Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 18:05

Co je na tom Solarisu 10 tak úžasného!?

23. 11. 2004 | Filip Korbel
Články - Co je na tom Solarisu 10 tak úžasného!?  

Nová verze přináší množství zajímavých funkcí. Například schopnost spouštět linuxové programy.

Logo Solaris 10Než začnu tento souhrn připravovat, musím si uvědomit, že Robert Krátký to určitě nebude chtít vydat jako článek, ale jako PR. Není to reklama! Toto je souhrn vlastností nové verze Solaris 10, které jako systémový "architekt" považuji za unikátní a které řeším s klienty na denní bázi.

Předem musím poznamenat, že nejsem administrátor ani Linuxu ani Unixu, ale zkompilovat ovladač pro polorozpadlou Fedoru a její eepro100 ovladač pro onboard NIC ještě umím. Mám vedle sebe ale odborníky, kteří nechtějí ztrácet čas tlacháním na papír a raději již půl roku testovali bety Solarisu 10, a to na více strojích. Měl jsem možnost postupně evidovat jeho kvality, ale i neduhy tak, jak se bety nachylovaly k RC. Nejvíce budu čerpat od předního odborníka v ČR na Solaris a Java Enterprise System, našeho kolegy Mirka Seveldy.

Ještě než se pustíme do suchého výčtu jednotlivých parametrů poslední dostupné verze oznámené na akci Sun Network Computing '04 Q4 2004, odbočím trochu k HP-UX. Aniž bych někomu nadržoval, i když se převážně architekturou Sun živím, vyslovím malou modlitbu, ať se nestane to, co HP (s jejich posledními přešlapy). Tak jako Novell veleúspěšně pohřbíval vše, co koupil, nebo s čím fúzoval, to samé se dá říci za posledních pár let o HP a nově absorbovaných technologiích. Pomineme EV6 a vyšší Alphy, které měly hrobku vykopanou ještě dříve, než přišla norma S-VHS. Ale zásadní obchodní chyby, kterých se HP se svojí vlajkovou lodí HP-UX dopouští, jsou alarmující. Přesvědčování klientů o bezpečnosti investice do jakékoliv platformy HP s vidinou zastřešení a integrace pod HP-UX. Jednoduchý pokus o záchranu děravého škuneru Itanium, kterému nepomůže ani 6MB L2 cache na 966MHz a SoI křemíku.

HP prostě svůj slib daný zákazníkům, platícím vysoké sumy světa Unix ještě dražší měnou Itanium, nesplnilo. A jak se zdá, dle prohlášení vysokých představitelů HP, ani nesplní. Prostě se to nepovedlo! HP-UX má se svojí PA-RISC platformou obrovský výpočetní potenciál. Osobně jsem vždy ohromen některými výkony jediného FPU na chipu HP PA-8800 v porovnání s 2 UltraSPARC IIICu a fandím jim. Jen se někde stala chyba a ta se bude těžce napravovat. Je to veliká škoda a HP poškozuje svoje zákazníky.

Abychom jen nepomlouvali, pojďme se raději podívat, na co jsme s kolegou Seveldou tolik vyvalovali oči. Společně se několik let staráme již o desítky "mašin" ať již našich nebo našich klientů. Budiž nám země lehká. Nové vlastnosti bych si dovolil rozdělit na ty, které jsou důležité pro "architekty", jako jsem já a najdete je zejména na datasheetech, a ty, které jsou pro praktický manželský trojúhelník drahá aplikace + OS + drahý server.

Linuxové binárky běží bez úprav pod Solarisem 10

To je prostě bomba a je to náznak cesty, kam Sun vlastně v OS míří. Nerad bych se hádal se zastánci, kteří budou tvrdit, že Sun plně přejde na Linux. To se prostě nestane. Ne kvůli prestiži a Linuxu vůbec, ale kvůli těm miliardám, co jsou ve vývoji a podpoře OS Solaris. Solaris zde bude dlouho a hlavním důvodem je prozaicky to, že za něj někdo platí a platit bude.

Věřím, že provoz binárek tuxe pod Solarisem najde opodstatnění ve výjimečných případech. Může to řešit speciální aplikace bez nároků na Mission Critical apod. Zdravě uvažující admin si nepustí KDE pro 150 uživatelů pod Solarisem, aby čekal, kdy se začne smažit první CPU. Jeden úplně upečený jsem viděl; stál přes 4.000,- USD a chtělo se nám všem hodně brečet. Může se jednat o doplňkové aplikace, které mohou ušetřit nějaký sekundární server jen pro tuto speciální aplikaci a možná admina na další platformu.

Dobře nastaveným Resource Managementem, instancemi a nově tzv. Zones by se mohlo jednat o bezpečné spuštění těchto binárek bez hrozby, že bude narušen běh např. Oracle nebo Lotus Domina. V nejhorším by se daly tyto kritické aplikace prostě z dedikovaného CPU odebrat a nechat je běžet na zbylých 3 CPU. Protože je RAM málo, tak si půjčíme i nějakou banku z dedikovaného CPU, protože ten tux není tak "žravej".

Predictive Self-Healing (ať si to každý přeloží sám)

Tato funkce patří spíše do oblasti sci-fi a nanotechnologií, ale může v některých případech ušetřit administrátorovi hlavně čas a práci. Solaris už umí řadu let dobře pracovat s chybující RAM a to je závada velmi častá zejména při OEM dílech REG ECC.

Se zapnutým systémem "předpovídání samoléčby" nebo "nosočistopleny" budu mít možnost pružněji reagovat na chyby nebo očekávané chyby. Nechám si doporučit postup jak a co udělat a co může být daným krokem ohroženo, nechám se prostě vyrozumět, nebo zařízení jednoduše izoluji. Že by poslal Jonathan Schwartz své vývojáře do MS na školení click-click? Nemusíme se bát! Vše je stále pěkně čistě a jak má být - konzole a jenom konzole.

Zajímalo by mne ale, jak je tato funkce spřažena s provozem tzv. Zones či virtuálních serverů nebo N1 atd.? Toto se musí ještě podrobněji vyzkoušet, ale bude se jednat asi o nižší systémovou úroveň na tzv. master serveru nebo podobně.

Process Rights Management

Aha, takže asi lepší jailování a řízení instancí. Tady měl Solaris ještě ve verzi 8 docela mezeru. To, co se dá o zrušení pouze dvou rolí superusera a usera jen tušit, míří možná někam k LDAPu nebo čistým privilegiím. Rozšíří se nám o něco více management rolí a to je dobře. To se někdy velmi hodí!

Fire Engine - nový TCP/IP zásobník (a není od BSD)

Nejenže již počítá s 100GB TBase, ale je kompletně přepsaný. Tak tady to je něco! Dostáváme se do oblastí, které mají opravdový vliv na náš každodenní život ve světě IT technologií. Vyšší a vyšší výkony za menší a menší peníze. Jestli tomu dobře rozumím, tak Sun přestal v Solaris 10 posílat pakety sem tam bez rozmyslu, ale dle jejich vyhodnocení na UDP, TCP či IP rozdělení jsou rozesílány efektivněji. Snad si to nevezme moc výkonu, když budu mít na jednom patchcordu 3000 sessions konkurentně a každý si jde pro 725 bitů? Parametry této nové fičury ale považuji opravdu za důstojné ke zvážení migrace. Navíc když to slibuje 30% úsporu ve srovnání s x86 zatížením CPU u jiných zásobníků.

ZFS

A máme tu další souborový systém. Tento zní ale opravdu velmi slibně - Zeta-byte File System. Virtuální souborový systém. Že by již žádné mkdir, mnt, krájení a posouvání a počítání i-nodů, sync stripů a sliců? Že by již vůbec žádné inody? 128bitový souborový systém. Musel jsem to přepočítat, ale mají pravdu v tom, že je to 16 miliardkrát více než 32bitové FS. Sun byl historicky zatížen zpětnou kompatibilitou svého krále NFS. Hodně si ukrojily Veritasy Volume a FS, ale jsou drahé a komplikované pro méně rozsáhlé systémy. Tady by se mohlo jednat o posun vpřed formou skoku o tyči. Na tento systém se opravdu hodně těšíme.

Zones

Další megavlastnost. Vlastně to tu již jednou bylo pod hlavičkou Sun N1 grid. Kde je mu konec? Systém virtuálních serverů neboli kontejnerů až jak hluboko to jen jde. Napříč sítí si budu moci izolovat aplikaci, službu nebo instanci nebo si udělám záložní LDAP na třech místech. Už slyším pana Grilla z PES.cz, jak si mne ruce, že má skvělý model pro konečně pořádnou marži na dedikované servery. Na jednom např. 2xCPU serveru Sun si prostě spustím 50 dedikovaných serverů s vlastní IP a konfigurací a databází a Cathalinou a paměť bude potřebovat až do kuchyně ze sklepa. Tak jednoduché to zase nebude. Já osobně bych si prostě takovýto dedikovaný server neobjednal, ani kdyby stál 399,- za měsíc bez DPH.

Zajímavé je, že se tyto izolované služby mohou v rámci infrastruktury libovolně přesouvat. Mám pocit, že některého z praotců Javy si půjčili do vývoje Solarisu. Prostě takový dynamický cluster na objektové úrovni. Tady bych byl při testech hodně přísný a ty nody hodně zatěžoval a hodně přehazoval, dokud nedojdou lopaty.

DTrace

Čím blíže konci, tím lepší. Zatím moje nejvysněnější fičura. Představte si, že máte JBOSSe a jeho výkon je opravdu na nízké úrovni v porovnání s vaším kolegou, který si jej spustil na PIII 866MHz pod Debianem. Den za dnem sledujete logy, došlo už i na sniffer a začínáme přepočítávat bajty v hlavičce a zahozené pakety. Tudy cesta nevede. Jednoduše si běh celé binárky systémem vytracujete, stanovíte kritická místa, prověříte výsledky a ejhle. JBOSSu jsem zapomněl povolit využití jediného CPU nad 5 %. Určitou informaci o běhu procesu dává utilita truss. Ale truss byl velmi invazivní a hlavně sbíral údaje o prostředí nebo uživatelské aplikaci rozdílným způsobem.

Solaris 10 je FREEEEEEEEEEEEEEEE

To není vtip. Do 31. ledna 2005 je zdarma. Pokud chcete nějaký servis a updaty, je nutné si něco připlatit, ale není to taková hrůza. Solaris 10 je k dispozici pro SPARC 32bit i 64bit, x86 a AMD Opteron. Potřebujete alespoň 64 MB RAM a 1 GB pro serverovou instalaci.

Nové logo! Málem jsem se k tomu ani nedostal. Je to věc individuální. Z konzole to logo moc často nevidíte a krabice vybalíte tak dvakrát za rok. Poprvé, když instalujete Solaris na novo a podruhé, když hledáte místo pro tu starou krabici od Solarisu.

Děkuji Mirku Seveldovi za jeho výzkum a Robertovi za to, že tohle vůbec pustí do světa. A nevěřte těm, kteří tvrdí, že Solaris 10 je bez podpory zdarma jen kvůli Red Hatu!

Související články

Co je to Linux

Odkazy a zdroje

Sun: Solaris Preview
Sunay Tripathi's Solaris 10 Performance Weblog
OSnews: Solaris Performance Benchmarks

Další články z této rubriky

Úvod do Dockeru (1)
Paralelizace běžných činností v konzoli pomocí GNU Parallel
Unixové nástroje – 26 (triky pro práci v Bashi)
Unixové nástroje – 25 ((s,c)fdisk, gdisk, parted a findmnt)
Linux: systémové volání splice()

Diskuse k tomuto článku

23.11.2004 00:09 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
Rozbalit Rozbalit vše Supeeeeer
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
To je fakt skvjelý, že nám přehodí takhle úžasně časově omezené demo (což už pamatuji se StarOffice). Inu, dobrovolníků ochotných testovat něco zadarmo není nikdy dost…

Každopádně první článek shrnující novinky v tom novém úžasném Solarisu, který je o něco víc (třebas i o maličko) než Obecné plky reklamní (tm) od Sunu, takže díky za to.
Copak toho není dost?
23.11.2004 00:44 Abraxis
Rozbalit Rozbalit vše Hrozne
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak hrozny clanek jsem opravdu dlouhou dobu necetl (a nemam na mysli "neformalni" styl - ten naopak ocenuji) - hlavne:

- 2 dlouhe odstavce venovane poslapavani HP-UX a to bez jakychkoliv konkretnich udaju (stylem "vsak vy vite a pokud ne, tak mate smulu") proste do clanku o Solarisu nepatri!

- self-healing - neni tady o tom vubec nic konkretniho a co je noveho (predikci zavad na zaklade sledovani desitek parametru systemu jsem videl uz pred cca. 5-10 lety myslim u Dellu)

- linuxove binarky - jake binarky byly zkouseny? normalni KDE treba z Fedory? jaky je omezeni?

- process righ manager - co teda je tak noveho?

- ZFS - co maji znamenat ty reci o neexistenci inode/mkdir apod.? cim se to teda lisi, krome 128 bitovosti?

- zones - opet, osobni vypady do takovychto clanku NEPATRI

Pokud to mam jako vyvojar pod Linuxem a jako administrator shrnout, nedozvedel jsem se nic, krome toho, ze muzu pod Solarisem 10 spustit nejake linuxove binarky a ze ma novy FS... V podstate marketingove blaboly zabalene do radoby-technickeho obalu.... sorry, pokud jsem moc negativni, ale tesil jsem se, ze se konecne o tom super-mega-hype Solaris10 dozvim neco konkretniho
23.11.2004 07:44 Jan Matis
Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrozne
ZFS - v skatke - filesystem kde nepotrebujes nico ako growsf alebo shrinkfs. Ked do "sady" diskov pridas dalsi (dalsie) tak ti mozna velkost filesystemu jednoducho narastie. Sun si zobral priklad z pouzivania pamate. viac na http://wwws.sun.com/software/solaris/10/ds/zfs.jsp

Zones - toto je podla mna najsilnejsia "zbran" noveho solarisu. Vidim to ako "chroot jail" vyvedeny takmer k dokonalosti. Ked mas mat na jednom serveri viac services, tak preco ich nemat na virtualne oddelenych OS. Dve spolocne veci budu len hardware a solaris kernel.
23.11.2004 09:49 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrozne
"chroot jail" vyvedeny takmer k dokonalosti - Myslíte něco jako vserv nebo userspace Linux?
XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
23.11.2004 13:41 Abraxis
Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrozne
ZFS - ja teda VUBEC nejsem rad, ze si takova dulezita vec jako filesystem, hraje na moc chytrou. Spustit xfs_growfs je na 10 sekund a mam vse pod kontrolou.

Zones - jo, to ja vim. A jak se to lisi snadnosti pouziti treba od takoveho XENu?
23.11.2004 13:59 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrozne
Osobne bych na produkcni stroj nedaval zadne experimenty - zere to pak hodne casu na spravu :-) XFS bude na Linuxu vzdy trpet syndromem emulace. Pujde o dvoucestnou emulaci. Nejhorsi pripad nastane, kdyz si file system nebude vedet rady nebo jen bude generovat hodne syscall. Pak bude mit ta emulace hodne prace prekladat pro XFS celou sadu instrukci. Navic si nejsem jisty, jakd dobre prelozili vsechny syscall pro jadro tak, aby nedoslo na stav kdy se hlaska nebo sada hlasek prelozi spatne. Bude to celkove selhani filesystemu a bez dobre napsane aplikace uz to nikdo nebude schopen synchronizovat. MIPS architektura byla vzdy nestandardni a sbernicove instrukce maji uplne jinou skalu.
23.11.2004 17:52 Abraxis
Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrozne
Sorry, ale O CEM TO SAKRA MLUVIS? XFS neobsahuje zadnou emulaci, natoz nejaky MIPS instrukce! A co to proboha blabolis o syscallu, kdyz XFS je soucasti jadra???

Na XFS mi bezi asi 400 Linuxovych masin s celkem asi 50 TB a pisu diplomku o VFS vrstve v Linuxu, takze bych rekl, ze o tom neco vim... Je to v soucasnosti nejstabilnejsi Linuxovy filesystem (mozna jeste JFS, ale k tomu subjektivne nemam sympatie), ktery vydrzi od administratoru i naprosto brutalni zachazeni... (dokonce na toto byly provadeny i nejake testy)
23.11.2004 18:23 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrozne
Neni treba sakrovat :-) To, ze se ve skole venujes XFS je zasluzna cinnost a poskytuje ti to dostatek zdroju informaci. U kritickych systemu nejde o to, zda obhospodaruji 50TB nebo 9MB. I tech 9MB muze byt nejnejnej... Jde o to jak, je obhospodaruji. Jak je ten FS udelany. Na 50TB bych si asi bez solidniho volume managera ala Veritas osobne netroufal. Pokud to jsou jbody na medi, tak to je slusny vykon. S pomoci hw radice by to jiz asi bylo smysluplnejsi, ale min fc 1gb. Jestli tam mate takove pole, tak bych se na to rad dosel podivat. Muzes mi poslat na sebe telefon?

XFS byl do jadra portovan a byl navrzen pro jiny system a byl leta optimalizovan pro naprosto jinou architekturu. Jadro IRIXu neni x86 Linux. Jedna se o emulaci nebo portaci jineho sveta. Muzes si vybrat jak to nazvat. Neni to jen jak se pisou 0 a 1 na plotny. Jako osoba odpovedna za navrh architektury bych toto u klientu, kteri maji prehled tezko obhajil a u kolegu uz vubec.

Jsem rad, ze se nebojis vyhadrit nazor jako ja i kdyz subjektivne. Dle tebe je XFS nejstabilnejsi FS na Linuxu, ale JFS neni protoze ho nemas rad :-) Jak sam pises ve svych predeslych poznamkach. Nedovedel jsem se vubec nic ... proc a jak :-)
23.11.2004 18:45 Abraxis
Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrozne
a, XFS to, ze byl XFS napsan pro jinou platformu s Linuxem VUBEC nesouvisi (a mimochodem Linux IIRC na teto platforme bezi take - znamena tedy tvoje argumentace, ze Linux nemuze na jine nez x86 platforme nikdy bezet spolehlive?) - jedine, co filesystem mozna zajima, je endianess. Filesystem nikdy nezajima, jaky CPU bezi ani nic podobneho. Ostatne JFS je portovane z OS/2 (IIRC). Podivej se nekdy do /usr/src/linux/fs/xfs a uvidis ;-)

b, Solaris je taky na x86 portovan a jeho primarni architektura je od x86 UPLNE jina... jak tohle obhajujes u klientu?

c, Jak jsem psal - nejen dle mne je XFS nejstabilnejsi - ted zrovna na Google nemuzu ten test najit, ale spocival v tom, ze se na nekolik filesystemu (ext3/JFS/XFS/Reiser) hrnuly data a zaroven se delaly opakovane (radove desetkrat) hodne spatne veci (odpojeni disku, okamzite vypnuti celeho systemu apod.)

d, ja nerikam, ze tech 50 TB mam v jednom svazku - mam asi 300 individualnich zakazniku u kterych v jejich pocitacovych sitich bezi tech 400 kusu a celkem je na tom asi 50 TB (jedna se o masiny od 120 GB do 8 TB/kus) a vse na SW RAID 1 nebo 5
23.11.2004 19:45 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrozne
ad a) File system s Linuxem a CPU opravdu nesouvisi, ale souvisi s jadrem a syscally resp. jak je do jadra implementovan a jak se volaji pozadavky a jak odpovidaji vystupy. Nehlede na swithc VFS uvnitr, by si treba standardne volal write_XFS pro konkretni file system v nejakem Cecku. Je to zjimava problematika a chtelo byto whiteboard :-)

ad b) Pod reseni pro klienta se Solarisem na x86 bychom se nemohli nikdy podepsat. Nevim jak souvisi XFS na Linuxu, ale Solaris na x86, ale zakaznikum to nedodavame.

ad c) Pro tvoji seminarku bych doporucil cerpat z vice nez jednoho zdroje a testu, ktery by mel garantovat XFS jako nejstabilnejsi souborovy system.

ad d) Aha. Znelo to jako jeden produkcni stroj oblepenej sachtama plnejch 143GB/U320 :-) Z te konfigurace co popisujes nejsem moc moudry, ale jak jsem ti psal, i 8TB na jednom "pecku" s XFS bez radice a 58ks disku je pekny a rad se na to prijdu podivat.
23.11.2004 20:41 MOJE
Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrozne
Ne vsichni maji penize na sparc a trusted solaris a ne vsude je to potreba.
Co se tyka integrace XFS do linuxoveho jadra, neni nic jednodussiho, nez se podivat na zdrojaky. Jedna moznost je samozrejme vzit kompletne cely zdrojovy kod z IRIXu a napasovat ho pomoci nejake mezivrstvy. ale neni to jedina moznost a taky to neni ta pouzita moznost. Jestli znas stabilnejsi FS pro Linuxove systemy, tak sem s nim.
A co se tyka optimalizace pro architekturu, tak urcite nechces tvrdit, ze XFS byl optimalizovan pro MIPS. Sice se u jeho navrhu pocitalo s vlastnostmi HW, ale to ma vliv vykonovy a ne implementacni a to je dost podstatny rozdil.
Portovani na jinou platformu nemusi byt nutne kriticka zalezitost, pokud je kod psany slusne, nebo pokud je slusna specifikace.
<rejp>
Ono uz tvrzeni, ze pri prevodu syscallu se prevadeji nejake hlasky (to se maji jako mezi syscally predavat textove chybove hlaseni ?) napovida, ze autor do konkretni problematiky nevidi az tak, jak se tvari.
</rejp>
23.11.2004 21:14 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrozne
Souhlasim s vetsinou obsahu, az na cast o optimalizaci XFS pro SGI architekturu. Ale to je asi jen vec argumentace nad SGI. Tou platformou jsme se chvilku zabyvali, ale jiz neni aktualni 2 roky a ty sytemy neznam dobre abych mohl oponovat. Z toho co z nam z historie SGI tak jej navrhli prave v devadesatych letech pro sve strojecky - prvni model nekde jeste mam - krasny kus nabytku :-). V roce 1999 vedl tym za SGI na projektu portace pro Linux nejaky Jim Mostek. Ale to jen na okraj.

Trochu mne mrzi, ze pises, ze do neceho nevidim, ale tvarim se ze vim. Neni to tak a uvedl jsem to hned na uvodu dnesniho clanku, ktery konecne rozhybal poklidne vody AbcLinuxu. Skoro mam pocit, ze jsem predehnal pana ministra Mlynare. Syscally si nepredavaji hlasky. Toto jsem zde nepsal :-)
23.11.2004 22:15 MOJE
Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrozne
O predhaneni pana ministra nic nevim a clanek se mi libil (asi jsem se v nem narozdil od ostatnich neco dozvedel). Narazim jen na veci, ktere neodpovidaji skutecnosti.
XFS jako FS je optimalizovany pro architekturu s urcitymi vlastnostni. To je vsechno a bezel by klidne i na gramodesce, jen asi ne tak optimalne. Nekolik drobnosti specifickych pro IRIX tam bylo taky, ale nebylo to nic kritickeho.
O syscallech a hlaskach jsem cetl v reakci z 23.11.2004-13:59, nad kterou jsi podepsany.
24.11.2004 07:56 Abraxis
Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrozne
a, syscally OPRAVDU s filesystemem nesouvisi - ze syscallu se velmi rychle prechazi do VFS a teprve tam se vola prislusna funkce prislusneho filesystemu

b, A co treba Solaris pod Opterony? (viz recenze na Root.cz)

c, Nerikal jsem SEMINARKU, ale DIPLOMKU a uz vubec ne o stabilite filesystemu - delam snapshoty na urovni fs ve VFS, takze TROCHU vim, jak se tam ty data hejbou...

d, Napis mi email na libor@conet.cz, reknu ti vic. Jednoduse receno - stavime Linuxove storage servery "na klic". S temi 8 TB jsem se prepsal - jedna se o 4 stroje po 6 TB - 24x250 (celkem byla dodavana kapacita 16 TB v RAID5 - spatne jsem vydelil)... Ukazat ti to nemuzu, protoze to je u zakaznika, ale pristi tyden budeme na firme zahorovat nekolik poli v celkove kapacite asi 5 TB, tak se muzes prijit podivat :-)
24.11.2004 09:39 kukacz
Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrozne
Btw.: kdo chce videt "storage server na klic" od firmy Conet, nemusite nikam jezdit. Staci, kdyz si predstavite normalni PC ve vetsi bedne (podle poctu disku) s radovym Red Hat 9 beze znamky snahy o vypnuti nepotrebnych sluzeb (hotplug, usb-storage, ...), bezici na release-candidate verzi kernelu. Uvnitr dve SATA karty - kazda jineho typu (jedna je moc nova, proto ten "rc" kernel :-) Disky uvnitr nejsou nijak cislovane, coz prilis nepomaha identifikaci vadneho kusu. Kdyz uz tady Abraxiss obhajujes tu zodpovednost k zakaznikum ;-)
24.11.2004 13:48 Abraxis
Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrozne
No, k tomu jsi zapomel jaxi rici o webovskem rozhrani, zalohovacim SW a podobnych srandach, ktere maji jenom asi 80 tisic radku kodu, ze... SATA radice pouzivame uz jen 3Ware (prave kvuli spatnym zkusenostem s cimkoliv jinym). Ze se nejedna z hlediska HW o nic jineho, nez PC, tim se vubec netajime - naopak - kdybychom jakykoliv HW vyvijeli na zakazku, tak je to extremne drahe a nespolehlive (narozdil od standardnich komponent, ktere se vyrabi v milionovych seriich). Hotplug a usb-storage nejsou vypnuty, protoze to nekteri zakaznici vyuzivaji a ti, kteri ne, tak jim to VUBEC nevadi... Navic - neni to produkt pro toho, kdo se chce v Linuxu stourat ;-) To at si koupi "cisty HW server" od AutoContu/ProCy apod. - prijde ho to levneji. Nas server je pro ty, co potrebuji rychle a jednoduse zapojit do site diskovou kapacitu a kdyz jsou jakekoliv problemy, tak je za ne nekdo vyresi.
27.11.2004 20:20 Moo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrozne
... co mi na linuxe fungovalo este ked bol solaris 10 len v alphe s user mode linuxom a teraz mi to funguje ako uplne oddelene virtualne masiny cez Xen (na linuxe a netbsd 2.x).

za chodu migrujem masinky a tesim sa.

mne ten proprietarny os solaris moc zaujimavy nepripada teda, skor odkukali vsetko.....

akurat tak dtrace sa mi paci, zfs mozno trosku tiez, predictive self healing som zatial nenasiel, co presne robi, zatial je to len buzzword, totalne nezdokumentovany a tak strasne magicky, ze vlastne mam dost pochybnosti, ze tam nieco aj spravili :).

a ipsec stack uz podporuje nat traversal? :)
23.11.2004 09:09 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrozne
Skoda, ze nemam vice casu reagovat. Jen v rychlosti ... clanek ma byt popularni tak, aby neznechutil ctenare, kteri nebudou tusit co je to truss nebo patchcord. Kdo sleduje Solaris, tak ma davno odborne veci nastudovane. Muzeme se na ne podivat do hloubky, ale to nepatri na linuxovy portal. Take jsem vychazel z obecneho vzdelani a predstave admninu a vyvojaru na sklonku roku 2004. Takze informace o HP-UX jsem povazoval za davno vstrebane jejich moudrymi hlavami :-)

Pane kolego, mate zajem o podrobnejsi komentare ke kazdemu parametru nebo staci linky? Jsem pripraven saturovat Vase srdce linuxoveho vyvojare a admina.
23.11.2004 11:58 Matus UHLAR - fantomas
Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrozne
clanok je vo vysledku taky popularny ze znechuti asi kazdeho. Vacsina tem je zacatych a nerozvedenych, robim s UN*Xami vyze 10 rokov ale NEROZUMIEM vacsine toho co je v clanku pisane.
6.3.2005 12:37 Daniel Hrotek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrozne
Naopak. Lide, kteri si to prectou poprve,..... budou za toto RADI, neb toho o Solarisu in CZ zase tolik napsano nebylo. Takze chvalim autora clanku za snahu.

Ti, kteri se chteji o Solaris OS vice dovedet, budou hledat dale.

Jestli je clanek mene/ vice kvalitni,... je +/- celkem jdno. Jak je vyse psano. Je to popularne technicky clanek a specifika tohoto "psanIů jsou jasna.....

Tudiz, ucel, myslim splnil.

Az zde autor o Solaris OS bude rozebirat cokoliv z jeho casti a odborne, pak to bude jina. Ale jinak clanek je OK. Pro lidi, kteri kolem Solarisu jeste nesli, urcite dovede k dalsimu studiu a ziskavani dalsich znalosti o OS jinych.

zajiste, clanek, asi, neni pro odborniky, je spise miren do sveta osvety. A tedy,... odbornikovi, GURU, je otto jasne a nestoura sem a nema duvod se zde zvecnovat, nebot pojeti clanku jiz o vsem vypovida samo.

tedy,... dekujeme za osvetu pane autor :-)

A mimojine. Nenarazim na nikoho zde z diskuze, je jen VELMI DOBRE, ze sem prispivate, to je od Vas spravne. Lide se zde VZDY takto alepson neco dalsiho dovedi.

Daniel Hrotek :) www.starhill.org
23.11.2004 13:41 Abraxis
Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrozne
No, pokud bych chtel parametry nebo linky, tak si zajdu na www.sun.com a prectu si to tam - clanek na serveru typu ABCLinuxu si ctu z toho duvodu, ze cekam clanek typu "tohle je vec, kterou SUN hrozne propaguje, ale my jsme ji v praxi vubec nevyuzili, ale tamhleta nova featura, o ktere SUN skoro vubec nemluvi, je z toho a toho praktickeho duvodu pro nas hrozne uzitecna a uplne nas prekvapilo, jak snadno se nastavi tamhleto (zones? .-))) - predstavte si, ze staci spustit ten a ten prikaz a ono to funguje samo blablabla"
23.11.2004 07:26 Karel Vitasek
Rozbalit Rozbalit vše Hruza
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Proboha, co to je za styl? Nic tak hrozného jsem dlouho nečetl. To už ABC Linuxu nemá z čeho brát? Tenhleten ňuspík, či jak to nazvat, je vlastní osobám, které ve školním věku trpěli rozvinutou dyslexií. Fuj.
23.11.2004 08:55 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
Rozbalit Rozbalit vše shanim SunRay server pro LiNUX
GO/1984 mam take rad. Pravda je, ze asi budu muset zeptat svoji zeny zda netrpim rozvinutou dyslexií stale. Zkusim dohledat, zda G. Orwell nemel ve skole stejne problemy :-)
23.11.2004 07:33 Aloner | skóre: 24 | blog: Aloner | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Děs, běs !
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Vzdyt se taky kouknete do profilu autora clanku. Proc by si (spolu-)majitel serveru nemohl psat takoveto urazlive (bez dukazu) clanky, kde napada HP-UX a Itanium. Doufam, ze tenhle hroznej clanek neni jen zacatkem konce a z ABCLinuxu se nestane blog jednoho zakomplexovaneho usera nenavidici firmu HP a vse okolo. Chtelo by to trochu objektivity !!!

P.S. Nejsem ani zamestnanec HP, ani jeho dealer. Ale s HP-UX na PA-RISCu mam kazdodenne co docineni, takze to mohu posoudit.
23.11.2004 08:44 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Děs, běs !
To, že je autor (spolu)majitelem AbcLinuxu nemá na uveřejnění článku vliv. Je mi jasné, že si o tom každý pomyslí svoje, ale je to prostě tak.

Jestli článek vyjde nebo nevyjde, to záleží na mně (a občas se o tom radím s Leošem). Kdybych článek nepovažoval za hodný vydání, nepomohlo by mu ani to, že jej napsal právě někdo ze Stickfish. Stickfish tohle respektuje a ani jim nic jiného nezbývá. Leda mě vyrazit.

Co se týče slohu/stylu, nepovažuji jej za nějak úpadkový. Je prostě jiný, netradiční, ale ne pokleslý nebo nežádoucí.

Ohledně HP(-UX) je v článku asi více než by bylo zdrávo, to je pravda. Ale nevidím v tom pomlouvání. Ostatně autor spíše vyjadřuje lítost nad tím, kam podle něj nevydařené tahy tento systém a architekturu dostaly. Sám přitom uznává kvality obojího.
23.11.2004 13:38 Petr Jakubec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Děs, běs !
Co se týče slohu/stylu, nepovažuji jej za nějak úpadkový. Je prostě jiný, netradiční, ale ne pokleslý nebo nežádoucí.
Otazkou je zda povazujete ABCLinuxu za popularni ci nikoli. Pokud ano, tak ve vsi ucte Roberte, ale vhodnost ci upadkovost muzete maximalne predikovat, ale rozhodnuti ucini ctenari.
Ohledně HP(-UX) je v článku asi více než by bylo zdrávo...
Presne tak.

Nejvice me zamrzelo, ze jsem se nic nedozvedel! Cekal jsem nejak jasne a konkretne vychvaleny Solaris. To jsem si myslel ze mam dostat, kdyz jsem precetl zpravicku v rss. Dostal jsem vsak jen ze HP ma nejake problemy se zavazky a nazvy vlastnosti IMHO spickoveho OS zasekane v necem co fakt bude asi newspeak...
/legrace/
Situaci hodnotim jako vaznou (nikoli kritickou), a proto skanduji:
DEJTE MI CLANEK O SOLARIS 10! - slibili jste mi ho - tak kde je!
/a to je konec legrace, panove.../
S pozdravem
Petr Jakubec
23.11.2004 14:07 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Děs, běs !
vhodnost ci upadkovost muzete maximalne predikovat, ale rozhodnuti ucini ctenari.
Nikomu jeho rozhodnutí neupírám. Ostatně je z diskuze patrné, že čtenáři, kterým se styl nelíbí, si neberou vůbec servítky. Nesouhlasím s jejich názorem, ale to neznamená, že jej ignoruji.

Stojím si však za tím, že je-li něco napsáno neobvyklým nebo provokativním stylem, není to samo o sobě důvod k zavržení. Když přišel Picasso s hranatou kytarou a okem na břiše, také to mnoha lidem připadalo jako nesmyslná a nepřijatelná forma. Pochopitelně tím přirovnáním nemyslím, že bychom tu četli umělecké dílo - jen chci přiblížit, že nestandardní nerovná se automaticky špatné.
24.11.2004 09:09 Petr Jakubec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Děs, běs !
Rozumim, urcite mas dil pravdy. "nestandardní nerovná se automaticky špatné" je jednoznacne. Kdyby to neplatilo, tak mame vsichni Windows, ponevadz vezsina lidi je povazuje za standard...napriklad :) Jak se zhostime autorstvi je vec kazdeho z nas. Je to svym zpusobem prirovnatelne k umeleckemu pohledu na vec.

Je mi lito, ale nezbyva mi nez znovu pripomenout, ze pokud chtel autor neco sdelit, tak mel lepe zvazit komu se "vyplati" lovit z te jeho formy kyzeny obsah a podle toho zvolit i zpusob a misto zverejneni.

To ze se jako ctenari branime je v poradku, chranime sve investice (cas vynalozeny k zisku informace).

Ted jde o nalezeni oboustrane shody. Coz nikdo zatim nevi jak dopadne. Vam jde o ctenost, nam o obsah, vy volite formu - a my (zda se) ji odmitame...

:-D Predesilam ze nas je vic :-D

PJ
24.11.2004 09:45 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Děs, běs !
Jen ještě drobná korekce...
Vam jde o ctenost, nam o obsah
Nám jde především o (pokud možno kvalitní) obsah. A pochopitelně jsme rádi, když má obsah dobrou čtennost. Kdyby nám nezáleželo na obsahu, ale pouze na čtennosti, nedělali bychom portál o Linuxu.
24.11.2004 13:46 Jirka Havelka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Děs, běs !
Nám jde především o (pokud možno kvalitní) obsah.
To je nesmysl. To je jako kdyz firma tvrdi, ze ji nejde o zisk, ale o dobro zakaznika. To je taky nesmysl - protoze jde hlavne o zisk.
(rejp)
Proc tedy mate na svych strankach reklamy? Jsou tu zadarmo?
(/rejp)
24.11.2004 17:04 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Děs, běs !
To je jako kdyz firma tvrdi, ze ji nejde o zisk, ale o dobro zakaznika.
Zdá se, že nechápeš jeden základní koncept: spokojený zákazník = úspěšná firma.

Druhá věc, se kterou máš asi problémy, je uvěření/pochopení, že pro někoho může být práce koníčkem, a proto se jí snaží dělat co nejlépe.

Btw, reklamy tu sice jsou, ale ty si myslíš, že bannery pokryjí všechny výdaje ;-)?
23.11.2004 16:52 Michal Kubeček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Děs, běs !
Přidávám se k názorům, které tvrdí, že styl článku je naprosto otřesný (o jazykové kultuře nemluvě). To bych ale překousl, kdyby to bylo vyváženo hodnotným obsahem. Jenže ve skutečnosti jediná hodnotná informace je to, že je tu Solaris 10 a po krátkou dobu bude k namlsání zdarma. Zbytek se nese v duchu je tu tahle fíčura, má boží jméno a je to super-ultra-extra-bomba věc, ale hlavně ani slůvkem nenaznačit, k čemu to má být vlastně dobré.

Kdybych někoho přistihl, jak takovým způsobem "propaguje" Linux, půjdu mu nafackovat a pošlu ho do Microsoftu pro výplatu.
23.11.2004 14:34 petrxh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Děs, běs !
Jestli jsem to dobre pochopil, tak autor PA-RISCi docela vychvalil a jen vyjadril politovani nad prechodem HP od PA-RISCu k Itaniu. Cemuz se osobne nedivim.
23.11.2004 08:00 Eagle
Rozbalit Rozbalit vše totální úpadek
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Je to jen můj dojem, nebo je ABCLinuxu v hluboké krizi? Tenhle - a nebojím se to napsat - hnůj by snad neuveřejnil ani Blesk. Naprosté nepochopení interpunkce, nenavazující věty, zoufalost.

Taky se přikláním k názoru, že se z ABCLinuxu.cz stává blog. Co myslíte, bude tento příspěvek smazán? ;-)

PS: O ZFS si lze něco přečíst na http://www.sun.com/2004-0914/feature/, vypadá to slibně.
23.11.2004 11:16 jk
Rozbalit Rozbalit vše Re: totální úpadek
rad bych se pripojil ke kritice, take me zarazila uroven tohoto clanku. Ale jsem toho nazoru, ze podobne clanky jsou jen poplatne dobe, v ktere vznikaji.

Proc by se mely objevovat v dnesni uspechane dobe kvalitni produkty. Lide take kupuji u Vietnamcu, protoze je to levnejsi i kdyz jim vyrobky doma jeste 1/2 roku smrdi desinfekci. Vysledkem je, ze ten kdo chce dodavat kvalitu drive neboo pozdeji bankrotuje. To, ze se zde objevuji dokonce pochvalne reakce svedci o tom, jak daleko to doslo. Drive by se redaktor musel stydet, neco takoveho pustit. Ale co mu dnes zbyva. Samozrejme necekam ze to prizna.

Ale pozitivni je, ze se zde o tom muze alespon mluvit. A proto doufam a ocekavam, ze vas prispevek nebude smazan....
23.11.2004 13:38 hugo
Rozbalit Rozbalit vše Re: totální úpadek
no, clanek je to vskutku desny, ale vietnamce bych nenapadal, je to stejne zbozi jako ve znackovem obchode - made in china :( ale to uz se solarisem opravdu nesouvisi :)
23.11.2004 08:11 Peter
Rozbalit Rozbalit vše Link na download
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ahojte neviete niekto konkretny link na stiahnutie?

Peter
23.11.2004 08:24 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Link na download
http://wwws.sun.com/software/solaris/solaris-express/get.html
-- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
23.11.2004 08:58 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
Rozbalit Rozbalit vše Re: Link na download
Ve vydani dotupnem dnes, ale jeste ZFS nenajdete :-( Odhaduji dalsi periodu updatu na 4/05 nebo podobne. Nyni jsou updaty v ISO kazdy tyden.
23.11.2004 08:31 Pepa
Rozbalit Rozbalit vše Nerozumím tomuto, prosil bych o vysvětlení
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Musím se přiznat že čtení tohoto článku bylo poněkud náročné. Nepochopil jsem následující dvě věty:

Se zapnutým systémem "předpovídání samoléčby" nebo "nosočistopleny" budu mít možnost pružněji reagovat na chyby nebo očekávané chyby.

- nechápu "nebo nosočistopleny" - nechybí tam nějaké sloveso? Nosočistoplen je kapesník, to je nějaký ujetý otrocký překlad, takový fígl nadruhou? A co to tedy znamená?

Na jednom např. 2xCPU serveru Sun si prostě spustím 50 dedikovaných serverů s vlastní IP a konfigurací a databází a Cathalinou a paměť bude potřebovat až do kuchyně ze sklepa.

- nechápu "a paměť bude potřebovat až do kuchyně ze sklepa". Nevím co si pod tím mám představit. Navrhuji tuto větu zcela ignorovat.
23.11.2004 16:53 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nerozumím tomuto, prosil bych o vysvětlení
vyraz "nosočistoplena" pochazi z obdobi narodniho obrozeni, kdy tzv. puristi se snazili o cisteni ceskeho jazyka od slov ciziho puvodu a vyraz "nosočistoplena" mel byt nahradou za "kapesnik". (doporucuji si precist nebo se podivat na F.L.Veka)

osobne si myslim, ze by se nemeli ignorovat jen jednotlive vety, ale cely clanek
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
24.11.2004 13:55 Jirka Havelka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nerozumím tomuto, prosil bych o vysvětlení
"předpovídání samoléčby" nebo "nosočistopleny"
"a paměť bude potřebovat až do kuchyně ze sklepa"

Presne tohle jsem taky nepochopil a ignoroval. To by autor asi mohl vysvetlit, pokud teda nebyl opilej a vlastne ani nevi co tim chtel rici. Pak uz jen opravdu ignorovat.
23.11.2004 08:42 Lukáš Cirkva | skóre: 10 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Zajimave cteni
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Priznam se, ze jsem se dlouho pri cteni tak nepobavil, v dobrem slova smyslu. Diky. :-)

Pekna technicka prezentace o novych vlastnostech Solarisu 10 je zde (pripravte se na flash): https://see.sun.com/Apps/DCS/mcp?q=STTW1gTFwS$vzG&eventid=652&classcode=SNTA-20040820
23.11.2004 10:02 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Znovu a citelne, pls
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
SAKI, zkus si ten clanek po sobe jeste jednou precist...

Zajima me obsah a ne naznaky a slovni hricky, ale zrejme zijes v predstave, ze kazdy vi o Solarisu to, co ty. Tvym narazkam na HP-UX rozumim, ale jen diky tomu, ze s nim skoro denne delam (byt bych v necem nesouhlasil) - a tenhle portal navstevuje spousta lidi, pro ktere HP-UX, Solaris, AIX apod. jsou proste jen nejake ty komercni UNIXy...

Kdybys napsal neco malo o pozadi tech uzasnych vlastnosti, popr. srovnani s alternativama/tim, jak se to zatim resi v Linuxu...

Takhle je to clanek pro par lidi, kteri jiz stejne vedi sve a zbytku sveta je k nicemu - a to je skoda.

BTW: Skupovani komercnich SW a nasledne zverejnovani pod open source je zajimavy trend a docela by to sneslo nejake *zasvecene* a *neutralni* priblizeni...
23.11.2004 10:41 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
Rozbalit Rozbalit vše Re: Znovu a citelne, pls
Diky za poznamku. Souhlasim s tebou. Trochu moc jsem propojil vice temat sveta Linuxu, Unixu a trhu IT tech. vubec. Nevim, zda bude jeste nekdo mit vuli se podrobneji podivat na nektere funkce Solaris 10 :-) Ale jsem pripraven se do toho vrhnout. Jeste jednou diky za objektivitu.
23.11.2004 16:56 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Znovu a citelne, pls
solaris 10 me velmi zajima nektere fce jsou v celku unikatni (zfs, virtualizace) a prave od tohoto clanku sem cekal, ze se dozvim neco vic nez ze jsou soucasti solarisu, zabaleneho do sileneho newspeeku.
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
23.11.2004 17:37 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Znovu a citelne, pls
Pak tedy rozeber:

- licencni politika, moznosti ripovani zajimavych kusu kodu a reimplementace do Linuxu bez nutnosti reverzniho inzenyrstvi

- porovnani celkoveho overheadu OS oproti konkurenci (vcetne open source sveta) + odkazy na benchmarky?

- uvod do vlastnosti, ktere Solaris obsahuje ("bude obsahovat" vyrazne oddel, pls) a Linux ne

- vyhody, ktere by potencialni emigrant z Linuxu mel (me nenapadaji - zkus me presvedcit ;-)

- vycuc ze spekulaci, jestli se nekdo z velkych hracu prida s podobnou aktivitou

- pls zadne FUDy

AD PA-RISC architektura vs. Itanium: ano, PA-RISC stroje maji uzasny monitoring HW, ale IA64(IPF2) na tom neni zas o tolik hur, pokud pomineme prazvlastnost jmenem EFI, nutnost vyssich hodinovych kmitoctu a o neco horsi skalovatelnost, nevedou si oproti nim nijak spatne. Velkou roli v perspektivite IA64 urcite hraje i moznost behu trojkombinace OS: UNIX/Linux/Windoze. A jak dlouho tu mame klony nedokonale i386?

Ad pohlcovani: zrejme narazis na Tru64 vs. HP-UX. Nechme se prekvapit, co bude ve sloucenem HP-UXu, merge dvou (trech) OS zabere nejaky ten cas, nemyslis? Navic zpetna kompatibilita ma pro nekoho cenu zlata...

BTW: Jako autor mas zodpovednost za objektivitu a vecny obsah, mozna by stalo za to opravdu ten clanek stahnout, prepsat a nahradit necim hodnotnejsim a objektivnejsim. Asi bych nebyl sam, kdo by tohle reseni privital...
23.11.2004 11:18 petr_p
Rozbalit Rozbalit vše Re: Znovu a citelne, pls

> Zajima me obsah a ne naznaky a slovni hricky
Taky jsem nektere vety cetl dvakrat nez jsem pochopil, co tim chtel basnik rici. Clanek mi prijde obsahove prazdny, silne mi pripomina "americke eseje", kde par faktu je obaleno (mozna i utopeno) radoby umeleckym slohem (to je muj osobni nazor, takove clanky nemusim, mozna ze nekomu vyhovoji).
Kazodpadne se mi nelibi budouci cas, ktery autor pouzil, vypada to, jako by si ani sam autor nebyl jisty, co Solaris umi. A nebo je clanek jedno velke PR, i kdyz se autor od nej distancuje (znate ty reklmni reci: "S nami uz nebudete muset... S nasi firmou budete vzdy...").

> BTW: Skupovani komercnich SW
Zajimavy jev. Rekl bych, ze velke unixove firmy zvykle na sve vysadni postaveni a svoji nepostradatelnost zacinaji zjistovat, ze jejich pole pusobnosti se zmensuje smerem ke specializovanym resenim, protoze jinde si uzivatele vystaci s free alternativami a pripadny support poskytuji vyrobci komercnich distribuci. Takze se jedna o takovy social ingeneering ("My jsme Vam dali Solaris, my jsme Vam dali Javu..."), kdy si firmy vybuduji dobrou povest a zustanou tak v povedomi potencialnich zakazniku.

23.11.2004 11:30 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
Rozbalit Rozbalit vše Re: Znovu a citelne, pls
Staci si precist co jsem uvedl vyse. Nektere funkce jako je ZFS se ani v ostre verzi stale nevyskytuji a proto jsme je nemohli ani otestovat.

Prirovnani k J.C. Dvorakove sloupkum z americkeho PCMag se mi docela zamlouva :-) Jeho blogy stoji za precteni.
23.11.2004 17:41 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Znovu a citelne, pls
Z Dvorakovo blogu se mi dela spatne - byt je to otazka nazoru, tenhle styl mi u abicka proste nesedi...
23.11.2004 21:13 petr_p
Rozbalit Rozbalit vše Re: Znovu a citelne, pls
Tak to asi v te ostre verzi skoro nic neni. Jeden priklad za vsechny: "Se zapnutým systémem "předpovídání samoléčby" nebo "nosočistopleny" budu mít možnost pružněji reagovat na chyby nebo očekávané chyby..." Nazveme to stylistickou vytkou: neustale opakujete "budu mit moznost".

Pokud myslite Johna C. Dvoraka, tak jeho sloupky (pokud je lze sloupkem nazvat vzhledem k delce) i PCMag jsem do dnes nevidel a mohu byt jen rad. Bylo by je mozne vystavovat jako odstrasujici priklad bezobsazneho jednostrankoveho textu.

PS: Mozna, ze jsem na tuto formu precitlively, protoze jsem byl nedavno nucen precit 80strankovou specifikaci jednoho jazyka, kterou by bylo mozne napsat na stran 10, takze se omlouvam.
23.11.2004 10:38 Petr Duchon
Rozbalit Rozbalit vše skoncil jsem v pulce.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
spatne, moc spatne. reset a znova prosim.
23.11.2004 10:44 asdf
Rozbalit Rozbalit vše Je to dobry
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ten clanek neni spatny.

Vetsinu veci jsem uz vedel, ale byl to takovy pekny souhrn napsany prijatelnou formou.

Tada vlastne jednu vec jsem nevedel. Ze mi Solaris umozni softwareove usmazit CPU. Doufam se tahle uzitecna vlastnost co nejdrive objevi i v linuxu :-D
23.11.2004 11:23 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
Rozbalit Rozbalit vše Re: Je to dobry
Bylo to virtualni smazeni :-) Na Netre T20 jsme po peknem loadu s Oraclem uvarili 1Hz sondu teplotniho cidla, takze CPU hlasil stale "hodne" stupnu nad normal. Pajku jsme sebou nemeli :-)
23.11.2004 12:02 Michal Vymazal
Rozbalit Rozbalit vše A zase jeden "americky" komentar
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Clanek mi pripomina typicky "americkou" PR kampan. Takovy pekny pohled nadupaneho "velblouda" (ja vim, ze takovi vsichni nejsou, ale tenhle teda kazi povest) nekde z oblaku. Neslo by to priste napsat s mene vychloubanim a (treba) s Nerudovskym nadhledem? Zijeme prece ve stredni Evrope. Nebo ne?!
23.11.2004 12:10 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
Rozbalit Rozbalit vše Re: A zase jeden "americky" komentar
Asi prejdu na Camelky :-) Neruda mne take oslovil, ale s tou stredni EU to moc nevidim. Podle komentaru spise stredozapadni Francie, kde se hodnoti hlavne forma a obsah neni tak dulezity. Je dobre se umet u prace take nekdy bavit a brat veci s humorem. Nudne cteni a prace formou rutiny otupuje nase schopnosti absorbovat nove informace nebo se sebevzdelavat vubec. A to je problem vychodni Evropy.
egg avatar 23.11.2004 12:54 egg | skóre: 20 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: A zase jeden "americky" komentar
Když se komentáře zabývají víc formou než obsahem, značí to, že čtenáři se pro samou formu nemůžou na obsah soustředit. To je chyba autora. Vybavujou se mi Johančiny články na Rootu. ;-)
23.11.2004 15:40 moose
Rozbalit Rozbalit vše Re: A zase jeden "americky" komentar
Navrhuji krizit autora tohohle clanku s Johankou a uvidime co z toho bude :-) ...
23.11.2004 13:23 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: A zase jeden "americky" komentar
Ze je nutne se u prace bavit neznamena, ze se clovek ma zacit chovat jako magor a prejimat amicke ,,radoby bavici lacine vtirave a proti srsti`` moresy. Osobne spojeni cokokliv = zabava bytostne nesnasim, nerad to takto spojuji a evokuje to ve me asociace typu ,,opet desne neprirozene krecovite USAlike(tm) chovani``. Pod pojmem bavit se u prace si predstavuji sem tam nejakou legracku nebo inteligentni hricku, ale ne marketingove tlachy. Sorry. Mozna jsem hodne kriticky, ale od technickeho textu cekam co se dozvim. Nic vic. Lepe mi pomuze perfektni manual nebo styl ala Ludek Skocovsky nez nejaka hruza. A co se tyce zabavy: chut me rozhodne spravi doma R. A. Heinlein nebo A. Sapkowski nez nejaky clanek.
-djz
"Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
25.11.2004 14:28 Jerry
Rozbalit Rozbalit vše Re: A zase jeden "americky" komentar
On tam je i nějaký obsah? ;-)
23.11.2004 12:04 JaSel | skóre: 17 | blog: kseles
Rozbalit Rozbalit vše Download
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Chtel bych se zeptat, jak je to s tim Free Download. Z clanku jsem pochopil, ze si to do 31.I.2005 muzu stahnout zdarma. Podle obsahu prvniho komentare bych ale predpokladal, ze si to stahnout sice muzu, ale 31.I.2005 to prestane fungovat.
23.11.2004 12:51 Nenapisem
Rozbalit Rozbalit vše Re: Download
Preco je na download napisane Solaris Express 10/04, to ma znamenat ze je to odlahcene, alebo co? Aj tie ISO images mi pripadajau nejake male. Je to vlastne Solaris?
23.11.2004 13:08 Linear
Rozbalit Rozbalit vše Hruza!
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tento clanek pripomina vice rozjuchany Teleshoping nez recenzi. Nekolik poznamek:

1) Linuxove binarky: Na mem linuxu (Gobo) Linuxove binarky take bezi vyborne a jeste mnohem lepe nez na Solarisu, dekuji.

2) ZFS: Autor nevysvetlil proc bych na 32/64 bitovem pocitaci platil vykonostni penalizaci 128 bitoveho FS kdyz s normalnim, 64 bitovym FS muzu adresovat az Petabajt (PB). Jakykoliv FS jde pomerne snadno zmenit na 128 bitovy (rekompilaci) ale v pristich min. 50 letech je to uplne off-topic.

3) "Tak jako Novell veleúspěšně pohřbíval vše, co koupil, nebo s čím fúzoval, to samé se dá říci za posledních pár let o HP a nově absorbovaných technologiích." <- FUD, Bud autor chce delat recenzi Solarisu anebo FUD Sunu. Oboji jde tezko.

4) Fire Engine: "Parametry této nové fičury ale považuji opravdu za důstojné ke zvážení migrace. Navíc když to slibuje 30% úsporu ve srovnání s x86 zatížením CPU u jiných zásobníků." Migraci zasadne delam az uvidim nejaky benchmark a ne na zaklade firemnich prospektu. Navic i kdyby TCP/IP stack byl 30% rychlejsi (pochybuji) duvodem k migraci muze byt jedine vykon celeho systemu.

5) DTrace je pekny, ale Solaris zase nema OProfile. Pro me (developera) je OProfile mnohem dulezitejsi pro ladeni vykonu.

6) "Solaris 10 je FREEEEEEEEEEEEEEEE" Neni. Je zadarmo.

Preju ABC aby se zase z tohoto clanku vzpamatovalo a vratilo na standardni kvalitativni uroven :-)
23.11.2004 13:59 Petr Jakubec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Hruza!
add6)
Jen bych v tvemu komentari doplnil, nebo spis vypichnul fakt:
v clanku jsem se nedozvedel zhola nic o te licenci. Coz mi prijde zasadni! Zatim to chapu tak ze si to mahu zdarma stahnout, de-fakto delam beta testera (doufam! - snad ne alfa...) a oni to pak zase uzavrou, toho 31. ledna 2005 a ja mam utrum. Tak to se fakt vyplati! Ja budu jak debil reportovat a nakonec mi zbyde mrtvy snapshoot z 31. ledna 2005.

nebo mi neco uniklo?
PetrJ
23.11.2004 15:08 Kiero
Rozbalit Rozbalit vše Tak jsem se na ten clanek tesil
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
a tak me zklamal... :((((
23.11.2004 15:09 Vaso
Rozbalit Rozbalit vše RTU = Free
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Myslim , ze staci si precist FAQ a jste doma,.,SUN se hlavne snazi zait s jinou licencni politikou pro SOLARIS. Pro ty kdo chcou pouzivat SOLARIS , definuji novou RTU licenci "Right-To-Use" a za tu neplatite , mate pravo na updaty [Web access] ,a muzete OS pouzivat na machine s 1-4 CPU . http://wwws.sun.com/software/solaris/faqs/ssmodelfaq.html a dava podstatne vetsi variabilitu k licencnimu modelu.
Pavel Dobeš avatar 23.11.2004 19:29 Pavel Dobeš | skóre: 21 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: RTU = Free
Proc nemohlo tohle byt v tom clanku?

Osobne se mi nelibil. Chtel jsem se neco dozvedet a pripadal jsem si jako na jedne skolni semestralni prezentaci os MS Windows, kde jsem se chtel dozvedet technicke veci a bylo to poskladane z PR clanku MS. A tak jsem se nic nedozvedel, stejne jako jsem se nedozvedel nic tady.

Ach jo.

PaD
Windows? A kdo to ještě používá?
blami avatar 23.11.2004 15:11 blami | skóre: 29 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše hruza
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ten clanek je neco hrozneho. Po te zamotanici s ovladacem ovladace rozpadle Fedory jsem to cetl spis kvuli tomu abych zjistil co jeste autor vykouzli. Mozna je autor odbornik pres Solaris, ale nikoliv pres psani clanku. Tohle by vubec na Abicku nemelo vyjit ...
23.11.2004 17:30 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše newspeak
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Všem kritikům slohu/stylu:

Prosím vás, kritizujte, co jen hrdlo ráčí. Řekněte, co se vám nelíbí, proč se vám to nelíbí, atakdále...

Ale nepapouškujte termín "newspeak". Někdo to tu zmínil a teď to používají všichni; zjevně však nemají tušení, co to je (či spíše není). Newspeak je výmysl/vynález George Orwella, jenž tímto slovem pojmenoval "nový" jazyk, který sloužil totalitnímu režimu v románu 1984 jako jeden z prostředků k vymývání mozků obyvatel. Šlo o angličtinu zbavenou emocí, metafor a představivosti. O jazyk, který vyhovoval strohé a bezbarvé rétorice vládců, kteří měli (chtěli mít) moc i nad myšlenkami lidí.

Dnešní článek není příkladem newspeaku. Dal by se nazvat infantilním, populistickým, nabubřelým, trapným a tak podobně. Já bych k jeho popisu tyto výrazy nepoužil, ale rozumím tomu, že mnozí jiní ano. Ale nejde o newspeak. A to ani v přeneseném slova smyslu (kdy se termín newspeak používá buď pro nicneříkající řeči dnešních politiků nebo pro vynalézavé výklady tradičních hodnot a zákonů; výklady, které obrací význam zákonů proti těm, které měly původně chránit).
24.11.2004 13:12 Petr Jakubec
Rozbalit Rozbalit vše Re: newspeak
Ale nepapouškujte termín "newspeak".
Roberte! Je samozrejme, ze pokud o tom nekdo mluvi, tak o to cetl. Ja tam prave jistou podobnost vidim. Zejmena v rovine nesrozumitelnosti vuci lidem neovladajicim tento jazyk, ktera je v knize take zminena. A proto jsem ten termin pouzil. Pripoustim vsak, ze podobnost je na zaklade vedlejsi vlastnosti newspeaku a Tve pouziti (politika, apod...) je jiste urcite na miste.

Je to prave o one umelecke hladine clanku, kterou kazdy vidime velmi rozdilne.

konkretne: udelal jsem si cvicne rozbor clanku vyslo mi z toho presne 10 vet. Zbytek povazuji za balast, misty az nesrozumitelny.
presneji: c:\wc solaris10.txt
    9     109     669    solaris10.txt
PJ
24.11.2004 00:01 Alex
Rozbalit Rozbalit vše Smažení vajíček ... pardon CPU
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
"Zdravě uvažující admin si nepustí KDE pro 150 uživatelů pod Solarisem, aby čekal, kdy se začne smažit první CPU."

Ha ha ha ha ha ... Tak takovouhle dedukci bych tu nečekal. Autor je zřejmě duševní gigant ;-)

24.11.2004 06:57 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše pan jizlivy
Kdyz si hrajete na vtipalka, muzete nam ukazat, co je za vami? Kolik clanku jste napsal? Nebo kolika lidem jste poradil ve foru? Nebo informoval jste nase ctenare zpravickou? Prelozil jste nejakou aplikaci do cestiny? Nebo jste nejakou napsal? Nebo zaslal jste uz aspon jednou v zivote hlaseni chyby programatorum?

Pokud je na vsechny otazky odpoved ne: dalsi negativista, co nic neumi, nic nedela, jen hazi spinu kolem sebe. Dokud nebudete nic tvorit, nemate pravo odsuzovat ostatni, kdo tu odvahu maji. Naopak vzdavam hold vsem, kdo se neboji reakci takovychto lidi a pisi clanky, software, preklady a vubec neco tvori. Zaslouzi si povzbuzeni a pripadne konstruktivni kritiku, ktera jim pomuze zlepsovat se.
Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
24.11.2004 07:53 Aloner | skóre: 24 | blog: Aloner | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: pan jizlivy
Leosi, jestli je u Tebe meritkem uspechu/prinosu cloveka:
-pocet clanku
-pocet rad ve foru
-pocet zpravicek
-pocet prelozenych aplikaci do CZ
-pocet naprogramovanych aplikaci
-pocet objevenych/nahlasenych bugu,
tak to je smutne... :-/
Doporucuji chodit vice mezi lidi a vstrebavat i jine nez vyse uvedene hodnoty... :-)
24.11.2004 08:35 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: pan jizlivy
Nevšiml jsem si, že by to Leoš zevšeobecnil tak, aby tvůj komentář dával smysl. Uvedl ty věci jako reakci na jízlivě kritický komentář, který jen shazuje, ale ani neuvádí pro své opovržení nějaké důvody.

Sám pravděpodobně dobře víš, že pro málokoho jsou uvedené věci měřítkem v obecném, lidském smyslu. A je zřejmé, že ani Leoš to tak nemyslel. Proč tedy chytáš za slovo a ještě tak shazovačným a posměšným tónem?
24.11.2004 08:51 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: pan jizlivy
Jirko, tvoje reakce je uplne irelevantni. Precti si muj komentar znovu a poradne.
Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
24.11.2004 09:18 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: pan jizlivy
I kdyz na druhou stranu, castecne musim pritakat. Hodnotim lidi i podle toho, zda delaji neco pro druhe, snazi si lidem pomahat, venuji svuj cas ci penize pomoci jinym.

Na druhou stranu kdo jen urazi, nadava a shazuje jine me sympatie rozhodne nema. Alexuv komentar mel jediny cil: ublizit.
Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
24.11.2004 19:39 Aloner | skóre: 24 | blog: Aloner | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: pan jizlivy
Vzdyt ja to taky tak myslel :-) Kazdeho cloveka je nutne posuzovat nejen podle tzv. materialnich kriterii, ale take podle tech ostatnich (humanitnich?).
Souhlasim s Tebou v tom, ze Alexuv komentar mel cil ublizit (=byl to etremni nazor). Stejne tak Tvuj nazor, ze kdo nepise clanky/komentare/zpravicky apod. je "neco mene" nez jini je take extremnim nazorem.

S Tvym "poupravenym" nazorem: "Hodnotim lidi i podle toho, zda delaji neco pro druhe, snazi si lidem pomahat, venuji svuj cas ci penize pomoci jinym" naprosto souhlasim.

Kazdopadne jsme uz hodne OT :-(
7.3.2005 10:41 Karel Gardas
Rozbalit Rozbalit vše Re: pan jizlivy
Nazdar Leosi, promin mi reakci, ale proste prijmi to, ze ten clanek je skutecne velmi, velmi spatny. Balast o smazeni CPU, problemech HP-UX, to jsou jen vedlejsi zalezitosti, kterymi se autor zrejme snazil naplnit limit slov. Duvod proc ho povazuju za spatny je, ze vubec neposkytuje "mapovani" jednotlivych rysu ze Solarisu do Linuxu, tak aby si uzivatel Linuxu mohl udelat aspon hrubou predstavu co v S10 jede a jak se to da srovnat s linuxem. Jako priklad kostry bych treba povazoval toto:

Solaris -->> Linux
ZFS | v linuxu zatim neni 128bit FS, musite pouzit standardni 32/64bit XFS/ext3/reiserfs/jfs
Zones | pozor neni to ani Xen ani UML, da se to prirovnat k http://linux-vserver.org/
DTrace | ekvivalent v linux neni, mozna by se neco podobneho dalo udelat s vyuzitim dostupnych monitorovacich nastroju jako oprofile/valgrind/cachegrind etc.

Osobne, pokud bych o S10 cetl jen tento clanek, tak by me to spise odradilo nez naladilo na vyzkouseni, jeho styl je velmi podivny.
Mej se,
Karel Gardas
24.11.2004 10:33 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smažení vajíček ... pardon CPU
Moc mne mrzi, ze nerozumite legraci a nepochopil jste nadsazku. Chce to cvik doma i v praci :-)
24.11.2004 15:23 Petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smažení vajíček ... pardon CPU
Vystoupeni Petra Novotneho v TV Nova mi taky neprijdou vtipna.
24.11.2004 07:36 korax
Rozbalit Rozbalit vše Ocekavana reakce
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Presne ty komentare k clanku, ktere je mozno tady cist jsem z nazvu ocekaval :(, tj. nejlepsi je linux a jen linux, vse co je okolo nej je z nejakeho duvodu spatne. Myslim si ze tento pristup, ktery je velmi dobre patrny u domaci linuxove komunity neni to co tady potrebujeme. Vzdycky kdyz ctu komentare k clankum na rootu nebo i tady na abclinuxu, udivuje me jedna vec: Podle obsahu komentaru je tady spousta lidi co zna vsechno, vcetne detailu a implimentacnich technik kernelu vsech moznych operacnich systemu. Ovsem kdyz kolegove ze sw firem hledaji vyvojare, progamatory atp. nejsou lidi. Bud se nikdo neozve, nebo prijde nekdo kdo ma jen povrchni znalosti ziskane cetbou knizek nebo clanku na internetu.

Kde jsou ti diskutujici, co si po vecerech trochu hraji s linuxem a pak ze sebe delaji dlouholete vseznalce vseho co souvisi s IT?

Shrnuto:

pro vetsinu lidi tady: dobra platforma = linux + intel. Vsechno ostatni je hnuj a tudis si to nezaslouzi zadne pozitivni komentare.

Navic mi docela vadi ze v diskusich podobnych teto se odbiha od tematu a ne zcela slusnym zpusobem se posuzuje napr. dusevni zdravi autora. Prominte ale tohle neni pristup profesionalu.
24.11.2004 08:56 Michal Vymazal
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ocekavana reakce
Nejde o to, co je nebo neni nejlepsi. To bude vzdy vysledkem subjektivniho nazoru :-) Jde o to, ze autor clanku ponekud "zneuzil" Abicko ke svym zamerum (zacal bych takovou malou skrytou reklamou) a to se proste nedela. Bouhuzel tim shodil celou redakci Abicka, o ktere ted bude dosti zatezko uverit, ze je nezavisla. Osobne si myslim, ze by spolumajitel stickfishe (rikam to spravne?) mel respektovat pravidla kvality nadvakrat. To neudelal a napsal clanek, ktery se sice hezky strefuje do konkurence, ale jinak nic nerika. Jak ze to zni ten hezky francouzsky vyraz pro podobne situace?
24.11.2004 09:08 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ocekavana reakce
Bouhuzel tim shodil celou redakci Abicka, o ktere ted bude dosti zatezko uverit, ze je nezavisla.
Viz výše.
24.11.2004 09:41 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ocekavana reakce
ale jinak nic nerika
To zavisi na ctenari. Ja o Solarisu nic nevim, takze jsem se neco dozvedel. Expertovi jako jsi ty to muze pripadat jako mlaceni prazdne slamy. Take by se mi libilo, kdyby ten clanek sel do vetsi hloubky, ale respektoval jsem uroven, kterou autor zvolil.

Byl to clanek, ktery jen predstavil par vlastnosti Solarisu, ale nebylo to zadne hloubkove porovnani. Kdyby autor na zacatku napsal, ze to je takove srovnani, mel bys pravdu.

Co treba dnesni clanek o Wiki? Take tam autor napsal jen neco malo o principech wiki. Mohl bych jej zacit pomlouvat, ze tam neni vubec vsyvetlena wiki syntaxe, WikiNames, moduly atd. Ale respektuji, ze to autor pojal jen jako predstaveni wiki pro neznale. Hlavni problem clanku (krome netradicniho slohu, ktery dost lidi vcetne me neprekousne) je, ze titulek naplnil ctenare velkymi ocekavanimi a kdyz tam nenasli, co chteli, da-li svou frustraci najevo.

Kazdopadne si myslim, ze i clanky, ktere neprobiraji dane do tema do hloubky, ale jen jej laicky priblizi, maji pravo na existenci. A pokud se chcete dozvedet vice, tak autora pozadejte o dalsi clanek s podrobnosti, misto abyste jej urazeli (jako to nekteri diskutujici delali).
Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
24.11.2004 10:03 Michal Kubeček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ocekavana reakce
Ja o Solarisu nic nevim, takze jsem se neco dozvedel.

To vás docela obdivuji. O Solarisu také nevím skoro nic a na článku mi vadí právě to, že se z něj také nic nedozvím. Pokud zrovna nekritizuje politiku HP, vždy jen nahodí název nějaké feature a pak už jen křepčí nad tím, jak je to bombastická věc. Ale že by aspoň pár slovy naznačil, k čemu to má být vlastně dobré, nebo dokonce vysvětlil, v čem se to liší od přístupu jiných systémů, to v článku prostě postrádám. Kdyby tam ty informace byly, přešel bych barnumský styl mlčením. Ale takhle článek vyznívá v duchu hesla prázdný sud nejvíc duní.

24.11.2004 14:52 Petr Jakubec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ocekavana reakce
Co treba dnesni clanek o Wiki? Take tam autor napsal jen neco malo o principech wiki. Mohl bych jej zacit pomlouvat, ze tam neni vubec vsyvetlena wiki syntaxe, WikiNames, moduly atd. Ale respektuji, ze to autor pojal jen jako predstaveni wiki pro neznale. Hlavni problem clanku (krome netradicniho slohu, ktery dost lidi vcetne me neprekousne) je, ze titulek naplnil ctenare velkymi ocekavanimi a kdyz tam nenasli, co chteli, da-li svou frustraci najevo.
Presne tak Leosi. Clanek se jmenuje:
"Nedělej cavyky, napiš to do Wiki!"
pokud by se tento jmenoval:
"Bombastický Solaris 10, kdo ho nesosne umře!"
nebo "Vy jestě nemáte nový Solaris 10 FREE?"
ci nejak podobne uchylne :-); jiste by se clovek tak nevzrusoval, ze nedostal neco, co mu nekdo slibil (jiz v nadpisu).
A jiste by to nevyvolavalo zminenou frustraci.
PJ
24.11.2004 17:13 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ocekavana reakce
ad název článku: Předpokládal jsem, že už samotný název splňuje podmínky, o kterých mluvíš. Jakmile je v názvy článku nějaký superlativ, podvědomě jsem připravený na odlehčený styl. Spojení slov "úžasný" a "operační systém (tj. Solaris)" do jedné věty mi v tomto směru přijde jako výrazné "varování". Zvláště když vezmu v úvahu i kombinaci otazníku s vykřičníkem na konci.
egg avatar 24.11.2004 17:43 egg | skóre: 20 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ocekavana reakce
Jenže z článku jsem se nedozvěděl téměř nic víc než z nadpisu. Solaris 10 je úžasný. Ale po přečtení se pořád ptám: co je na něm tak úžasného?! Odpověď v článku není. Výčet názvů úžasných fíčur, o kterých nemám tušení, k čemu jsou, je mi na dvě věci.
25.11.2004 07:30 Petr Jakubec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ocekavana reakce
Hmm, tak asi tady je zakopan pes. Tvuj jemnocit Roberte by te varoval uz pri stavajicim nazvu, ale zda se, ze ctenar jej povazuje jeste za seriozni a ocekava porad jeste seriozni odpoved alespon na tu polozenou otazku.

IMHO: spojeni uzasny se Solaris, mi prijde jako fakt :-) Ten clanek ma tak ujety sloh, ze jeho nazev se proti tomu zda uplne seriozni. (ze by zafungovala relativita ?)

Tezko se mi to rika, ale zive a pod. zde nasazuji takovy standard, ze solidni server (jako ten tvuj) s tim zda se ma problemy...

APROPOS: ted jsem si uvedomil, ze jsem autorovy nepodekoval, dekuji Ti autore. Tvemu clanku jsem venoval nekolikadenni usili, coz neni vubec bezne (pro mne) a malokomu se to podari me natolik zaujmout. snad to prinese/lo nejaky efekt.

PJ
Pavel Dobeš avatar 24.11.2004 08:59 Pavel Dobeš | skóre: 21 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ocekavana reakce
Linux, linux, linux...

kolikrat to mam napsat, abych Vas utvrdil ve Vasi pravde?

Mylim si, ze se dalo celkem opravnene ocekavat neco vic... pravda je, ze se vse ostatni da najit na netu a tohle tady chybelo... Ale me to pripadalo jako PR calnek firmy zivici se servisem salarisu a plivajici na ostatni (at uz opravnene a nebo ne, to tu nehodnotim).

Poprve jsem prestal cist po uvodu o HP-UX a cely clanek jsem si precetl az po smrsti reakci...

PaD
Windows? A kdo to ještě používá?
24.11.2004 09:04 korax
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ocekavana reakce
Opet polopravda. Pokud vim, tak Stickfish sice preferuje solaris ale v zadnem pripade se nebrani treba Linuxu. Staci se podivat na jejich domovske stranky. Jedinymi elementy ktere plivou na vse ostatni je cast ( doufam ze mala ) zdejsi linuxove komunity
24.11.2004 10:09 Michal Kubeček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ocekavana reakce
Asi jste přehlédl, že většině diskutujících vůbec nevadí článek o Solarisu. Vadí nám, že ten článek nám o tom Solarisu naprosto nic neřekne a místo toho jen jásá a křepčí nad tím, jak je strašně super. Že místo aby nás seznámil s tím, jaké nové vlastnosti Solaris 10 přináší, vždy jen nadhodí název a opět jen jásá a křepčí. Uživatelé Linuxu nejsou vesměs na takový přístup zvyklí a ocení spíš fakta naž etudy ve stylu slavného Ballmerova hitu I love this company...
24.11.2004 10:14 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ocekavana reakce
Že místo aby nás seznámil s tím, jaké nové vlastnosti Solaris 10 přináší, vždy jen nadhodí název a opět jen jásá a křepčí.
to je konecne konstruktivni komentar, ze ktereho se muze autor poucit.
Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
24.11.2004 11:36 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ocekavana reakce
Přesně tak, ten článek je fakt špatný a hlavní výtka má směřovat k poměru cena/výkon = počet slov/informace a to informace ve smyslu informatickém. Ten článek je neúměrně dlouhý k tomu, co je tam napsáno.
XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
24.11.2004 10:19 korax
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ocekavana reakce
Nikoliv, neprehledl. Reagoval jsem pouze na zjevny nesmysl, ze Stickfish zajima jen Solaris a na ostatni plive.
24.11.2004 10:31 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ocekavana reakce
24.11.2004 10:58 nula | skóre: 22 | blog: archaic
Rozbalit Rozbalit vše Linuxové binárky?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Můžu se zeptat (jsem líný to hledat na sun.com) jak je to s těmi linuxovými binárkami? Znamená to tedy, že binárky z x86 Linuxu poběží na SPARCovém Solarisu? Nebo to budou muset být binárky pro stejnou platformu? Ale jestli je to tak, jak zněla první otázka, tam by mě docela zajímalo, zda jsou nějaké zkušenosti s rychlostí, tedy jestli je rychlost emulace snesitelná nebo ne. I když mám stejně pocit, že u Solarisu je menší problém s nativními aplikacemi než na jiných platformách ;-)

Děkuji.
24.11.2004 14:48 Linear
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové binárky?
Je to tak ze je to "marketingovy blabol". Muzes mit binarku "Gobo Linuxu", "Fedora 3", "Mandrake/AMD64", "LSB 2" apod. Nikdy vsak "Linuxovou binarku". To co Sun mel nejspis na mysli je ze Solaris na x86 platforme bude podporovat +- API kernelu a glibc (v nejake verzi x.y). Znamena to ze by mela jit prelozit vetsina FOSS aplikaci. To je teorie. V Praxi je mnohem jednodussi koupit x86 linux box a pouzit distribuci kde jsou uvedene aplikace predinstalovane/stahovatelne, nez se patlat s emulaci. Tot muj nazor.
Pavel Stárek avatar 24.11.2004 15:44 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
Rozbalit Rozbalit vše A mě se ten článek líbí,
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
už jen pro to, že si o novém Solarisu 10 něco dohledám a přečtu na internetu. Trošičku to zkazil ten odstavec o HP/HP-UX -> buď píšu o Solarisu, nebo o tom, jak se HP "nedaří" :-) .
Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
24.11.2004 20:43 32bit
Rozbalit Rozbalit vše Myslim ze autor nemel asi cas na poradny clanek
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mno celkem jsem se z toho clanku nic nedovedel. Solaris vubec neznam a myslel jsem ze me to navnadi se na to mrknout a nebo tam bude zcela odborne popsano co je dobre co neni... jak vidi tenhle system do budoucna... a nebo srovnani nekterych veci oproti linuxu ci jinym unix systemum. Ani to nove licencovani tam niak vice nerozebiral takze kdybych tento clanek necet tak se nic nestalo. Vse co je zde pouze nadpisove a bezobsazne zmineno si najdu na strankach sun. Moh klidne udelat jen odrazky ve sytlu

a)file system

b)...

--------------

solaris 10

Coz me mrzi protoze nemam casu na rozdavani. A ocekavam od tohoto serveru vecny obsah abych se toho co nejvice dozvedel. Pokud budu chtit stracet cas s neakou zabavou tak si zajdu radej na pivo nez na net.
29.11.2004 08:23 niko
Rozbalit Rozbalit vše Kde je problem?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Na clanku neni spatne ani to, ze autor je (spolu)vlastnikem serveru, ani to ze si dela reklamu a podivnym az blabolivym zpusobem kritizuje konkurenci, ani neobvykly styl - to je podle mne vsechno vcelku OK.
Problem je v prakticky nulovem obsahu, ktery by se dal shrnout asi tak na deset radek, coz povazuji predevsim za chybu redakce. Byl by takovy problem pozadat autora, aby clanek predelal (nebo spis dodelal), kdyz uz chce nejaky napsat a zverejnit? Pravdepodobne o Solarisu dost vi, ale s nami se o to bohuzel nepodelil...
Petr (DotaZ) Jakubec avatar 31.1.2005 08:25 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
Rozbalit Rozbalit vše Srovnani Solaris a enterpriseRH...
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mozna by se tu tu docela hodilo, verim, ze vyrazne prispeje k informacni hodnote daneho clanku. navic se jedna o porovnani s RH. Autorem je SEAL ROCK RESEARCH.
zpravicka z ABC:
http://www.abclinuxu.cz/news/show/74860
original (\ - je escape znak)
http://www.sun.com/solutions/documents/white-papers/\
Solaris-Linux-Whitepaper.pdf
4.3.2005 12:42 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
Rozbalit Rozbalit vše Instalace Solarisu 10 na x86 - prakticky
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Dnes 3.3.2005 je tomu zhruba měsíc co byla vydána nová verze Solarisu 10. Verze o níž se mnoho mluví a proto ji možná budete chtít vyzkoušet i vy. Proto jsem na rootu založil thread Instalace Solarisu 10 na x86 - rady

Testování Solarisu 10 zdar
Ing Kutina Rudolf
7.3.2005 20:54 Petr Duchoň
Rozbalit Rozbalit vše paneboze!
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
No to je teda perla. Tohle jsem cetl asi 3x a porad tomu nerozumim.

1)Dostáváme se do oblastí, které mají opravdový vliv na náš každodenní život ve světě IT technologií. - nemam slov.

2)Vyšší a vyšší výkony za menší a menší peníze. Jestli tomu dobře rozumím, -- ne, nerozumite.

tak Sun přestal v Solaris 10 posílat pakety sem tam bez rozmyslu, ale dle jejich vyhodnocení na UDP, TCP či IP rozdělení jsou rozesílány efektivněji. -- Doporucji si o TCP/IP neco precist, nez zacnete tyhle zkratky pouzivat.

3)Snad si to nevezme moc výkonu, když budu mít na jednom patchcordu -- (asi mysli port, nebo co) 3000 sessions konkurentně -- ten pan neumi cesky

a každý si jde pro 725 bitů? Parametry této nové fičury ale považuji opravdu za důstojné ke zvážení migrace. Navíc když to slibuje 30% úsporu ve srovnání s x86 zatížením CPU u jiných zásobníků. -- zase nemam slov.

Tento clanek je typickym sebeonanisticko-exhibicionistickym vykrikem do tmy.

Jsem velmi mirny clovek, ctu abclinuxu od doby jeho vzniku a jeste nikdy jsem na clanek nereagoval jinak, nez pochvalne. Az do ted. Nejen ze autor neumi cesky, ale ani si to po sobe neprecetl a uroven clanku je ze zidle zvedajici. Zverejneni neceho takoveho povazuji za katastrofalni selhani ze strany redakce.
7.3.2005 22:16 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
Rozbalit Rozbalit vše Re: paneboze!
Po delsi dobe konecne pridavek, ktery stoji za to :-) Konecne se nekdo nezajima pouze o formu a obalku, ale take o obsah.

Asimova taky nekrizovali, kdyz psal o "nanotechnologi", ale nedokazal spocitat prumer jader atomu.

S onanii jsem problem niky nemel a take si nemyslim, ze je to vec urazliva. Pokud jste s tim mel v rodine problem, s otcem ci matkou, tak chapu, ze Vam ten vyraz pomaha vyjadrovat opovrzeni a negativni emoce. Pravdou je, ze tim trpi nejen deti a dospelaci, ale i zvirata a ta se formou a hloubkou urazek netrapi :-)

Snad zachovate redakci prizen. Nezlobim se za ty vulgarity. Jsme vsichni jen zvirata :-) Jsem rad, ze clanek burcuje. Byl to jeho ucel.
18.3.2005 09:46 mato
Rozbalit Rozbalit vše upeceny CPU ???
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
clanok ma sklamal. hodne. :(

kazdopadne by ma zaujimalo ako sa procesor moze "upiect" ??? - vid:

"Zdravě uvažující admin si nepustí KDE pro 150 uživatelů pod Solarisem, aby čekal, kdy se začne smažit první CPU. Jeden úplně upečený jsem viděl; stál přes 4.000,- USD a chtělo se nám všem hodně brečet."

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.