Portál AbcLinuxu, 19. března 2024 05:15

Test klávesnic – druhé kolo

29. 12. 2011 | David Kolibáč
Články - Test klávesnic – druhé kolo  

V pokračování testu klávesnic se podíváme na trojici běžnějších OEM klávesnic od velkých dodavatelů počítačových sestav, jednu velice tichou nízkozdvihovou a jednu dělenou ergonomickou.

Obsah

Dell Enhanced Multimedia Keyboard

link

Dell Enhanced Multimedia Keyboard je multimediální verze poměrně běžné OEM klávesnice (580-12283), kterou můžeme občas zahlédnout např. v bance. Liší se od ní – podle očekávání – multimediálními klávesami a pak také dvojicí USB portů (jako u minule popsané Dell Multimedia Pro USB Keyboard). Naopak shodné je rozložení kláves a vůbec tvarování: prostě černý matný plast bez zbytečných okrajů plýtvajících místem (to si ale můžete vynahradit připojením dodané veliké opěrky na ruce). Za povšimnutí ale stojí zvětšené klávesy levý Win až pravé Menu tak, aby měly oblou přední hranu – je to velmi pohodlné a byl bych rád, kdyby se takový návrh uplatňoval častěji.

Klávesnice je velice bytelná, ani při zvednutí zadní hrany docela velkými nožičkami se neprohýbá; váží pěkných 1,02 kg. Klávesy mají docela jistý stisk, kladou trošku větší odpor (psaní může být lehce namáhavější) a nenadělají velký hluk, ovšem při razantnějším psaní deska klávesnice po úderech kláves lehce rezonovala, což poněkud kazí jinak dobrý dojem. Orientace po hmatu je díky profilovaným klávesám s vysokým zdvihem bezproblémová, pouze zuby na klávesách F a J téměř chybí. Rozložení je takřka standardní americké nebo v mém případě evropské, jen bloky kláves F1 až F12 jsou lehce zhuštěné (F12 se nenachází nad pravou hranou Backspace) a trojice SysRq-ScrollLock-Pause byla přesunuta nad numerický blok, aby uvolnila místo multimediálním klávesám.

Osm drobných multimediálních tlačítek najdeme nad klávesami F1 až F6 a F10 až F12 – pět jich je určeno pro ovládání webového prohlížeče, tři pro spouštění aplikací – mačkají se dobře, jen jsou opravdu maličká. Dalších šest tlačítek, tentokrát větších a decentně podsvícených, se nachází nad blokem kolem klávesy Delete kolem kolečka pro regulaci hlasitosti. Klávesy jsou velmi příjemné, ke kolečku mám připomínku, že nejde otočit jen jedním prstem, je jich třeba více. Podpora v X.Org je bezproblémová.

Dell Enhanced Multimedia Keyboard Dell Enhanced Multimedia Keyboard Dell Enhanced Multimedia Keyboard Dell Enhanced Multimedia Keyboard Dell Enhanced Multimedia Keyboard Dell Enhanced Multimedia Keyboard Dell Enhanced Multimedia Keyboard Dell Enhanced Multimedia Keyboard

Goldtouch Foreign Keyboard Layout

link

Společnost Goldtouch se specializuje na ergonomická vstupní zařízení, především myši a klávesnice. Goldtouch Adjustable Keyboard patří společně s Freestyle Kinesis mezi nejběžnější dělené ergonomické klávesnice. Jde o „tenkeyless“ klávesnice (bez numerického bloku) – to je dobré, aby se člověk nemusel tolik natahovat pro myš – rozdělené na dvě polohovatelné poloviny – to má samozřejmě význam pouze pro lidi píšící všemi deseti a předchází to ohýbání zápěstí, které může vést k bolestivým zdravotním komplikacím. Zde budu popisovat model Foreign Keyboard Layout, který se od ostatních modelů liší umístěním několika kláves a jinými popisky.

Klávesnice je poměrně masivní (hmotnost mimochodem 1170 g) s hrubým povrchem. Polohuje se tak, že odcvakneme páku na levé polovině, čímž se uvolní kloub uprostřed, načež můžeme poloviny vůči sobě naklápět, co kloub a spojovací kabel dovolí. Chce to věnovat chvíli hledání optimální polohy. Psaní je pak velice pohodlné, zvláště díky dalšímu ergonomickému prvku, totiž velmi snadno stisknutelným klávesám (oficiální prospekty hovoří o síle 40–45g, mně vyšlo kolem 35g) – škoda jen, že nejsou výrazněji profilovány, dělal jsem poměrně hodně překlepů, a myslím, že by si zasloužily něco lepšího než obyčejnou membránu.

Rozložení je americké, podobné tomu na notebookových klávesnicích. Kurzorové šipky jsou vsunuty k pravému Shiftu a Ctrl, Home/End a Page Up/Down se nachází při pravé hraně, klávesy F1 až F6 a F7 až F12 jsou v jednom bloku – na pravé polovině na něj navazuje Insert a „“. Konkrétně u tohoto modelu jsou klávesy Win a Menu ve zvláštním bloku při levém okraji společně s Delete, druhým Backspace, trojicí SysRq-ScrollLock-Pause a přepínačem NumLock – při jeho aktivaci slouží některé klávesy v pravé polovině jako numerický blok – jako na některých noteboocích. Je to nezvyklé, ale má to své kouzlo, např. Ctrl-Alt-Delete (Ctrl-Alt-Backspace, Ctrl-Shift-Delete) jde stisknout dvěma prsty jedné ruky.

Goldtouch Foreign Keyboard Layout Goldtouch Foreign Keyboard Layout Goldtouch Foreign Keyboard Layout Goldtouch Foreign Keyboard Layout Goldtouch Foreign Keyboard Layout Goldtouch Foreign Keyboard Layout

HP Standard Keyboard DT527A

link

Posledně v diskuzi padala chvála na běžnou OEM klávesnici HP DT527A (resp. DT528A, liší se použitím PS/2, resp. USB kabelu). Je to celkem solidní klávesnice se zcela standardním rozložením kláves (americkým/evropským) a jednoduchým designem (hrubý tmavý plast, stříbrná lišta). Je spíše lehčí (940 g), ale díky dobře provedeným kouskům gumy nemá tendence cestovat po stole. Je zajímavé, že povrch je bez vysunutým nožek prakticky rovnoběžný se stolem. Nožek jsou dva páry, ten větší poskytuje náklon dokonce o úhel asi 12°, ale ani přitom se klávesnice v podstatě neprohýbá.

Na této klávesnici jde psát poměrně tiše, ale podle mých zkušeností se docela výrazně liší vlastnosti kus od kusu. Na některých kusech je stisk bezproblémový, na jiných (jako je ten na snímcích) kladou klávesy docela velký odpor – rostoucí s přítlakem, z čehož pramení častější chyby kvůli nedomáčknutí klávesy.

HP Standard Keyboard DT527A HP Standard Keyboard DT527A HP Standard Keyboard DT527A HP Standard Keyboard DT527A

HP SK806A

link

Další klávesnice, HP SK806A, je pozoruhodná především tím, že na ní lze psát opravdu velice tiše bez újmy na rychlosti. Klávesy mají extrémně nízký zdvih, a přitom přesný stisk – hlavně díky technologii scissor switch a solidnímu zpracování. Ale ani dobré provedení nebrání klávesnici v tom, aby se prohýbala při použití nožek pro zvýšení zadní hrany. Je totiž velice tenká a lehká (700 g) – není to plát hliníku jako u současné klávesnice Apple. Na druhou stranu má tento kousek černý matný povrch, na kterém není tolik vidět špína, tedy mimo několika míst s lesklým plastem – nepochopitelně právě na nožičkách a uspávacím tlačítku.

Rozložení kláves se od standardního (evropského) odlišuje v několika ohledech. Bloky kláves F1 až F12 jsou zhuštěné, aby se vedle nich vešla dvojice SysRq-ScrollLock, protože blok kolem (mimochodem zvětšeného) Delete je vertikálně uspořádaný a nad ním je vedle klávesy Pause ještě Insert. Tím pádem se také levá kurzorová šipka dostala pod pravý Shift (chybí pravý Win). Na druhém konci klávesnice je pro změnu navíc klávesa Fn. V kombinaci s ní by klávesy F1 až F11 měly fungovat jako multimediální. Poslední dvě (pro regulaci podsvícení displeje) vracejí kódy nad 255, tedy ve výchozím stavu nefungují; F1 a F9 se pro změnu chovají jako druhé a třetí tlačítko myši; ale jinak je podpora bezproblémová. Nad numerickým blokem je ještě pod decentními bílými LED indikátory přepínačů jako NumLock trojice tlačítek pro ovládání hlasitosti. A když jsem se pustil do srovnávání s Apple Wired Keyboard, ještě jedna „drobnost“ – u evropského rozložení HP použilo rozumně široký Enter (oproti Apple možná až dvojnásobný).

HP SK806A HP SK806A HP SK806A HP SK806A HP SK806A HP SK806A

Lenovo Preferred Pro USB Keyboard

link

Další OEM klávesnice od velkého výrobce je Lenovo Preferred Pro USB Keyboard. Tato je ovšem propracovaná takřka k dokonalosti. Povrch je kompletně z tmavého, docela hrubého plastu příjemného na omak, veliká opěrka pro ruce je dokonce pogumovaná. Na spodní straně si můžeme všimnout nejen dvou párů nožek pro zvednutí zadní hrany do dvou různých výšek, ale i dvou kanálků pro odvedení USB kabelu (mimochodem celé dva metry dlouhého) stranou. Na horní straně zadní hrany zase stojí za pozornost žlábek na pero a velice nerušivě svítící diody (NumLock a spol.). Celá konstrukce je velmi bytelná, hmotnost je spíše vyšší – 1055 gramů.

Klávesy mají vysoký zdvih, kladou poměrně malý odpor, tisknou se tiše a vůbec, píše se na nich snadno a díky jemnému profilování s minimem překlepů. Má je jediná výtka směřuje k docela ostrým hranám kloboučků kláves, což může být hlavně u AltGr a třeba i mezerníku nepříjemné při použití hrany palce.

Pokud postrádáte multimediální klávesy, existuje varianta Lenovo Enhanced Performance USB Keyboard, která má na místě žlábku pro pero tlačítka navíc.

Lenovo Preferred Pro USB Keyboard Lenovo Preferred Pro USB Keyboard Lenovo Preferred Pro USB Keyboard Lenovo Preferred Pro USB Keyboard Lenovo Preferred Pro USB Keyboard Lenovo Preferred Pro USB Keyboard

Závěr

link

Už minule jsem naznačoval, že jde hlavně o pohodlí (dívejte se na rozložení), teď dodám ještě jedno: jde koneckonců také o zdraví... RSI je potvora.

Ergonomie především

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

Diskuse k tomuto článku

29.12.2011 00:19 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak, a vysvetli mi nekdo, proc Lenovo dela externi klavesnice s normalnim rozlozenim klaves, zatimco do laptopu cpe tuto hruzu? Nemyslim si, ze by byl problem s nedostatkem mista, toho je vsude "dost"...
Linuxové návody, fotky, zápisky z cest.
Fluttershy, yay! avatar 29.12.2011 00:25 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Co je na tom tak hrozného? Akorát ten větší Delete a přesunutý Insert, příp. ještě ty "stránkovací" klávesy vedle šipek, ale proti jiným zvěrstvům je to nádhera. Ještě bych měl osobně připomínku k "evropské" kombinaci shift-enter-backspace, ale s tím těžko něco nadělám. Fn je na laptopu samozřejmost a softwarově ho jde prohodit s Ctrl.

A ty scissor switche tam jsou nadprůměrně dobré. Jedny z nejlepších vůbec.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
29.12.2011 01:16 Martix. | skóre: 15
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Taky by mě zajímalo, co se mu na klávesnicích v Thinkpadech nelíbí, podle mě patří mezi jedny z nejlepších v noteboocích. Klávesy Ctrl a Fn se dají prohodit i volbou v BIOSu. Osobně jsem si na toto uspořádání Ctrl a Fn zvyknul, je ergonomičtější při psaní na klávesnici všemi deseti a současném používání kláv. zkratek, jen při hraní her s prstokladem na WASD může být Ctrl "nedostupný".
29.12.2011 01:51 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Ok, s tim projevem jsem to asi dost prehnal, neni to tak strasne, naopak je vlastne docela fajn a mam ji rad, takze ten vyraz "hruza" beru zpet. Ale porad nechapu, proc nepouziji klasicke rozlozeni (idealne jeste s vyssi klavesou enter), nebot, jak jsem psal, mista je na laptopu vice nez dost... A co se klavesy "insert" (a dalsich podobnych) tyce, to melo dle meho nejlepe vyreseno HP v modelu 6110 (teda, asi i v jinych...).

PS: za tu radu s Ctrl a Fn dekuji, urcite vyzkousim... On sice kratky Ctrl (na miste Fn) idealni neni, ale prave pri psani deseti mi tohle dela problem.
30.12.2011 13:57 Liborek | skóre: 18 | blog: Liborkovo | (momentálně) Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Jo, klávesnice nx6110 byla nejlepší laptopová klávesnice, kterou jsem měl možnost používat.
31.12.2011 00:25 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
No nevím kam se to hrabe na jakýkoli Thinkpad (vyjma Edge).
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
Fluttershy, yay! avatar 31.12.2011 00:35 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Mám edge s klávesnicí identickou jako u X100e a nemohu souhlasit. I ta ostrůvková se povedla.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
31.12.2011 12:05 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Nikdy jsem neměl možnost na nich něco pořádně napsat, tak jsem se za ně nechtěl stavět. Při letmým ohmatu v showroomu se mi nelíbily, ale rád na ně čtu chválu.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
30.12.2011 20:03 kip | skóre: 8 | blog: kip | Nový Jičín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Připadá mi, že HP Compaq nx6125 to má lepší, ale možná to je tím, že ho mám. :-) Stačí vědět, že jedna z nejdůležitějších kláves, Delete, je v pravém horním rohu. A pohyb po stránkách je o něco níž. Zato když se podívám na tu nx6110, bojím se, abych Delete nepřeťápl...
30.12.2011 21:57 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Mě se právě líbí, že jsou posazeny do klasického rozložení a zároveň dostupné. U té nx6126 bych už asi nedosáhnul na delete malíčkem :-(
31.12.2011 10:02 kip | skóre: 8 | blog: kip | Nový Jičín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Delete mačkám ukazováčkem nebo prostředníčkem; pravou ruku prostě přesunu na kraj počítače, zašátrám, a Delete ulovím celkem rychle. Na normální mazání při psaní textu ale používám Backspace. I když asi půjde o zvyk. Člověk přivykne lecčemu, jak by řekl klasik...
Otto Šabart avatar 29.12.2011 12:23 Otto Šabart | skóre: 13 | blog: KatiePC blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Mam netbook od Lenova - Ideapad S205... Zde je napriklad s prohozenim klaves Fn a Ctrl celkem problem. Vsude pisi jak je mozne tyto klavesy prohodit v biosu, bohuzel muj bios toto nepodporuje a oficialni asi ani podporovat nebude. Vypada to, ze ani softwarove to prohodit nepujde, showkey totiz o Fn vubec nevi.
*´¨)¸.·´¨)¸.·***·>>> www.seberm.com
Fluttershy, yay! avatar 29.12.2011 12:55 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
To máš z toho, že kupuješ ideapady. #_#

Na některé klávesnici se mi teda Fn hlásí s nějakým šíleným kódem... Furt to můžeš prohodit hardwarově. ~.^
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Otto Šabart avatar 29.12.2011 15:58 Otto Šabart | skóre: 13 | blog: KatiePC blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Kdyby se to hlasilo alespon nejakym silenym keycodem, bohuzel se to nehlasi zadnym. Kazdopadne kdyby nekdo resil podobny problem...uvitam rady :-)
*´¨)¸.·´¨)¸.·***·>>> www.seberm.com
Fluttershy, yay! avatar 29.12.2011 16:17 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
S205 je podle všeho atypická.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Otto Šabart avatar 30.12.2011 17:05 Otto Šabart | skóre: 13 | blog: KatiePC blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Jojo..tohle jsem nasel taky. Je to skoda. Budu akorat doufat, ze lenovo vyda update biosu :-), ale tomu verim fakt ze vseho nejmene.
*´¨)¸.·´¨)¸.·***·>>> www.seberm.com
2.1.2012 09:56 Mandarinka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Nevím jestli je taky atypický, ale G550 to taky v BIOSu nemá.

Prohozenej fn a control je zlo největší. Když na tom člověk dělá furt, tak to asi jde, ale při střídání strojů je to příšerný.
Fluttershy, yay! avatar 2.1.2012 12:00 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Prohozenej fn a control je zlo největší. Když na tom člověk dělá furt, tak to asi jde, ale při střídání strojů je to příšerný.

Ani ne, závisí spíš na prostředí, přepínání je pak jednoduché, je to jak s těmi rozdílnými rozvrženími klávesnice. Doma používám ergonomickou klávesnici s ANSI rozložením, jinak dělám na thinkpadu s ISO rozložením a jinak umístěnými klávesami jako Ctrl, AltGr, Delete atd. Přepnutí trvá asi minutu, někdy ani to ne.

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
2.1.2012 14:29 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
To dobře znám.. stačí střídat dva notebooky s různě umístěným Ctrl a Fn a návyk přepínat pracovní plochy Ctrl+Alt+šipka.. a je to.. :-)))
Otto Šabart avatar 4.1.2012 15:27 Otto Šabart | skóre: 13 | blog: KatiePC blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Jo..je to sileny. Ja pouzivam ctrl ve Vimu pri prepinani do normalniho modu (ctrl+[). To je pak silenost, kdyz jednou programuju na svem aceru a ve vlaku pak vytahnu to sve lenovo..
*´¨)¸.·´¨)¸.·***·>>> www.seberm.com
4.1.2012 15:33 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
To velmi dobře znám..:-) Kombinaci Acer a Lenovo mám taky. Lenovo je mnohem starší, ale je stále neporovnatelně lepší než Acer... jen ta baterie nevydrží tolik, takže na cesty tahám taky Acer :-))
4.1.2012 15:34 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
... aha, tak já to mám vlastně obráceně. No, ale to na věci nic nemění.. :-)
Fluttershy, yay! avatar 4.1.2012 15:36 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
BTW proč si nepřehodíš CapsLock a Ctrl? Problem solved. A ještě je to zdravější, pokud zrovna nemáš jistou úchylku.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Otto Šabart avatar 4.1.2012 15:50 Otto Šabart | skóre: 13 | blog: KatiePC blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
jo... asi to udelam, protoze jine reseni se asi nenabizi :-).
*´¨)¸.·´¨)¸.·***·>>> www.seberm.com
4.1.2012 15:54 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
To má řešení: Acer darovat/prodat/zahodit.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
4.1.2012 16:14 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
+1.. dokud jsem neměl Acer, tak bych tuto poznámku nedocenil. Konfigurace a parametry by mi vyhovovaly, ale 4 reklamace u business class produktu?!?..).
Otto Šabart avatar 4.1.2012 17:10 Otto Šabart | skóre: 13 | blog: KatiePC blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Tak to pak chapu. Kazdopadne ja si nemohu stezovat. Uz 3 roky funguje tak jak ma. Jedine co jsem musel resit byla baterie, ktera po dvou letech odesla - coz se da cekat :-). (Acer 5920G)
*´¨)¸.·´¨)¸.·***·>>> www.seberm.com
4.1.2012 19:36 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Přesně to mi říkali i lidi okolo mne. Tak jsem si řekl, že nedám na pomluvy a "risknul jsem to". A musím dát za pravdu špatným zprávám o Aceru... Poměr cena / parametry skvělé, ale kvalita: Notebook se v podstatě začal rozpadat, přestal startovat, po čase nenabootoval vůbec.. při zavření víka nenaběhl.. už si ani nepamatuju všechny problémy. Poslední je to, že při zavření víka a jeho otevření displej nesnesitelně bliká, někdy zůstane úplně rozhozený. Tuto závadu jsem hlásil, ale bylo mi řečeno, že je to softwarová závada a že se na ni záruka nevztahuje.. je zajímavé, že to ale dělá např. i v biosu.. takže to asi softwarový problém nebude. Momentálně se ten problém sám poněkud zlepšil, ale možná je to tím, že ntb tolik nepoužívám. Koupil jsem ho kvůli práci, protože jsem musel přejít na ŽL. Ze stejného důvodu je pro mne obtížné ho stále reklamovat... Snazší bylo koupit starší Lenovo, které funguje naprosto dokonale (píšu právě na něm). Acer v mém případě už nikdy více.. tedy aspoň dokud se něco výrazného nezmění.. Ale to jsem se dost odchýlil od tématu klávesnic..
29.12.2011 17:30 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Tak ta fólie se edituje fakt blbě :-). A pak už to jde do řadiče na desce, takže neudělá nic.
Baník pyčo!
Fluttershy, yay! avatar 29.12.2011 18:21 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Nešlo by tam narvat třeba komplet z jiné mašiny? @_@

Jsou lidi, kteří si nosí k laptopu HHK.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
29.12.2011 19:20 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Tak kdyby to pasovalo proc ne ;), ale jestli to nahodou pasuje (cela klavesnice asi ne, ale treba ta folie) zjistis blbe a 10 vraku notasu aby se dalo zkouset ma doma malokdo...
Baník pyčo!
Fluttershy, yay! avatar 30.12.2011 00:26 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Jako kdyby teda tu fólii nešlo upravit...
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
30.12.2011 00:42 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Samozrejmě že to jde, ale jak jsem psal, blbě. Ale pokud jsi ochotný rozebrat funkční noťas, dostat se k folii, nějakou škrabkou přetnout cestičku a pak tam cosi patlat vodivým lakem, tak jsi dobrý blázen (říká člověk, co už páječkou (úspěšně) sahal do svého HTCčka po jednom úrazu, aby chodilo - ale tady šlo o opravu), ale já bych si to teda nelajznul.
Baník pyčo!
Fluttershy, yay! avatar 30.12.2011 01:07 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Taková klávesnice vyjde přes eBay na max. pár stovek.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
29.12.2011 03:23 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
To není žádná hrůza, ale naprosto perfektní rozložení.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
Jakub Lucký avatar 29.12.2011 16:13 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Zrovna já tu hrůzu používám (ta hrůza se dělá i samostatná externí) a nemůžu si stěžovat.
If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
eagle.metawerzum avatar 3.1.2012 12:15 eagle.metawerzum | skóre: 18
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Já mám (soukromý) Thinkpad Edge 11 a tam je tahle klávesnice, a jsem s ní spokojen. Služební noťas mám MacBook pro a tam je taky super klávesnice. FN klávesu mají oba stejně, takže po této stránce mi nic nevadí.
Bonvolu alsendi la pordiston. Lausajne estas rano en mia bideo!
29.12.2011 08:56 Sh-tfish
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Taky jsem si prošel peklem výběru "obyčejné" klávesnice s multimediálními tlačítky. Po dlouhém hledání jsem skončil u Logitech Media Keyboard k200 a jsem plně spokojený.

David Ježek avatar 29.12.2011 09:14 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
to mě nedávno definitivně zdechla moje oblíbená chicony 2971, tak jsem v rychlosti vyběhl do jistého supermarketu, koupil Logitech K120 a musím přiznat, že přes můj letitý ODPOR vůči nízkozdvihovkám se mi tahle "střednězdihovka" vlemi zalíbila. píše se na ní tak dobře, že mě od té doby opustilo občasné pokukování po něčem s cherryMX.
Fluttershy, yay! avatar 29.12.2011 12:57 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Logitech membránovky nemá špatné... první rok používání. Ve skříni si furt pro případ nouze schovávám 250 objednanou z USA (nesnáším malý levý shift) a byl bych nerad, kdyby mi chcípla. Ale po prvním čištění už to taky není ono...
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
29.12.2011 14:20 Mark
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Ja presne to isté. Prešiel som z 2971 na K120 a spokojnosť.
2.1.2012 10:00 Mandarinka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
to mě nedávno definitivně zdechla moje oblíbená chicony 2971
To je vůbec možný? Já mám léta asi tři a jedou všechny... čistím kompresorem příležitostně (když do ní naleju čaj), nebo ve vaně (sprchou nebo bez nástavce z hadice, voda hezky pod tlakem).
31.12.2011 12:17 HUFU | skóre: 2 | blog: Ripping_yarns
Rozbalit Rozbalit vše Krátký shift
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mohl by mi prosím někdo fundovaný vysvětlit, kde se vzal ten hloupý nápad dělat poloviční levý shift a dát na uvolněné místo tu naprosto zbytečnou klávesu s pipou a backslashem? Vždy když na podobné hrůze musím psát, trpím překlepy. To není na klávesnici dost místa, aby se to tlačítko nevešlo jinam? A sehnat v obchodech dobrou bezdrátovou i drátovou klávesnici s normálním rozložením je fakt problém, navíc když obrázky v e-shopech i na krabicích ukazují klasické rozložení a uvnitř je pak tahle hrůza.
Fluttershy, yay! avatar 31.12.2011 13:00 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký shift
Nezanedbatelné množství evropských jazyků extra klávesu používá pro symboly národních abeced (viz článek na Wikipedii, resp. obrázky). Odtud je to asi standardní rozložení dle ISO. Tahle klávesa by měla zastupovat pípu, zatímco ta u enteru slouží pro ten extra symbol, ačkoliv se mi zdá, že z hlediska předávaného kódu to bývá naopak. Já z toho taky rostu.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
2.1.2012 15:21 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký shift
Já taky.. a moje žena taky (zrovna jsem jí vyměnil klávesnici, protože s krátkým Shiftem píšeme samé překlepy).
3.1.2012 14:34 HUFU | skóre: 2 | blog: Ripping_yarns
Rozbalit Rozbalit vše Re: Krátký shift
Díky, a máte nějaký tip, kde sehnat normální klávesnice?
31.12.2011 17:03 truther
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
SteelSeries 6Gv2 rulz
BigWrigley avatar 31.12.2011 19:34 BigWrigley | skóre: 33
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Příloha:
Asi nejlepsi klavesnice, ktera se mi dostala do ruky, je DELL SK-8115. Dell uz je prestal delat, novejsi modely tak prijemne nejsou. Klavenice ma prijemne prohloubene klavesy, je zcela standardni, ticha a usporna, co se mista tyce. Velke shifty, tab, bacspace. Jednoradkovy enter. DELL snad garantuje 10.000.000 uhozu...

Mel jsem tu cest s DELL klavesnici v recenzi, i s tou IBM, ale tahle je IMHO dokonala. Stale se da sehnat nova kolem 400,-.

Ales
Linux is like a wigwam - no windows, no gates and Apache inside.
Fluttershy, yay! avatar 31.12.2011 20:03 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Velke shifty, tab, bacspace. Jednoradkovy enter.

To právě není až tak jednoduché. Ne každá to má takhle -- podle národního rozložení, stejně jako u té v článku. Taky ji někde mám, ale zase tak úžasná mi nepřišla, ostatně se od té multimediální v článku skoro neliší.

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
BigWrigley avatar 31.12.2011 20:10 BigWrigley | skóre: 33
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Ano, velikost nekterych klaves, resp. rozlozeni je poplatne narodnimu rozlozeni. Ale multimedialni tlacitka mi prisla jako zbytecnost, jinak byla taky dobra.
Linux is like a wigwam - no windows, no gates and Apache inside.
Fluttershy, yay! avatar 31.12.2011 20:23 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Co teď používám klávesnice z dob PC-starověku, ovládání přehrávače mi dost chybí. Možná bych potřeboval multimediální numerickou klávesnici zvlášť.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
2.1.2012 14:57 lyon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Ten jednoradkovy Enter uvadite jako klad, nebo jako zapor? Ja osobne nejsem schopen takovou klavesnici pouzivat, idealni je dle meho nazoru tlusty dvouradkovy Enter, ovsem z dnes testovanych klavesnic jej nema ani jedna a v obchodech jsou videt cim dal min. A duvodu nerozumim, prave predevsim u nas je ona "| \" klavesa nad jednorakovym Enterem zhola k nicemu.
Fluttershy, yay! avatar 2.1.2012 15:04 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
ANSI enter je jednoznačně klad, pokud znamená velký levý shift. Pípa je totiž při programování/skriptování dost užitečná. Backspace používám na místě CapsLocku, proto už mě ten vpravo nijak neštve, ale kvůli krátkým prstům bych ho maličký jinak nesnesl.

Bigass Enter prý někde používají Číňani, ale to nemůžu doložit.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
2.1.2012 15:23 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Jednořádkový Enter na klávesnici také nesnesu.. stejně jako krátký Shift.. i když, na Lenovu ho vlastně mám a tam mi to - kdoví proč - tolik nevadí.
Jiří Svoboda avatar 3.1.2012 14:31 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Musím potvrdit, že tohle je jedna z nejlepších klávesnic. Používám ji doma (a asi další dvě - které jsem "vyšetřil" - mám ještě nevybalené). V práci mám ten novější model, není tak dobrý, ale dá se.

Před lety, když jsem dostal poprvé pod ruce klávesnici s jednořádkovým enterem, tak mi to nijak problematické nepřišlo a vlastně ani nechápu ty boje za velký enter. Nějak nevím, proč by jedna klávesa měla mít nutně výsadu, že se do ní můžu trefovat méně přesně (dobrá, ještě je tu mezerník, u něj to chápu).
2.1.2012 10:21 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zdravím a děkuji za článek. Pro mne je užitečný, protože mi pomáhá ve výběru klávesnic pro pracovní stanice s Linuxem. Rád bych pořídil nějakou kvalitní podsvícenou klávesnici; zkušenosti s tím mám ale ne příliš dobré, protože nestandardně rozložené klávesy mi docela hodně vadí a podsvícené klávesnice, které jsem zatím vyzkoušel byly vždy z různých důvodů nepoužitelné (buď měly divně rozložená a různě velká tlačítka, nebo se na nich špatně psalo, nebo byly nekvalitně zpracované, nebo byly podsvícené jen mezery mezi klávesami.. :-() Nyní jsem viděl nějakou modře podsvícenou klávesnici Trust v Makru.. ale nechce se mi do ní investovat, když nevím, jestli bude kvalitní..
Fluttershy, yay! avatar 2.1.2012 11:15 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Levné podsvícené rozhodně nebrat, katody pískají. It's not a bug, it's a feature. Nelze reklamovat. Takže vyzkoumat, jestli jsou tam LED, pak až uvažovat o koupi.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
2.1.2012 11:26 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
It's not a bug, it's a feature. Nelze reklamovat.
Tak to bych se hádal. Prodávají to jako klávesnici s podsvícením nebo pískající klávesnici s podsvícením? Však dneska není problém, aby měnič pro CCFL trubice pracoval na 50kHz i výš...
Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
Fluttershy, yay! avatar 2.1.2012 11:29 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
V obchodech jsem se mnohokrát setkal s tím, že to bylo v popisu zboží, že píská, že to je vlastnost, tedy to nelze reklamovat.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
2.1.2012 11:52 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
To pak jo. Ale kdo by to pak kupoval?
Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
Fluttershy, yay! avatar 2.1.2012 11:55 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Lidi nečtou. Prostě je kchůlově podsvícené, hlavně navíc levné, tak sem s tím!
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
2.1.2012 14:38 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
No právě.. připadá mi, že právě tyhle levné klávesnice jsou jen kvůli efektu. A přitom podsvícení je dobrá věc nejen proto, aby to bylo cool, ale je to hodně užitečné pro práci večer (a v noci.. :-)) Mně klávesnice nemusí kdovíjak zářit různými barvami, stačí mi když je kvalitní (nedělá při psaní chyby) a když můžu zapnout večer podsvícení abych když potřebuji viděl znaky. Sice píšu všema deseti, ale občas se na klávesnici přece jen potřebuju podívat i ve tmě.. :-)
Fluttershy, yay! avatar 2.1.2012 15:00 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Pořiď si lampičku a namiř ji do stropu/zdi. Vážně. Je to lepší pro oči. Mnohem lepší než monitor zářící ve tmě.

Podsvícení na MS X4 je docela slušné, o ničem levnějším nevím (logitechy s podsvícením jsou dražší).
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
2.1.2012 15:19 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Lampičku mám. Dokonce dvě, jedu USB přímo pro klávesnici.. ale to není ono. Pokud je v místnosti víc lidí, tak to ruší.. :-)
Fluttershy, yay! avatar 2.1.2012 15:35 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Ty USB LED lampičky stojí za p**u. To je jako ruší trocha rozptýleného světla, ale bušení do kláves ne? Zajímavé.

Jak jsem psal, nějaký logitech, sidewinder nebo jsem ještě narazil na Trust eLight LED Illuminated.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Václav 2.1.2012 16:01 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Po zkušenosti s několoka výrobky té značky bych od Trust nekoupil ani podložku pod myš… Poměr cena výkon dobrý, ale nic to nevydrží.
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
Fluttershy, yay! avatar 2.1.2012 16:58 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
IMO je to lepší než Genius, Sweex, Gembird, Redstar atp. dohromady. Ale to je téměř cokoliv. Měl jsem od nich jenom levná sluchátka (vydržela dva roky intenzivního používání), nejlevnější myš (rozviklaný šmejd, odmítl jsem to používat), levnou multimediální klávesnici (kvalitou nevybočovala z řady, tzn. zasekávající se klávesy) a nejlevnější brašnu (po půl roce se rozpáralo dno). Takže katastrofa. Nicméně oproti výše zmíněným výrobcům mají aspoň vlastní návrháře, nevěnují se jenom slepému kopírování.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
kotyz avatar 2.1.2012 17:45 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Zapoměl si na Labtec, měl sem od nich "výbornou" klávesnici. Do roka a půl přestalo fungovat asi 6 tlačítek (a zasekávali se už když byla klávesnice nová).
Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
Fluttershy, yay! avatar 2.1.2012 17:50 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Klávesnici? "Klávesnici"! Labtec vůbec nepočítám. To je parodie.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
3.1.2012 10:36 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Já mám s plochými klávesnicemi od Labtecu ty nejlepší zkušenosti. Opravdu. V produkčním prostředí fungují už řadu let a uživatelé si je nemohou vynachválit. Naproti tomu ploché klávesnice od Logitechu už jsou vyhozené. Na druhou stranu ale jejich podsvícená klávesnice je výsměch, protože svítí jen mezery mezi klávesami a klávesy jsou nepůsvitné (!).
Fluttershy, yay! avatar 3.1.2012 13:35 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Znám několik lidí s klávesnicemi labtec. Na otázku, jak jim vyhovují, odpovídají, že pohoda, dobré, funguje to. Občas si k tomu ale musím sednout a nechápu. Při rychlejším psaní všemi deseti se klávesy zasekávají, nereagují nebo reagují divně... Buď mi lžou, nebo už jsou zblblí a zvyklí na mizernou kvalitu, nebo jim to při de facto hunt&peck stylu psaní nevadí.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Václav 3.1.2012 13:19 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Z těch co jsi jmenoval znám osobně jenom Genius, porovnávat s Trustem zvládnu jenom jejich myši… A byla to obojí podobná katastrofa, výdrž ani ne čtvrt roku (dokonce umřely obě na podobný defekt - skrolovací kolečko)

Na perifériích se prostě nesmí šetřit.
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
Fluttershy, yay! avatar 3.1.2012 13:42 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Ve škole takhle rychle odcházely i logitechy (starší vesměs RX-250, docela příjemné myšky na tu cenu). Na novějších (2006+) levných geniusech odchází tlačítka a optické senzory téměř okamžitě bez nějaké větší zátěže. U toho trustu jsem měl problém spíš s trochu chatrnými plasty, ale jinak se to celkem dalo, ehm.

Obyčejná MS IntelliMouse taky trošku vrže, je levná, ale překvapivě mnoho lidí si ji nemůže vynachválit (včetně těch docela náročných).
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Václav 3.1.2012 14:13 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Já mám MX518 na mnohá doporučení (včentně /g/entlemanů) a nemůžu si ji vynachválit. O klávesnici mluvit netřeba, 6GV2 je klávesnice se kterou se dají jiné klávesnice roztloukat v hmoždýři na konfety.
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
Fluttershy, yay! avatar 3.1.2012 14:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Já mám MX518 na mnohá doporučení (včentně /g/entlemanů) a nemůžu si ji vynachválit.

Což o to, já jsem taky se svým trackballem a M500 spokojený, jenom chci ukázat, že mezi levnými myšmi se tu a tam dá najít nějaká slušná. Podobně mezi obyčejnými klávesnicemi jsou nějaké použitelné (Dell QuietKey, nějaké scissor-switche atp.).

O klávesnici mluvit netřeba, 6GV2 je klávesnice se kterou se dají jiné klávesnice roztloukat v hmoždýři na konfety.

Dáme bitku. Já půjdu s Chicony KB-7903. 2,2kg Model M bohužel nemám.

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Václav 3.1.2012 14:56 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
taky ocelový plát :) No, myslím že šerm klávesnicemi by byl celkem unikátní způsob testu odolnosti :D
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
4.1.2012 19:20 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Ono to není zase tak levné, jako například toto: http://i.alz.cz/ImgW.ashx?fd=f4&cd=JD765d No, asi si vezmu s sebou notebook a vyzkouším to prakticky.. :-/
Fluttershy, yay! avatar 4.1.2012 20:14 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
OMFG, oni už dokázali zprasit i ANSI rozložení.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
11.1.2012 08:52 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Podsvícená klávesnice (na notebooku) je užitečná i v jiných případech. Například, když jede člověk za tmy Žlutým.. zrovna dnes jsem musel několikrát zapínat světlo nade mnou, protože jsem po paměti na ploché černé klávesnici nemohl najít potřebné speciální znaky.. ;-)
11.1.2012 13:45 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
Lepší řešení (s menší spotřebou energie a menší nákladností) je podle mě kombinace profilované klávesnice a malého led světýlka na víku. Příklad toho jak desítky let staré řešení předčí moderní.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
11.1.2012 23:02 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – druhé kolo
To je fakt... i když pěkně podsvícená klávesnice nevypadá vůbec špatně ;-). Je ale fakt, že jedna dioda má menší spotřebu a je to méně nákladné řešení (vlastně geniální).. :-)

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.