abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 719 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Software pro procvičování psaní všemi deseti

    3. 4. 2012 | David Kolibáč | Recenze | 10288×

    V psaní na klávesnici se lze podobně jako ve většině dalších činností cvičit a zlepšovat. Prvním krokem je samozřejmě zvládnutí techniky, tedy psaní všemi deseti se stabilním prstokladem. Pak následuje neméně důležitá činnost, totiž trénink častých digramů a trigramů, popř. rovnou celých slov. Pomoci nám v tom může různý specializovaný software — na některý se nyní podíváme.

    Na úvod ještě mírně odbočím: učení se nového rozložení, prstokladu, vůbec psaní všemi deseti je poměrně náročné. Může trvat několik týdnů až měsíců a chvílemi je doprovázeno frustrací (z pomalosti či nepřesnosti). Na druhou stranu je to investice do budoucna, která se jen tak neztratí (a nezapomíná). Není přitom špatné vést si přitom záznamy, aby časem (ne)byl vidět pokrok.

    Osobně jsem názoru, že klasický styl výuky psaní na stroji (psaní nesmyslných znakových řetězců jako „ffjfjj“) je nudný a neskutečně odpudivý. Raději jsem postupoval tak, že jsem rovnou skočil do vody, tedy začal psát opravdový smysluplný text a občas jsem se v krizové situaci podíval na obrázek s rozložením kláves. Trénink na hrách nebo opisováním (tedy současně čtením i psaním) reálného textu (třeba citátů nebo knih) považuji za mnohem příjemnější a praktičtější (píšeme snad běžně obskurností typu „ffjfjj“?).

    Především pro MS Windows existuje množství (vesměs komerčních) aplikací, které obsahují více či méně propracované výukové lekce a dovedou zobrazovat statistiky rychlosti a chyb — některé na základě těchto statistik zvládají i intenzivnější procvičování nejproblémovějších (kombinací) znaků. Mnoho podobných (byť obvykle jednodušších) aplikací a především testů rychlosti najdeme i na webu. Zde se jimi nebudu zabývat, tak aspoň jmenuji tři asi nejrozšířenější: Ryan Heise’s hi-games.net, TypeRacer a KeyHero.

    Obsah

    Klavaro a KTouch

    link

    KTouch je součástí balíku KDE Edu, z čehož už je zřejmé, do kterého desktopového prostředí lépe zapadne. Přesto funguje i na MS Windows a samozřejmě i obecně na linuxovém desktopu. Klavaro je jeho protějšek z GNOME. Oba tyto programy — ačkoliv vypadají na první pohled výrazně odlišně — zvládají v podstatě totéž.

    Oba obsahují velké množství jazyků (resp. lekcí v různých jazycích) a rozložení klávesnice, přičemž si jde snadno definovat vlastní rozložení, pokud by to vaše v nabídce chybělo. Klavaro navíc zahrnuje krátkého instruktážního průvodce, který ukazuje základní prstoklad při psaní všemi deseti.

    To hlavní je ale (podle mého soudu) nahrávání vlastních textů/lekcí, uživatelské rozhraní při psaní a nakonec také statistiky. V KTouch si vlastní text přidáme pomocí Procvičování: Otevřít soubor s prostým textem… nebo Upravit lekci…. V Klavaru se totéž provede skrze tlačítko Další texty. Obě aplikace také zobrazují statistiky, tedy především rychlost, počet/zastoupení chyb a konečně graf s dlouhodobým posunem výsledků. Liší se jen detaily jako uživatelské rozhraní — to je otázka osobních preferencí.

    KTouch KTouch KTouch

    Ještě stojí za zmínku různé režimy v Klavaru: Adaptabilita obsahuje náhodné řetězce znaků, Rychlost náhodná slova ze vstupního souboru (přitom nejde opravovat chyby) a Plynulost souvislý text.

    Klavaro Klavaro Klavaro Klavaro Klavaro

    GNU Typist a TypeSpeed

    link

    Další dvojice programů je konzolová. GNU Typist se sestává především z mnoha různých lekcí pro výuku psaní všemi deseti, mezi nimiž se najdou i povedené souvislé texty. Přitom se zobrazuje dosažená průměrná rychlost a počet chyb. Je trochu škoda, že v aplikaci dělá neplechu (viz obrázky) čeština, což se mi nedařilo opravit.

    GNU Typist GNU Typist GNU Typist

    TypeSpeed je spíše hra: zleva „padají“ slova a hráč je musí psát dostatečně rychle, aby nedoputovala k pravému okraji. Na výběr je několik balíčků slov: namátkou anglická slova, klíčová slova jazyka C# nebo unixové příkazy. Nejlepší výsledky se ukládají (zahrnují skóre, rychlost psaní, počet chyb apod.).

    TypeSpeed TypeSpeed TypeSpeed TypeSpeed TypeSpeed

    TuxTyping a XLetters

    link

    TuxTyping je součástí balíku Tux4Kids. Z toho je zřejmé, že je cílen především na děti. Odpovídá tomu i poněkud infantilní forma. Grafika přitom příliš nezaujme, zvuky zní vysloveně amatérsky, ba až otravně a elektronický „tuc-tuc„ doprovod tomu rozhodně nepřidává. Česká lokalizace také není zcela kompletní a na slovní zásobu pro trénink je poměrně chudá, proto jsem se díval spíše na anglickou variantu.

    Dvě hry Fish Cascade a Comet Zip kopírují známé náměty — jako obvykle shora padají slova a je cílem je psát rychleji než dopadnou. K dispozici je mnoho balíčků slov včetně názvů různých organismů či geografických útvarů v mnoha jazycích, ale slova se začnou rychle opakovat. Navíc jsem narazil na technický problém, totiž TuxTyping hlásí chybu při každém stisku AltGr, pokud tento modifikátor používám pro psaní české diakritiky, takže s českými slovy jsem narazil (nemusí platit pro vaše rozložení kláves).

    TuxTyping TuxTyping TuxTyping TuxTyping TuxTyping

    Něco mezi TypeSpeed a režimem Fish Cascade v TuxTyping je hra XLetters. Princip je stejný, ale provedení trochu jiné. Slovní zásoba (anglická) je tentokrát rozsáhlá; slova padají a po skoku do další úrovně svůj pokles zrychlují, ale zvláštností je, že na konci každé úrovně začnou místo slov padat shluky všelijakých znaků, což vyzývá k procvičení si mimo programování méně častých symbolů/kláves.

    XLetters XLetters XLetters

    Další: nefunkční

    link

    Pro úplnost zmíním několik již nevyvíjených programů, které se mi zprovoznit nepodařilo:

    nlkt
    při pokusu o zobrazení statistik spadne
    N-Type
    nepodařilo se mi ho vůbec spustit
    PingoS Tipptrainer
    uživatelské rozhraní po spuštění nereagovalo

    Závěr

    link

    Klavaro, potažmo KTouch mohu doporučit. Někdy příště bych ale rád představil dva programy, které jsou funkcionalitou o poznání zajímavější, ale o nichž, pokud vím, se (aspoň na GNU/Linuxu) moc neví: Amphetype a TIPP10.

           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.4.2012 00:11 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    Zkoušel někdo Všemi10ti?

    http://sourceforge.net/projects/vsemi10ti/
    3.4.2012 01:12 mmn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    Něčemu s takovým názvem bych se rozhodně vyhnul.
    vain avatar 3.4.2012 06:38 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    Souhlas, a dost velkým obloukem.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    3.4.2012 01:33 perunfly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    zkoušel a před časem i používal a myslím, že je chyba, že v článku není. Byl jsem s ním spokojen.
    Fluttershy, yay! avatar 3.4.2012 08:25 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    Bohužel ano. Zařadilo by se to do seznamu nefunkčních záležitostí v závěru článku. Zadrátovaná QWERTY přímo do programu? Díky, nechci. Krom toho to padá jak čeští fotbalisti.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    4.4.2012 00:25 perunfly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    Stačí se podívat do nastavení, není problém vybrat si klávesnici qwertz, program sice nevypadá podle nejnovějších trendů, nicméně je přehledný, jednoduchý a použitelný.
    Fluttershy, yay! avatar 4.4.2012 01:48 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    Ani QWERTZ nechci. Program je tedy aspoň pro mě zcela nepoužitelný.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    7.4.2012 01:57 Pfaff Euler
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    aha, pan je uchyl
    Fluttershy, yay! avatar 7.4.2012 02:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    Ono je docela zvláštní spíš psaní na něčem, co prý bylo navrženo ke zpomalování pisatele. Zvláště když existují podstatně lepší alternativy, z nichž aspoň jedna je vcelku rozšířená mezi mainstreamovými operačními systémy a dokonce i některým hardwarem -- a další klepe na dveře.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    DaBler avatar 3.4.2012 07:31 DaBler | skóre: 17 | blog: dabler | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    Fluttershy, yay! avatar 3.4.2012 08:04 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti

    Znám, občas hraju. Ale dvě připomínky:

    1. Nefunguje ve Firefoxu, v Chromiu ale jo.
    2. Vyšší úrovně jsou dost nepřehledné.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Marián Kyral avatar 3.4.2012 12:49 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    Teď jsem to ve FF zkoušel a funguje bez problémů. (FF 11.0)
    Fluttershy, yay! avatar 3.4.2012 14:31 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    Seká se (memory leaky).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Marián Kyral avatar 4.4.2012 05:04 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    Aha. No tak to jsem se asi nedostal dost daleko.
    Fluttershy, yay! avatar 4.4.2012 09:37 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    V normálním režimu to nejde jen tak poznat, ale v Expert Mode je to patrné hned.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    4.4.2012 10:13 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    Hezký, díky. Když se snažim, dám v týhle hře 45 wpm svejma "všemi šesti" s koukáním na klávesnici. To považuju naprosto dostatečné pro všechny praktický použití, kthxbai ;-)

    Mimochodem ta hra by mohla mít čitelnější font.
    7.4.2012 18:21 tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    Ja dal 36 dvema :-) Takze z toho odvozuju, ze deseti bychom dali 54, to se nevyplati ucit.
    Fluttershy, yay! avatar 8.4.2012 05:08 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    To ale myslím není správná úvaha. Případné zrychlení není jediným benefitem, mnohem podstatnější je rovnoměrnější rozložení zátěže mezi více prstů, absence nutnosti sledování klávesnice (menší únava očí vzhledem k přeostřování?) apod.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    8.4.2012 19:24 Pavel 'TIGER' Růžička
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    Když jsme u těch her, tak Typer Shark je taky velmi dobrá záležitost v Javě.

    3.4.2012 09:24 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Just Type II
    Používám Just Type II od Karla Běhounka (DOSBox). Socialistické věty pobaví a ty statistiky, grafy, ASCII art a odhad konce učení nemají chybu.
    Agent avatar 5.4.2012 18:04 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Just Type II
    Dá se někde stáhnout?
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    6.4.2012 08:43 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Just Type II
    Koukám, že na Simtelu je EN verze, tak tady je česká. Spouštím dosbox jt21l2.exe a v dosbox.conf mám keyboardlayout=cz243.
    24.2.2016 20:40 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Just Type II
    změna umístění
    pek avatar 3.4.2012 10:32 pek | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    Neměl by tu chybět odkaz na Dušanův návod jak psát na klávesnici
    Fluttershy, yay! avatar 3.4.2012 11:08 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    Původně jsem ho chtěl zahrnout (sám jsem více méně podle něj přecházel na psaní všemi deseti), ale pak jsem si to rozmyslel, protože dnes s ním v mnoha věcech zásadně nesouhlasím (teď nemám čas rozebírat, namátkou ale "zbytečná bezchybnost", ergonomické klávesnice aj.).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    3.4.2012 11:32 VM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    Chybí mi tu zcela zásadní flashovka Zombie Typocalypse: http://onlinetypinggames.org/zombie-typocalypse
    3.4.2012 13:10 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    Další zajímavé aplikačky pro chrome jsou Type Fu a Z-type.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    Fluttershy, yay! avatar 3.4.2012 14:28 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    Souhlas. Hlavně Type Fu můžu doporučit.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    David Watzke avatar 3.4.2012 15:16 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    Motám se kolem kompů nějakých 10 let a furt jsem nebyl schopnej se tohle naučit, tak snad někdy :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    3.4.2012 15:49 Ragzid | skóre: 24 | blog: Pivní koutek | Liberec-Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    Diky za clanek, muj styl psani 2-10 prsty potrebuje procvicit.

    Kazdopadne jediny spravny styl psani je tento:)

    http://static.aumojekoule.eu:443/images/articles/original/how-i-type-thumb-either-way-please-d-dont-know-if-2c213b-2645408-1316822119.jpg
    3.4.2012 19:33 zet | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    Používám toto, doporučuju:

    http://www.sallyx.org/sally/psani-vsemi-deseti/
    5.4.2012 08:20 cz172638
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti

    [cz172638@localhost ~]$ LANG=cs_CZ gtypist

    P�ejeme p��jemn� psan�!

    [cz172638@localhost ~]$ LANG=cs_CZ.UTF-8 gtypist

    Přejeme příjemné psaní!

    Fluttershy, yay! avatar 5.4.2012 18:52 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    Toto není problém zmíněný v článku, natož jeho řešení.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    5.4.2012 08:25 hajoucha | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    apropos...podařilo se někomu dostat český wordlist do programu typespeed? Já to na gentoo zkoušel s utf8 i s iso-8859-2, leč marně.
    6.4.2012 11:38 Jerry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    Já svého času vsadil na Yuhůůovu bezsoftwarovou metodu http://dusan.pc-slany.cz/klavesnice/zacatky.htm Funguje, můžu doporučit.
    6.4.2012 14:13 misacek
    Rozbalit Rozbalit vše online software pro uceni
    Take sem pred dvema lety naznal, ze se naucim psat vsemi deseti a protoze sem to chtel udelat poradne, tedy, naztizen qwerty, sem se naucil lepsi rozlozeni dvorak.

    Nejpouzitelsnejsi nastroj, co jsem objevil je: http://www.typingweb.com/

    Vrele doporucuji, hezky vypada, skvele funguje, ma volbu dvorak a je zadarmo online.
    1.4.2013 18:57 sparkle86
    Rozbalit Rozbalit vše Re: online software pro uceni
    Na typingwebu jsem se naučil psát taky... Nějak mě to chytlo a pro českého uživatele jsem udělal tohle Nedatluj.cz/

    todo: další rozložení klávesnice
    26.3.2014 19:32 Mou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti

    Psaní všemi deseti je až překvapivě dobrá věc. Hlavně pro nás, kteří tráví před klávesnicí x hodin denně. Člověk by nevěřil kolik času se tak dá ušetřit a věnovat ho třeba důležitějším věcem.

    Nicméně se pořád řeší hlavně program, který používat na naučení se. Já ale vidím mnohem větší problém v motivaci a výdrži  při učení. Aby člověk po 2 týdnech nezjistil, že cvičí už jen 2 hod týdně a to je na nic. Proto je možná lepší vstoupit do nějakého online kurzu, ke kterému bývá zdarma i program, ale hlavně je tam lektor, který vás motivuje, vede, dává rady.

    Jeden z takových kurzů je např. 10prstů. Podrobnosti si přečtěte třeba zde

    http://www.mini-kurzy.cz/psani-vsemi-deseti-pracujte-rychleji-a-bez-preklepu/

    Snad jsem pomohl

    Fluttershy, yay! avatar 26.3.2014 20:14 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Software pro procvičování psaní všemi deseti
    Ham, nebo spam?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.