abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 560 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Test pěti klávesnic

    24. 11. 2011 | David Kolibáč | Hardware | 17334×

    Vybírat dnes klávesnici, pokud máte netriviální požadavky, to je jako hledat jehlu v kupce sena. Výrobci různě experimentují s rozložením kláves a někteří z nich chrlí extrémně levné klávesnice s nekvalitní konstrukci, ale najít relevantní informace není jednoduché — zvláště když se většina recenzi zabývá multimediálními klávesami a softwarem pro MS Windows, ovšem jak se na té klávesnici vlastně píše, se nedozvíte, natož abyste se dozvěděli, jak to bude vypadat za několik měsíců používání. Proto jsem se rozhodl, že udělám test několika klávesnic střední třídy, tedy z intervalu zhruba mezi cenovými hladinami 500 a 1000 korun. Nebude tedy řeč ani o tom nejlevnějším, ani o herních, průmyslových či fajnšmejkrovských modelech za tisíce korun.

    Kterými klávesnicemi se tedy zde hodlám zabývat?

    Bohužel jsem se nedostal ke všem, zvláště herním klávesnicím, které jsem chtěl do testu zahrnout. Snažil jsem se vybrat z každé kategorie něco, tedy nízkozdvihovou, herní, ergonomickou a "obyčejnou" multimediální klávesnici — vždy bylo prioritou při výběru rozložení kláves co nejbližší standardnímu americkému a pak dostupnost klávesnice na trhu (mohl bych jinak doporučit např. Logitech UltraX Premium Keyboard, ale už se pouze doprodává). Chtěl jsem do článku také zařadit nějakou "tenkeyless" klávesnici (odpovídající uvedenému standardnímu rozložení, avšak bez numerického bloku), ale bohužel jsem žádnou takovou na trhu v požadovaném cenovém rozsahu neobjevil — a je to škoda, protože si myslím, že nejsem sám, kdo používá častěji myš než numerický blok, přitom však nemá právě široká ramena.

    Dell Multimedia Pro USB Keyboard

    link

    Dell Multimedia Pro USB Keyboard je nízkozdvihová multimediální klávesnice. Nemá ergonomické rozložení, ale na druhou stranu k ní dostanete opěrku na ruce. Je velmi bytelně konstruována, neprohýbá se a tomu odpovídá i celková hmotnost 940 g. Musím ocenit matné plasty příjemné na omak. Spolu se stříbrným lemováním celé klávesnice a decentními modrými indikačními diodami tvoří decentní vzhled. Dvojice USB portů na zadní straně se kvůli rychlosti, či spíše pomalosti hodí leda k připojení myši.

    Klávesy jsou velmi ploché a ani "zuby" na klávesách F a J nejsou právě výrazné, takže pouze hmatem se na klávesnici orientuje trošku hůře. Jinak je ale psaní docela pohodlné, klávesy se nezasekávají, poskytují příjemnou odezvu odezvu. Pouze tiché to není — kvůli plastovým kloboučkům (keycap) kláves, které trošku hluku při rychlejším psaní natropí.

    Multimediálních tlačítek jsou dvě skupiny — nad klávesami F1 až F8 a F12 jich je devět s minimálním zdvihem a tuhým, nepříjemným stiskem; vpravo od nich je pak pětice stříbrných, příjemnějších tlačítek pro ovládání přehrávače kolem většího, velice návykového válečku pro regulaci hlasitosti. Podpora v GNU/Linuxu je kompletní.

    Tuto klávesnici si díky solidní konstrukci, rozložení bez experimentů a výbornému ovládání hlasitosti nemohu vynachválit.

    • povrch: matný, hrubý černý plast
    • rozložení: standardní americké, trojice SysRq-ScrollLock-Pause přesunutá nad numerický blok
    • klávesy: 1cm zdvih, rozměry 1,2×1,4 cm (mezery 0,6 cm, resp. 0,4 cm), plochý povrch
    • multimediální klávesy: 14 + ovládání hlasitosti — podpora kompletní
    • dále: odpojitelná opěrka pro ruce, USB HUB (2×USB 1.1)
    • připojení: 1,8m USB kabel
    • cena: od 1000 Kč

    Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic

    Logitech Wave Corded Keyboard

    link

    Na Logitech Wave Corded Keyboard jsem byl docela zvědavý, ale podle Járy Cimrmana po okamžiku očekávání následuje moment zklamání, což se zde 100% vyplnilo. Wave v názvu má naznačovat, že jde o krok směrem k ergonomické klávesnici. Když se na klávesnici podíváte z profilu, jistě si všimněte zvlnění, a vůbec celý blok kláves je zahnutý do oblouku, což doplňuje měkká, neodpojitelná opěrka na ruce. To bylo první zklamání, tahle koncepce mě příliš neoslovila, zvláště pokud mohu srovnávat s ergonomickou klávesnici od Microsoftu (vizte dále). Na druhou stranu některé prvky jsou příjemné. V první řadě myslím rozměrnější mezerník a klávesy v řadě s ním a také širší dvouřádkový Enter navzdory českému rozložení kláves, to ale věstí úzký levý Shift, což nevyhovuje nám s kratšími prsty, zvláště malíčkem. Dále jsou to větší kurzorové šipky a kupodivu také modifikovaný blok kláves s velikým Delete a přeuspořádanými dvojicemi Home-End a PageUp-PageDown — je to vskutku návykové, byť tomu padl za oběť Insert, který jsem zvyklý používat při kopírování v emulátoru terminálu. Dále už ovšem budu až na výjimky jen kritizovat.

    Celá řada kláves nemá kloboučky ani "duté" či aspoň ploché, nýbrž vypuklé. U kláves Esc, F1 až F12 a především Backspace to považuji za nešťastné. Má další výtka směřuje opět ke klávesám F1 až F12 — jsou uspořádány do skupin po třech, nikoliv po čtyřech, jak je obvyklé. Mají multimediální funkce v kombinaci s klávesou Fn, známou z notebooků, leč to je další drobný problém, totiž Fn zde nahrazuje pravou klávesu Win (Mód4), přičemž opět používá kód nad 255, takže se bez zásahu do systému nedá využívat. Totéž platí (tradičně) pro dvojklávesu Zoom a čtyři ze dvanácti kombinací Fn + Fx. Zdvih kláves se pohybuje v rozmezí 1,2 až 1,6 cm — tady by problém nebyl, ovšem po nějaké době intenzivnějšího používání se klávesy začnou zasekávat, pokud nemačkáte jejich středy, jinak je ale stisk poměrně jistý a se slušnou odezvou.

    S výjimkou měkké podložky rukou a okolí multimediálních kláves — mimochodem slušně zpracovaných — je klávesnice z tmavého matného, nikoliv lesklého plastu. Jen bych ocenil, kdyby uvnitř byla konstrukce nějak zpevněná, protože při podepření zadní hrany většími klapkami (jsou tam i menší) se pod pravou rukou prohýbá. U menších nožek, zvedajících zadní část o 1,5 cm, to moc patrné není.

    Logitech už drátovou variantu — oproti té bezdrátové — Wave Keyboard nevyrábí, leč v nabídce obchodů ji lze stále najít.

    • povrch: matný, hrubý černý plast, pouze kolem multimediálních kláves je lesklý
    • rozložení: standardní evropské/americké, s výjimkou: kláves Fx seskupených po trojicích, Fn místo kláves Win a Menu vpravo od mezerníku, přeskupeného bloku kolem klávesy Delete; ergonomická úprava
    • klávesy: zdvih 1,2 až 1,6 cm, rozměry 1,4×1,4 cm (mezery 0,5 cm), mírně profilovaný povrch
    • multimediální klávesy: 16 + F1 až F12 v kombinaci s Fn — podpora částečná (řešitelné)
    • dále: neodpojitelná měkká opěrka pro ruce
    • připojení: 1,5m USB kabel, příp. existuje bezdrátová verze v rámci Set Logitech Cordless Desktop Wave (Pro)
    • cena: od 850 Kč

    Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic

    Microsoft Digital Media Keyboard 3000

    link

    Z testovaných klávesnic je v obchodech nejlevnější Microsoft Digital Media Keyboard 3000. Na první pohled vypadá jako nízkozdvihová multimediální klávesnice se standardním rozvržením kláves a jednoduchým, ale elegantním designem. Inu, s výhradami. Z profilu si možná všimněte, že je zakřivená jakoby do S. Jednak je to při psaní docela pohodlně, a pak to díky světlému lemování černého plastů dodává takřka luxusní šmrnc. Ten ale trošku kazí po prozkoumání zblízka české popisky kláves, které jsou oproti těm anglickým řešeny ohyzdnými nálepkami. Každopádně ten matný hrubý plášť je příjemný na omak. Je to však jen plast — při použití nožek pro zvednutí zadní hrany se pod rukama lehce prohýbá a vzhledem ke hmotnosti jen 0,7 kg může snáze cestovat po stole.

    Jinak nízkozdvihová tak docela není, tlačítka mají větší zdvih a reagují výrazně jinak než u typické notebookové klávesnice — nemají zdaleka tak výraznou odezvu, ale pokud si člověk zvykne, je to pohodlné a velice tiché. Na co je ale třeba si dát opravdu pozor, je upravená řada kláves Esc, F1,... až Scroll Lock a Pause. Je totiž konstruována podstatně jinak než ostatní tlačítka — vlastně jako multimediální klávesy s tužším stiskem a nižším zdvihem. Ony také klávesy Fx ve skutečnosti multimediální jsou, jejich obvyklou funkci je třeba aktivovat přepínačem F Lock. Tuto řadu kláves najdeme identicky realizovánu i na dalších klávesnicích – byli jste varováni.

    S multimediálními klávesami je vůbec potíž. Některé z nich totiž nejsou podporovány. Týká se to jednak tří ze čtyř kláves při levém okraji a alternativní funkce klávesy F10 — tyto vracejí kódy vyšší než 255 (což lze řešit způsobem odkazovaným u MS Ergo Keyboard 4000) — a jednak pěti očíslovaných kláves při horním okraji, ty nefungují vůbec. Takže máme z 34 tlačítek podporovaných 25 až 29. Mimochodem není podporována ani klávesa "Vista", jež nahrazuje pravou klávesu Win (Mod4).

    Pokud vám nevadí to, co Microsoft provedl s klávesami Fx, a dokážete si zvyknout na neobvyklou odezvu kláves, může jít o zajímavou volbu... a pokud se nemýlím, tak levnější Microsoft Wired Keyboard 600 by měla být velice podobná.

    • povrch: matný, hrubý černý plast
    • rozložení: standardní americké, trojice SysRq-ScrollLock-Pause přesunutá nad numerický blok
    • klávesy: zdvih 1,2 až 1,5 cm, rozměry 1,2×1,4 cm (mezery 0,5 cm), plochý povrch
    • multimediální klávesy: 22 + F1 až F12 s vypnutým přepínačem F Lock — podpora částečná
    • připojení: 1,5m USB kabel, příp. existuje bezdrátová verze v rámci Microsoft Wireless Media Desktop 1000
    • cena: od 500 Kč

    Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic

    Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000

    link

    První slova člověka po kontaktu s Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 budou pravděpodobně nějaká synonyma k "obrovská" a "příšera", příp. "podivnost". Ve skutečnosti tahle ergonomická klávesnice není o moc větší než běžná klávesnice, ale hmotnost 1,2 kg a právě ono ergonomické tvarování zvedající střed do výšky vytváří v kombinaci s lištou, která zvedá přední hranu výše do vzduchu, vskutku nevšední dojem. Opět je tu matný černý plast a stříbrné lemování, k tomu navíc velice pohodlná masivní koženková opěrka na ruce. Opravdu doporučuji vyzkoušet klávesnici nakloněnou nikoliv směrem k sobě, nýbrž od sebe — je to zajímavé a zdá se mi to i docela pohodlné, když nemám ruce položené po lokty na stole. Opěrka na ruce je dost velká a měkká na to, aby to nebyl problém.

    Když se podíváme na rozložení kláves, není příliš odlišné od standardního. Jistě, ta hlavní část je rozdělena na poloviny, čímž se změnilo uspořádání kláves F1 až F12, ale použití se tím tentokrát nekomplikuje, právě naopak — jen je třeba mít na paměti, že i zde najdeme F Lock nezbytný pro běžnou funkci těchto kláves. Za zmínku také stojí chybějící pravá klávesa Win (Mód4). Klávesy mají zdvih zhruba 1,3 cm a jsou různě velké podle polohy, ale ani to není na obtíž, dokonce mi nevadí ani užší Enter díky náklonu rukou. Mají příjemnou odezvu (snad s výjimkou mezerníku) a tichý chod, ani po delší době se nezasekávají (když už, tak spíše nereagují, dojde-li na to). Za užitečnou vychytávku považuji přidání extra kláves =, (, ) a Backspace nad numerický blok.

    Multimediálních kláves je 14 při vzdálenějším okraji klávesnice a podporovány jsou v X.Org všechny. Navíc je před mezerníkem umístěna dvojice funkčních kláves Zpět a Vpřed a mezi protilehlými polovinami klávesnice se nachází posuvník Zoom, který jako jediný nefunguje jen tak, nýbrž je potřeba pro to něco udělat ([1] nebo [2]). Osobně bych rád na místě posuvníku viděl spíše trackpoint, ale co se dá dělat... Někdo jiný by zase mohl ocenit, kdyby klávesnice měla USB HUB nebo byla podsvícená.

    Při dlouhodobém používání se projevuje několik problémů. To, že některé klávesy mohou časem přestat reagovat, jsem již zmínil. Častou, nikoliv však zásadní závadou jsou během pouhých několika měsíců blednoucí (nebo vlastně tmavnoucí) české popisky. Klávesnice není navržena jako voděodolná — při polití se voda nejspíše dostane až k membráně a elektronice. A nejen voda, časem se tam dostanou i nečistoty padající do klávesnice, takže pokud u počítače svačíte...

    • povrch: matný černý plast a lemování ze stříbrného plastu
    • rozložení: standardní evropské/americké, s výjimkou: kláves Fx v jednom bloku s přepínačem, chybí pravá klávesa Win, nad numerickým blokem jsou navíc klávesy =, (, ) a Backspace; ergonomická úprava
    • klávesy: zdvih 1,3 cm, rozměry (1,2–3)×1,4 cm (mezery 0,5 cm), plochý povrch
    • multimediální klávesy: 16 + posuvník + F1 až F12 s vypnutým přepínačem F Lock — podpora částečná (řešitelné)
    • dále: neodpojitelná měkká opěrka pro ruce, podložka zvedající přední část klávesnice
    • připojení: 2m USB kabel, příp. existuje bezdrátová verze v rámci Microsoft Natural Ergonomic Desktop 7000
    • cena: od 850 Kč

    Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic

    Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic

    Microsoft SideWinder X4

    link

    Na závěr se podíváme na herní klávesnici Microsoft SideWinder X4. Pochlubit se může vzhledem ke svému zaměření především antighostingem (až 26 kláves stisknutých zároveň) a skupinou makro kláves, jež ale mají podporu v GNU/Linuxu veškerou žádnou ([1]). Multimediálních kláves není mnoho — přesně šest pro ovládání přehrávače a jedna nad numerickou klávesnici — ale velmi dobře se mačkají a jednoduše fungují. A jinak?

    Hlavním tahákem bude jistě červené podsvícení. Osobně se na popisky nedívám, ale přesto mívám podsvícení zapnuté na maximum (jde ho vypnout nebo regulovat ve třech úrovních) zkrátka proto, že to vypadá velice efektně. Oproti levným podsvíceným klávesnicím podsvícení sidewinderu nevydává akustické efekty a je rovnoměrné, jedinou výhradu by šlo mít k tomu, že částečně nejsou podsvícené české popisky znaků, jelikož zasahují příliš blízko k okrajům kláves. Dále by šlo vytknout výrobci skutečnost, že klávesnice si žádá kvůli napájení USB 2.0 a nepamatuje si nastavení podsvícení z doby před odpojením od napájení.

    Dalším významným designovým prvkem je — až na vroubkovanou, podle mě kvůli strmosti zbytečnou, opěrku pro ruce — lesklý černý plast, který je ale překvapivě docela příjemný na dotek a zase tak se nešpiní. Klávesy až tak lesklé nejsou, ale také jsou hladké. A zde bych se pozastavil, na sidewinderu se mi totiž psalo opravdu skvěle. Ne sice potichu, ale skvěle. Klávesy mají výbornou odezvu, nízký zdvih pod centimetr, ač se to nezdá, a rozměr plošek 1,3×1.4 cm s půlcentimetrovými mezerami, ale působí zcela jiným dojmem. Je to tím, že jsou výrazně profilovány, takže bříško prstů snadno najde jejich střed. Na druhou stranu by to mohlo vadit lidem s většími prsty. Možná se při pohledu na fotky zaleknete menších kláves v řadě začínající Esc — není důvod se bát, tady problém není. Najde se ale někde zcela jinde. Nepřekvapivě i zde chybí na pravé straně klávesa Win, jenže Microsoft to vyvážil větším mezerníkem. Ten je vskutku dlouhatánský, jenže se tím posunul AltGr. No a pokud AltGr mačkáte podsunutím palce pod dlaň, zde narazíte. Při hraní nebo psaní na anglické klávesnici v angličtině to jistě nevadí, ovšem v případě potřeby speciálních symbolů nebo znaků národních abeced je to katastrofa.

    SideWinder X4 mě mile překvapil. Tedy až na tu patálii s AltGr a stavem podpory makro kláves. Dokonce tak moc, že jsem se začal zajímat o vyšší model X6, který má především odpojitelnou numerickou klávesnici.

    • povrch: lesklý černý plast
    • rozložení: standardní americké, s výjimkou chybějící pravé klávesy Win, vzhledem čemuž je širší mezerník
    • klávesy: zdvih 0,9 cm, rozměry 1,3×1.4 cm (mezery 0,5 cm), výrazně profilovaný povrch
    • multimediální klávesy: 7 + šest makro kláves a dvě související — podpora částečná
    • dále: červené podsvícení, antighosting
    • připojení: 2m USB kabel (USB 2.0)
    • cena: od 950 Kč

    Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic Test klávesnic

    Závěr

    link

    Co napsat na úplný konec? Každý máme jiné nároky na klávesnici i jiná zařízení, ale důležité je dávat si pozor na detaily. I taková drobnost jako posunutá klávesa AltGr nebo příliš úzký Enter (o české klávesnici Apple zase někdy jindy) může navodit pocity frustrace a znepříjemnit psaní.

           

    Hodnocení: 85 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.11.2011 00:49 Stanislav Petr | skóre: 27 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Vsechny ty klavesnici mi pripadaj jako pekna vopicarna... Pro mne nejlepsi klavesnice k PC na kterou nedam uz hodne let dopustit je HP DT528A. Jinak kralem klavesnic je samozrejme Apple a jeho Apple Keyboard.
    No jo... Co bych cekal od systemu, kterej se vypina tlacitkem start... http://glux.org
    Fluttershy, yay! avatar 24.11.2011 01:00 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Pro mne nejlepsi klavesnice k PC na kterou nedam uz hodne let dopustit je HP DT528A.

    Pokud bude vydáno pokračování, bude v něm jen maličko jiný model -- píše se mi na něm dobře.

    Jinak kralem klavesnic je samozrejme Apple a jeho Apple Keyboard.

    Tak to bych se HODNĚ hádal. Evropská verze je příšerná a obecně to není velká výhra. No a králem klávesnic? Tak možná Das Keyboard, IBM Model M nebo nějaké Filco. ~,^

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    cezz avatar 24.11.2011 01:42 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Jinak kralem klavesnic je samozrejme Apple a jeho Apple Keyboard.

    Tak to bych se HODNĚ hádal. Evropská verze je příšerná a obecně to není velká výhra. No a králem klávesnic? Tak možná Das Keyboard, IBM Model M nebo nějaké Filco. ~,^

    Ja by som naopak HODNE suhlasil. Osobne mam wireless verziu, ktora nema numericku klavesnicu (beztak si nejak neviem predstavit, ze by som to pri praci realne vyuzil) a lepsiu klavesnicu som este v rukach nemal. A to som ich uz par skusil vratane nejakych ergonomickych a podobne. Moja priatelka tiez tvrdi, ze sa na nej pise najlepsie (ovlada prstoklad)
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    Fluttershy, yay! avatar 24.11.2011 09:20 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Koukám, že jsem zašátral ve vosím hnízdě. ~,^

    Kvalitní konstrukce je fajn, je to tiché, tenkeyless verze se mi zamlouvá... ALE má to hodně zvláštní rozložení, blbě se na tom orientuje poslepu, jak už někdo psal níže, a doufám, že ten člověk, který může za ten centimetr široký enter na evropské verzi, zažije něco velmi ošklivého -- třeba potká mě a já mu tu hliníkovou klávesnici zlomím o hlavu.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    cezz avatar 24.11.2011 13:23 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Ja myslim, ze klavesnica je vec, kde neexistuje jedna najlepsia - ono velmi zalezi aj ako pri tom sedis a podobne. Pochopitelne mi je uplne jedno ake klavesnice pouziva niekto iny - ja len ze ak niekto hlada dobru klavesnicu, odporucam skusit aj tu od Apple. Poznam vela ludi, ktorym sa paci.(co do ergonomie, hoci dizajn tiez nema najhorsi)

    Co sa tyka rozlozenia je tu jeden zaujimavy faktor - pokial ma clovek aj ine apple zariadenia (macbook napr.) tak to rozlozenie je vsade rovnake. To je potom celkom lahke si na to zvyknut. Ja mam napriklad problem s tymi ergonomickymi rozne prehnutymi klavesnicami, zvlast ked je kazda prehnuta inak.

    S europskou verziou suhlasim, ale nie je to nic na co by som mal zasadny problem si zvyknut.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    Fluttershy, yay! avatar 24.11.2011 13:26 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Ja myslim, ze klavesnica je vec, kde neexistuje jedna najlepsia

    To se shodneme. Do jisté míry. ~,^

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Patrik Šíma avatar 24.11.2011 14:40 Patrik Šíma | blog: patriksima | Hlučín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    ono velmi zalezi aj ako pri tom sedis a podobne
    ono spíše záleží, zda umíš nebo neumíš psát. protože pokud umíš všemi deseti, tak u toho umíš i sedět ;) tzn. je rozdíl jestli datluješ náhodně všemi třemi kolem 100 za minutu nebo dáš lehce přes 300.
    Continuous improvement is better than delayed perfection. ~ Mark Twain
    cezz avatar 24.11.2011 15:13 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Ono tiez dost zalezi, ci potrebujes dat 300 za minutu, alebo za cely den :-D

    A inak ja osobne vsetkymi desiatimi neviem. Tiez toho v praci vela nenapisem - nejaka korespondencia, shell a to je tak vsetko. Ale kazdopadne na konci dna rozdiel medzi klavesnicou ktora mi vyhovuje a ktora nie citim..
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    25.11.2011 14:30 XXX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Co sa tyka rozlozenia je tu jeden zaujimavy faktor - pokial ma clovek aj ine apple zariadenia (macbook napr.) tak to rozlozenie je vsade rovnake.

    Jo, to slycham u Apple casto. i[XYZ] nespoluprace/spatne se integruje s ostatnimi vyrobci/funguje jinak nez ostatni, pokud ale mate vsechno od Apple, vsechny problemy zmizi a je to fakt super. Rika se tomu vendor lock-in a vubec se mi to nelibi. Uz z principu se snazim kupovat veci od ruznych vyrobcu.
    cezz avatar 26.11.2011 10:43 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    No neviem, jednu apple klavesnicu pouzivam s PS3, pripadne s nejakym linuxovym desktopom. Takze ako nejaky vendor lock-in to nevidim. Skor mi to pride ako zaujimava moznost ktoru ponuka iba malo inych vyrobcov. (schvalne, kolko notebookov ma k sebe na predaj samostatnu klavesnicu s identickym rozlozenim?)
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    26.11.2011 16:28 marbu | skóre: 31 | blog: hromada | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    There is no point in being so cool in a cold world.
    cezz avatar 27.11.2011 09:12 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    No ved ano, to je tiez jedna z mala rozumnych alternativ MacBook - aspon pre mna :-) Ini vyrobcovia vacsinou co model to ina klavesnica - ASUS a Acer tym duplom. Sony este ako tak sa drzi.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    tomboytom-deviant avatar 24.11.2011 10:42 tomboytom-deviant | skóre: 7 | blog: lojdovo | .com
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic

    Ta apple bezdratovka je ta klavesnice, co kdyz lezi na stole, tak je na vzdalene hrane zdvyhnuta nahoru diky ty tube na baterky ci co? To je pekna cesta ke zkracenym vazum na zapesti...

    cezz avatar 24.11.2011 13:07 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Asi ako pre koho - ta klavesnica je tak nizka, ze narozdiel od inych klavesnic nepotrebujem opierku na zapastie.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    24.11.2011 11:26 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Ja by som naopak HODNE suhlasil. Osobne mam wireless verziu, ktora nema numericku klavesnicu (beztak si nejak neviem predstavit, ze by som to pri praci realne vyuzil) a lepsiu klavesnicu som este v rukach nemal. A to som ich uz par skusil vratane nejakych ergonomickych a podobne. Moja priatelka tiez tvrdi, ze sa na nej pise najlepsie (ovlada prstoklad)
    Takze nemate problem mackat poslepu funkcni klavesy? IMO ta horni rada klaves je naprosto tragicka.
    cezz avatar 24.11.2011 13:05 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Funkcne klavesy nepouzivam, by default ich mam nastavene v rezime "multimedialnych"
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    25.11.2011 12:21 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Tak si to zkuste, pak urcite uznate, ze je ta klavesnice pro pokrocileho uzivatele (co pouziva makra atd.) nepouzitelna. Je mnohem horsi, nez maji thinkpady, kde mezi horni radou klaves jsou alespon male mezery, takze se da orientovat.
    cezz avatar 26.11.2011 10:54 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Ja prevazne pouzivam Vim, shell a firefox. Ak myslis makra vo vime, tak tie pouzivam ;-) Kazdy z vyssie spominanych sa bez funkcnych klaves zaobide uplne bez problemov.

    A inak mam aj thinkpad, ma dobru klavesnicu, ale lepsia sa mi nezda.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    26.11.2011 13:47 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Rict o klavesnici, ze je skvela, i kdyz je tam sestina klaves uplne nahovno, protoze ty tlacitka nepouzivate (mozna prave proto je nepouzivate) mi neprijde jako moc objektivni hodnoceni. Funkcni klavesy se treba v tom vimu docela hodi, pokud chcete pouzivat makra v interaktivnim modu.
    cezz avatar 27.11.2011 09:20 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Ja tie tlacidla pouzivam v ich alternativnom rezime - ovladanie jasu obrazovky casto, ovladanie hlasitosti velmi casto. Ostatne pomenej, lebo maju nejaku alternativu v klavesovej skratke s cmd. Nechcem to porovnavat s tebou, mozno ze z funkcnych klaves nedas ruku dole ako je den dlhy. Kazdopadne zvycajne sa da v kazdom OS nastavit, ci maju fungovat ako funkcne alebo ako "multimedialne" a mne sa jednoznacne osvedcil druhy rezim.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    luta avatar 24.11.2011 09:19 luta | skóre: 20 | blog: muj_blok | Prostějov/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic

    díky za článek. Pokračování by bylo fajn. Moc mě ale nezajímají drahé multimediální klávesky, ale spíš něco na způsob té zmiňované HP..

    24.11.2011 01:43 marbu | skóre: 31 | blog: hromada | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Muzu se zeptat kvuli cemu ti pripada jablecna klavesnice idealni? Jako jo, vypada hezky. Ale mel jsem moznost vyzkouset si ji a nemohl jsem na ni vubec psat - coz je dano tim, ze jsem nauceny psat vsemi deseti na klavesnici s tvarovanymi klavesami, takze na te jablecne jsem se vubec nechytal.
    There is no point in being so cool in a cold world.
    24.11.2011 07:30 Stanislav Petr | skóre: 27 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Velice prijemna odezva klaves, extremne nizka klavesnice, minimalni sklon... Na klavesnici pracuju celej den a tohle je jedna z mala klavesnic s kterou nemam problemy se zanetama slachnu zapesti a tak podobne.
    No jo... Co bych cekal od systemu, kterej se vypina tlacitkem start... http://glux.org
    24.11.2011 10:53 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Je to asi dost o zvyku. Já Apple klávesnice nesnáším (píšu tohle z Macu s připojenou thinkpadí klávesnicí), vadí mi ten extrémně nízký zdvih a podivná odezva -- přesně ty věci, co ty vychvaluješ :-) Právě klávesnice a touchpad jsou pro mě dva nepřekonatelné problémy pokud bych si měl pořídit notebook od Applu. Divné, co?

    Osobně mi poslední dobou nejvíce vyhovuje chiclet klávesnice z nových ThinkPadů. Stále však nemohu zapomenout na jakousi Chicony z roku 86 s layoutem IBM Model M, která se bohužel odporoučela do křemíkového nebe. Byla příšerně hlučná ale psalo se na ní fakt skvěle :-)
    24.11.2011 13:32 JoHnY2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    S model m muzu jen souhlasit. Mival jsem leta letouci AT/XT klavesnici odvozenou od modelu m s tim, ze mela backslash od enteru presunutej doprava od shiftu. Je to rozlozeni, ktery mi desne schazelo kdyz ji po vic jak 10 letech pouzivani zacaly blbnout nektery klavesy. Navic jako kazda historicka klavesnice nemela moc rada stisk vic klaves naraz.

    Nakonec jsem presel na nizkoprofilovej logitech ultra x premium s uplne tim nejbeznejsim rozlozenim a jsem spokojenej. Zivotnost odhaduju maximalne na 2-3 roky a slejza z ni barva, ale pise se na ni dobre a nizkej profil z moji zkusenoti vyrazne min namaha ruce. Jo a nesmite nad ni svacit, protoze se pak kvuli drobkum zadiraj kavesy. Drobky jsou obecne nebezpecny, protoze nejde rozebrat a vycistit, vnitrni konstrukce je slisovana.
    Ruža Becelin avatar 24.11.2011 14:51 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    UltraX premium mam doma, ber to tak, ze mas dve barvy v cene, az se ta stribrna osoupa, budes mit cernou ;-)
    24.11.2011 15:00 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    protoze nejde rozebrat a vycistit.
    Zaplať pánbůh za ty Chicony & spol co se do nich foukne kompresorem nebo pustí voda ze sprchy :)
    Fluttershy, yay! avatar 24.11.2011 15:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Drobky jsou obecne nebezpecny, protoze nejde rozebrat a vycistit, vnitrni konstrukce je slisovana.

    Já ji čistil a pokud si dobře vzpomínám, není problém oddělat spodní stranu s membránou a zbyde ti kovová deska(!) s vaničkou (jde vysprchovat) s klávesami (ze scissor switchů by měly jít opatrně vycvaknout).

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 5.12.2011 00:50 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Navic jako kazda historicka klavesnice nemela moc rada stisk vic klaves naraz.

    Není pravda. Situace tehdy byla mnohem lepší.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Petr Bravenec avatar 24.11.2011 06:15 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Ano, klávesnice od Apple je ideální: "Kurva, Peťo, to přece nejde, aby na té klávesnici chybělo Delete. Na tom se nedá pracovat, udělej s tím něco." Co chceš na tohle říct nejvyššímu šéfovi s applem?
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    25.11.2011 17:12 kmarty | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Odpovis: Fn+Backspace

    BTW. te klavesnici spis chybi klavesa Insert (i kdyz si nejak nepamatuju kdy jsem jej naposled potreboval).
    25.11.2011 17:55 AHAHA | skóre: 7 | blog: ZZZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Pro levaky jsou CTRL-INSERT a SHIFT-INSERT zakladni zkratky ... Z meho pohledu je to tedy velky nedostatek.
    25.11.2011 18:13 kmarty | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Ja jsem levak a neprijdou mi tak :-)
    pavlix avatar 25.11.2011 18:15 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    To jako člověk, který píše oběma rukama nemůžu posoudit :).

    P.S.: Pokud kopíruju myší, používám prostřední myší tlačítko.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    28.11.2011 16:13 tecik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Souhlas ;-) Bez ins. bych se snad v konzoli zblaznil ;-) No spis upsal ;-0) Btw Chicony a neni co resit ;-) Je pravda ze klavesnice je vec vkusu a zvyku, ale kdyz na klavesnici datlym den co den, tak ruzne "multimedialni" tlacitka zacinaji... no slusne receno sr*t :-)
    Fluttershy, yay! avatar 28.11.2011 16:28 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Může mi, prosím, někdo vysvětlit, jak se může stát, že člověku vadí multimediální tlačítka? Mám na klávesnici takových tlačítek docela dost, ale nikdy mě neomezovala v psaní, prostě když nechci, tak je nepoužívám, ale když je použít chci, mám tu možnost.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    29.11.2011 00:18 AHAHA | skóre: 7 | blog: ZZZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    U nekterych veci mi vadi, pokud obsahuji zbytecne prvky.

    Ale jinak si pamatuju na klavesnice (meli jsme je ve skole), ktera mela nad sipkama tri "multimedialni" klavesy - uspat, reboot, power off. Jinak treba thinkpadova klavesnice ma u sipek take "backward" a "forward", coz muze byt pri preklepu napriklad v prohlizeci velmi neprijemne (a taky ze uz bylo).
    Fluttershy, yay! avatar 29.11.2011 00:25 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    U nekterych veci mi vadi, pokud obsahuji zbytecne prvky.

    Aha, těchto iracionálních pocitů už jsem se celkem zbavil. Jinak bych musel přejít na Gentoo nebo rovnou LFS.

    Ale jinak si pamatuju na klavesnice (meli jsme je ve skole), ktera mela nad sipkama tri "multimedialni" klavesy - uspat, reboot, power off.

    Znám, mám ve skříni a uznávám, že tohle byla demence. Ale podobné výstřelky už u seriózních výrobců nevídám.

    Jinak treba thinkpadova klavesnice ma u sipek take "backward" a "forward", coz muze byt pri preklepu napriklad v prohlizeci velmi neprijemne (a taky ze uz bylo).

    Taky znám, ale já na to měl namapováno tuším Page Up/Down, což je velmi návykové (mám to tak na novém thinkpadu edge a měl jsem to tak i na malém latitudu).

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    29.11.2011 13:21 AHAHA | skóre: 7 | blog: ZZZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic

    Aha, těchto iracionálních pocitů už jsem se celkem zbavil. Jinak bych musel přejít na Gentoo nebo rovnou LFS.

    Souvisi to s umeleckym citenim a vkusem, ktere jsou vskutku iracionalni ...

    Taky znám, ale já na to měl namapováno tuším Page Up/Down, což je velmi návykové (mám to tak na novém thinkpadu edge a měl jsem to tak i na malém latitudu).

    Ja to mam namapovane na prepinani ploch a ukazalo se to byt velmi uzitecnym (Page Up/Down by taky mohlo byt dobre). Defaultni chovani je ale fakt hloupe, coz by zrovna u thinkpadu zas tak necekal.
    Fluttershy, yay! avatar 5.12.2011 00:54 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Souvisi to s umeleckym citenim a vkusem, ktere jsou vskutku iracionalni ...

    Já teda mám klávesnici od toho, abych na ní psal, ne abych se na ni díval. No a vzhledem k tomu, že najít dobrou klávesnici za rozumné peníze je úkol takřka nadlidský, je pro mě vzhled zcela podružný. Když by na to přišlo, tak bych si tu nádheru představoval nějak takhle.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    29.11.2011 08:48 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    A což teprve kdysi dávno jsem měl klávesnici, která měla klávesu 'Fn' vedle enteru (normální, ne na notebooku) a tenkrát to pro mou MSI desku znamenalo 'vypni se - ¡hned!'. Takže jsem uřízl gumovací gumu a dal ji pod klávesu.
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    pushkin avatar 24.11.2011 07:31 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Mě zase vyhovuje Genius KB-350en Není úplně nízkoprofilová, má klasické rozložení kláves a nezabere půlku stolu. Což mimo jiné znamená, že souhlasím s tím, že vybrané klávesnice jsou pěkné opičárny :-)
    24.11.2011 08:11 Kaero
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    ta apple klavesnice nema prohnute klavesy, takze pokud pisete bez koukani na klavesnici, tak se po hmatu hur orientujete. taky nema zvetsenou vzdalenost mezi radou cisel a funkcnich klaves, coz opet nepomuze orientaci. klavesnice by naopak sklon mit mela, ale musite k tomu mit podlozku pod zapesti, pak cloveka neboli zapesti a pise se lepe nez s klavesnici bez sklonu.
    24.11.2011 08:39 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Nějak se mi nezdá, že bych měl problémy se psaním kvůli tvaru kláves na Apple klávesnici. Píšu na ní dva roky (předtím hodně let thinkpadí klávesnice) a je vážně super. Bolestí zápěstí netrpím, teda trpím, vždy když mám nějakou podložku.
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    luta avatar 24.11.2011 09:15 luta | skóre: 20 | blog: muj_blok | Prostějov/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic

    ta HP vypadá moc hezky. Do teď jsem o ní nevěděl. Mám Genius KB-120 se stejným rozložením jako ta HP, tak by to byl ideální upgrade. Ta geniuska je moc fajn, jediný problém je, že když pracuju tak dost mlátím do kláves při rychlejším psaní. A to se pak line z Geniusky strašnej rachot :-D S tichostí té HP jsi spokojen?

    24.11.2011 13:03 Zadejte prosím své jméno.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Vidíš a já z té HP (a DELL) klávesnice kvetu, protože velký enter nezasahuje přes dva řádky a krčí se v jedné. Kolikrát už jsem na takové klávesnici napsat "|", bych ani nespočítal. Zkrátka takové kde je malý enter mi nesmí na stůl.

    Už několik let jedu na IBM 7593, za tu dobu jsem vyměnil několik počítačů, ale klávesnici ne.
    24.11.2011 15:24 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic

    Tahle má velký enter.

    26.11.2011 20:23 daneel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Ale kdepak, veliky enter vypada jedine takto.
    26.11.2011 09:51 Václav Kramář | skóre: 31 | Nechanice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Každému podle jeho gusta. Mně zase nevyhovuje úzký Enter: píšu všemi deseti a nemám nejdelší prsty, takže mi víc vyhovuje široký Enter v základní řadě, protože to na něj nemám tak daleko. Výška mi stačí přes jednu řadu, takže nad ním je krásné místo pro pipe/backslash.
    24.11.2011 13:07 AlYoSHA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    S tou vopicarnou suhlasim :-). Moja najoblubenejsia klavesnica je Chicony KB-9810. Stoji to asi 4 Ecka. Pouzivam ich doma aj v praci s absoutnou spokojnostou.
    24.11.2011 17:10 Miloš Kozák | skóre: 18 | blog: jentak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Souhlasím s apple keyboard, zrovna z ní píšu a je to naprostá špička... jen ta bílá tlačítka po roce používání nejsou už tak bílá..... smolík

    nejasnosti s klávesami je možné pohodlně dořešit pomocí xmodmap.....
    Václav 24.11.2011 22:41 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Sorry, ale apple šmejd s nízkým zdvihem, prapodivným rozložením a netvarovanýma klávesama bych za svou 6GV2 nevyměnil ani náhodou. Jediná kterou zvažuju za náhradu je tenkeyless „otaku“
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Fluttershy, yay! avatar 24.11.2011 23:54 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    +n!

    Akorát z EliteKeyboards je dost problém s dopravou, jinak bych už měl tenkeyless otaku s browny doma.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 25.11.2011 01:17 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    25.11.2011 01:01 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Existuje to i s "britským" tvarem kláves, tj. velký bksp, velký enter s "vykousnutím" pro \ a (bohužel) zkrácený levý shift?
    Fluttershy, yay! avatar 25.11.2011 01:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Tohle asi ne, ale mrkni na The Keyboard Company.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    25.11.2011 01:25 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Existuje, ale skoro 4 tisíce za to fakt nedám, tolik toho nenapíšu.
    Fluttershy, yay! avatar 25.11.2011 22:04 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Tak tohle je filco, tzn. jedna z nejlepších věcí, co se dají normálně sehnat. Akorát to ostatní se tady dost blbě shání.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    26.11.2011 00:18 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Akorát to ostatní se tady dost blbě shání.
    Bohužel. Škoda, že ty tenkeyless klávesnice (nebo alespoň s num. blokem vlevo) nejsou častější.
    Bluebear avatar 26.11.2011 01:48 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Ale nechápu jednu věc - klávesnice Filco používají spínače od Cherry, tak proč jsou, u ďasa, o třetinu dražší než Cherry?
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Fluttershy, yay! avatar 5.12.2011 00:59 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Odlišná konstrukce zbytku*? Elektronika?

    * zrovna vůči G80-3000 to bude dost markantní, navíc G80-3000 se třeba s browny nedělá a s cleary je poněkud dražší...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.11.2011 00:49 Roumen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    mate nekdo zkusenost s "thinkpadovskymi" klavesnicemi, ktere maji podobne jako ThinkPad notebooky trackpoint?

    jaky je rozdil klavesnice vs notebook? da se to pouzivat? a kde sehnat?

    dik
    24.11.2011 01:01 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Mám. Koupil před časem jsem jednu (model sk-8855) velmi levně (má setřená některá písmena) nedávno na Aukru a mám ji moc rád. U desktopu sice většinou raději pracuju s Logitech Wave a velkou Logitech myší, ale někdy mám chyť dělat jako na Thinkpadu, nebo jsem nucen/chci střídavě dělat na Thinkpadu a desktopu, a ta možnost je k nezaplacení. Cítím se ohrožen zánětem šlach z repetitivních pohybů, tak tyhle dva typy periférií raději střídám. Taky ji využívám, když administruju různé stroje. Místo abych si musel pokaždé zvykat na rozdílnou klávesnici a myš, připojím tohle a mám míň stressu.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Fluttershy, yay! avatar 24.11.2011 01:04 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    ThinkPad USB (UltraNav) Keyboard se blbě shání -- ale třeba na Amazonu mají ten novější model a možná i ty starší.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.11.2011 01:07 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Co teprve tohle... (sním, ale vím, že marně)
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Fluttershy, yay! avatar 24.11.2011 01:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Taky bych bral... Ale radši M15. To je ještě méně reálné. I buckling spring bych kvůli tomu zkousnul.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.11.2011 09:21 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    dvojtlacitkovy trackpoint? to nie.
    Fluttershy, yay! avatar 24.11.2011 09:29 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Kvalitní tlačítka není problém zmáčknout současně, dlouhá léta jsem to tak dělal.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Josef Kufner avatar 24.11.2011 09:47 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Což o to, ale na tom prostředním je scrollovací kolečko (nebo spíš kulička, protože to funguje i do stran).
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Fluttershy, yay! avatar 24.11.2011 10:04 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Nechápu...? Jako trackball? To jsem ještě neviděl. Nebo softwarově?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.11.2011 11:44 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Což o to, ale na tom prostředním je scrollovací kolečko
    Vec nastaveni, moznosti je dokonce vice.
    24.11.2011 09:41 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Jednu bych mel. Bohuzel ma konektor RJ45 a je soucasti terminalu IBM3153.
    vikimaus avatar 25.11.2011 08:38 vikimaus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    jee ten postevak v klavesnici se mne libi strejc to mel na notasovi a me se stim paradne delala lepsi nez ty VOKINKA (pro mne)
    puze uzivatel desktopu
    24.11.2011 08:49 yacht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Mam. Rozdil bych rekl ze zadny. Durazne doporucuju. Lehce s humorem receno: Ja bych vsechny ty misi zakazal. Trackpoint forever. Ne vazne, klavesnice je sqela. Pri prechodu na ntb neni potreba zadne preucovani. Samozrejme predpokladam ThinkPad.
    24.11.2011 11:11 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Mam toto Lenovo Ultraslim Plus Wireless Keyboard and Mouse a pise se na tom velice blbe. Porad samy preklep. Musim uznat, ze ta HP zmineva vyse byla na psani uplne skvela.
    24.11.2011 11:18 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    To je ale něco úplně jiného co nemá s Thinkpadovskými klávesnici nic společného.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    24.11.2011 12:00 Kamil
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Zmiňovanou klávesnici vlastním také a nemůžu si ji vynachválit. Asi je to o zvyku, ale přijde mi dost pohodlná...
    24.11.2011 00:59 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Mym favoritem je uz dlouho klavesnice od HP / Compaq ktera byva pribalena k nekterym HP serverum, fotka treba tady: http://active-it.internetdsl.pl/allegro/zdjecia/klawiatury/hp/hp_kb-0133/hp_kb-0133_front.jpg

    Solidni konstrukce, tak akorat tezka, standardni rozlozeni klaves, prijemny zdvih, nemuzu si ji vynachvalit. Jen nevim jestli se prodava i samostatne nebo jestli se k ni clovek dostane jen koupi HP serveru. Ja jich tu kazdopadne mam hromadu.
    24.11.2011 10:55 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Dost podobné máme ve škole k desktopům od HP. Osobně si nemohu klávesnice od HP vynachválit, jsou fakt dobré :-) Taky se mi vždycky psalo dobře na klávesnicích Sun ale to už člověk dnes moc nevidí.
    24.11.2011 10:56 halo hahalo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Túto klávesnicu mám, je fajn ale k ideálnej má ďaleko. Klávesy majú tendenciu drhnúť ak ich netrafím v ideálnom uhle a je dosť hlučná. Takisto je vysoká takže sa my na nej bez podložky na zápestie zle píše.
    24.11.2011 14:44 __I__
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Podobné máme v škole pri HP desktopoch, a sú úplne priťaté. Horšie sa mi písalo snáď len na apple klávesnici
    24.11.2011 01:39 eMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Zatím nejlepší klávesnice, kterou jsem kdy měl, je notebooková - Acer Travelmate. Nízký, ale přesný zdvih, relativně tichá, vše po ruce, žádné výstřelky v rozložení kláves. Škoda jen, že nemá numerickou část.

    Nicméně ke stolnímu PC už desátým rokem (možná i déle) pracuji na LiteOn SK2500. Skvělá, akorát trochu hlučnější... Vzhledem k tomu, že tehdy stála cca 400, mi přijde úplný hřích dávat za klávesnici v dnešní době víc.
    24.11.2011 04:07 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Taky se mi poměrně dobře psalo na klávesnici na starém 13.3" Latitudu. Ale odešel a nemám šajna, jak ji upravit k samostatnému životu :)

    Jinak absolutně nechápu někoho, kdo si dobrovolně pořídí klávesnici s tím prťavým enterem, to jde mimo mě. To moje staré dorbé potvory co mám doma mají Enter (nebo Return, hehe) ještě o tlačítko větší než to, co se za "velký enter" vydává dnes. Osobně jsem nikdy neměl problém trefit jednotlačítkový Backpase.
    24.11.2011 09:21 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Ohledně Enter/Backspace mi mluvíte z duše :-) Už jsem to tu psal asi dvakrát (a dostal jsem za ten malý backspace vynadáno): osobně už asi dva roky pracuju na KM-3801 od KME a NEMŮŽU SI JI VYNACHVÁLIT. Ty přídavné multimediální klávesy nahoře jsou trochu opičárna, ale nepřekáží/neruší - hlavně zbytek rozložení je zcela standardní. Zdvih a chod je tak akorát, nedrhne, nevrže, nevynechává, nevkládá písmenka... profil kláves klasický prohnutý. Prostě klávesnice jak má být. Dalo mi svého času dost práce ji vytipovat. Cena lehce přes dvě stovky zřejmě odpovídá značce a ambicím (trochu noname, ale nikoli naprostý šunt) - za tu pohodu při práci bych zaplatil klidně dvojnásobek.
    [:wq]
    24.11.2011 14:34 __I__
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Tak túto klávesnicu mám už niekoľko rokov, a tiež nemožem vynachváliť. Mám ju dokonca v štýlovom červenom prevedení s čiernymi klávesami. Jediný problém je, že po niekoľkoročonm používaní zliezli biele znaky z čiernych kláves, a tak musím písať zpamäti
    Fluttershy, yay! avatar 24.11.2011 09:27 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Jinak absolutně nechápu někoho, kdo si dobrovolně pořídí klávesnici s tím prťavým enterem, to jde mimo mě. To moje staré dorbé potvory co mám doma mají Enter (nebo Return, hehe) ještě o tlačítko větší než to, co se za "velký enter" vydává dnes. Osobně jsem nikdy neměl problém trefit jednotlačítkový Backpase.

    Tak máš dlouhé nebo vyvratitelné prsty. Můžu leda závidět, malý shift nebo backspace nedokážu zmáčknout, aniž bych si buď podivně zkroutil malíček nebo posunul celou dlaň ze základní polohy.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.11.2011 12:49 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    No však na tom úplně klasickém rozložení jsou shifty největší :) Kuk. Paznechty mám poměrně dlouhé, ale backspace tak nějak trefuju malíčkem. Nedivil bych se ale, kdyby to vadilo extra-turbo rychlopsavcům... ale jinak větší backspace ale pořád dvouřádkový enter taky není špatný, akorát takové klávesnice mají většinou i kratší shift.
    Fluttershy, yay! avatar 24.11.2011 13:01 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Já si ještě na backspace na caps locku nezvykl, takže široký backspace je pro mě taky podstatný, enter mačkám vlastně na home row, takže i ten chci široký, ale pak nemůže být pípa jinde než v jeho horním řadku nebo na úkor pravého shiftu, což by se mi taky nelíbilo. Takže americké rozložení FTW!
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.11.2011 10:19 bardolf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Doma i v praci pouzivam Logitech UltraX Premium Keyboard. Nizky ntb zdvih, uplne normalni rozlozeni, enter a backspace v norme, jen zanedbatelne malo (6) multimedialnich klaves. Cena asi 400-500. http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=49547
    Fluttershy, yay! avatar 24.11.2011 10:29 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Pod to se můžu podepsat, dlouho jsem ji spokojeně měl. Pokud člověk nenakupuje ve výprodejích a po bazarech, je to za ty prachy asi nejlepší volba. Akorát už se jenom doprodává. Některé série byly taky trošku problematické, u některých třeba vytíženější klávesy začaly po pár týdnech vrzat.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.11.2011 10:38 bardolf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Budu si muset nejake predobjednat, preci jen planuju pouzivat PC jeste nejakych 40-50 let ;-). M.
    24.11.2011 13:42 JoHnY2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Jestli se doprodava, tak si dve nadelim do zalohy k Jezisku. Stavajici uz na sobe skoro nema barvu a par klaves hodne vrze (predtim jsem mel hodne opotrebovanou pruzinovku, takze nejakej kraval me nevyvede z miry :-)) i kdyz mackaj porad stejne.
    Fluttershy, yay! avatar 5.12.2011 01:03 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Mezi vrzáním a klepáním je drastický rozdíl. Na white ALPS píšu v pohodě, ale z vrzání bych vyletěl z kůže (tehdy jsem tu ultrax málem reklamoval).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.11.2011 10:17 linux_enthusiast
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Som pomerne skromný človek a nepotrpím si na zbytočný luxus. Jedna vec, ktorá je ale pre mňa na klávesnici dôležitá je to, aby klávesy nemali veľký zdvih. O čo menší zdvih, o to som spokojnejší. Preto mi vyhovujú klávesnice hlavne na notebookoch. Tiež sa mi na nich páči to, že sú na nich všetky klávesy na pomerne malej ploche.
    Fluttershy, yay! avatar 24.11.2011 10:24 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic

    Zareaguju jenom na tohle, protože si myslím, že by to mělo zaznít.

    Som pomerne skromný človek a nepotrpím si na zbytočný luxus.

    To není "zbytečný luxus", nýbrž to může velmi dobře být otázka zdraví. Lidé s např. RSI/CTS skutečně existují!

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.11.2011 11:06 Peto_MiG
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Už hodný čas poškuľujem po bezdrôtovej klávesnici s integrovaným touchpadom alebo iným myšítkom. Podmienkou je, aby bola infra. Viete niekto poradiť, prosím?
    Fluttershy, yay! avatar 5.12.2011 01:05 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    To už se (skoro) nevede. S infra leda stařičký Airboard SK-7100 je prý dobrý, ale sehnat ho...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    5.12.2011 17:20 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Proc infra? My kdysi meli 2 na invex (davno jiz tomu)/. Nebyly klicovane. Strasne sme se bavili tim, jak jde pisateli za zady druhou klavesnici "kecat do rizeni" ... moc zabavne. :-)
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    Fluttershy, yay! avatar 5.12.2011 17:49 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Ale předpokládám, že pouze v rámci místnosti. IMHO podstatně bezpečnější než jiný bezdrát (viz jiné vlákno).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Bluebear avatar 5.12.2011 23:29 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Mnjo... byla by tu možnost pro drsoně: koupit jinou klávesnici s integrovaným touchpadem, vyhodit elektroniku a dát tam vlastní (atmega nebo podobný mikročip připojený přímo na dráty z klávesnice a touchpadu, infradioda, čip na infra komunikaci se dá přímo koupit).

    Koneckonců, klávesnice je jen matice z drátů a touchpad odporová deska, tedy vlastně dva reostaty :-)
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    24.11.2011 11:15 edumach | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic

    Osobně mi nejvíce vyhovuje klávesnice, která splňuje tyto požadavky:

    1. Světlá (večer v příšeří se na ní lépe dívá)
    2. Standardní velikost funkčních kláves
    3. Špičky kláves jsou dále od sebe
    4. Shift, Ctrl, Alt na standardních místech
    5. Rozšířený Backspace
    6. Rozšířený Enter

    Nejtragičtější klávesnice, kterou jsem zatím používal, byla tato. Mezi šesticí funkčních kláves a kurzorovými šipkami tlačítka pro uspání apod. Tu musel vymyslet šílenec. První věc, kterou jsem udělal, bylo jejich odstranění.

    24.11.2011 12:53 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Jo tu znám (Genius IIRC?), nebo podobnou. Nožičky měla poměrně daleko od kraje, a hlavně na ní odešel levý ctrl. Důstavával zamáčknutý :) Pravda, nezkoušel jsem ji vyčistit, což někdy pomůže.
    24.11.2011 13:07 Zadejte prosím své jméno.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    +1
    24.11.2011 11:20 Andrej | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    kedysi velmi davno som fical na alps klavesnici. nizka predna hrana, cela jemne prehnuta (podobnu dodaval okolo roku 1987 (?) DEC k VAX systemom), velky enter, velky backspace, oddelene F sekcie zoskupene po 4 klavesach, numerika, ziadne multimedialne alebo power management funkcie, tichy chod, makky a relativne nizky zdvih. Potom lokalny distributor (LEVI) skrachoval. Potom sa zacal zasekavat lavy shift, takze HW isiel do zberu.
    Any sufficiently advanced magic is indistinguishable from technology. --Larry Niven
    24.11.2011 15:05 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Jo jo, oddělené F skupiny, to je dost důležitá věc, na to bych úplně zapomněl (a pak bych ex post prskal, po tom co bych si kopupil nějakou novotu.)
    Fluttershy, yay! avatar 5.12.2011 01:06 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Och, nebílé ALPS? To snad i stálo za opravu. Škoda...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.11.2011 12:20 ZiGi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    mozete sa mi smiat, ale mne staci chikony kb-2971 - http://www.chicony.com.tw/new_kb/standard/standard-2.htm ine rozlozenie sa mi neosvedcilo a nejake multimedia mozem okaslat, aj tak su (takmer) vzdy na ukor zvysku klavesnice.
    24.11.2011 15:06 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Kolega :)
    24.11.2011 16:45 Rivon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Jo tuhle mám taky. Naprosto dokonalá. Za nic bych neměnil... Navíc stojí 130,- Kč :D
    24.11.2011 21:19 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Kua, mě stála v roce 2004 přes dvě kila. Běda!
    24.11.2011 15:17 Mordae
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Jup, taky je mam u vsech desktopu. Vcetne pracovniho. Snazili se mi tu dat dellackou klavesnici (takovou tu bez okraju), ale hodne rychle jsem si rekl o tuhle klasiku. Drive presne tyhle delal Genius.
    Fluttershy, yay! avatar 24.11.2011 15:20 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Tu bez okrajů mám v multimediální verzi s velikou opěrkou pro ruce a je to celkem luxus, akorát bývají trochu poruchové a jasně -- časem se vymlátí.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    vlastikroot avatar 25.11.2011 06:55 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    +1 nechapu, proc v tomhle testu chybi :-D
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    Fluttershy, yay! avatar 26.11.2011 17:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    To je snadné, jednak ji momentálně nemám, jednak mi přišla nezajímavá, potažmo kvůli malému backspace v mém případě kontraproduktivní.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.11.2011 13:03 maco
    Rozbalit Rozbalit vše MS E 4000
    Bolo by dobre spomenut, ze Natural E4000 ma dve verzie v1.0 a v1.0a - maju inak shift a enter + klavesu okolo

    v1.0a http://bit.ly/vnSMx8 v1.0 http://bit.ly/vgbHj9 / http://bit.ly/sdaxPv

    Pouzivam ju uz niekolko rokov, s ziadnym nereagovanim klaves som sa nesteretol, zakladna nefunkcnost zoomu v xorgu zamrzi, ale da sa to doriesit. Win. soft ms-itype mi na xpckach zacal od nakej novsej verzie obcas blbnut, neviem cim je to.

    Klavesnica je celkovo dobra, vhodna pre niekoho kto vie rychlo pisat, po case si zvyknete tak, ze ked sa dostanete na beznu malu klavesnicu pride vam to nechutne ako je to vsetko blizko seba, zvlast na notebooku je velmi divne pisat ked ste zvyknuty na msE4000.

    Jedina nevyhoda je mezernik, stacila by mala uprava, a to je rozseknut ho napoly, na dva mensie mezernicky na kazdej strane, tato velka natiahnuta klavesa je velmi nestastne vyriesena. Niekto kto sa prvy krat stretne s touto klavesnicou to bude vacsinou povazovat za problem. Po rozobrati ale zistite ze tento mezernik ma len jeden kolik v strede ktory reagune na membranu, http://bit.ly/tNUWKC takze klavesa ako taka musi ostat v celku a rucne rozpilenie nieje mozne. Proste celkovo je to nedore vymyslene. Ale som nanu zvyknuty, mezernik stlacam z prava palcom, z tej strany beha akosi sviznejsie, ked ho skusim z lava, uz sa nejak zadrhne a dava vacsi odpor, takze po case sa "vybeha" na urcitu vasu oblubenu stranu.

    Keby sa mi klavesnica hned teraz pokazila a musel by som kupovat novu, neviem ci by som ju kupil zas, urcite dnes existuej viacej ergonomickych alternativ ako v dobe mojho nakupu. Dnes by som chcel asi klavesnicu co ma mensi zdvih klaves ale nebol by do rozhodujuci faktor. Celkovo za te roky som spokojny a bola to dobra kupa. V podstate to bola jedina moznost kedze som upgradoval z Chickony KB7903 http://bit.ly/vdA3oc (ktora stale v plne funkcnom stave odpociva v krabici od MS4000 v skini).
    Fluttershy, yay! avatar 24.11.2011 13:23 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MS E 4000
    Bolo by dobre spomenut, ze Natural E4000 ma dve verzie v1.0 a v1.0a - maju inak shift a enter + klavesu okolo

    Je to tam zmíněno a jsou tam i fotky obou.

    Bohužel podobná ergonomická klávesnice skoro k mání není, se stiskem kláves příliš spokojený nejsem.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 26.11.2011 17:10 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MS E 4000
    Bohužel podobná ergonomická klávesnice skoro k mání není, se stiskem kláves příliš spokojený nejsem.

    Hmmm, tak ani Kinesis Freestyle (šmejdská membrána).

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 27.11.2011 01:14 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MS E 4000
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    luta avatar 27.11.2011 10:40 luta | skóre: 20 | blog: muj_blok | Prostějov/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MS E 4000

    to je dobrej blázen :-)

    Fluttershy, yay! avatar 5.12.2011 01:11 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MS E 4000
    BTW ta Chicony KB-7903 je docela kvalitka, ale radši mám 3D verzi, na jíž velmi podobné (LiteOn SK-6000) zrovna píšu. Klávesy jsou mnohem lépe zpracované než u MS Ergo 4000, která je jinak fantasticky pohodlná -- jenom ty klávesy s "kašovitým" stiskem ("mushy" na geekhacku -- IMHO perfektně výstižné). Fakt opěrka na ruce perfektní, sklon vynikající,...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.11.2011 14:58 Smazáno | skóre: 21 | blog: tezkorict
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Tohle je moje volba. Naprosto přesně poznám, že/jestli jsem zmáčkl klávesu, díky hmotnosti necestuje po stole a má absolutně nejlepší počet multimediálních tlačítek. :)
    24.11.2011 16:34 j3nda | skóre: 14 | ostrava/brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    souhlas. ja jsem na tom obdobne, Chicony KU-2971 (viz muj note nize). s tim, ze mam rad velky enter. a obcas koketuju s "pipe" klavesou :-)
    ___---==~[ uxunilcba | baclniuxu ]~==---__sevrer_pnly_liunx-lkie_hcaricku__/libGDX-rulez-the-W0R7D!___
    Fluttershy, yay! avatar 5.12.2011 01:16 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Až na to, že na tom obrázku je IMO mikrospínačový Dell AT101 nebo tak nějak, to se vůbec nedá srovnávat.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    frEon avatar 25.11.2011 19:29 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    to vypada, ze pouzivas velmi podobnou jako ja . Minimalne ten plast je odlitej do dost podobny formy a odhadem tak 2 kila by mohla mit. Akorat, ze moje je datovana jeste pred vynalez M$ Windows tlacitek (1993 myslim). Dodnes ji denne pouzivam a nemenil bych ;-)
    Talking about music is like dancing to architecture.
    Jendа avatar 25.11.2011 23:41 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Náhodou mně Win tlačítko přijde jako výhoda, protože si na to ve svém systému namapuju spoustu kombinací, které se mi pak netlučou s jinými zkratkami.

    (ostatně proto se taky jmenuje Windows - je určena na namapování zkratek pro práci s okny)
    pavlix avatar 26.11.2011 00:01 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Win tlačítko je nutnost, na co bych jinak mapoval Compose?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    frEon avatar 26.11.2011 19:30 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    ja na tom zadnou zkratku nemam, a nevsim sem si, ze by mi nejaka chybela. Ale to bude asi mnou ;-) Jaky tam mas?
    Talking about music is like dancing to architecture.
    Fluttershy, yay! avatar 26.11.2011 19:38 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Já tam mám globální zkratky pro ovládání přehrávače a toho času jsem tam měl operace s okny (přepínání a maximalizace oken, přepínání režimů umísťování oken atd.).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jendа avatar 27.11.2011 03:07 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    W+R run dialog
    W+K suspend
    W+L lock screen
    W+C xkill
    W+←→1234 switch desktop
    
    No jo, mohlo by toho být víc.
    27.11.2011 13:40 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Taky tam mám zkratky heč (pro inspiraci nebo deprimaci): :-)
    Používané:
    • Win+C Kalkulačka (na pevné pozici)
    • Win+T Okno stále na popředi
    • Win+<tab> Přepínání oken na ploše ve ve velkém náhledu (Compiz Shift Switcher)
    • Win+Ctrl+<tab> Přepínání všech oken ve velkém náhledu (Compiz Shift Switcher)
    • Win+Prostřední tlačítko myši „zoom desktopu“
    Málo používané (třeba na barevně idiotském webu):
    • Win+M - Negace barev desktopu
    • Win+N - Negace barev okna
    Přepínání desktopu jsem měl taky na Win, ale z různých důvodů jsem to už dávno změnil na:
    • Ctrl+Alt+←→ - plocha vlevo/vpravo
    • Shift-Ctrl+Alt+←→ - okno na plochu vlevo/vpravo
    • Ctrl+Alt+q-u plocha 1-7
    • Shift+Ctrl+Alt+q-u okno na plochu 1-7.
    Na netboocích
    • Win - změna rozložení klávesnice
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    24.11.2011 15:24 LaCosta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Sidewinder X6 Max spokojnost ... aj vecer
    24.11.2011 16:26 bossqone
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    +1 (nemôžem si vynachváliť)
    Fluttershy, yay! avatar 25.11.2011 00:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Jop, až na ten AltGr to není vůbec špatné... To jsem sám, kdo používá AltGr na diakritiku a typografické symboly? Na české jsou na tom dokonce i základní znaky ASCII jako třeba { a }.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    gtz avatar 24.11.2011 16:11 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    A co Genius? používal jsem jej v práci a pak jsem něco koupil i dom a dá se říci, že to nějak jde. Nedávno u jednoho člověka jsem viděl Genius SlimSta​r 330 a zkusil jsem si ji a celkem slušně se na ní psalo.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    24.11.2011 20:01 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    zabit - tak hrozne poskladat insert/del a spol muze jen dobytek :-D
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    gtz avatar 24.11.2011 22:01 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Psalo se na ní slušně, ale ergonomie toho prostředního bloku byla pro mne celkem nepochopitelná.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    24.11.2011 22:46 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Pod značkou Genius jsem potkal další dvě hrůzy, které už nedokážu najít v e-shopech:

    Jednak superlevnou klávesnici (tuším pod 100 Kč) s klasickým rozložením (hlavně velký enter) - která za provozu tu a tam vložila úhoz navíc (asi špatná ochrana proti zákmitům). Když zmačknete v inboxu Del a přidržíte Shift, a klávesnice vloží další úhoz Del, tak ani nevíte, co jste smazal - nemluvě o spoustě zdvojených písmenek v textu, která musíte dodatečně mazat.

    Pak si dva kolegové pořídili poměrně drahou multimediální klávesnici s nízkým zdvihem "ala notebook", černou lesklou tuším s nějakou ozdobnou chromovou linkou. Po roce provozu jsou ty klávesnice otravně rozvrzané! Klávesy se "kácí" / drhnou / vržou.
    [:wq]
    Fluttershy, yay! avatar 25.11.2011 00:03 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Nevermore. Spotřební zboží pochybné kvality. Najdou se velmi dobré série, ale je to risk.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.11.2011 16:31 j3nda | skóre: 14 | ostrava/brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    jedine: Chicony KU-2971, link :-D
    ___---==~[ uxunilcba | baclniuxu ]~==---__sevrer_pnly_liunx-lkie_hcaricku__/libGDX-rulez-the-W0R7D!___
    24.11.2011 16:41 MH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Pro ne-znalce klavesnic (treba od Apple), kratke zauceni: poradna klavesnice je jedine mechanicka, nejcasteji se spinacem "Cherry", at uz modrym, hnedym, bilym nebo cernym. Kazdy ma jiny prubeh zmacknuti, a proto si kazdy musi vybrat ten ktery mu vyhovuje. Na internetu se tomu venuji ruzne odborne stranky. Ja si koupil klavesnici Cherry G80-3000LQCEU-0 (asi 1500 Kč). Made in Czech Republic, pro zajimavost. Nejlepsi klavesnice se tedy vyrabeji v CR, bohuzel se u nas spatne shaneji.
    24.11.2011 16:56 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Nějaký tip kde by se dala sehnat?
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Fluttershy, yay! avatar 25.11.2011 00:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Myslím, že se daly sehnat u TNTrade, jinak eBay, Amazon nebo nějaký specializovaný německý/anglický e-shop -- jméno z hlavy nevím, ale na GeekHacku se to určitě řešilo.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 25.11.2011 01:11 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Tak jo, našel jsem to -- The Keyboard Company. Cherry G80-3000
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Bluebear avatar 25.11.2011 00:15 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Klávesnice Cherry lze pořídit na německém Amazonu (a jistě i na jiných německých e-shopech).

    Například:

    http://www.amazon.de/Cherry-G80-3000-Tastatur-Englisch-hellgrau/dp/B003JP17V4/ref=pd_cp_computers_0

    (Tento model má klikací tlačítka. Model s měkkým stiskem mají na německém Amazonu také, ale našel jsem jen s německým rozložením, což může a nemusí vadit. Jo, pozor na to, že rozložení na ilustračním obrázku nemusí být zcela stejné jako na skutečném výrobku; některé mají americké rozložení s jednořádkovým Enterem.)

    Je trochu perverze kupovat klávesnice, které se vyrábějí u nás, z Německa, ale to je holt daň za to, že žijeme v rozvojové zemi.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Fluttershy, yay! avatar 25.11.2011 00:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    FYI rozvojová země tuším od roku 2005 nejsme, ale furt je to tu divoký východ.

    MX Black a MX Blue jsou velmi běžné, horší je to, když člověk chce brown/clear.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Bluebear avatar 25.11.2011 00:30 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    FYI rozvojová země tuším od roku 2005 nejsme

    Mno, je pravda, že se nerozvíjíme :-) spíš naopak :-/
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    25.11.2011 14:59 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Děkuju oběma. Jsou to pálky. Na druhou stranu, kdybych poslal na Aukro, zpátky odkud přišly, svoje Logitech (Wave je fajn, ale úplný ideál to taky není) klávesnice, dala by se tím nejlevnější použitelná mechanika ufinancovat. Zní mi to neuvěřitelně, ale ještě jsem na žádné nepsal.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    25.11.2011 21:00 MH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Koupil jsem ji v nemeckem Amazonu, v pohode posilaji i do CR, trva to asi 4 dny.
    25.11.2011 12:49 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Klávesnic s mechanickými spínači Cherry se dělá asi celkem dost, ale na rozdíl od těch membránových jsou hodně drahé. Těch 1500, je tak spodní hranice. Na DIIT o nich celkem pravidelně píšou. Cherry prodává TNTRADEAle asi nikde jsem neviděl možnost si zkusit průběh mačkání těch cherry spínačů.
    Václav 25.11.2011 21:41 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Ta životnost to celkem vynahrazuje.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Bluebear avatar 26.11.2011 01:55 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Bohužel TNTRADE z nějakého podivného důvodu prodává jen speciální modely s dost podivnými rozloženími kláves (hle), zatímco ty klasické nemá.

    A pozor - Cherry vyrábí i mnoho typů membránových klávesnic; obvykle se prozrazují nižší cenou, ale ne vždy - je nutné dávat pozor na modelová čísla.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    26.11.2011 01:09 ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Cherry jedine Cherry, mam jednu uz asi 10 rokov, ziadny smejd popis laserom stale ako nova (n atych lacnych som videl za mesiac zlezene pismenka) Popis SK, skutocne ak by mi odisla plakal by som :). Ziadne smejdy typu MS, Logitech, HP, DELL sa takejto nemozu rovnat, ani kvalitou a ani rozlozenim.
    Fluttershy, yay! avatar 14.12.2011 00:48 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Bacha na to, Dell AT101 je taky trochu legenda.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    ava avatar 24.11.2011 17:47 ava | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Ja mam Microsoft Comfort Curve 2000, stala necely ctyri kila (http://klavesnice.heureka.cz/microsoft-comfort-curve-keyboard-2000/) a jsem z ni uplne nadsenej, ma ergonomicky tvar (neni uplne zlomena, ale trochu kriva je, idealni pro psani vsemi deseti), pise se na ni nesmirne prijemne, rozlozeni a tvar tlacitek snad ani nemuzou byt lepsi (Enter, backspace a tab jsou dlouhe atp). Ma to i par multimedialnich klaves, ktere mam namapovane na caste akce, ale zas jich neni prehnane moc. A je lehka a pritom bytelna, kdyz ji potrebuju nekam stehovat tak si neutrhnu sranky u batohu :) Za ty prachy - parada.

    Mmchd, kdybyste shaneli levnou vybornou mys, doporucuju A4Tech GLaser X6-70D.
    Press any key to continue, or any other key to cancel
    luta avatar 24.11.2011 18:41 luta | skóre: 20 | blog: muj_blok | Prostějov/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic

    mám trochu menší X6-70MD dřív k noťasu a teď k PC a je to super myška to mohu potvrdit..Narozdíl od Genius nemění zvuk ani tvar :-D

    jinak tu Ms Curve 2000 klávesnici mám v hledáčku.. potřeboval bych nějakou tichou se stejným rozložením kláves..moje aktuální Genius KB-120 zrovna tichá není.

    líbí se mi ještě vejš uvedená HP DT528A, dále Dell KB212-B

    Dále jsou fajn logitechy, ale mají zpětné lomítko vlevo u shiftu a to nesnesu :-(

    Fluttershy, yay! avatar 24.11.2011 19:31 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Bacha, ta 2000 má hodně hlasitý mezerník.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    luta avatar 24.11.2011 20:02 luta | skóre: 20 | blog: muj_blok | Prostějov/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic

    tak nic :-D

    Fluttershy, yay! avatar 25.11.2011 00:11 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Jinak logitech si zkus u svého prodejce vyžádat americký. Mně v Optimě třeba objednali speciálně na můj požadavek.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Bluebear avatar 25.11.2011 00:22 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Dále jsou fajn logitechy, ale mají zpětné lomítko vlevo u shiftu a to nesnesu

    Jo, úzký levý Shift, to je panečku věc; takové bych prohazoval oknem.

    Pokud jde o Logitech jako takový, mám obavu, že kvalita značky šla za posledních pět let dolů; staré Logitechy byly šílené držáky, dodnes se u nás používají - přestože membránové, vydrží strašně dlouho. U jejich současné produkce mám dojem, že se snad rozvrzávají jen tím, že se na ně podívám.

    (Podotýkám, že jsem stará nervóza a vrzající klávesnice mě hrozně vytáčejí.)
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    24.11.2011 21:38 Radek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Nejlepší klávesnice je ta nejstarší AT. Mají Enter do obráceného L, takže je velký a v dosahu malíčku, nemá tam ty hloupé tlačítka Start a Win. Mám starou CHicony s měkkým dopadem kláves a zatím žádná nová mne nepřesvědčila. Přijde mi, že se pořád snaží za každou cenu vymyslet něco novýho, ale kontraproduktivně. Proto si ji hýčkám, ale bojím se, že brzo zmizí z boardů PS/2 konektor a bude problém s jejím připojením. Ještě bych si zvykl na stejný typ, který by byl přece jen trochu ergonomicky zatočen. Multimediální klávesy jsou v podstatě k ničemu, protože přehrávač je lepší ovládat myší nebo dálkovým ovladačem.
    24.11.2011 22:15 Rivon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Zkuste Chicony KB-2971, existuje ve verzi PS/2 i USB.
    Fluttershy, yay! avatar 25.11.2011 00:14 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Existuje konvertor na USB. Jinak AT byly šmejdy i kvalitky... se šmejdskými membránovkami jsem se nejednou potkal, ale zase byly i běžnější lepší konstrukce.

    Ovládání hlasitosti multimediálními klávesami si nemůžu vynachválit, je to mnohem pohodlnější než sahat po myši nebo si lámat prsty zkratkami, když mi někdo zaklepe na rameno a potřebuju rychle reagovat.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    25.11.2011 18:48 ichtylopa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Mám několik historických, dokonce i s DIN konektorem a ač cvakají při psaní , jsou mi rozložením nejpříjemnější. Hlavně mají tlačítka velkou vzdálenost od sebe a mají "normální" rozložení a žádné funkční krávesy...
    Fluttershy, yay! avatar 5.12.2011 01:20 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Cvakání tam asi bude schválně, ehm.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.11.2011 21:50 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Vyzkusal jsem spoustu klavesnic, ale abych rekl pravdu, nejlepsi je imho compaq ps2 klavesnice z roku 1988. Pouzivam ji dodnes na jednom ze stroju a pracuji na ni moc rad. Tyhle lacine smejdardny od ms snad ani nestoji za rec ;)
    25.11.2011 00:49 Stevko | skóre: 3 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Mám Microsoft Natural 7000, sadu s myšou, bezdrôtovú. Píše sa na nej dobre, tá podložka je skvelá. Ale raz za čas na cca minútu prestane úplne reagovať. Netuším, čím to je. Robí to aj s novými baterkami a na dvoch úplne rôznych počítačoch. Možno to je tou bezdrôtovosťou. Už nikdy viac bezdrôtovú klávesnicu.
    Príspevok nemá byť ukončený spojením „môj názor“.
    25.11.2011 19:44 Franta Gajdůšek | skóre: 15 | blog: co_me_prave_napadne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Njn, komu neni rady...(ta dratova funguje bez problemu) Ale taky jsem se musel spalit, ikdyz prozmenu na sluchatkach. Na hromadu dratu na stole nadavam porad, ale kdyz jedina alternativa je bezdrat, tak radsi trochu toho bordelu na stole.
    bambas avatar 25.11.2011 12:59 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Nene, nejlepsi je BenQ x500. Mam ji straasne dlouho. F kalavesy ma rozdele po trech, ne po 4.Naprosta parada. Nizky zdvih klaves, klasicke rozlozeni. V kombinaci s CSHACK rozlozenim si ji nemuzu vynachvalit. Hledam ekvivalent, ale nenachazim. :/
    ZDE a
    ZDE
    25.11.2011 17:42 Jindřich Makovička | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Jo, ta nebyla špatná, kdysi jsem ji koupil novou snad za stovku a pár drobných.

    Teď používám MS Wireless Desktop 3000 a když si člověk zvykne na chiclet provedení F kláves, píše se na ní dost podobně.
    Cohen avatar 26.11.2011 13:47 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Jo, pod tohle se podepisuju. Tenhle příspěvek píšu právě na ní. Byla to tenkrát naprostá náhoda, že jsem koupil tuto klávesnici. Navíc asi za 150 Kč nebo kolik. Ale musím říct, že to byla totální trefa do černého! Nemůžu si tu klávesnici vynachválit. Má dle mého i ideální rozložení kláves, které bych teď chtěl všude.

    Bohužel, projevuje se stáří a začíná mi odcházet klávesa E. Ečko to teď píše jen co se na něj křivě podívám. Pomalu se tedy začínám dívat po náhradě a řeknu vám, že je to pěkně v háji. Vlastě nevím, co bych si koupil, pokud by tahle klávesnice odešla definitivně.

    Mému ideálu se asi nejvíc blíží hliníková odolná Enermax Aurora Lite. Problém je, že u nás ji není možné sehnat s tím US layoutem, který je na obrázku. Ve všech e-shopech a kdekoliv kde ji mají v nabídce je to vždy verze s UK layoutem – popisky s librou bych překousl, ale velký Enter a zejména úzký levý shift ale rozhodně ne. :-(
    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    25.11.2011 14:02 Milan Vančura | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Já bych rád vyzkoušel tuto ThinkPad klávesnici - na Thinkpadu se mi píše dobře a tahle by mohla být ještě lepší:
    • malá a kompaktní
    • téměř standardní layout
    • trackpoint, takže myš je na nejfrekventovanějším místě na klávesnici místo 30cm v pryč
    • multimediální klávesy nepřekáží
    • velký enter, backspace i delete
    Ještě kdyby měla americké popisky a širší levý shift místo klávesy "><". A taky bych musel zjistit, jestli umí víc kláves současně, např. shift+capslock+s (kvůli ucw mapě kláves)
    Matelko avatar 25.11.2011 22:20 Matelko | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    To mi vyrvali z mojí T510 ne.
    Jendа avatar 25.11.2011 23:51 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Levý shift se dá fixnout přemapováním, silnější povahy pak hardwarovým spojením s pička key (ve starších Xkách byla označována <|>).

    Nicméně z nedostupnosti num bloku na notebooku už mě začíná šlehat. Psát čísla s modifikátorem (ať už z horní řady nebo emulace na klávesách MJKLUIOÝÁÍ (kterou má mimochodem ACPI firmware EEE šíleně doprasenou)) je prostě FFUUU.
    26.11.2011 00:20 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Dej tomu čas. Mě začal numerický blok na cizích klávesnicích vyloženě překážet už po pár měsících výhradního používání notebookové klávesky.
    Fluttershy, yay! avatar 26.11.2011 01:14 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Když numerickou klávesnici, tak jedině externí/vlevo. To častěji sahám po myši.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 26.11.2011 01:20 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Jo a shift bych i hardwarově vyřešil, jenže to bych musel sehnat odpovídající klobouček (to bych rovnou mohl koupit celou americkou klávesnici, na membránovky se samostatné kloboučky obvykle neprodávají) a navíc se tam většinou používá u těchto širších kláves i jiná konstrukce (s tím kusem drátu).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    26.11.2011 09:28 Mercuriuz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    To chci! :-D
    Jakub Lucký avatar 28.11.2011 17:06 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Tuhle hračku mám doma třeba já. A protože mám Thinkpad už 4 roky, takže jsem na věci zvyklý a určitě bych neměnil.
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    Jendа avatar 25.11.2011 23:46 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Tak se k tomu taky vyjádřím…

    Preferuju klávesnice s nižším zdvihem, ale jinak je mi to celkem jedno. V rozložení bych ocenil inteligentně namapované | a \, ale v nejhorším se to dá vždycky přemapovat (na EEE jsem si takhle namapoval chybějící PgUp/Dn na nepoužívané Pause a SysRq). Takže je mi to celkem fuk :).

    Spíš bych se ale zaměřil na technologii. Bezdrátovou klávesnici nikdy. Bohatě stačí anténování z kabelů (TEMPESTáci vědí), nemusím přece svá hesla broadcastovat na sto metrů.
    26.11.2011 00:44 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    No a co takové klávesnice Logitech s Unifying přijímačem, které mají, podle výrobce, 128bitovou AES enkrypci? Jsou dostatečně bezpečné? Myslím, že ano. Souhlas?
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Bluebear avatar 26.11.2011 02:10 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Nesouhlas. :-)

    Jak tvrdí MUDr. House, každý lže, a výrobci hardwaru tuplem. Proč by se namáhali se skutečně zabezpečeným protokolem pro pouhé obyčejné spotřebitele? To je obtížné, chce to čas a vyžaduje to programátory a testery, kteří věci opravdu rozumějí, což všechno stojí velké peníze.

    Mnohem smysluplnější je vzít laciný mikročip, nejlacinější implementaci nějakého kryptografického algoritmu pro daný mikročip (tuto implementaci obvykle prodává za pár šupů malá obskurní firma, která ji okopírovala od jiné malé asijské firmy, jejíž zaměstnanci to špatně opsali z nějakého studentského freewarového projektu), a hotovo. Marketingáři pak vyplodí žvást o tom, jak je to proklatě bezpečné. Stejně je nepravděpodobné, že by se někdo obtěžoval krást hesla tudy, když je v systému tolik jiných děr. :-)
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    26.11.2011 09:44 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Na tom něco bude.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Cohen avatar 26.11.2011 13:58 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Amen. Bezdrátové klávesnice jsou pro mne také tabu.
    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    Jendа avatar 26.11.2011 09:45 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Nevím, zda věřit nějaké embedded implementaci. Výrobci mají tendenci katovat kosty, takže kdo ví, jestli je to plnohodnotný AES a není tam třeba nějaká implementační „zkratka“, aby se ušetřilo.

    //jak se nastavuje ten symetrický klíč?
    Jendа avatar 26.11.2011 09:49 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Jinak takovým hezkým příkladem je MF Classic - šíleně bezpečné (by obscurity), teda než se v tom někdo začne rejpat.
    26.11.2011 10:19 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Dobře, další důvody nepotřebuju, už je zpátky na Aukru.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    26.11.2011 00:01 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Používám první uvedenou (DELL) + starší typ Y-RAQ-DEL2 jak ve variantě Bluetoth tak USBčkovou a obě jsou o tři třídy lepší než první popisovaná, kterou jsem si chtěl a dostal v domnění, že to bude ta starší.
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Fluttershy, yay! avatar 26.11.2011 01:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic

    Mám obě -- novou (nízkozdvihovou) i starou (vysokozdvihovou). Můj dojem je teda podstatně jiný.

    Ta vysokozdvihová (zrovna na ní píšu) má

    • horší ovládání zvuku (kolečko musím otáčet dvěma prsty, nestačí jeden),
    • zhuštěné klávesy Fx taky nejsou velký odvaz,
    • AFAIK větší poruchovost (ukroucené kolečko, nereagující klávesy,
    • ale hlavně: klávesy kladou docela velký odpor, takže při delším psaní mě někdy i bolí prsty, a když už se klávesy vychodí, je to psaní celkem nepříjemné. IMHO jsou scissor switche na dlouhodobé psaní podstatně pohodlnější.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    26.11.2011 20:32 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    • Zvuk skoro nepoužívám a vzhledem k tomu mi přijde přirozenější s tím zatočit, jako s každým jiným „gombíkem“.
    • Shuštení je jen na dvou mezerách a ve výsledku je F12 1cm posunuté.
    • Máme jich desítky a nevím o žádné vadné…
    • Ten nízký tvrdý zdvih mě docela štve, „klade velký odpor a pak se volně propadne“. ¡Ta vysoko-zdvihová klade menší odpor! (Test: Neunese dvě tužkové baterie + svorník na nábytek na klávese, ale ta nova je unese - obě málo používané :-))
    Prostě je vidět, že každý chce něco jiného.
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Fluttershy, yay! avatar 26.11.2011 21:40 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Zvuk skoro nepoužívám a vzhledem k tomu mi přijde přirozenější s tím zatočit, jako s každým jiným „gombíkem“.

    Jde to udělat i tak, aby tím šlo otočit jen jedním prstem, takže tohle je epic fail pánů inženýrů. FYI já mám na hlavě sluchátka i přes pět hodin denně a fakt to používám.

    Shuštení je jen na dvou mezerách a ve výsledku je F12 1cm posunuté.

    Pročež je horror poslepu najít F5 nebo F12.

    Ten nízký tvrdý zdvih mě docela štve, „klade velký odpor a pak se volně propadne“. ¡Ta vysoko-zdvihová klade menší odpor! (Test: Neunese dvě tužkové baterie + svorník na nábytek na klávese, ale ta nova je unese - obě málo používané :-))

    Teď nemám, jak bych to otestoval. Nicméně průběh stisku se u té staré podstatně liší dle úrovně opotřebení.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 5.12.2011 01:28 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Otestováno. Multimedia Keyboard Pro má 55g, Enhanced Multimedia Keyboard 65g. Dost jsem se divil, protože nízkozdvihové mívají hodně (Logitech UltraX prý snad kolem 80g), ale kompenzují to kratší dráhou pro stisk "nadoraz".
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Bluebear avatar 5.12.2011 23:24 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    nízkozdvihové mívají hodně (Logitech UltraX prý snad kolem 80g), ale kompenzují to kratší dráhou pro stisk "nadoraz".

    Obávám se, že to nebude právě zdravé pro ruce :-(
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Fluttershy, yay! avatar 5.12.2011 23:34 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    75g, ale subjektivně mi přijde psaní na normální membránovce s 60g namáhavější a někdy mě potom i bolí ruce.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    6.12.2011 15:35 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    No to je právě o té subjektivitě, já mám prostě „omlácené ruky“ z té nízko-zdvihové :-)
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Fluttershy, yay! avatar 14.12.2011 00:46 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    To chce nemačkat nadoraz.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    14.12.2011 17:43 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Jsem rád, že mám pod kontrolou jiné funkce :-)
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    6.12.2011 15:34 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Bohužel nemám k dispozici tlakoměr na tak nízké hodnoty, tak jsem se spokojil z výše uvedeným testem :-)
    Ale „měřil“ jsem na Bluetooth kamarádce.
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    26.11.2011 09:27 Mercuriuz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Sidewinder X4 mám doma už cca rok a je to bomba :-) píše se mi na ní skvěle, vypadá dobře (Microsoft si odpustil zvýrazňování výrobce takže to ani nejde vidět :-D ) a na makro klávesy nedám dopustit, jsou na dobrým místě, lehce se mačkají a umí toho fakt hodně :-)
    Cohen avatar 26.11.2011 13:57 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Taky jsem si ji koupil. Po prvních několika minutách ale putovala zpět do obchodu, protože dlouhý mezerník – pravý Alt je tak tak moc vpravo, že není možné psát speciální znaky a diakritiku (málem jsem se ani nepřihlásil do systému, protože jsem měl obrovské problémy zapsat heslo). Tenkrát jsem Microsoft opět proklel do devátého kolene, protože jinak se mi vcelku líbila a býval bych si ji nechal. :-/
    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    26.11.2011 09:35 K
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Damy a panove, ne ze bych se chtel hadat ale jedina klavesnicena normalni psani je Genius slimstar 150, zadna multimedialni tlacitka, velky enter, nizssi klavesy. Koupil jsem ji za par korun (radeji rovnou 2) a spokojenost sama :)

    Zivim se jako programator, takze toho napisu celekm dost.
    Matelko avatar 26.11.2011 13:08 Matelko | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Tak tahle úplně obyčejná Geniuska je opravdu dobrá, máme doma dvě. Jednu už 6 let, druhá je tak rok stará, jsou vzhledově prakticky stejný, ale ta novější je měkčí a tišší, opravdu jsou vzhledem k ceně nečekaně výborný.

    První jsem kdysi koupil aby mi děti na mým počítači při hraní neničily bezdrátový set, druhá nahradila hodně starou a dobrou klávesnici (politou lakem na nehty) na jejich. Obě fungují bezvadně.
    26.11.2011 10:46 Václav Kramář | skóre: 31 | Nechanice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    V práci máme mj. tyhle dvě klávesnice od Dellu. Jsou výborný, jenom by mohly mít o chlup menší zdvih. Takže teoreticky by ideálem mohla být nová Dell Quietkey.

    Doma mám Natural Ergonomic Keyboard 4000. Rozložení je v pořádku, ze začátku se mi na ní psalo opravdu hodně pohodlně, ale po nepříjemně krátké době začal drhnout mezerník (a pár dalších kláves hlásilo, že ho budou za čas následovat). A dokonce se na pár klávesách začal stírat potisk, s čímž jsem se zatím nesetkal ani u klávesnic "za pár desetikorun". Proti staré Natural Keyboard Elite (nebo Natural Keyboard Pro, už si nepamatuju přesně která z nich to byla) je to obrovské zklamání.
    Fluttershy, yay! avatar 26.11.2011 13:04 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Takže teoreticky by ideálem mohla být nová Dell Quietkey.

    Prý by to za ty prachy měl být luxus. Já se k ní bohužel zatím nedostal. Ale ta konstrukce je tam určitě jiná než u té starší.

    Doma mám Natural Ergonomic Keyboard 4000. Rozložení je v pořádku, ze začátku se mi na ní psalo opravdu hodně pohodlně, ale po nepříjemně krátké době začal drhnout mezerník (a pár dalších kláves hlásilo, že ho budou za čas následovat). A dokonce se na pár klávesách začal stírat potisk, s čímž jsem se zatím nesetkal ani u klávesnic "za pár desetikorun". Proti staré Natural Keyboard Elite (nebo Natural Keyboard Pro, už si nepamatuju přesně která z nich to byla) je to obrovské zklamání.

    Potisk je častá vada hlavně starších sérií. Mezerník je horší, ale dá se vytunit -- tady někdo píše o rozlomení napůl, ale potkal jsem i jiné varianty. Já mám spíš problém s hůř reagujícími klávesami. Kéž by existovalo něco podobného, ale mechanického!

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Cohen avatar 26.11.2011 14:02 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Jo, ten první odkazovaný Dell mám v práci – souhlasím se zdvihem, mohl by být nižší. Zatím to ale beru jako záchranu, kdybych potřeboval klávesnici okamžitě vyměnit (pak bych asi zkusil to Quietkey – jen mi je trošku podezřelé, proč je tak levná oproti té první). Ideálem by ale byla Enermax Aurora Lite.
    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    Fluttershy, yay! avatar 26.11.2011 14:25 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Ta první má smart-card čtečku, proto ta cena. Multimediální verze vyjde dokonce na něco přes litr.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    26.11.2011 15:05 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Docela mne prekvapuje, ze se tu jeste v diskuzi neobjevil muj oblibenec, HHKB. Akorat ma tu nevyhodu, ze je obcas jednodussi ji tahat s sebou, nez si zvykat na "standardni" klavesnci. Ale zase vzhledem k jeji velikosti to neni az takovyn problem :-)
    „O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
    26.11.2011 21:44 ehm ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Jaký mají jednotlivé klávesnice " Key Rollover" ? Pro mě je to velice důležitý parametr (holt jsem si strašně zvykl na klávesnici v AMIGA 1200 a přechod na PC byl pro mě "návrat do doby kamenné") .
    Fluttershy, yay! avatar 26.11.2011 22:17 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Na X4 je n docela vysoké -- na ostatních je to bída (všude AFAIK spolehlivě dva, protože spodní řádek).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 5.12.2011 01:32 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Tabulka bude v blogu nebo pokračování, MS Ergo 4k má málem 3KRO, sidewinder X4 NKRO (reálně je to tuším 17) -- všude jinde 2KRO (obecná vlastnost současných membránovek).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    26.11.2011 22:12 daneel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    Tahle by taky mohla byt zajimava pro nejakeho skromneho jedince http://www.artlebedev.com/everything/optimus http://en.wikipedia.org/wiki/Optimus_Maximus_keyboard
    Fluttershy, yay! avatar 26.11.2011 22:14 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    1. Nauč se vkládat odkazy.
    2. Optimus Maximus je leda tak Epic Fail Maximus, bo je absolutně neergonomická (chybějící odezva).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    26.11.2011 23:39 daneel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    1. Naucim, diky za "jemne" upozorneni. 2. Pomalejsi si muj predchozi text mohou predstavit v pseudoznacce [irony][/irony] a slovo skromny v uvozovkach.
    Fluttershy, yay! avatar 26.11.2011 23:47 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic
    O skromnost tam ale vůbec nejde. S mechanickými klávesnicemi se taky jde dostat k horentním sumám, ale tam to má svůj smysl.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    29.12.2011 08:47 Sh-tfish
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pěti klávesnic

    Musím potvrdit, že výběr klávesnice je dnes celkem oříšek. Po dlouhém probírání jsem skončil u Logitech Media Keyboard k200 a cimrmanovské zklamání mě nepotkalo.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.