abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 560 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    SuperTuxKart – závody v linuxovém duchu

    30. 11. 2011 | David Kolibáč | Hry a zábava | 3885×

    SuperTuxKart, dále jen STK, patří mezi celou řadu her, v nichž figuruje Tux, maskot Linuxu, společně s dalšími zvířátky reprezentujícími jiný svobodný software. Tentokrát jde o arkádové závody motokár ve velmi atraktivním provedení.

    Nejnovější verze je 0.7.3, kterou můžete stáhnout z webu — jako statickou binárku či zdrojové kódy (hra je šířena pod GNU GPL) — nebo možná se už dostala do repozitářů vaší distribuce. Např. v Ubuntu najdete stále verzi 0.7.0, v níž je ještě rozbitá čeština, mírně horší grafika,… a chybí správce zásuvných modulů, přidaný ve verzi 0.7.2.

    Po spuštění se objeví nabídka, ve které je přehled vlastně všeho, co hra nabízí. Za zmínku stojí docela užitečná nápověda, široké možnosti nastavení (rozlišení, grafických a zvukových efektů, jazyka, ovládání).

    SuperTuxKart SuperTuxKart SuperTuxKart SuperTuxKart

    Pokud se rozhodnete pro hru jednoho hráče, budete si první muset vybrat postavičku, resp. motokáru. Na výběr je 14 maskotů různých FLOSS projektů — včetně Konquiho, Tuxu, Pidgina, Mozilly atd. Patnácté zvířátko je Gnu a odemkne se vám až po splnění všech úkolů (viz dále). Další maskoty si můžete nainstalovat pomocí správce zásuvných modulů. Dále si zvolíte počet soupeřů (0–19), úroveň obtížnosti a herní mód. Úrovně obtížnosti jsou tři, ale jakmile si trošku zažijete tratě a ovládání, i ta nejvyšší vám bude připadat celkem snadná. Herní módy jsou také tři — "normální závod", "závod na čas" a "následuj vůdce" (trošku nešikovně přeloženo -_-). První dvě možnosti se liší v dostupných bonusech na trati, "závod na čas" neobsahuje žádné "bojové" bonusy. Cíl v režimu "následuj vůdce" je zřejmý — musíte se držet těsně za předem stanovenou motokárou, která pojede první, a nesmíte ji výrazně předjet, ani zaostat na poslední pozici, protože co nějaký časový interval poslední závodník vypadne.

    SuperTuxKart SuperTuxKart SuperTuxKart SuperTuxKart

    Tratí je v aktuální verzi 20 a další si můžete stáhnout pomocí správce zásuvných modulů. Všechny mi přišly docela propracované, navíc se specifickou atmosférou včetně hudby. Prostředí jsou skutečně rozličná a místy docela originální… např. orientální zahrada, skotský hrad, hřbitov, dálnice, ostrov v moři lávy, podmořská trať, oběžná dráha nebo dětský pokojíček.

    SuperTuxKart SuperTuxKart SuperTuxKart

    Ovládání je docela jednoduché — vystačíte si s kurzorovými šipkami a pěti klávesami pro aktivaci bonusu, ruční brzdu, pohled za sebe, nitro a návrat na silnici. Je to tak akorát, aby hra nebyla složitá na ovládání, ani ochuzená o užitečné funkce.

    SuperTuxKart

    Bonusy a zbraně. Několikrát jsem to zmínil. Po tratích se povalují malé a větší lahvičky, které vám umožní rychleji akcelerovat (prostě nitro), zpomalovací růžové žvýkačky a především bonusy — pro vás pozitivní se ukrývají v modrých balíčcích (můžete je použít, kdykoliv se vám to může hodit) a naopak negativní se schovávají pod slupkami od banánů (pak se projeví hned). Může jít o jednorázové zpomalení (vás/soupeřů), zrychlení, nebo různé zbraně — výbušné koláče, bowlingové koule, plácačku na mouchy, zmíněné žvýkačky,… Vždy u sebe můžete mít třeba i více bonusů, ale jen jednoho typu.

    SuperTuxKart SuperTuxKart SuperTuxKart

    Abyste si odemkli některé tratě, budete muset plnit úkoly. Je jich celkem 16 a zpravidla jde o to, zajet trať v nějakém čase, vyhrát závod nebo rovnou pohár — sérii několika závodů, přičemž dostáváte body za umístění, nebo třeba sebrat určitý počet nitro lahviček na trati. Myslím si, že je škoda, že úkolů není více — všechny se dají splnit za odpoledne, pokud už jste trošku rozježdění, a pak už u hry drží maximálně hra více hráčů nebo usilování o co nejlepší časy na jednotlivých tratích (zaznamenávají se tři nejlepší).

    SuperTuxKart SuperTuxKart

    V rámci hry více hráčů se mohou utkat až čtyři lidé na jednom počítači — hra po síti dosud nebyla implementována. Pamatujte však na to, že na většině běžných klávesnic lze zároveň stisknout pouze velmi omezený počet kláves. Oproti hře pouze jednoho hráče je tu jedna vychytávka navíc, totiž režim jízdy "3-Strikes Battle", ve kterém má každý hráč tři životy, o které když přijde, je vyřazen ze závodu. Nebo tak to aspoň slibuje web STK, protože mně se hru více hráčů nepodařilo spustit. Třeba budete úspěšnější.

    SuperTuxKart SuperTuxKart

    Příliš jsem se nevěnoval grafice. STK je ve 3D, motokáru ovládáte tzv. z pohledu třetí osoby. Vypadá to docela hezky, ale na hardware to není extrémně náročné — zahrál jsem si ve vysokém rozlišení a při zapnutých efektech i na starší grafice Intel HD nebo současném integrovaném radeonu s ovladači fglrx. Drhnout to začalo ve chvíli, kdy jsem se jal experimentovat s vyšším počtem soupeřů, to už se hra na AMD Zacate E-350 docela sekala, byť to bylo stále snesitelné se zaťatými zuby.

    SuperTuxKart SuperTuxKart SuperTuxKart

    Pozastavím se ještě u hudby. Je složená ze skladeb uvolněných pod svobodnou licencí, každá je přiřazena některé trati, kde dokresluje atmosféru. Najdeme tu hudbu elektronickou, klasickou a pak vůbec různé moderní žánry. Při prvním hraní je to příjemné, ale když jsem některou trať opakoval vícekrát, raději jsem si pouštěl hudbu dle vlastního výběru.

    Závěrem by se slušel nějaký verdikt. Inu, SuperTuxKart je podle mého názoru velmi příjemná hra, která na nějakou dobu zabaví a pokud máte možnost zahrát si s někým ve více lidech (a podaří se vám to zprovoznit), herní doba se tím nezanedbatelně prodlouží. Mohlo by se to časem zlepšit i s přibývajícími "extra" tratěmi.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.11.2011 01:08 2011
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTuxKart – závody v linuxovém duchu
    wau paráda, konečně vznikla rubrika "psali jsme před deseti lety". Jo to byly časy když byly takovýhle hry :(
    Chytrex avatar 30.11.2011 10:09 Chytrex | skóre: 30 | Bohumín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTuxKart – závody v linuxovém duchu
    Nechápu oč ti jde.. Pokud chceš hrát megasuper gamesky, nahoď si do dualbootu i GameLoader OS (TM). Já si například vystačím s emulátorem Commodore 64 a několika nativníma hrama.. (The mana world, Regnum Online, Kpat).

    Comp mám převážně na práci, hudbu, filmy a browsení webu. Linux mi na tohle plně vyhovuje.. Pokud tobě ne, nikdo tě nenutí ho používat. Takže nějak nechápu tvůj zbytečně ironický příspěvek. Mi se ta recenze hry líbila. Je to přesně hra jakou člověk potřebuje když se zrovna dočasně nudí..
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS .:. define QUESTION ((bb) || !(bb)) .:. Odmítám vaši realitu a nahrazuji ji svou vlastní..
    Salamek avatar 30.11.2011 13:30 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTuxKart – závody v linuxovém duchu
    ty hrajes regnum online ? postava /srv /realm ?
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    Chytrex avatar 30.11.2011 14:45 Chytrex | skóre: 30 | Bohumín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTuxKart – závody v linuxovém duchu
    No teď sem na to půl roku neměl čas.. takže ti neřeknu.. Ale když bych k tomu sedl tak se kouknu..:D Mám rozjetých dost onlineovek.. ale ten čas fakt schází
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS .:. define QUESTION ((bb) || !(bb)) .:. Odmítám vaši realitu a nahrazuji ji svou vlastní..
    poky74 avatar 30.11.2011 14:59 poky74 | skóre: 36 | blog: Zápisník | Vrchlabí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTuxKart – závody v linuxovém duchu

    Asi nás tu bude více :-)

    Chcete Linuxové samolepky nebo Tuxe na klíče? ->
    Salamek avatar 30.11.2011 15:39 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTuxKart – závody v linuxovém duchu
    v tom pripade stejna otazka ^ :)
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    poky74 avatar 30.11.2011 20:47 poky74 | skóre: 36 | blog: Zápisník | Vrchlabí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTuxKart – závody v linuxovém duchu

    Ale podobná odpověď, seknul jsem s tim před pár měsíci, bere to moc moc času :-)

    Ale klidně bych si na nějakým serveru ještě zahrál :-)

    Chcete Linuxové samolepky nebo Tuxe na klíče? ->
    robotics avatar 30.11.2011 19:02 robotics | skóre: 29 | blog: o_vsem_moznem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTuxKart – závody v linuxovém duchu
    Příloha:
    Já jak mám plno emulátorů, tak nevím co hrát dřív, mám na seznamu spoustu her co si chci zahrát a dohrat, ale ještě sem se k tomu pořádně nedostal, pač teď pařím OpenTTD a to je moje smrt. Teď totiž stavím dálnici do Prahy :-D :-D.
    Nicky726 avatar 1.12.2011 11:14 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTuxKart – závody v linuxovém duchu
    Jak jsi tam dostal ta autíčka? Si budu muset opět zahrát. :-/
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    1.12.2011 14:47 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTuxKart – závody v linuxovém duchu
    Autíčka jsou tam jako NewGRF pro další autobusy
    Fluttershy, yay! avatar 30.11.2011 01:23 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTuxKart – závody v linuxovém duchu
    Jé, vypadla mi z článku jedna věc: Motokáry mají dost odlišné vlastnosti. Třeba Adiumy je (při kolizi) dost nestabilní oproti třeba Konqimu; s Wilberem se blbě zatáčí atd. Proto je na obrázcích většinou Tux, protože mi přišel dost vyvážený, sedl mi... a je to prostě Tux.

    Jinak pokud jste hráli původní hru (jako já), vřele doporučuji znovu vyzkoušet, je to dost jiné kafe.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    30.11.2011 14:19 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTuxKart – závody v linuxovém duchu
    Já si zvykl na GNU, dobře zatáčí, dobře zrychluje, akorát při kolizích se většinou převrátí/otočí, tak se snažím kolizím vyhýbat a spíše soupeře deptám bonusy.

    Jinak v Ubuntu používám PlayDeb a tam je 0.7.1 (s opravenou češtinou). Ale plácačku na mouchy a tu trať v tom skleněném tunelu tam nemám, tak už se na to těším :-)
    30.11.2011 14:23 Robert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTuxKart – závody v linuxovém duchu
    Plácačka je boží. Minulý týden jsem to stáhnul a pak jsme to v pátek večer pařili s bratrem a to byla nejlepší zbran. Takže doporučuju. Nejlepší je pak plácačka v duelech.
    30.11.2011 14:20 Robert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTuxKart – závody v linuxovém duchu
    Je to nějak znatelné? Já si toho totiž vůbec nevšim. Ale obecně jezdím stále s Nolokem protože má super výfuky.
    Fluttershy, yay! avatar 30.11.2011 15:05 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTuxKart – závody v linuxovém duchu
    Dost dramaticky. Fakt zkus ty jmenované.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    30.11.2011 14:10 Robert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTuxKart – závody v linuxovém duchu
    Toto je uplně super hra. S přítelkyní to paříme občas na odreagování. Mám doma nějaké genius levné gamepady a je to mnohonásobně lepší než klávesnice. Jde pak také hrát lehce ve více hráčích, rozhodně doporučuji pořídit je to fakt zanedbatelná investice a zábavy kopec.

    Co se týče hry více hráčů na klávesnici, sice to stojí zaprd, ale jde to. Je třeba v nastavení vytvořit nový ovládací prvek, klávesnici, a přiřadit jiné ovládací tlačítka. Nový hráč se pak při volbě multiplayer "odstřelí" a tim přidá do hry.

    Jen tedy můj notebook IBM X61s s intel grafikou to moc nedává. Ve dvou jakš takš, ve třech už je to sekaný i v 640x480.

    30.11.2011 19:15 ikarr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTuxKart – závody v linuxovém duchu
    Stále je možné vymodelovat si vlastní motokáru v Blender3D, jen se změnil datový formát z původního ac3D na b3d. Tutoriály i export scripty jsou k disposici. Nový formát umožňuje animaci pomocí kostí (figurky umí různé pohyby při zatáčení vpravo/vlevo a při dojetí okruhu se volí animační smyčka podle vítězství/prohry).
    30.11.2011 22:22 depka | skóre: 20 | blog: eterity
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTuxKart – závody v linuxovém duchu
    nejaka podpora online hrani?
    Fluttershy, yay! avatar 30.11.2011 22:44 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SuperTuxKart – závody v linuxovém duchu
    Zatím ne (RTFA).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.