abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:11 | IT novinky

    Společnost Espressif Systems oznámila, že rodinu SoC ESP32 brzy rozšíří o ESP32-H4 s IEEE 802.15.4 a Bluetooth 5.4 (LE) s podporou protokolů Thread 1.3, Zigbee 3.0 a Bluetooth Mesh 1.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3 z roku 1999: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (61%)
     (13%)
     (2%)
     (24%)
    Celkem 436 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Přechod z CorelDraw! na Inkscape

    14. 3. 2007 | Vítězslav Válka | Tipy a triky | 37597×

    Není snadné měnit návyky, které si upevňujete při užívání určitého typu programu. Prakticky nikdy tak není vhodná doba k přechodu na jiný. Avšak v případě tak zásadního kroku, jako je změna proprietární oblasti za otevřenou alternativu, si troufám tvrdit, že se to nakonec vyplatí.

    Mnoho z nás si chce udržet určitou míru nezávislosti. To se velice dobře daří právě s aplikacemi na bázi otevřeného kódu.

    Samozřejmě, že takový skok má i mnoho stinných stránek, ale minulost ukazuje, že aplikace s otevřeným kódem mají narůstající převahu výhod – například flexibilita vývoje a nezávislost na finančních a personálních zdrojích. Takže i přesto, že stále existuje mnoho aplikací, které svojí funkčností nedosahují kvalit svých proprietárních protějšků, je vhodné vývoj open source sledovat a pokud je to možné, neváhat na něj přejít.

    Filosofie vektorového editoru

    Na obecné úrovni slouží vektorový editor nejčastěji ke kresbě geometrických objektů nebo textu. Liší se tak od editoru bitmapového, jakým je například Gimp či Photoshop, tím, že jeho měrnou jednotkou nejsou pixely ale geometrické tvary. Výhodou vektoru je – mimo výrazně menší datové náročnosti – zcela jednoznačně možnost nekonečné práce a úprav bez rizika ztráty kvality, jakou známe právě u bitmapy.

    Vektorové editory bychom mohli rozdělit do tří základních skupin. Prvním případem je tvorba kresby (ikona, jmenovka, značka, komiks atp.). Stačí vám přitom neurčitá plocha, ve které připravíme objekt nebo sadu objektů, bez hlubších vazeb s okolím. Nástrojem vhodným pro tento typ práce s vektorem je právě Inkscape. Druhým nejčastějším užitím vektoru je příprava sazby, kde samotná kresba respektuje například prostor stránky nebo jiného prostoru, v sazbě mnohem častěji kombinujeme grafické objekty, bitmapy (fotografie) a text. Zde bych jako příklad vhodného nástroje uvedl Scribus. Třetím typem použití vektorového editoru je schéma, kde je klíčem knihovna objektů a možnost jejich dynamické vazby. Příkladem vektorového editoru zaměřeného na schémata je DIA.

    Volba vektorového nástroje

    Nekorunovaným králem ilustračních programů je bezpochyby Adobe Illustrator a jeho mladší bratr InDesign, který je zaměřen na sazbu. Ten však stále bojuje o prvenství s konkurentem Quark Xpress, který v oblasti sazby působí o mnoho let déle. Nejsilnější konkurencí Illustratoru je CorelDraw!, se kterým zvládnete částečně to co Illustrator a částečně také to co Quark Xpress a InDesign. Díky tomu, že všechny jmenované aplikace jsou proprietární, je patrné, že oblast vektorové grafiky a sazby jednoznačně má svůj ekonomický potenciál.

    No a tam, kde je ekonomický potenciál, bývá často i velká skupina uživatelů, kteří by rádi zvolili nezávislejší a levnější alternativu. Nejčastěji se setkáte s následujícími reprezentanty této skupiny aplikací:

    OpenOffice.org Draw
    Je opomíjenou součástí kancelářského balíku, který se těší stále větší oblibě. Bude se vám hodit, pokud potřebujete rychle vytvořit informační tabulku nebo jmenovku na zvonek. Kvalitou a velikostí uživatelské skupiny, která je největší zárukou rychlého vývoje, v současné době neohromí.
    Xara Xtreme
    Po shlédnutí několika reprezentačních videí jsem získal dojem, že jde o velice zdařilou aplikaci. Má však několik nevýhod, kterými je neschopnost exportovat dobře formát PDF, slabá podpora otevřeného SVG a také komerční pozadí.
    Scribus
    Existuje jako zástupce pro oblast sazby. Přestože jsem měl několikrát možnost jej otestovat, působí na mě jako prostého uživatele ještě velice neučesaně. Věřím však, že právě úzká spolupráce týmů Scribus a Inkscape přinese v budoucnu mnoho plodných funkcí a nástrojů pro obě aplikace.
    DIA
    Ještě o něco pomaleji na mě působí vývoj aplikace DIA, která zde zastupuje program pro tvorbu schémat. Podobná schémata pravděpodobně někteří znáte z komerčního produktu MS Visio.

    coreldraw! -> inkscape - mac-osx

    Inkscape

    Pokud však hledáte nástroj, který vám pomůže vytvářet jak ikony pro web, tak s jeho pomocí dokážete vytvořit polep reklamního vozidla nebo zpracovat stránku jednostránkového inzerátu, jasnou volbou je Inkscape.

    Inkscape jako jediný program s otevřeným kódem, který plní klíčové potřeby běžného grafika. Jde zejména o snadný export do PDF pro jednoduché sdílení dokumentů s osobami, které nemají odpovídající grafický nástroj. Současně vás výrazně neomezuje díky nezávislosti na platformě (GNU/Linux, Mac OSX, Windows) nebo třeba i schopnosti pracovat nativně s otevřeným formátem SVG, který je v podstatě XML definicí přepočítanou do grafiky. Pro zajímavost: jde o formát u jehož zrodu stála společnost Adobe. Inkscape bych tak směle označil jako nejotevřenější vektorový editor.

    Program vychází z kódu Sodipodi a má nakročeno výborně plnit nesčetné grafické úkoly zmíněné výše, stejně jako někdy v budoucnu i schémata. Pomalý vývoj aplikace DIA totiž nabízí zamyšlení, zdali by nebylo výhodnější zapracovat do Inkscape podporu knihovních prvků. Navíc díky tomu, že aplikace zvládá i novinky známé z mnohem vyspělejších konkurenčních aplikací, jako je funkce blur nebo připravovaná funkce síťových gradientů, je téměř jisté, že název Inkscape budeme v oblasti vektorové grafiky slýchat stále častěji.

    Přecházíme z CorelDraw!

    Možná jste, podobně jako já, dlouholetým uživatelem zdatného Corelu, který se nejednou stává terčem posměchu uživatelů Illustratoru. Vychází to jistě z pevné pozice, kterou Illustrator na trhu má. Avšak pokud propadnete kouzlu CorelDraw!, zjistíte, že má dvě zcela zásadní výhody, kterými je mnohem snadnější použitelnost, kterou se právě Illustrator a Photoshop od programů společnosti Corel již několik verzí na zpět nechávají inspirovat, a zcela jistě také mnohem příznivější cenová politika. Starší verzi CorelDraw! si totiž můžete koupit za velice nízkou cenu, kdežto produkty Adobe, vždy najdete na trhu pouze v nejnovější verzi, se kterou si například takový Wine rozhodně neporadí.

    coreldraw! -> inkscape - wine

    Pokud máte v archivu nespočet souborů ve formátu CDR a vaším domovem je GNU/Linux nebo Windows, doporučuji tzv. postupnou migraci, která je nejméně náročná. V Linuxu do svého Wine nainstalujete CorelDraw! Ve Windows přímo exportujete potřebné soubory do otevřeného SVG vždy, když je třeba. Další editaci a tvorbu nových grafických souborů pak již provádíte přímo v Inkscape. Myslím, že během roku nebo dvou budete CorelDraw! moci plně odinstalovat. Příjemnou výhodou tohoto, v současnosti jediného rozumného řešení, je bezpochyby možnost srovnat výsledek exportu s původním souborem otevřeným v CorelDraw!

    coreldraw! -> inkscape - linux

    Rozdílná funkčnost

    Jako pragmatik bych rád uvedl několik poznatků a omezení, které od sebe odlišují CorelDraw! a Inkscape. Mnoho z nich se však dá snadno respektovat a při troše trpělivosti se dá předpokládat, že budou v budoucích verzích odstraněny.

    Export do PDF
    Velice nízká schopnost nastavit parametry exportovaného souboru. V podstatě jedinou volbou je možnost převodu textu do křivek. V systému Windows navíc máte k dispozici jakýsi druhý typ PDF with transparency. Hodila by se zejména možnost nastavení barev CMYK/RGB nebo nativních barev. Dále jistě možnost tisku separací nebo nastavení rozlišení u bitmap. Občas navíc narazíte na nekorektní export, pokud použijete přechod s použitím průhlednosti.
    Tisk
    V rámci Linuxu máte možnost tisku pouze na primární tiskárnu, tedy pokud neovládáte příkazový řádek tiskového serveru. Na Mac OSX si nevytisknete přímo z Inkscape nic.
    Import AI
    Podpora formátu Illustratoru je na vyšší úrovni než podpora CDR. Pro AI existují již dokonce importní filtry psané přímo pro Inkscape.
    Jedna strana
    Pokud jste zvyklí z CorelDraw pracovat na více stranách, budete se muset přeorientovat na jednostránkové dokumenty. Sazbu dokumentu s více stranami tak pomocí Inkscape nezvládnete, máte zde k dispozici pouze vrstvy.
    Zoom myší
    Naopak na co si velice rychle zvyknete, je intuitivní přibližování pomocí myši či numerické klávesnice. V CorelDraw! vám bude tato funkce velice chybět.
    Jednotky
    Na rozdíl od CorelDraw můžete v Inkscape pracovat třeba v pixelech.
    Nástrojové panely
    Jsou rozhodně zvládnuté lépe v CorelDraw!. Inkscape si se svými panely evidentně neví příliš rady, neumí je ani dokovat. Například dostat se ke zrušení obrysové kontury objektu přes Ctrl+Shift+F, kde musíte překliknout na druhou záložku a zvolit křížek namísto levého kliku myší na křížek v paletě barev, kterou najdete přímo v hlavním okně CorelDraw!, to je opravdu nepopsatelný rozdíl. Věřím, že možnost částečné průhlednosti a lepší dostupnost pomocí klávesových zkratek (nebo zpřístupnění jejich editace) by panelům opravdu pomohla, stejně jako například schopnost aplikovat změny přímo bez nutnosti tlačítka Použít. Ve Windows se navíc panely chovají poněkud nepředvídatelně.
    Kódy EAN
    Pokud tvoříte obaly produktů s čárovým kódem, mohl by vám chybět generátor Barcode Wizard. Náhradou může být online nástroj, přesto nejschopnější z nich však v tuto chvíli neumí formát SVG.
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Daniel Kvasnička ml. avatar 14.3.2007 00:19 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Hezke povidani. Inkscape je kabrnak, i kdyz misty umi byt "pain it the ass"... ty panely a rychlost. Temer nulova podpora Inkscape SVG ve Scribusu taky open source vektorovemu snazeni moc neprispiva. Na druhou stranu komunikace Inkscape s GIMPem je podle mych zkusenosti mnohem lepsi nez Illustratoru s Photoshopem.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    14.3.2007 08:05 Jakub Suchy | skóre: 22 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Ty panely jsou sileny pain in the ass. Dokud to nevyresi, nebude to lehce pouzitelne :(

    Ja vzdycky kdyz potrebuju zmenit treba vypln obdelniku hledam asi 3 minuty, nez si vzpomenu, ktery z tech panelu to je a proc mi zase zmizel
    22.3.2007 09:43 vlk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Vyjimecne s tebou souhlasim ;) Az tohle autori poresi, stane se z Inkscapu uzasnej nastroj. Uz ted v nem moc rad kreslim, ale obcas z panelu rostu.
    frEon avatar 25.1.2008 01:52 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    ctrl+shift+f a panel se objevi.
    Talking about music is like dancing to architecture.
    26.3.2007 19:32 cornelius | skóre: 11 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Když se nelíbí panely jak jsou teď, tak staší aplikovat jeden patch a je po problému ;) Panely budou dokovatelné jedna radost :)

    Patch: https://sourceforge.net/tracker/?func=detail&atid=604308&aid=1688508&group_id=93438 Preview: http://www.inkscape.org/wiki/index.php/Image:Inkscape_dock2.png
    "I'm trying doprdele!"
    14.3.2007 00:47 Boris Dušek | skóre: 22 | blog: everything
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Xara Xtreme ... Má však několik nevýhod, kterými je ... také komerční pozadí.
    To je nevýhoda? IMHO je to sakra výhoda. Můj dojem je takový, že u většiny projektů, které za něco stojí a inovují a vyvíjejí se, se ukáže, že za nimi stojí komerční firma.
    vim ~/.emacs
    zager avatar 14.3.2007 08:50 zager | skóre: 23 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Tohle jsem vnimal jako negativní z pohledu možné "komercionalizace" takovího programu. Pokud by to však mělo průběh stejný jako např. u Blenderu, kde si opensource vlastne komunita vykoupila a puvodni "firma" nad ni stratila moc, pak jiste o nevyhodu nejde.
    Webdesign a grafika, to je můj život na vitavalka.cz
    14.3.2007 09:17 mm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Někde je to možná výhoda, nicméně v případě Xary je to rozhodně nevýhoda. Kdybyste se o situaci okolo Xary trochu zajímal, věděl byste že ona firma má velmi podivnou představu o opensourcu a komunitě, stačí se podívat na mailing list.

    A hlavně Xara v současnosti _není_ svobodný software, jelikož její klíčová část (grafický engine CDraw) nebyla uvolněna jako opensource a firma stojící za Xarou ho ani vydat nehodlá (přesto že to celou dobu slibovali, to že ho nevydají potvrdili až nedávno, s naprosto dementními argumenty vyplívajícími z nepochopení fungování opensource komunity). To vedlo až k tomu, že byl vytvořen fork používající Cairo namísto CDraw, nicméně ten než bude funkční, to ještě potvrá pěkně dlouho... Pak možná Xara Extreme bude přicházet v úvahu, nyní rozhodně v žádném případě ne.
    6.8.2007 17:33 jsilver
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Hlubší znalosti dění okolo Xary a knihovna CDraw. Ono to totiž pořádně asi nepamatuje nikdo. V dobách Corel Draw!3 zde byl nadupaný vektorový grafický editor Xara. Protože se jednalo o konkurenci pro firmu Corel, tak ji zlikvidovali koupí se slibem, že Xara bude dále vyvíjena. Samozřejmě Corel z ní vykradl všechno, včetně dynamických panelů, které Xara měla odjakživa, a pokusu naroubovat bezkonkurenčně nejrychlejší rendering Xary do mamuta Draw. Což se moc nepovedlo. Vývoj se nekonal, a Xara Ltd. po letech nějakým způsobem koupila svůj vlajkový produkt zpět. Prosím, nehrajte si se slovíčky, licencemi a pod. Faktem je, že Xara Ltd. pokračuje tam, kde byla zhruba před 10 lety. Protože nemá šanci dotáhnout to na konkurenci, přišli s myšlenkou spojit a rozvinout Xaru jako následovníka původní Xary a Websteru, což byla upravená verze pro tvorbu webové grafiky. Kdysi. Já ten program znal dříve než Draw a moc mě její osud mrzel. Ale život je život.
    vencour avatar 14.3.2007 00:55 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape

    Těšim se na další díl :-) jako dlouhodobý uživatel Corel Draw.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    14.3.2007 06:38 Ricardo | skóre: 27 | blog: Ricardo | Horní Suchá
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Pěkné, pěkné ... jen tak dále!
    My mind may be raving, my words may be void, but I am not afraid of being moderated below threshold!
    Shteffi avatar 14.3.2007 07:31 Shteffi | skóre: 21 | blog: Shteffi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    nedavno jsem se o něco podobného pokusil a stroskotal jsem na exportu do PDF a tisku. Mohli byste mi poradit kde se ten export schovává? Nenašel jsem ho. (mam verzi 0.44) A o tisku ani nemluvim, protože mi z tiskárny lezly místo barev černý plochy. Inkscape vypadá opravdu, že má našlápnuto správným směrem, ale dokud nedosáhne alespoň verze 1.0 ,tak se obávám, že nás čeká trnitá cesta.
    zager avatar 14.3.2007 08:48 zager | skóre: 23 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Je to celkem jednoduche. Kdyz potrebujete ulozit PDF, najdete to pod volbou "Save As", cili "Ulozit jako". Tisk pak bude lepe zvladnout pres Adobe Reader, protoze tisk primo z Inkscape je opravdova zoufalost :)
    Webdesign a grafika, to je můj život na vitavalka.cz
    14.3.2007 15:05 cornelius | skóre: 11 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    jj je, naštěstí ne na dlouho, s přechodem na GTK 2.10 by, pokud si dobře pamatuju plán, měla Inkscape začít používat GTK-Print dialog nebo jak se ten nesmysl jmenuje :)
    "I'm trying doprdele!"
    16.3.2007 12:13 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Sem ted tisk SVG logo apple, to stary barevny pruhaty. Inkscape si myslel ze horni pulku jablka nekdo snedl a tak byla mimo papir.... Fakt prima. Export do PDF to vyresil, ale zase nezvladl pruhledny PNG s alfa kanalem (zrejme), misto pruhlednosti tam byl cernej obdelnik.

    Na vystupu je jeste co dohanet. Jak pri beznem vystupu tak na profi vystupy. Soutiskovy znacky a jinz blbosti kterejch jsem si v Corel Drawu letmo vsimnul jsem v inkscape nenasel.
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    regine avatar 20.3.2007 06:14 regine | skóre: 22 | blog: regine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape

    Umi Inkscape otevirat soubory z Autocadu - .dwg a .dxf ?

    Cigareta krátí život o 1 minutu, láhev koňaku o 5 minut a pracovní den krátí život o 8 hodin.
    20.3.2007 12:28 Peter Lehotsky | skóre: 26 | Prague
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Inkscape neni CAD, dwg neumi a DXF bude v dalsich verzich

    Autocad umi exportovat i jine formaty ktere Inkscape otevre. S dwg/dxf to neni nijak ruzove ani v Corelu.
    14.3.2007 10:22 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Budoucí plány

    Řešení většiny těch věcí je v plánu, jak se lze dočíst na http://wiki.inkscape.org/wiki/index.php/Roadmap.

    Alespoň se máme pořád na co těšit :-)

    14.3.2007 10:28 jarks
    Rozbalit Rozbalit vše zrušení obrysové kontury objektu
    > ...dostat se ke zrušení obrysové kontury objektu...

    Jen pro zajímavost:

    1. Vybrat objekt.

    2. Kliknout prostředním myšítkem na proužek s barvou označený "S" ve spodním stavovém řádku. Dalším kliknutím prostředním obrys vrátíme.

    Dále:

    - Barvu obrysu nastavíme kliknutím na ten proužek levým myšítkem.

    - Toušťku obrysu kliknutím levým myšítkem na malé číslíčko vpravo od proužku, nebo jednodušeji kliknutím pravým a výběrem z roletky.

    Ony ty nezávislé panely nejsou potřeba zase tak často, jak se zdá. To ovšem nic nemění na tom, že jsou pro přeběhnuvší stejně rozčilující jako je tomu u Gimpu.
    zager avatar 14.3.2007 10:42 zager | skóre: 23 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zrušení obrysové kontury objektu
    Fiha! Tohle mi hodne pomohlo! Diky...
    Webdesign a grafika, to je můj život na vitavalka.cz
    14.3.2007 22:49 Jabko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zrušení obrysové kontury objektu
    Tak ja jeste doplnit shift + click na barvicku nastavi barvu obrysu.
    LennyCZ avatar 17.7.2008 01:24 LennyCZ | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zrušení obrysové kontury objektu
    Díky, supr!

    Tohohle nikdy není dost :-)
    Given a choice between dancing pigs and security, users pick dancing pigs every time. (Dancing pigs problem)
    14.3.2007 11:28 lABIC
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    V corel draw jde pracovat v pixelech i v jinych jednotkach. Vyvoj Inkscape sleduju uz delsi dobu a velmi tomuto projektu fandim.
    14.3.2007 12:10 Monty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Vyresil nekdo prevod dat - CDR2SVG bez pouziti Corelu? Klidne i s mezikroky pres jine formaty... Mam spoustu veci v CDR jeste ze skoly a Corel nevlastnim.
    14.3.2007 14:18 Monty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Asi nevyresil, kdyz na inkscape wiki radi toto :-(
    What can I do with *.cdr (Corel Draw Vector drawing file) files in Inkscape? I have got my images in *.cdr files and I would like to continue in *.SVG.
    Open CDR file Corel Draw. Save it as CGM file. It will save only vector graphics. It will not save bitmap graphics. Open CGM file in OpenOffice Impress. Copy to Open Office Draw and insert original JPG or another bitmap graphics. Save file as ODG And you can continue in Open Office Draw program.) Select all (CTRL+A) Export as SVG. Open SVG file in Inkscape and correct mistakes if they appear.
    14.3.2007 15:16 jarks
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Co takhle: Stáhnout zkušební patnáctidenní verzi CorelDraw X3 ze stránek corel.com položka "Try it" a všechno si poukládat do SVG (registrace zdarma, samozřejmě musíte mít windowsy). Určitě to jde - párkrát jsem to použil. Jen si nejsem jist, jak vypadá převod pokud soubor obsahuje i bitmapy nebo nějaké zvláštnosti. Vždycky je ovšem lepší jen tu a tam něco poupravit než malovat znovu.
    zager avatar 14.3.2007 15:25 zager | skóre: 23 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Corel nastesti pustite i na Wine v Linuxu, tj. s tou uvadenou testovaci verzi by to mohlo jit :)
    Webdesign a grafika, to je můj život na vitavalka.cz
    15.3.2007 14:42 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Zatim se mi to ani u jedne verze Corelu nepovedlo.
    zager avatar 19.3.2007 09:54 zager | skóre: 23 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Omlouvam se za mystifikaci. Poustim to na placenem CrossOver Office, tedy "vylepsenemu" Wine, ktere bohuzel neni free.
    Webdesign a grafika, to je můj život na vitavalka.cz
    20.3.2007 12:00 JeanVEGA | skóre: 17 | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Ano, tak CorelDRAW mi uspesne takisto bezi pod Crossover Office, a to vo verzii 11. Jediny problem vsak je, ze nie priliz spolahlivo funguje tlac.
    Mate rovnaku skusenost?
    ČVUT FEL, sometimes hell, ČVUT FIT, almost always sh*t :)
    zager avatar 21.3.2007 15:57 zager | skóre: 23 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Z Corelu se jiz snazim pomalu vystehovat. Takze jsem ani tisk nezkousel. Priznam se, ze jedina metoda, kterou pouzivam je pres PDF z Inkscape, ale pokud tuto berlicku pouzijete i v Corelu, melo by to byt reseni. Primy tisk z CrossOver Office nam tu obecne zlobi take, ale mnohdy je to tim, ze tiskarna neni uplne kompatibilni...
    Webdesign a grafika, to je můj život na vitavalka.cz
    14.3.2007 15:03 cornelius | skóre: 11 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Na SF.net jsem teď nedávno viděl projekt který se na tohle zaměřuje, jméno si bohužel nepamatuju. NAvíc je cdr-svg převod mezi plány pro Google SoC tak snad bude schválen a najde se mentor.
    "I'm trying doprdele!"
    14.3.2007 13:03 JH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    trošku zastaralé info v. 0.45 již průhledné gradienty umí - potřeboval jsem to a v 0.44 to nešlo - jakmile vyšel 0.45 tak sem kouk co je nového a ejhle vylepšená podpora průhlednosti v PDF a fungovalo to ...

    Stačí sledovat 0.45 vyšla 5. února 2007.
    zager avatar 14.3.2007 15:24 zager | skóre: 23 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Omlouvam se, clanek byl napsan tesne pred vydanim verze 0.45, tj. neobsahuje ohromujici novinky z teto nove verze.
    Webdesign a grafika, to je můj život na vitavalka.cz
    14.3.2007 13:05 TIGER
    Rozbalit Rozbalit vše PhotoPaint
    Jeste kdyby bylo neco tak pekneho na praci s bitmapou, GIMP je oproti Corel PhotoPaintu dost jinej.
    14.3.2007 14:38 fakenickname | skóre: 42 | blog: fakeblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Corel byl pár let mojí pravou i levou rukou a po přechodu na inkscape jsem byl trochu zklamán, ale s každou novou verzí inkscape sem mnohem a mnohem raději, že jsem se závislosti na corelu zbavil. Je ale stále pár věcí, které mi v inkscape velmi chybí (ano, pořád myslím na to, že bych byl posílat feature requesty, ale jsem holt líná duše). Myslím tím například: Přichytávání, zkratky 'c,t,b,l,r,e' pro zarovnávání, drátěný model, snadnější přístup k nastavení velikosti posunu objektu šipkami a další. Toto jsou občas funkce k nezaplacení. Ale na druhou stranu je SVG formát boží dar a možnost editace jako textu, no wow :-)
    14.3.2007 15:07 jarks
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape - drátěný model
    >...drátěný model

    Zobrazení -> Režim zobrazení -> Kontury

    To není ono?
    14.3.2007 15:07 cornelius | skóre: 11 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Můžeš rozepsat co vadí na přichytávání v 0.45? Možná se do dá vyřešit :) Drátěný model, pokud je to to co si myslím, že to je tak zkus Ctrl+Num5 respektive Zobrazení - Režim - Obrysy (Outlines)
    "I'm trying doprdele!"
    14.3.2007 15:08 cornelius | skóre: 11 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    s/Obrysy/Kontury, už si ani nepamatuju jak jsem to přeložil :-D
    "I'm trying doprdele!"
    Saljack avatar 14.3.2007 15:15 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Mě nejvíc štve, že na školách se vyučuje převážně zoner což je úplně ze všech vektorovích programů to nejhorší. A je to jenom kvůli tomu, že má "dobrou cenu". Ptal jsem se na to učitele proč se neučíme třeba Inkscape, když je zadarmo a je celkem dobrej, a on mi odpoví, že by se museli poslat na školení aby se s tim naučili. NO neříkejte mi, že když někdo umís Corelem a Zonerem, a neumí ovládat Inkscape tak je podle mě blbec.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    14.3.2007 15:45 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Afaik neumí ovládat Zoner, pouze ví, že musí stisknout šestou položku zleva, vyplnit sedmý textbox v osmé záložce ve druhém okně, co se potom objeví, ... tohle Inkscape neumí ;-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    freshmouse avatar 14.3.2007 16:37 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Hmm, v osnovách všeobecných ZŠ a SŠ to (vektorová grafika, popř. grafika obecně) podle mě nemá co dělat. Vzhledem k dotacím hodin na výuku IT je lepší využít čas jinými činnostmi.

    Řeknu příklad. My jsme měli IVT jen v prváku na SŠ, a to 1 hodinu týdně.

    Prvně jsme si říkali něco o HW. Jasně, trocha teorie neuškodí, i když si nejsem úplně jistý, jestli to moje spolužačky kdy využijí, jak vypadá RAM... Ale dobře, nějaký obecný základ být musí.

    Pak jsme se asi měsíc nebo dva učili s OO.o, konkrétně s Writerem a Calcem. To beru, to se hodí. Musím ale říci, že jsme se učili používat tlačítka, ne používat program (jak řekl Michal v komentáři nade mnou): "když kliknete sem, text bude šikmo." To je na nic, ale vzhledem k tomu, jak si jsou kancel. balíky podobné, dá se to přežít.

    Co je horší: po zbytek roku jsme pracovali s rastrovou a vektorovou grafikou. Pochopitelně všechny bavilo kreslit si smajlíky a animované GIFy... Ale. Když pominu, že profesorka byla znalostně zhruba hodinu před námi, tak celé IVT bylo pěkně na nic. Studenti sice uměli nakreslit cedulku s nápisem "WC" a nočícím chlapečkem, ale zato neuměli dělat základní věci, se kterými se v osobním i pracovním životě budou setkávat: (pořádně) používat e-mail, orientovat se na WWW, umět vyhledávat na Internetu, vytvořit pěkně strukturovaný textový dokument atd.

    Celé grafické snažení bych zařadil do nepovinných předmětů nebo kroužků. Hlavně ven z osnov.
    15.3.2007 22:41 Mintaka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    U nás na základce se vektorové grafice věnujeme. Mezi 6. a 8. třídou se s ní žáci setkají v Open Office. V deváté třídě si pak volí tématické skupiny, ve kterých pracují celý devátý ročník. Ti co si zvolí grafiku, tak přijdou do styku i s Inkscape.
    14.3.2007 15:43 -y-
    Rozbalit Rozbalit vše jablká a hrušky
    Vítam tento članok, no vadí mi, že sa autor dopúšťa zásadnej (a bohužiaľ) častej chyby - Inkscape je vektorový editor, Scribus aplikácia na úpravu layoutu. To sú dve dosť rozdielné veci, aj keď sa niekedy zamieňajú.

    V Inkscape mi chýba akurát natívny CMYK - pre ozajstné DTP podstatná vec.

    Ináč fajn aplikácia.
    14.3.2007 16:59 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jablká a hrušky
    Inkscape je vektorový editor, Scribus aplikácia na úpravu layoutu. To sú dve dosť rozdielné veci, aj keď sa niekedy zamieňajú.
    Nepřidá mi, že by to v článku bylo zaměňováno. Scribus je tam sice uveden jako příklad programu, který umí pracovat s vektory (což je IMHO pravda), ale je u toho řečeno, že se jedná o aplikaci pro sazbu.
    Pavel Čejka avatar 14.3.2007 23:58 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape

    Corel Draw jsem nikdy nepoužíval, ačkoli jsem se s ním před lety setkal a měl možnost vyzkoušet (verze 10?). Inkscape (resp. včetně předchůdce Sodipodi) Scribus, Gimp atd... používám naopak už docela dlouho a výhradně.

    Musím poznamenat, že dost věcí pokuhává a místy velmi výrazně.

    • Scribus nepodporuje novější možnosti Inkscape, jako je průhlednost, rozmazání a pod... takže chci-li výtvor z Inkscape vkládat do sázeného textu musím ho exportovat do bitmapy, to není moc efektivní.
    • V Inkscape běžícím na Win32 nefunguje export z SVG do bitmapy, resp. exportují se jenom hrubé tvary bez průhledností a rozmazání, případně s náznaky těchto vlastností, ale vždy to trvá příšerně dlouho a výsledek je mizerný, nebo zcela nesmyslný, pod Linuxem to je v pořádku, Wokna sice nepoužívám, ale když chci vytvořené SVG někomu poslat, tak s nimi počítat musím. Jsem si jistý, že to je problém Inkscape, týká se určitě verzí 0.44 a 0.45 bez ohledu na verzi Woken.
    • Neschopný tisk v Inkscape mi taky docela vadí (řeším exportem do bitmapy a tiskem v Gimpu), ale uživatelské rozhranní mi narozdíl od autora článku vyhovuje, možná je to tím, že jsem se prakticky Corel Draw a čímkoliv od Adobe nepoznamenán.
    • Inkscape špatně exportuje do DXF (zkoušeno v QCADu) a hroutí se při exportu do ODF kresby.
    • Zmiňovaná Xara je pro mne odpad dokud nebude umět pracovat se SVG, nedávno jsem Xaru zkoušel a spolehlivě se při pokusech o práci se SVG hroutila. Schopnosti může mít sebelepší, ale tímto a podivným licencováním u mne propadá.
    • Vadí mi GTK file dialog, jako ostatně všude, kde je použit včetně Gimpa a Firefoxe.

    Jinak mám Inkscape opravdu rád a těším se na každou novou verzi, která má většinou méně vad a spoustu vylepšení.

    15.3.2007 08:15 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    inu, vona taky plná podpora inkscape SVG není žádná prdel. Ti šílenci to mění verzi od verze.
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    Daniel Kvasnička ml. avatar 15.3.2007 09:46 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    V Inkscape běžícím na Win32 nefunguje export z SVG do bitmapy, resp. exportují se jenom hrubé tvary bez průhledností a rozmazání, případně s náznaky těchto vlastností, ale vždy to trvá příšerně dlouho a výsledek je mizerný, nebo zcela nesmyslný, pod Linuxem to je v pořádku, Wokna sice nepoužívám, ale když chci vytvořené SVG někomu poslat, tak s nimi počítat musím. Jsem si jistý, že to je problém Inkscape, týká se určitě verzí 0.44 a 0.45 bez ohledu na verzi Woken.
    Mam v praci na WinXP Inkscape 0.45 (nejakou tu devel verzi tesne pred official) a export do PNG je naprosto normalni a bez problemu (kdyz nepocitam obecny problem Inkscape jako je neostrost exportovanych bitmap tam, kde by ostrost byt mela 100%).

    S cim je na Win problem, je export do XCF, coz je jinak jedna z vlastnosti, kde Inkscape prekonava Illustrator (ten je AFAIK schopen poslat Photoshopu jen text + zbytek jako jednu vrstvu).
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    15.3.2007 10:01 cornelius | skóre: 11 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Pokud zrovna nemyslíš antialiasing šikmých čar tak to rozmazání u svislých a vodorovných čar je způsobené tím že nejsou v mřížce; když si ji zapneš a zarovnáš je do mřížky tak budou krásně ostré :) (zkušenost z tvorby ikon)

    Za ten export do XCF může absence CLI, a teď nevím jestli i u Inkscape nebo jenom u GIMPu, ve windows verzích.
    "I'm trying doprdele!"
    Daniel Kvasnička ml. avatar 15.3.2007 21:38 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    No, otevrel jsem cisty dokument, nastavil jednotky na px, udelal dva obdelniky, oba s delkou, vyskou i X a Y polohou v celych pixelech a kdyz jsem je dal castecne pres sebe, tak v exportu predel nebyl ostry... a to by IMHO mel.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    16.3.2007 08:44 cornelius | skóre: 11 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Tak to si volá o screenshot :) Neměl jsi tam poloprůhledný obrys objektů nebo něco podobného? Já to právě zkusil podle tvého postpu v 0.45.1pre0 a žádné rozmazání předělu ani při zoomu nevidím (http://vybiral.info/over.png)
    "I'm trying doprdele!"
    15.3.2007 09:59 cornelius | skóre: 11 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Ad export do bitmapy na Windows: To spíš vypadá na problém konkrétního PC protože podobnou chybu zatím nikdo nereportoval a osobně můžu potvrdit že jsem ji také nezaznamenal, ani 0.44, ani 0.45 ani v -devel verzi

    Mohl byste ten kolaps při exportu do ODF nahlásit jako bug a přidat nějaké info prosím (pokud tam už není)?
    "I'm trying doprdele!"
    15.3.2007 11:57 Peter Lehotsky | skóre: 26 | Prague
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    QCADu bych ohledne DXF moc neveril, mam s nim spatne zkusenosti, zobrazuje si co chce ne tom vykresu opravdu je.
    15.3.2007 09:11 Jakub C. Gelion | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Jsem několikaletý uživatel CorelDraw a teď už i nějakou dobu používám Inkscape. Je pravda, že náhradu za Corel v DTP si Inkscape v této fázi zatím nedovedu představit. Ale neschází mnoho. A jakmile to půjde, myslím že půjdu do toho.

    U firmy Corel mi vadí typická arogance velké firmy vůči uživateli/zákazníkovi. Ačkoliv všechny verze poctivě zaplacené, odezva na reklamace vyloženě žádná. Klasický přístup -> zaplať, drž hubu a čekej na další upgrade, tam možná .... Některé chyby prochází verzemi jako nit, ačkoliv uživatelé na to několikrát upozorňovali. V poslední době se zdá, že pro programátory fa. Corel je důležitější integrace s Wordem než smysluplné odstranění starých chyb.

    Kde je ale Inkscape naprostá jednička je ve webowé a herní grafice. Tam ho používám výhradně. Jeho vlastnost dvou pohledů je prostě vynikající.

    Hlavní je, že se na Inkscape neustále pracuje a tvůrci si důležitost ergonometrie u programu tohoto typu uvědomují.

    Koukal jsem, že se tady v diskuzi ozvalo několik otevřených hlav a já se dozvěděl některé pro mne nové vlastnosti. Proto se ptám: Nevíte někdo, jak přidat barvu do palety? Vlastnost, kterou často postrádám.

    S pozdravem

    jinak spokojený uživatel Inkscape
    15.3.2007 09:55 cornelius | skóre: 11 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Co se týče přidání barvy do palety tak to v současné verzi nejde udělat přímo v GUI, ale musí se upravit soubor s paletou. To jde buď ručně otevřením souboru s paletou a přidáním textové definice barvy; Nebo, jelikož Inkscape a GIMP používají stejný formát palet, upravit paletu v GIMPu a do Inkscape si ji nahrát, případně používat palety sdílené (nalinkované adresáře s paletami) a pak se změny provedné na paletě v GIMPu projeví i po novém načtení palety v Inkscape.

    Vím, je to drbání se levou rukou za pravým uchem, ale zaslechl jsem drby, že se na tom pracuje ale kdy to bude netuším.
    "I'm trying doprdele!"
    17.3.2007 16:21 Ladaan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape - HPGL
    V oblasti reklamy nevim jestli by byl Inscape pouzitelny. Uz to, ze nema podporu exportu do HPGL pro plotry bezne pouzivane v reklamkach si myslim, ze ma jeste co dohanet a zatim nevyradi Corel Draw z produkce. Jinak tomuto projektu take moc fandim a Inkscape obcas i pouzivam.. Napr, ted me uchvatila podpora pro Whiteboard pres jabber protokol, teda hlavne, ze lze whiteboard pouzit v konferenci :).
    30.12.2007 16:24 jiří
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    pracuju jako grafik už několik let a zodpovědně můžu říct, že všechno co je adobe stojí úplně za hovno obzlášť ilustrátor - mám ho nainstalovanej jen kvůli nevědoucím co se v něm snaží pořád něco expedovat corel je sice dobrej na přesný technický kreslení, ale jinak na nic - navíc ty výstupy v barvách - bída bída bída pracuju výhradně v xara extreme pro s poslední verzí, takže takový hlouposti jako, že má špatnej výstup na pdf, je hotová hloupost. xara má výstup do tiskařskýho pdf což ani ilustrátor ani corel nemá v takový přesnosti navíc pokud pracujete s vektorama, tak si někdy zkuste pohnout nebo otočit tapetou v corelu a můžete začít znova xara bez problémů převrací otáčí a to i v 3d do kterýho si objekt prostě přetáhnete přes schránku a je hotovo až někdo z vás příde na to jak nastavuje průsvitnost v corelu táhlem dejte mi vědět v xaře prostě vyberte typ průsvitnosti obarvení stínu prostě čehokoliv co chcete aplikovat a jednoduše si to nastavíte táhlem a šup hotovo vůbec už nemluvim o výstupech barev který jsou v tisku naprosto přesný s tim co máte na monitoru a ne že vám pak z tisku nadávají a vy jim to to tisknou za barvy.

    pořiďte si xaru a ručím vám za to, že všechny ty nesmysli od corelu a adobe prostě hodíte z okna

    zkuste udělat vodu nebo sklo - půl dne práce v xaře cca 2minuty když nevíte jak na to Inkscape - k smíchu, dobrý tak na to aby si v něm kluci doma udělali plakát

    jirka
    zager avatar 11.1.2008 09:17 zager | skóre: 23 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    :-) Priste mezi vety dejte aspon tecky.
    Webdesign a grafika, to je můj život na vitavalka.cz
    6.3.2008 01:44 Tomix
    Rozbalit Rozbalit vše Barva pera v Inkscape
    Můžete mi někdo prozradit jak se v něm nějak inteligentně mění barva pera? Z palety to nejde, ta funguje jen na výplň. Jediná možnost kterou zatím vidím, je trefovat barvu v Dialogu Výplň a obrys, ale to nemám šanci vybrat 2x stejnou barvu, leda bych jí zadával v Hexa kódu. V "normálních" programech kliknu na paletu levým nebo pravým a změním buď Obrys nebo výplň. Tady to jde jen s výplní.

    Tohle je můj největší problém s Inkscapem - operativně měnit barvu Obrysu.

    Druhá věc je, jestli je vůbec možný změnit jednotky u pravítek, ty pixely mi jsou na nic.
    zager avatar 8.3.2008 09:27 zager | skóre: 23 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Barva pera v Inkscape
    1. Barva pera se mení prostredním tlacítkem, bylo to tu zmíneno (také jsem to nevedel)

    2. Jednotk se dají snadno nastavit ve volbach dokumentu (posledni ikona v pravo na liste)
    Webdesign a grafika, to je můj život na vitavalka.cz
    21.4.2008 18:08 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Barva pera v Inkscape
    1. Barva pera resp. ohraničení se dá lehce nastavit přes SHIFT + klik na barvu v paletě (pro ty, kteří prostřední tlačítko na myši nemají).

    2. Jednotky jsou vidět na hlavním okně hned vedle rozměrů.

    Používám momentálně aktuální verzi 0.46
    18.12.2008 10:23 svg :-)
    Rozbalit Rozbalit vše Značky připojované ke křivkám
    Dobrý den, nevíte náhodou jak symbol umístěný na koncích úseček např. šipku obarvím jinou barvou než černou?

    Děkuji...
    11.3.2016 07:09 Tomáš U.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Mám problém. Tvořím v Inkscape a své výtvory posílám firmám, které pak se souborem dál pracují. Oni používají Corel (starší verzi) a při importu mají problémy. Obrázky se většinou po importu rozhodí. Existuje nějaké řešení?? Prosím o pomoc!! Děkuji.
    26.1.2021 16:15 Majsner
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Už je to asi pasé, ale tak třeba pro někoho jiného... Corel má obecně problém s SVG, i jednoduché piktogramy z Pixabay apod. se rozhodí. Mnohem lepší volba je PDF, import PDF má Corel naopak velice výborný.
    26.1.2021 16:13 Majsner
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Zajímal by mě názor autora po 13 letech. Jestli ten přechod z Corelu na Inkscape zvládl a zůstal u něj, nebo jestli příp. používá něco jiného. Nadšení je z toho článku zřejmé, ale realita bývá nekompromisní. Já s přechodem z Corelu (kvůli změně cenové politiky a aroganci té firmy) někam jinam bojuji už několik let a zatím jsem nenašel nic použitelného, co by umělo vše, co v Corelu používám.

    Mimochodem, hláška "pokud jste zvyklí z CorelDraw pracovat na více stranách, budete se muset přeorientovat na jednostránkové dokumenty" mě fakt rozesmála, skoro jsem spadl ze židle. Tam už to nadšení trochu hraničí s naivitou, ale je to roztomilé. Asi jako říct, že do auta, které mi nabízíte jako alternativu k tomu mému, se sice celá moje rodina nevejde, ale vždycky se můžu rozvést a pořídit si menší rodinu. :-D

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.