abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 749 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Spectraball: zábava pro všechny věkové kategorie

    5. 3. 2013 | Luboš Doležel | Recenze | Hry a zábava | 3996×

    Spectraball: Extended Edition je nenáročná logická hra se zářící kuličkou v hlavní roli. Jste ale dostatečně zruční na to, abyste se probojovali až k cíli?

    Obsah

    O hře obecně

    link

    Spectraball prvně spatřilo světlo monitorů už v roce 2008. Od té doby Shorebound Studios pracovalo na remake zvaném „Extended Edition“, který vylepšuje grafickou stránku věci, ale dotýká se i různých aspektů hry samotné.

    Spectraball: Extended Edition se prodává výhradně na Steamu, a to za necelou stokorunu (3,49 euro). Před koupí je ale nezbytné se zamyslet nad hardwarovými požadavky – oficiální požadavky „nVidia Geforce 5600“ a podpora Pixel Shader 2.0 jsou dosti obecné a jestli vám grafická karta bude stíhat není zaručené. Hru jsem vyzkoušel na několika konfiguracích:

    Intel HD Graphics 4000
    Při hře v okně 1024x768 a grafice na Fastest hratelné, sem tam se objeví nízké FPS
    NVIDIA Quadro NVS 320M
    Podobný výsledek jako Intel HD Graphics 4000
    NVIDIA GeForce 9800 GT
    Bez problémů i při 1920x1200 a nejvyšším nastavení grafiky
    NVIDIA GeForce 660 OC
    Podobný výsledek jako GeForce 9800 GT

    Na těchto výsledcích je vidět, že si vývojáři dali na grafickém kabátku opravdu záležet, i když na tom svou roli hraje jistě i multiplatformní engine Unity – právě díky Unity se má velké množství her šanci dostat se i na unixové operační systémy. Nuže, nechte se o kvalitě přesvědčit screenshoty.

    Nutno podotknout, že se mi u rozlišení nižších, než je rozlišení plochy, nedařilo povolit fullscreen – nemělo to žádný efekt. Na druhou stranu není Spectraball tím typem hry, kterou bych za všech okolností potřeboval mít přes celou obrazovku. Na disku si jinak hra zabere něco přes 600 MB a na procesoru až tak nezáleží.

    Spectraball Spectraball

    Jdeme hrát

    link

    Celá hra je soubojem vy (neboli ta kulička na obrazovce) versus terén a další překážky. Cílem je prokutálet a prohopsat se až do cíle, aniž byste se zřítili kamsi do hlubin, ať už jde o propast nebo temné vody moře. Kulička se během vaší cesty řídí zákony fyziky, takže na šikmé ploše nepostojí a silný vítr ji snadno odfoukne.

    Spectraball Spectraball

    Hra se ovládá kombinováním myši a klávesnice. Pomocí klávesnice uvádíte kuličku v pohyb – W-A-S-D určuje, kterým směrem – do čehož patří i skákání. Neméně důležitou roli hraje i myš, veškeré pohyby jsou totiž relativní k tomu, kam se zrovna „díváte“. Pro nouzové situace je k dispozici ještě Power Break (levé tlačítko myši), který vaši kuličku na místě zastaví. To se ale týká pouze rychlosti, kterou jste dosud nabrali, není tedy možné si překonávání překážek ulehčovat tím, že „zaparkujete“ v kopci.Navíc si nemůžete průchod hry ulehčovat neustálým brzděním. Po použití brzdy se začne brzda „nabíjet“ a teprve po dosažení 100 % ji můžete opět použít. Netrvá to vůbec dlouho, ale i tak musíte brzdit s rozmyslem.

    A to je tak vše, co vy osobně můžete ovlivňovat.

    Kdyby ale prostředí kolem vás nebyla plná nástrah, nebylo by to vůbec zajímavé. Pro úspěšný průchod se musíte naučit své kroky vhodně načasovat, musíte získat schopnost balancovat mezi napnutými lany, přesně skákat a dobře se trefovat při průletech různými skluzavkami. Na cestě vám v tom budou pomáhat různé zrychlovací šipky nebo odrážecí pružiny.

    Spectraball Spectraball

    Ve hře je sada různých map, do kterých se postupně dostáváte vždy když zdoláte předchozí mapu. Do map jako takových nelezete přes žádné speciální menu, nýbrž přes jakousi speciální mapu, kde se skrze dveře posouváte kupředu. Prostředí jsou skutečně různorodá: od mořských ostrovů po vesmír nebo opuštěnou poušť. Některými úseky map proletíte jako nic, jiné vás mohou týrat po dlouhou dobu. A ačkoliv je cesta vpřed typicky jasná na první pohled, občas se zarazíte. Tím se nesmíte nechat odradit – berte to zkrátka jako součást hry. Mimo to je tu i hned na začátku zmiňovaný aspekt logické hry, kdy pro další postup musíte hledat právě ten správný přepínač nebo udělat nějakou jinou konkrétní věc, abyste odstranili překážku v cestě.

    Spectraball Spectraball

    Výhodou je, že při pádu nezačínáte celou mapu od začátku, ale vracíte se na poslední Checkpoint. Časem pro vás bude hláška „Checkpoint Reached“ pravým vysvobozením, protože znamená, že se vám konečně podařilo zdolat nějakou past. A že to někdy člověka dokáže pěkně frustrovat... Ovšem pozor na to, že po ukončení hry budete muset mapu hrát vždy od začátku. Není možné si něco nechat „na potom“.

    Spectraball Spectraball

    Hru hrajete na čas, ale čas vás nikterak neomezuje. Čas, za který se vám podařilo danou mapu „prokutálet“, je jen informací pro vás; pro drsnější hráče bude zajímavé i umístění v online žebříčku hráčů. Ten vám vždy připomene, jak špatně vám to jde :-) Jinak rozhraní hry je naprosto primitivní a nemusíte ani přemýšlet nad nějakými složitostmi nebo se dokonce bát, že něco nepochopíte.

    Spectraball

    Až dohrajete

    link

    Hra ale nekončí hlavní částí. V menu najdete také tlačíko, pod kterým se ukrývá několik samostatných drobných levelů („Mini Games“). Zde je jediným cílem přežít co nejdéle. Najdete zde vzduchoprázdno s krabicí plnou TNT, na kterou vždy musíte dopadnout, což vás odmrští do výšky, odkud musíte opět hledat další bednu s TNT, na kterou dopadnete. Další mapa je uzavřená místnost, kde přeskakujete paprsek laseru. A do třetice zbývá další mapa, kde balancujete na plošině, ze které se vás snaží shodit jiné kuličky.

    Spectraball Spectraball Spectraball Spectraball

    Za pozornost ovšem stojí i vestavěný editor map, ve kterém můžete nejen upravovat stávající mapy z hlavní části hry, ale také vytvářet nové a stahovat už hotové mapy od jiných hráčů. Spectraball tedy není hra na jedno použití – dohraj a zahoď – ale je zde neopomenutelný faktor dodatečného obsahu. Ovšem jak budete získávat zkušenosti, bude pro vás čím dál zajímavější se také vracet ke starým levelům. Časem se pro vás staré levely stanou naprostou brnkačkou a prolétnete je jako nic.

    Spectraball Spectraball Spectraball

    Závěr

    link

    Při své ceně je Spectraball bez váhání naprosto výborná hra. Překonala očekávání, která jsem od levné „indie“ hry měl. Grafika je opravdu krásná, fyzikální engine pracuje jak má a zábava je zaručena. Co víc si přát?

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.3.2013 04:18 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spectraball: zábava pro všechny věkové kategorie

    A co teprv Sarcastaball! :-D

    6.3.2013 09:17 koudy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spectraball: zábava pro všechny věkové kategorie
    No a co takovy Spaceballs ;)

    http://www.csfd.cz/film/11280-spaceballs/
    5.3.2013 08:45 zruda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spectraball: zábava pro všechny věkové kategorie
    Tento týden na Steamu jen za 0,87 EUR.
    5.3.2013 16:48 jnd | skóre: 1 | blog: lnx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spectraball: zábava pro všechny věkové kategorie
    Už vím co mi to připomíná - Neverball. A tenhle koncept má zjevně kořeny už ve hře Marble Madness z roku 1984.
    10.3.2013 10:25 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spectraball: zábava pro všechny věkové kategorie
    Důležitým znakem neverballu je, že se hýbe se světem, nikoliv přímo s koulí.
    5.3.2013 20:37 jb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spectraball: zábava pro všechny věkové kategorie
    Mě to podle videa připomíná defrag mod do Quake 3. Tam ale člověk musel mět brutální skill aby nějakou mapu pokořil.
    6.3.2013 17:12 jadd | skóre: 34 | blog: Greenhorn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spectraball: zábava pro všechny věkové kategorie
    Ještě by se hodilo k těm čipům dodat, přes jaký ovladač a na kterém GHz běžely CPU.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 6.3.2013 19:18 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spectraball: zábava pro všechny věkové kategorie
    přes jaký ovladač
    No nouveau fakt ne ;-) jinak ovladače ty nejnovější.
    na kterém GHz běžely CPU
    Ta hra není moc závislá na CPU. Všechno to ale byly CPU o frekvenci >= 2,4 GHz.
    6.3.2013 19:31 jadd | skóre: 34 | blog: Greenhorn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spectraball: zábava pro všechny věkové kategorie
    nvidiu, nemám. Nejnovější radeon nebo fglrx? Hra sice závislá na CPU být nemusí, ale to ostatní potřebuje z CPU ukousnout, pak je otázka kolik procent zbyde pro náročnou hru i pro minimum detailů.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 6.3.2013 20:59 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spectraball: zábava pro všechny věkové kategorie
    Nejnovější radeon nebo fglrx?
    V článku žádná grafika od ATI/AMD není. Nikdy bych si jí nepořídil...
    ale to ostatní potřebuje z CPU ukousnout
    Co ostatní?
    6.3.2013 21:17 jadd | skóre: 34 | blog: Greenhorn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spectraball: zábava pro všechny věkové kategorie
    Intel HD Graphics 4000
    blbě jsem četl, zaměnil jsem to, za AMD.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.