....


Filip Flajšar, administrátor počítačové sítě: Dobrý den, zajímá mě, zda budete hlasovat pro nebo proti softwarových patentů, protože pokud soft. patenty projdou, může to zničit malé firmy a udělat finanční problémy mnoha podnikům, školám atd. U nás ve škole běží většina serverů na Linuxu a kdybychom měli zaplatit za patenty nebo nedej bože přejít na M$, rozcházeli bychom to velice špatně. Mnoho kvalitních administrátorů/programátorů je odkojených na open source systémech včetně mě. Otázky jako, že na Linux potřebujete zaplatit kvalitního admina nebo ho nechat vyškolit za pořadně peníze je zcestné, protože zaplatit vyškolení admina na M$ produkty býva stejně nákladně nebo i dražší. Jaký je Váš názor a budete hlasovat pro nebo proti softwarovým patentům.

VM: Ja o nicem hlasovat nebudu. Hlasuji poslanci Evropskeho parlamentu. K tematu SW patentu opet odkazuji na stanovisko na http://www.micr.cz/scripts/modules/fulltext/fulltxt.php?lid=1


anonym: Jake ma MICR moznosti prosazovat pouziti otevrenych *formatu* (nikoliv SW) ve statni sprave. Co se mu jiz od sveho vzniku podarilo prosadit? A jake jsou vyhlidky do budoucna?

VM: Ad predesla odpověď... Zvazujeme to.


anonym: Dobrý den pane ministře, jaký máte názor na úroveň INVEXu. Nezdá se Vám, že postupně úroveň upadá?

VM: Ja bych řekl diplomatičtěji ze se meni.... Myslim, ale ze se mu celkem dari nachazet nova temata:" odborne semináře, pavilon her a zabavy atd.. Byl jsem minuly tyden na Telecom Izrael a mohu vam rici ze INVEXu mohou jen zavidet....


Earl: Chtel bych se zeptat, jak Vase ministerstvo chce podporovat "vysokorychlostni internet" do obycejnych domacnosti?

VM: Zverejnili jsme uz před mesicem a pul navrh Narodni politiky vysokorychlostniho prisitupu, tzv Broadband strategii k niz probehla veřejná diskuse (www.micr.cz) Definitivni verzi tohoto strategickeho dokumentu zveřejníme za tyden. Tam se vse podstatne doctete.


anonym: Dobry den pane ministre. Dovolil bych si navazat 2 otazky na odpovedi napsane v predstihu.

Otázka: Samozřejmě se musíme zeptat, jaké důvody máte na mysli. (nenasazeni OO.org)

Odpověď: Hlavně nároky na oběh a sdílení dokumentů a dat.

Otazka 1: A nejsou to prave tyto "nároky na oběh a sdílení dokumentů a dat", ktere vyzaduji pouziti otevrenych formatu? Ne nutne open software, format dat staci.

Otazka 2: Neni jednim z hlavnich ukolu ministersta koordinovat datove formaty tak, aby byla zajistena dostupnost dat? To znamena nejen multiplatformni, ale i casova nekolik let zpet.

VM: Nerozumim presne kam mirite. Sorry. Vecne jde ale o to, ze vetsina uradu pouziva například Pdf format a prinutit je k neutrálním formatum je nakladne, cemuz se brani. Paradoxne kdybychom naridili vsem užívat MS byla by to asi nejrychlejsi cesta k zavedeni efektivni vymeny dat ve Verejne sprave.... ale NIC TAKOVEHO NECHYSTAM. NEBOJTE!!!!


anonym: Jak můžu jako daňový poplatník ovlivnit to, aby státní orgány ušetřily peníze např. za nákupy MS Office, když začnou používat např. OpenOffice či sw602 a použily je v jiných oblastech IT/telekomunikací? Mohu to ovlivnit jen tak, že jednou za čtyři roky dám ve volbách do poslanecké sněmovny hlas lidem, kteří nebudou podporovat monopol(totalitu) :-) jedné firmy, nebo je tu ještě nějaká jiná možnost?

VM: Muzete o tom psat clanky, presvedcovat politiky, zalozit na to cele hnuti, treba i politickou stranu.... :-) Ale myslim ze to není třeba. OS se ve statni sprave vyuziva docela hodne. Jen kolem toho není takove halo. MS to moc nezdůrazňuje (na rozdil od Vas ve vztahu k MS) ..


anonym Dobry den pane ministre, chci se zeptat proc se nevyuziva Linux ve statni zprave? Dekuji.

VM: Vyuziva. Na serverech je ho habadej i ve statni sprave vcetne MICR. Na PC je ho malo protože je uzivatelsky a servisne narocnejsi.


Miroslav Machala: Položil jsem Vám otázku ohledně snídaně vlády s Billem Gatesem. Vaši odpověď snad nemůžete myslet vážně: Linus Torvalds není, na rozdíl od pana Gatese, zástupcem žádného softwarového giganta, se kterým vládá obchoduje! Proto se Vás zeptám znovu: nemůže toto setkání vytvářet určité "nadstandardní", pro občany této země nevýhodné synergie (abych použil Váš bohatý slovník)?

VM: Nemuze. A tu snidani myslim vazne.. když ji zaridite prizvu vas...


anonym: Dobrý den, bude Vaše ministerstvo nějak masivněji podporovat používání linux/unix OS, otevřených formátů a pod. například ve školách při výuce? Asi mi odpovíte že toto spadá do kompetence Ministertva školství, ale kdo jiný něž MI by jim mělo dat podnět a podklady pro začlenění tohoto. Dnešní mládež je líná a pokud se nic jiného nenaučí, tak to jednoduše nebudou dělat. S tím souvisí i naše umístění na žebříčku nezákoného kopírování programů.

VM: Ad predesle odpovedi.


Ladislav Pane ministre, uz jste si ujasnili rozdil mezi copyrightem a patentem co se softwaru tyce?

VM: Ujasnili mi ho profesionalove z uradu pro prumyslove a patentové vlastnictvi. Vite ja jsem zvykly - a ani to jinak nejde - radit se s lidmi kteří dane specializaci rozumi. Nejsem specialista na patenty ani autorska prava. Jsem politik. Vyslechnu ruzne nazory a pak musim nejak rozhodnout. V tomto pripade jsem vyslechl specialisty na patenty, zastupce firem, ruzne pravniky a samozrejme odpurce smernice z rad OS komunity a rozhodl. Tecka.


Petr Mach: Pane ministře, nemohl by stát podpořit používání elektronického podpisu mezi prostým lidem tím, že by fungoval jak certifikační autorita např. pro PGP (GPG)? Bylo by příjemné, kdyby člověk mohl zajít na městský úřad, tam nějaký úředník ověřil jeho totožnost a podepsal mu jeho veřejný šifrovací klíč. PGP se mi zdá vhodné, protože je vcelku zavedené a osvědčené, lze snadno integrovat do řady poštovních klientů a je multiplatformní, takže nebude diskriminovat uživatele alternativních platforem.

VM: PGP neodpovídá zakonu o e-podpisu neboť to není tzv. uznany, neboli zaruceny elektronicky podpis. Je to věc bezpecnosti.

A pokud se ptate proc není statni certifikacni autorita důvod je prosty: kdyby existovala uzavřel by se tak prostor pro svobodne podnikani v této oblasti a byl by tu fakticky statni monopol.


anonym: Uzákonění OS je fakt blbost. Otevřené formáty by byly velice dobré. Nevím ovšem jak to chcete uvést do praxe. MS Office má proprietální formát. OpenOffice má XML a přečte to každý. Donutíte snad MS aby otevřel svůj formát?

VM: Pokud vim nove verze MS Office mají uz XML taky. To o cem uvazujeme je ale obecne povinnost zveřejňovat dokumenty v otevřených formatech, treba i v HTML.


Filip Calda: Slysel jsem, ze v Mnichove reseni pozastavili nikoliv kvuli cene nebo obtizim implementace, ale kvuli obave z toho, jake dopady na ne bude mit smernice o computer implemented inventions. Mate skutecne prukazne informace o tom, ze maji problemy s cenou? Priznavam ze ja to mam z druhe ruky, odkaz na nejaky oficialni clanek nemam.

VM: Ja to mam z clanku. Ale ze seriozniho Bussines week.


Dalimil Zak: Zajimalo by mne, jestli je pravda ze mate doma internet od CZfree.net, pokud ano, uvazujete o nejakem zpusobu (osobnim/politickem) podpory komunitnich siti v CR?

VM: Ano mam. A uvazujeme: je o tom cela kapitola v Narodni politice vysokorychlostniho pristupu.


Tomáš Havránek: Dobrý den, jakým způsobem tedy zabránit úřadům aby nediskriminovaly skupiny uživatelů tím že jim nadiktují jaký OS a prohlížeč mají použít aby se dostali k státnímu informačnímu systému na webu? Pokud zde budou existovat jen doporučující dokumenty, které v podstatě mohou ignorovat.

VM: Maximalne se snažíme o neutralitu - viz. například portal verejne spravy (www.portal.gov.cz) . Pokud jde o nejakou konkretni instituci dejte nam vedet, pokusime se zjednat napravu.


Jan Pavlik: Pane Mlynari, v Mnichove si to nerozmysleli. Na chvili prerusili implementaci z duvodu patentovych obav, ale jiz v ni zase pokracuji. Nicmene se asi zhodneme, ze v Mnichove si to moc dobre nepripravili a provazi to rada porodnich bolesti. Ale jsou prece i jine, uspespesnejsi, priklady, ze to jde, kdyz se chce, ne?

VM: To ano. Hezke priklady existuji na vsechno.. i na MS. Obcas mi je od Gatese posilaji.


Leos Literak: kolik procent z rozpoctu jde na IT?

VM: To nikdo presne nevi. Odhad je tak 4%.


anonym: Četl jste oba dva návrhy (Rady a EU parlamentu) směrnice o patentovatelnosti vynálezů realizovaných na počítači? Které obsahové rozdíly mezi těmito dvěma dokumenty pokládáte za nejpodstatnější?

VM: Ad predesle odpovedi.


anonym: Pane ministře, navštívíte a podpoříte LinuxExpo 2005? INVEX není jediný veletr IT.

VM: Když me pozvou. Tak ano.


Leos Literak: Jake kancelarske baliky mate nasazeny na pocitacich ve vasem ministerstvu?

VM: Hadejte? Ano bingo je to MS! Marna slava pro nas je to nejvyhodnejsi.


Stanislav Vondracek: Dobry den pane minitre, muze obec nebo obecni knihovna dostat nejakou dotaci na pripojeni na Internet. Kde bych mohl najit nejake informace. Na micr.cz jsem bohuzel nic nenasel. Mozna jsem spatne hledal :-).

VM: Všechny knihovny postupne pripojujeme. Na nasem webu jsou k tomu info. Zkuste hledat ve vyhledavaci.


anonym: Podle čeho si vybíráte své poradce? Je některý z nich programátor?

VM: Mam poradni kolegium. Jeho sestava je na www.micr.cz . Minimálně Richard Kaucky z 602 je programator...


Závěr

Děkujeme panu ministrovi za jeho čas a odpovědi. Čtenářům děkujeme za účast a kvalitní dotazy. Zároveň se omlouváme devíti tazatelům, jejichž otázky již pan ministr nestihl v nám vyhrazeném čase zodpovědět.

 

Související články

Rozhovor s Vladimírem Mlynářem, ministrem informatiky
Připravujeme rozhovor s ministrem informatiky
Česká spořitelna - rozhovor

Odkazy a zdroje

MIČR: Ministerstvo informatiky České republiky
Mlynar.cz

Další články z této rubriky

Michal Švec ze SUSE na téma Virtualizace a SLES
Rozhovor s Radkem Špimrem, IBM na téma nových serverů IBM Power Systems LC
Zpověď startupu na vlně IBM
ČVUT jako MIT? Lendl, Navrátilová, Jágr, Sáblíková, nebo absolvent FELu?
Práce vývojáře je dobrodružství

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.