abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 695 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    LVM - 3 (zrcadlený a prokládaný oddíl)

    21. 4. 2009 | Tomáš Crhonek | Systém | 18472×

    Dnešní díl o LVM se věnuje vytváření prokládaného a zrcadleného oddílu. Pro zrcadlený i prokládaný oddíl se častěji používá hardwarový (pokud počítač disponuje kvalitním řadičem) či softwarový RAID (v Linuxu pomocí mdadm), ale v praxi může nastat potřeba vytvořit např. prokládaný oddíl i za situace, kdy jsou všechny pevné disky zařazeny do LVM.

    Zrcadlený oddíl

    Zrcadlený oddíl zajišťuje bezpečnost dat před výpadkem jednoho (nebo i více, podle zvoleného počtu zrcadel) zařízení. Data pro logický oddíl jsou uložena na (min. dvou) fyzických oddílech a každá změna dat je replikována na všechny fyzické oddíly, na kterých se logický oddíl rozkládá.

    Zrcadlení nelze považovat za zálohu, žádným způsobem nechrání data před nechtěným smazáním souborů uživatelem (což je nejčastější důvod vytažení zálohy) či havárií souborového systému. Pouze poskytuje ochranu před výpadkem pevného disku.

    Zrcadlený oddíl se vytváří příkazem lvcreate, kde se kromě parametrů velikosti a jména oddílu uvede počet zrcadel (parametr --mirrors). Následující příkaz vytvoří zrcadlený oddíl o velikosti 20 GB se dvěma zrcadly, data tedy budou uložena na třech discích a celkové potřebné místo ve skupině oddílů je pro tento oddíl 3×20 GB=60 GB:

    root@raid:/root# lvcreate --size 20G --name zrcadleny --mirrors 2 data 
    

    Stav synchronizace oddílu vypisuje prográmek lvs:

    root@raid:/root# lvs /dev/data/zrcadleny 
      LV        VG   Attr   LSize  Origin Snap%  Move Log            Copy%  Convert
      zrcadleny data mwi-a- 20.00G                    zrcadleny_mlog  22.13
    

    Velikost a počet fyzických oddílů pro zrcadlený logický oddíl

    Zatímco velikost obyčejného logického oddílu je omezena pouze volným místem ve skupině oddílů, při vytváření zrcadleného svazku jsme omezeni volným místem na jednotlivých fyzických oddílech.

    Velikost volného místa na jednotlivých fyzických oddílech lze zjistit pomocí příkazu pvs:

    root@raid:/root# pvs
      PV         VG   Fmt  Attr PSize   PFree  
      /dev/sdb   data lvm2 a-   931.51G 293.50G
      /dev/sdc1  data lvm2 a-   931.51G 216.50G
      /dev/sdd1  data lvm2 a-   931.51G 187.50G
      /dev/sde1  data lvm2 a-   931.51G 609.51G
    

    Největší možná velikost zrcadleného oddílu (s jedním zrcadlem) je v tomto příkladu 293,5 GB (při výběru fyzických oddílů sdb a sde1 - výběr fyzických oddílů pro vytvářený logický oddíl lze zadat jako poslední parametry příkazu lvcreate), přestože volné místo ve skupině data je 1,28 TB. Logické oddíly lze přesouvat na jiné fyzické oddíly pomocí příkazu pvmove, takže vhodným přesunutím LV na jiná PV lze vytvořit dostatek místa pro zrcadlený oddíl požadované velikosti. LVM toto ale samo o sobě nezajišťuje.

    LVM si pro zrcadlený logický oddíl ukládá malý log, který standardně vytváří na fyzickém oddílu, který není použit pro data zrcadleného oddílu. Tedy, pokud se vytváří zrcadlený oddíl s jedním zrcadlem, jsou potřeba celkem tři PV -- dva na data a třetí na log.

    Toto chování lze pozměnit parametrem --mirrorlog:

    • --mirrorlog core -- log je veden v operační paměti, není tedy potřeba další fyzický disk, ale při každé aktivaci zrcadleného oddílu (typicky při startu operačního systému) proběhne synchronizace zrcadleného oddílu a vytvoří se log.
    • --mirrorlog disk -- Výchozí nastavení; log je uložen na disku. Fyzický oddíl pro log je možné určit posledním parametrem příkazu lvcreate, například zrcadlený oddíl o velikosti 1 GB s daty na fyzických oddílech sdb, sdc1 a logem na oddílu sdd1 se vytvoří takto:

      root@raid:/root# lvcreate --name oddil --size 1G --mirrors 1 data /dev/sdb /dev/sdc1 /dev/sdd1
      

    Prokládaný oddíl

    Zatímco zrcadlený oddíl zvyšuje bezpečnost dat, prokládaný oddíl zásadně ovlivňuje rychlost práce s oddílem. Data jsou zapisována a čtena z několika zařízení současně. Rychlost prokládaného oddílu teoreticky lineárně roste s počtem zařízení, v praxi je to však o něco málo pomalejší. V případě výpadku jednoho disku jsou data na celém prokládaném oddíle ztracena, prokládaný oddíl se tak často používá pro data, ke kterým musí být co nejrychlejší přístup a lze je snadno obnovit. Případně lze použít i kombinace zrcadlení a prokládání (RAID 10), čehož se často využívá pro databáze, ale to už zpravidla na hardwarovém řadiči, a nikoliv pomocí LVM.

    Prokládaný oddíl se vytváří příkazem lvcreate, kde kromě běžných parametrů pro velikost a jméno oddílu přibude ještě počet zařízení (parametr --stripes) a velikost jednoho proužku (--stripesize) v kilobytech.

    Prokládaný oddíl o velikosti 10 GB nad třemi disky o velikosti stripu 4 kB se vytvoří příkazem:

    root@raid:/root# lvcreate --size 10G --name striped --stripes 3 --stripesize 4 data
    

    Pro velikost prokládaného oddílu platí podobná pravidla jako pro zrcadlený oddíl - musí být dostatek volného místa na fyzických oddílech, kde se bude rozkládat. Např. prokládaný logický oddíl o velikosti 30 GB na třech fyzických oddílech (--stripes 3) potřebuje na každém PV 10 GB volného místa.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.4.2009 09:59 W74
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LVM - 3 (zrcadlený a prokládaný oddíl)
    Dotaz: jsou nejake duvody/vyhody/nevyhody proc delat mirror primo nastroji LVM nebo je lepsi pouzit klasicky linuxovy sw raid a nad nim pak LVM?
    Nikola Ciprich avatar 21.4.2009 13:25 Nikola Ciprich | skóre: 23 | blog: NiX_blog | Palkovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LVM - 3 (zrcadlený a prokládaný oddíl)
    viz muj post nize... YMMV
    Did you ever touch the starlight ? Dream for a thousand years? Have you ever seen the beauty Of a newborn century?
    21.4.2009 10:00 Yenya
    Rozbalit Rozbalit vše Rozdil proti md?

    Muzete nekdo podrobneji popsat rozdily proti md? Co se napriklad stane s VG, pokud v ni odejde jedna PV? Je nejaky ekvivalent mdadm --monitor, ktery mi vypadek PV oznami? Jak pridam do degradovane LV nove/opravene PV?

    Ja napriklad pouzivam obycejne LVM nad md (RAID-10). Delam chybu? Mel bych pouzit LVM stripovane a zaroven zrcadlene oblasti?

    -Yenya, http://www.fi.muni.cz/~kas/blog/

    Nikola Ciprich avatar 21.4.2009 13:24 Nikola Ciprich | skóre: 23 | blog: NiX_blog | Palkovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdil proti md?
    zdravim,

    po pravde muj osobni nazor na vec je, ze "raidove" veci v dm jsou zatim dost bidne, a je lepsi pouzivat std swraid, a nad tim pripadne LVM (takto to pouzivame na velkem mnozstvi serveru).

    prinasi to minimalne tyto vyhody: - vetsi flexibilita (vice typu raidu (5, 6, ...), sikovnejsi reseni raid1 (nutnost u lvm mit nekde oddeleny log - lepsi vykon - dm raid1 jeste stale ani nerozklada cteni na vice disku! (tomu se skoro ani nechce verit, nicmene patche na tuto funkcionalitu se objevily v dm-devel teprve nedavno)

    prestoze by se mi spis libilo kdyby to bylo vsechno pekne integrovane do devicemapperu/lvm, zatim preferuji swraid.
    Did you ever touch the starlight ? Dream for a thousand years? Have you ever seen the beauty Of a newborn century?
    pavlix avatar 22.4.2009 02:32 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdil proti md?

    A linuxový sw raid není postavený na device mapperu? Myslím to co se používá běžně na 2.6? Jen se ptám.

    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Nikola Ciprich avatar 22.4.2009 07:37 Nikola Ciprich | skóre: 23 | blog: NiX_blog | Palkovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdil proti md?
    neni
    Did you ever touch the starlight ? Dream for a thousand years? Have you ever seen the beauty Of a newborn century?
    22.4.2009 16:35 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdil proti md?
    Není.

    Ale pracuje se na sjednocení, aby v jádře nebylo x implementací RAIDu.
    Quando omni flunkus moritati
    Nikola Ciprich avatar 22.4.2009 21:41 Nikola Ciprich | skóre: 23 | blog: NiX_blog | Palkovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdil proti md?
    mate k tomu nejak vic informaci? nevim ze by na tom nekdo nejak aktivne pracoval, celkem by mne to zajimalo...
    Did you ever touch the starlight ? Dream for a thousand years? Have you ever seen the beauty Of a newborn century?
    25.4.2009 10:49 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdil proti md?
    Koukni na lwn.net (kernel development z 8.dubna) nebo si počkej na Jaderné noviny z toho data, tam to bude taky.
    Quando omni flunkus moritati
    Nikola Ciprich avatar 25.4.2009 19:31 Nikola Ciprich | skóre: 23 | blog: NiX_blog | Palkovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdil proti md?
    diky! no pracuje se je mozna trosku odvazne tvrzeni, ale zda se ze se okolo aspon neco zacina dit, coz je dobre..
    Did you ever touch the starlight ? Dream for a thousand years? Have you ever seen the beauty Of a newborn century?
    21.4.2009 22:13 ..... Izak ..... | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdil proti md?
    ne, je to lepsi. kdyz jsem meril strip pres LVM a pres SWraid, tak SW raid byl rychlejsi.

    LVM mirror ma jedno zasadni vyuziti a to pri cLVM (tedy Cluster LVM2) ... to je jediny pripad, kdy bych jej pouzil, nebot SWraid nemuzou ridit 2 stroje.
    Nikola Ciprich avatar 22.4.2009 07:40 Nikola Ciprich | skóre: 23 | blog: NiX_blog | Palkovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdil proti md?
    no zrovna mirror target (zatim) neni cluster-aware, alespon pokud nepouzivate RHAS nebo nejake jine distro ktere ma ty moduly pridany.. i zda se ze se to konecne dostane do upstreamu...

    nicmene ad pouzivani cluster LVM - pouzivate to? co pouzivate jako cluster stack a v jakych verzich? ja to pouzivam uz dost dlouho a spokojeny moc nejsem :(
    Did you ever touch the starlight ? Dream for a thousand years? Have you ever seen the beauty Of a newborn century?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.