Portál AbcLinuxu, 24. dubna 2024 03:24

Vector Linux 5.0 SOHO

19. 5. 2005 | Vlastimil Ott
Články - Vector Linux 5.0 SOHO  

Distribuce založená na Slackware. Má placenou verzi s tištěným manuálem i volně dostupnou verzi. Tvůrci o ní říkají, že má všechno dobré ze Slackware, ale navíc je snadné ji instalovat, konfigurovat a spravovat. Stojí za vyzkoušení?

Rozhodl jsem se otestovat Vector Linux 5.0 SOHO, který lze volně stáhnout z Internetu. Kromě něj ještě výrobce produkuje verzi pro starší počítače (VL 4.3), komerční verzi a live verzi Dynamite. Přiznávám, že ve verzování mám totální zmatek, nepoznal jsem, jaký rozdíl je mezi SOHO (která je v páté verzi) a verzí 5.0 (obě mají na ftp vlastní adresáře). Ale možná v tom mají zmatek oni. Mojí motivací byla zjistit, jestli stojí VL za to a je možné jej používat v ostrém provozu v českém prostředí.

Vector Linux

VL vychází ze Slackwaru, to je vidět na první pohled a distro to ani neskrývá. Instalace tedy probíhá v textovém režimu, v podobném duchu jako Slackware, jenom je přímočařejší - moc se nevyptává a rovnou instaluje. Instalace je srozumitelná a není na ní nic zvláštního, proto ji přeskakuji (a hlavně také proto, že mám VL nainstalovaný už dlouho, instalaci si nepamatuju a ISO už nemám). Důležité je, co se nainstaluje.

Váš modrý Linux

Po instalaci se spustí systém, vzápětí naběhne přihlašovací nabídka, jedná se o KDM. Distribuce je postavená na KDE, verzi 3.3.2. I když jsem víceméně zkušebně zadal příkaz pro kompletní aktualizaci, vybafl na mě aktualizační nástroj, že je mé distro aktuální - blahopřejeme. Ale o tom ještě později.

Prostředí je laděno do modra, připomíná mi mořské hlubiny, což je možná účel. Je známo, že modrá uklidňuje (proto je tolik témat a prostředí modrých) a temná modrá by měla navodit příjemnou náladu. Bohužel je zkažena několika fakty. Na ploše jsou sice "důležité" ikony jako třeba ikona diskety, na vypalovačku se ale zapomnělo. Také jsou přímo na ploše ikony pro administrativní nástroj (VASM) a nástroj, který spravuje balíčky (VLAPT). Další ikony jsou PenDrive (zástupce pro flash disk), Email (zástupce pro KMail) a WWW (kupodivu Firefox; čekal bych Konqueror). Dále ještě IM (Gaim), P2P (KMLDonkey) a LAN (Konqueror v režimu prohlížení místní sítě).

Celkem galimatyáš. Nechápu, když už musí být tolik ikon, proč tam není třeba amaroK, gmplayer, nebo xine. Utajeno mi zůstává, proč je tam ikona VLAPT. Neznalý uživatel si zboří systém, ani neví jak.

Konfigurační a správcovské nástroje

Na tyto nástroje se ještě zaměřím. Jedná se především o skripty VASM a VLAPT. Oba jsou - po vzoru - Slackwaru zcela "bi-". Podle proměnné DISPLAY (či jak) rozpoznají, zda jsou spouštěny z CLI, nebo GUI. Podle toho se zobrazí buď pomocí knihovny ncurses, nebo Gtk. Jedná se však o Gtk první generace, na níž mi vadí zejména titěrná písmenka nastavená ve výchozí konfiguraci.

Vector Linux
VASM v uživatelském režimu
Vector Linux
VASM v administrátorském režimu

Jinak je VASM celkem schopný nástroj, který obvykle udělá to, co se po něm chce.

Vector Linux
Nastavení vypalovačky pomocí VASM
Vector Linux
Nastavení zeměpisné zóny

Dalším nástrojem je VLAPT. Název je jasný: podle apt, který je v Debianu, vznikl slapt-get a nad ním je VLAPT. Je to nástroj, který má zajistit automatizovaný upgrade. Jenom mi není jasné, proč je v systému ještě i univerzální nástroj pkg. Při přihlášení jako root se totiž zobrazí nápověda:

 You are working as root
 Frequently used programs:
 Configuration  : vasm
 Package manager: vlapt, slapt-get, pkg
 Network tools  : ifconfig, host, ping, nmap, iptables
 File manager   : mc (press F2 for usefull menu)
 Editor         : mcedit, vi
 Multimedia     : alsamixer, play

Vector
Linux

Rozdíly mezi nástroji jsou zhruba následující: VLAPT je nadstavba pro slapt-get, pkg umí pracovat se soubory balíčků, zejména převádět balíčky z jiných distribucí. Nutno dodat, že formát balíčku je stejný jako ve Slackware.

Zaměřil jsem se na praktickou stránku věci: nalezení a nainstalování požadovaného balíčku. Spustil jsem tedy (kliknutím na ikonu) VLAPT a zadal klíčové slovo nedit.

Vector Linux

Po chvíli (3 sekundy) se objevil výsledek.

Vector Linux

Zkusil jsem to znovu, tentokrát zadáním kategorie /EDIT.

Vector Linux

Výsledek byl bohužel stejný. Podotýkám, že se zdroji jsem nemanipuloval, myslím si totiž, že by měly být nastaveny "už z továrny". Spojení k Internetu bylo funkční. Snažil jsem se chovat jako běžný uživatel a nepodléhat návykům. Takže ze zásadní zkoušky dostává VL čistou basu, aktualizace prostě nefunguje stoprocentně. Škoda.

Vector Linux

Lokalizace

Počítal jsem s tím, že si budu muset trochu "zalokalizovat", a nemýlil jsem se. Naštěstí je to pořád Slackware, takže klávesnici pro Xorg řeší záznam v /etc/X11/xorg.conf, locales jsou v /etc/profile.d/lang.sh, font pro konzoli /etc/rc.d/rc.font, klávesnice tamtéž, jen soubor je rc.keymap. Po spuštění KDE fungovala diakritika, a to i mrtvé znaky. Zkoušel jsem i přítomné OpenOffice.org 1.1.4, článek byl napsán v editoru Quanta, vše bez problémů.

Vector Linux

Horší ovšem je, že z nabídky Ovládacího centra KDE uživatel nevybere jiný jazyk, než je US-English. Zemi vybrat lze (Czechia), klávesnici také, ale jazyk ne, je nutné doinstalovat lokalizaci. A já se ptám - bylo opravdu nutné těch pár megabajtů odstraňovat? Běžný uživatel nemá šanci zjistit, co chybí. A než pochopí práci s VLAPT, radši už je zpátky ve Windows (příklad).

Vector Linux

Software

Prostředí KDE tedy zůstává anglické, aplikace z GNOME jsou ovšem správně česky, a to včetně třeba GIMPu. Mezi další aplikace patří již zmiňovaný balík OpenOffice.org 1.1.4 (bohužel v menu špatně pojmenovaný jako "Open Office"), QCAD, Blender a Povray (sic!), K3b, RipperX, Kaffeine, amaroK, Bluefish, Tellico, Scribus, KMLDonkey, Gtk-Gnutella, GNUcash, GuardDog (pomůcka pro nastavení firewallu), GuideDog (pomůcka pro nastavení routování) a mnohé mnohé další, standardní aplikace vynechávám. Vynikající vybavení. Tato stránka distribuce mě příjemně překvapila.

Vector Linux

Použité jádro je 2.4.29, je možné samozřejmě stáhnout i 2.6, ale nezkoušel jsem to. Viditelně to má být tahák příští verze. Ze softwaru mi chyběl nedit, bohužel se mi ho nepodařilo nainstalovat: buď opravdu nechápu hlavní myšlenku, nebo jsem dřevo, nebo "je to rozbitý".

 root:# slapt-get --install nedit
 Načítám seznam balíků... Hotovo
 Neznám takový balík: nedit
 0 povýšeno, 0 nově nainstalováno, 0 odstraněno a 0 nepovýšeno.

Na druhou stranu, instalace Digikam (viz níže) fungovala hned napoprvé. Příjemné je, že wget je interně spouštěn s parametrem -c, takže na stažený soubor navazuje.

 root:# slapt-get --install digikam
 Načítám seznam balíků... Hotovo
 Následující NOVÉ balíky budou nainstalovány:
   digikam
 0 povýšeno, 1 nově nainstalováno, 0 odstraněno a 0 nepovýšeno.
 Je třeba získat 5MB/5MB of archivů.
 ...

Praktické testy

Zkusil jsem ještě otestovat pár zařízení. Snažil jsem se k tomu přistupovat jako lehce poučený uživatel, takže jsem nejprve volil "klikací" cestu, pokud to stále nefungovalo, tak tu "svou".

Skener

Svůj skener Bear Paw 2448TA Plus jsem ve Slackwaru na jádrech 2.4.27 a .29 provozoval úspěšně (ale budu dělat, že to nevím). Po spuštění Kooka se nic neděje - nezobrazí se ani žádná chyba. Nepoučený uživatel končí, poučený nalezne hardwarový záznam na AbcLinuxu. Zkouší tedy načíst požadované USB moduly (usb-ohci, resp. usb-uhci). Obojí skončí chybami, uživatel přesto zavádí modul s parametry, které našel ve zmíněném textu. Stahuje také "jakýsi" soubor, který mi radí návod. Ovšem požadovaný adresář neexistuje, tak ho vytváří. Znovu spouští Kooka, znovu se nic neděje. Pak se dozví, že možná bude fungovat XSane, spouští a dočkává se hlášení "Nejsou k dispozici žádná zařízení". Poslední výkřik: zkouší spustit příkaz scanimage -L. Odpovědí je No scanners were identified. Uživatel končí, manuál asi číst nebude, hledat ve fórech nechce, neumí, nazdar.

Tiskárna

Zapínám tiskárnu Samsung ML-1210, hledám a spouštím správce tisku. Zadávám USB rozhraní a jsem překvapen množstvím definičních souborů pro tiskárny (doufám, že jich je v KDE doopravdy tolik, že je nepřidali autoři VL). Vybírám jeden ze dvou ovladačů pro svou tiskárnu. Nenainstaluje se, chybí mu Foomatic. Vracím se, vybírám druhý. Vše vypadá ok, chci tisknout zkušební stránku, vyžaduje po mně heslo. Zadávám své, ale systém mě vrací - nemám oprávnění. To lze chápat jako bezpečnostní plus. Tisk se ovšem nekoná.

Zkouším to tedy přes localhost:631. Tiskárna je v systému, žádné úlohy ale nejsou vidět (ani vyřízené), tisk testovací stránky končí oblíbenou hláškou Error: client-error-not-possible. Uff.

Digitální foťák

V systému jsem nenašel oblíbený Digikam, předhodil jsem ho tedy slapt-getu (jak bylo zmíněno výše). Spustil jsem ho, ale v seznamu podporovaných přístrojů KODAK EasyShare CX7310 není. A balík gphoto nebo gphoto2 slapt-get nezná. Je sice cosi nainstalováno, ale nevím, jak to aktualizovat. Vzdávám to.

 root:# slapt-get --show gphoto2
 Neznám takový balík: gphoto2
 root:# gphoto2-
 gphoto2-config       gphoto2-port-config

Palm

V hlavní nabídce se skrývá také KPilot. Nastavení je jednoduché, rychlé a za chvíli jsem už synchronizovaný. Nesmím zapomenout na to, že pokud je kromě palmu připojený také datový kabel k telefonu (modul pl2303), spojení se nedočkám. (Je to bug?)

Vector Linux

Podotek

Ještě před samotným koncem nabízím pohled do adresáře /etc/rc.d/ - nelekněte se.

 $ ls  /mnt/hdb1/etc/rc.d/ 
 celkem 241K
 4,0K diamond             4,0K rc.fc-cache
  12K functions            12K rc.firewall
 4,0K functions-display   4,0K rc.font
 4,0K functions-network   4,0K rc.hotplug
 8,0K functions-service   4,0K rc.inet1
 8,0K README              4,0K rc.ip_forward
 8,0K service             8,0K rc.K
  512 slackware/          4,0K rc.keymap
 4,0K rc.A                4,0K rc.local
 8,0K rc.alsa             8,0K rc.M
 4,0K rc.apm              4,0K rc.modules
 4,0K rc.autologin         24K rc.modules_long
 4,0K rc.firewall.backup  4,0K rc.parallel
 4,0K rc.boot-inet        4,0K rc.paranoid
 4,0K rc.boot-name        8,0K rc.pcmcia
 4,0K rc.inet1.conf       4,0K rc.pnp
    0 init.d/             4,0K rc.route
    0 rc0.d/               16K rc.S
    0 rc1.d/              4,0K rc.serial
    0 rc2.d/              4,0K rc.syslog
    0 rc3.d/              4,0K rc.sysvinit
    0 rc4.d/              4,0K rc.udev
    0 rc5.d/              4,0K rc.vlinit
    0 rc6.d/              8,0K rc.wireless
    0 rc7.d/              4,0K rc.X
    0 rc8.d/

Na bedně

Na testování Vector Linuxu jsem se těšil, ale bohužel mě totálně zklamal. Nevím, pro koho je určen. Ani jsem nepochopil, v čem je jiný než Slackware Linux. Lepší každopádně není, nenabízí nic, co by na slacku nebylo. Čekal jsem alespoň kvalitní nástroje pro instalaci hardwaru, ale VASM mě nepřesvědčil, navíc je jeho zpracování řekněme průměrné. Vývojáři alibisticky uvádějí, že jsou balíčky stejné jako pro Slackware a jako zdroje slapt-getu jsou nastaveny ftp servery Slackwaru. Vše je lehce maskované jenom jinými kategoriemi balíčků. Aktualizační nástroj nefunguje dokonale, podpora češtiny je na hranici použitelnosti. Celková koncepce je nedotažená, viz obsah adresáře /etc/rc.d/, kde jsou umístěny soubory spouštějící služby. Nemám ani chuť zjišťovat, jak to funguje, je to prostě míchanice mezi BSD stylem a stylem System V (první používá Slackware, druhý rodina Red Hat). Celé je to míchanice.

Související články

Ubuntu
Seriál: Inštalácia Slackware
Exkurze do světa live distribucí
Slackware 8.0 - konzervativní distribuce
Slackware 9.0
Slackware 9.1
Slackware LiveCD
Výsledky hlasování o nejoblíbenější distribuci
Téma: výběr distribuce
Mandrake Linux 9.2 GPL set
Balíčkovací systém Mandrake Linuxu
Balíčkovací systém Gentoo Linuxu
SUSE 9.0 - instalace z FTP

Odkazy a zdroje

VectorLinux

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.