abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 27
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 717 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství

    27. 5. 2010 | Robert Krátký | Rozhovory | 14504×

    TOP 09 chce elektronické aukce pro realizaci veřejných zakázek a technologicky neutrální stát, který vybírá proprietární či svobodný software podle vhodnosti použití. Strana prosazuje otevřené formáty a kvituje, že k nim již patří i ty od Microsoftu. Dohodu ACTA podle TOP 09 v případě nutnosti zastaví Evropský parlament a poplatek OSA by zachovala, dokud nebude navržena reálná alternativa.

    Poznámka redakce: Tento článek je součástí série rozhovorů s představiteli vybraných politických stran před parlamentními volbami 2010. Následujícím stranám jsme rozeslali stejnou sadu dotazů, abychom jim umožnili se vyjádřit k tématům blízkým zaměření portálu AbcLinuxu.cz:

    • [23] Česká pirátská strana (ČPS)
    • [9]   Česká strana sociálně demokratická (ČSSD)
    • [6]   Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM)
    • [17] Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová (KDU-ČSL)
    • [26] Občanská demokratická strana (ODS)
    • [13] Strana práv občanů Zemanovci (SPOZ)
    • [25] Strana svobodných občanů (SSO)
    • [20] Strana zelených (SZ)
    • [15] TOP 09
    • [4]   Věci veřejné (VV)

    (Rozhovory vycházejí v abecedním pořadí podle názvů stran. Redakční úpravy textů spočívaly pouze v odstranění mluvnických či terminologických chyb.)




    TOP 09 logo

    Za TOP 09 poslal odpovědi pan Jaroslav Poláček, garant expertní skupiny pro informační technologie.


    1) Hodláte zjišťovat možnosti úspor ve státní politice nákupu IT řešení? Pokud ne, v čem spatřujete výhody současné praxe? Pokud ano, jaké postupy chcete při uvažovaných změnách uplatnit?

    Ano, hodláme zjišťovat možnosti úspor obecně ve všech veřejných zakázkách. V našem programu navrhujeme, aby informace o veřejných zakázkách od fáze přípravy až do fáze realizace byly veřejně dostupné v elektronické podobě. Uchazeč o veřejnou zakázku, ani zadavatel se v případě veřejných zakázek nebude moci odvolávat na obchodní tajemství. Za nejvhodnější nástroj realizace veřejných zakázek pokládáme všude, kde to jde, elektronické aukce. Více informací najdete na http://www.top09.cz/proc-nas-volit/politika/kriminalita-a-korupce/.


    2) Považujete Linux a open source software za přijatelnou alternativu k proprietárnímu softwaru v oblasti veřejné správy? Pokud ne, kde vidíte nedostatky? Pokud ano, jaké jsou podle vás výhody?

    Neexistuje obecně platná odpověď, zda je lepší proprietární, nebo open source software. Domnívám se, že stát by měl zůstat technologicky neutrální a samozřejmě si dokážu představit případy, kdy nasazení open source softwaru je výhodnější (ale i naopak). Jako aktivní uživatel open source softwaru jsem si i vědom výhod, které spočívají zejména v komunitě, která bezprostředně dokáže reagovat na objevené problémy…


    3) Jaké jsou vaše plány pro zlepšení počítačové gramotnosti studentů a obyvatel? Figuruje v těchto plánech používání open source softwaru?

    Domnívám se, že počítačová (a i klávesnicová) gramotnost patří již na základní školy. Je nepochybně nezbytná k tomu, aby se naše ekonomika stala ekonomikou znalostní. Samozřejmě v této oblasti prostor pro open source existuje a podle mého názoru by měl být nabízen jako alternativa k placeným programům, protože vědomí toho, že existují bezplatné verze, může vést např. k výraznému omezení softwarového pirátství. Dokonce bych řekl, že k tomuto již dochází.


    4) Budete prosazovat používání otevřených standardů dokumentů, např. v Evropě i ve světě často nasazovaného formátu openDocument (ODF) namísto proprietárních formátů?

    Ano, budeme prosazovat otevřených standardů a jsem rád, že dnes to není pouze formát ODF, protože i formáty firmy Microsoft jsou dnes otevřené.


    5) Jaký je váš postoj k donedávna tajně projednávané dohodě ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement)? Je potřeba další dokument nad rámec WTO a WIPO?

    Jedná se o návrh, který může doznat ještě docela zásadních změn i díky tomu, že vzbuzuje velký zájem médií. Protože nejde o finální text, tak si dovolím pouze dva komentáře:

    a) Opatření vyplývající z této smlouvy by musela být schváleny národními orgány. Jsme suverénním státem a navíc, pokud by toto mělo být implementováno jako směrnice, musel by o problematice jednat Evropský parlament – nedokážu si představit, že by návrh prošel v té podobě, jak jej dnes prezentují média.

    b) Podobná opatření, která byla navrhována ve Francii, skončila pouze tím, že francouzská byrokracie obesílá dopisy poskytovatele nelegálního obsahu. Účelnost tohoto kroku nechávám raději bez komentáře.


    6) Je podle vás nutné přitvrdit zákony na ochranu duševního vlastnictví, nebo naopak systém reformovat a přizpůsobit novým technologiím a možnostem šíření chráněných děl?

    Určitě je nutné systém reformovat a podpořit všechny aktivity, které nabídnou alternativu akceptovanou jak pro poskytovatele, tak pro zákazníky. Na jedné straně musí existovat ochrana autora, na straně druhé stojí požadavky zákazníků. Myslím, že trh nachází možnosti, jak uspokojit obě strany – nejznámějším případem je zcela jistě iTunes, který díky mikroplatbám ukázal cestu respektovanou oběma skupinami.


    7) Proč souhlasíte, či nesouhlasíte s povinným paušálním poplatkem organizaci OSA (Ochranný svaz autorský) při nákupu prázdných úložných médií, tiskáren a dalších produktů, které by teoreticky mohly být zneužity k nelegálnímu šíření chráněného obsahu?

    Souhlasíme, protože zatím nikdo nebyl schopen nabídnout jiný systém, který by nebyl nákladný a nevyvolal by byrokratickou mašinérii se spoustou kontrol a protokolů. Nebráníme se debatě o tomto systému, ale měli bychom mít reálnou alternativu.


    8) Chcete něco doplnit ke kterémukoliv z uvedených témat?

    Určitě – http://www.top09.cz/proc-nas-volit/politika/informacni-a-komunikacni-technologie/ :-)

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.5.2010 00:40 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    ad1) No otevřený ano, ale ne skrz e-projekty různých kamarádičků, zbytečné plejcání peněz a výsledek je beztak šílený, ono bude stačit když v politice nebudou lidé jako pan Kalousek a úřady budou jasně uveřejňovat zakázky a výsledky u všech zakázek na svých stránkách.

    ad2) Představit si dokáže, ale jen aby to nebylo jen u představivosti.

    ad4) Takže asi OOXML chtěl nám doporučit.

    ad6) Snad nemyslí používání DRM, když zmiňuje iTunes, tedy zda tuší co to je.

    ad7) No on reálnou alternativu viditelně nevymyslí.

    27.5.2010 00:45 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    ad6) Snad nemyslí používání DRM, když zmiňuje iTunes, tedy zda tuší co to je.
    Ihmo iTunes jsou dnes z většiny bez DRM. Někdo mi to tu říkal, a píšou to i na wikipedii.
    27.5.2010 01:09 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Já si pamatuji tu EMI Music, že uvolnili a pokud už všechno pak hurá, tak to pak beru svůj výpad zpět.
    27.5.2010 09:59 Roger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Vidím to podobně:

    1) Aukce ano, ale na otevřená řešení tlačit nebudeme.

    2) Ano, představit si to dokáže, ale s tou výhodností to není tak žhavé, takže žádný spěch.

    3) Tady to nějak funguje, proč bychom s tím (nebo pro to) něco dělali.

    4) Microsoft má přece taky otevřený formát, tak na co ODF.

    5) Budeme ji muset trochu učesat, takhle je to příliš nápadné. A když to projde, tak stejně vlastně nikomu nic neuděláme, tak proč se rozčilujete...

    6) Nic s tím dělat nebudeme, iTunes fungují.

    7) OSA je fajn, peníze nějak někam tečou, takže to je určitě dobře.

    Přiznám se, že jsem čekal víc.
    dit avatar 27.5.2010 00:44 dit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    uff, este jedna strana a uz budu za nami tieto clanky :)
    27.5.2010 06:54 arnold
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Konecne racionalni a duveryhodna strana, ktera se neboji uvest i neprijemne skutecnosti, hraji fer. Tuhle budu volit.
    27.5.2010 07:44 Mordae
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Ale opet nemel zadne konkretni odpovedi, jen libive reci. Ach jo.
    27.5.2010 08:42 Andy | skóre: 18 | NMnMet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    premyslel jsem i o teto strane...ale celkove mi to kazi pan K.
    Válka je vůl ... a já taky ;) | Chaotic state of my influence.
    yac avatar 27.5.2010 12:08 yac | skóre: 8 | blog: srckbin | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Ano, mnoho lidí ji nevolí právě kvůli tomuto pánovi.
    srck! Linux smrdí. Méně.
    Jan Drábek avatar 27.5.2010 17:39 Jan Drábek | skóre: 41 | blog: Tartar | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Myslíte toho pana pana K. zeměměřiče?
    01010010 01000101 01010000 01101100 01001001 00110010 01000100 01100101 01010110
    27.5.2010 08:46 Vladimír Zima
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Vsadím se o co chceš. Že tato stran žádné kroky ve free software ve státní správě neudělá. Navrhuji sázku o suda! :-)
    27.5.2010 08:59 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    JJ to bych klidne podapsal, navic uplacejici knize, ci zkorumpovany Kalousek neni zarukou niceho dobreho.
    27.5.2010 09:23 earhehjšejtq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Top 09 jsou fakt kouzelníci. Vždit kalousek(Min. Obrany), Parkanová(Min. obrany), byli oba u koryta M.O. ve šmelině týkající se státních zakázek... A věřte že vím o co se jedná... Ale mediálně jim to funguje geniálně. Strana která má uvnitř na nejvyžších postech zkorumpované politiky, kteří chtějí lidem utrhnout snad všechno od huby aby se ti nahoře nažrali ještě líp dokáže oslovit 14 procent voličů? Gandalf šedý je hovno hadr. :-(
    27.5.2010 09:29 JirkaH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    +1
    yac avatar 27.5.2010 12:12 yac | skóre: 8 | blog: srckbin | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    +1
    srck! Linux smrdí. Méně.
    27.5.2010 14:52 lib | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    +1
    27.5.2010 18:35 misace
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    +1
    corwin78 avatar 27.5.2010 08:53 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Máš pravdu, doporučování OOXML je opravdu nepříjemná, zvlášť když jeho standardizovanou verzi nepodporuje MS dokonce ani v novém MS Office 2010.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    27.5.2010 09:24 Vladimír Zima
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    To víš... : Konecne racionalni a duveryhodna strana :-))))
    belisarivs avatar 27.5.2010 10:10 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Ne teda ze by na tom bylo OO.o s ODF nejak lepe.

    A ze by to bylo u jinych programu odlisne si taky nemyslim.
    IRC is just multiplayer notepad.
    27.5.2010 11:02 Martin Doucha | skóre: 23 | blog: Yet another blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Tak bacha, OO.o plně podporuje ODF 1.0, jenom ho nemá nastavený jako výchozí formát pro zápis. Jako výchozí formát používá ODF 1.2, který už prošel skrz OASIS, ale do ISO zatím nedorazil. A v nastaveních se dá přepnout, aby OO.o psalo čisté ODF 1.0.
    27.5.2010 10:36 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Racionální? Důvěryhodná? Fér? Tak to si přečti můj komentář níže. No, jen to uvádění nepříjemných skutečností splňuje.

    Zdroj: samotný Karel Fajfka.
    27.5.2010 11:02 pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    volit topku????
    Alibismus pana K, ktery se skoval za popularitu knizete, kdyz mu zacalo tect do bot? Ted zas bude hezkych par let u valu a u korytka a skovanej.
    IMHO v dobe, kdy evropska ekonomika jela krasnym tempem a ekonomika CR rostla 6%/rok, tak to byl prave pan K, ktery navrhoval a schvaloval deficitni rozpocty. Takze ty slozenky by mel z velke casti platit on.
    27.5.2010 11:08 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    27.5.2010 12:23 optim | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Jiste ovsem je, ze pan Kalousek vytvoril statni rozpocet pro rok 2009, ve kterem predpokladal shodek pod 40M. Ostatni jiz v dobe schvalovani oznacovali predpokladane prijmy za nerealne a opravdovy shodek se nakonec vysplhal pres 190M. Tak pan Kalousek bud prachsproste lhal, nebo neni dostatecne kvalifikovany na tvorbu statniho rozpoctu. Z obou moznosti plyne, ze by mel jit od valu.
    27.5.2010 12:51 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    On tvrdil, že nikdo v té době nemohl přesně odhadnout rozsah a dopady krize. Kdyby odhadoval 250 miliard, zase by mu pak nějací chytráci nadávali, že to bylo méně a že zbytečně strašil lidi. V době přípravy rozpočtu vládní odhady makroekonomických dat nebyly v žádném výrazném rozptylu oproti odhadům bank či mezinárodních orgánů.
    27.5.2010 12:52 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Každopádně nechci Kalouska nijak extra hájit, nemusím ho. Ale jako ministr financí byl mimořádně kompetentnější než ten diletantskej Sobotka.
    27.5.2010 14:32 ET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    v pondeli (24.5.2010) byl na CT1 porad (cca kolem 21:00), kde se Kalouska ptali jaktoze prodal CSA Cargo (v dobe kdy byl MinistrFinanci) buhvi komu ale ted pred volbama hlasa jak chce vsechno resit transparentne - to ste ho meli (resp. muzete na www ct1) videt chudaka jak nevedel :)) Kalousek uz se nazral, proc ho dal volit, at se napapaj taky jiny prasatka ?
    27.5.2010 15:50 juvi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Tak to je docela slovo do pranice. Pokud odmyslím Kalouskovy padáčky, černotu se švagrem atd., tak kromě jiného mi Kalousek zůstává na rozdíl od Sobotky jako nefér ministr (z Rady pro hospodářský a sociální dialog). A také Sobotka jako ministr financí dluh fakticky nenápadně snižoval, zatímco Kalousek docela nápadně zvyšoval (přes urputné kecy o snižování).
    27.5.2010 18:55 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    A také Sobotka jako ministr financí dluh fakticky nenápadně snižoval, zatímco Kalousek docela nápadně zvyšoval (přes urputné kecy o snižování).
    To je sprostá lež, jak je vidět ze statistických dat a grafů.

    Podle špičkových ekonomů má naopak TOP 09 nejkvalitněji zpracovaný ekonomický program.
    27.5.2010 19:26 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    27.5.2010 19:51 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Chápu, že jednodušším lidem se to musí vysvětlit více polopaticky, tak prosím:
    Při pohledu na historický vývoj českých státních financí (dynamické grafy pod textem) je na první pohled patrné, že většina našich státních schodků patří ke schodkům strukturálním - tedy schodkům vytvořených politickým rozhodnutím. Za čistě cyklické rozpočtové schodky lze označit pouze schodky vzniklé v období ekonomického ochlazení v letech 1997 až 1999. Schodky z let 2000 až 2002 jsou již kombinací cyklických a strukturálních schodků, hluboké rozpočtové schodky vzniklé po roce 2003 patří ke schodkům strukturálním, neboť vznikly v čase vysokého ekonomického růstu.

    Kombinací rozpočtových schodků (vyjádřených % HDP) a růstem HDP v jednotlivých letech zároveň poměrně snadno získáme nejhlubší strukturální schodky novodobé historie ČR. Strukturálním rekordmanem je rozpočtový schodek vytvořený v roce 2006 (3,0 % HDP x růst HDP 6,4 % = 19,2). Tento schodek byl vytvořen v čase vysokého hospodářského růstu kombinovaného s vysokými sociálními předvolebními výdaji. Za stav státní pokladny tehdy nesli hlavní spoluodpovědnost ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) a předseda vlády Jiří Paroubek (ČSSD). K druhému a třetímu nejhlubšímu strukturálnímu rozpočtovému schodku patří schodky z roku 2003 (3,4 % x 4,6 % = 15,6) a 2004 (4,3 % x 3,6 % = 15,5). V obou případech nesli spoluzodpovědnost za stav státní poklady ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) a předseda vlády Vladimír Špidla (ČSSD).

    Poznámka: Jména a stranická příslušnost osob nesoucích hlavní spoluzodpovědnost za stav státních financí České republiky byla uvedena pouze z historických důvodů pro budoucí generace studentů ekonomie.
    http://www.euroekonom.cz/ekonomie-clanky.php?type=lekce20

    Rozpočet v roce 2008 sestavený pravicovou vládou byl nejnižší od roku 1997 při růstu HDP. Vyčítat vládě zodpovědnost za cyklický schodek způsobený vlivem ekonomického útlumu v zahraničí v roce 2009 může jen opravdu hloupoučkej blbec, který nechápe, že za levicové vlády by ten schodek byl ještě tak o půlku větší.
    27.5.2010 20:10 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Nevím kdo je tu hloupoučký, ale viditelně tu vidím někoho slušně vymytého pravicovou propagandou.
    27.5.2010 20:14 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    A já už si myslel, že hvězdný a hodnotný argument "máš hlavu vymytou pravicovou (nebo levicovou) propagandou" nezazní. Ale mibo to tak nenechal. Gratuluji :-D
    27.5.2010 20:23 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    A co to mám linkovat znova a znova opačné počty??? Podstatné je řešení a to není jen jedno a to levicové je mnohem solidárnější.
    27.5.2010 20:26 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Podstatné je řešení a to není jen jedno a to levicové je mnohem solidárnější.
    To jako ke komu? Leda tak k důchodcům, nic jinýho mě nenapadá...
    27.5.2010 20:51 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Víš, tvůj problém je, že nedokážeš uznat, že tvoje číslíčka sepsal jakýsi pisálek na blog idnes, kdežto ty moje jsou statisticky ověřitelná a dohledatelná a sepsal je skutečný ekonom.
    27.5.2010 21:44 Martin Doucha | skóre: 23 | blog: Yet another blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    To by mě zajímalo, jak se takový "skutečný ekonom" pozná?
    27.5.2010 23:48 Martin Doucha | skóre: 23 | blog: Yet another blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Odpovědi na svojí otázku v předchozím příspěvku se nejspíš nedočkám, takže si odpovím částečně sám. Zaměřím se především na metodiku porovnání schodků státního rozpočtu v tebou citovaném textu od "ekonoma" Zemánka. Jako metriku pro porovnání používá součin schodku v procentech HDP a růstu HDP v procentech, výsledkem je jakési bezrozměrné číslo, čím větší, tím horší.

    Pozorování č. 1: Schodek 1% HDP při růstu 10% má být stejně dobrý jako schodek 10% HDP při růstu 1%. Pokud ti tohle tvrzení nepřipadá divné, tak pokročíme dál.

    Pozorování č. 2: Při nulovém růstu (ekonomické stagnaci) mají být všechny možné schodky stejně dobré. Pořád nic? Tak nasadíme opravdu silný kalibr.

    Pozorování č. 3: Při hospodářském propadu má platit, že čím větší schodek, tím líp.

    Z výše uvedeného se dá vyvodit jediné - metodika zvolená zmr. Zemánkem je vycucaná z prstu a jakákoliv shoda s realitou je čistě náhodná. Ono to vlastně není nijak překvapivé. Většina současných ekonomů v politice a médiích neovládá ani absolutní základy statistiky. Korelaci zaměňují s kauzalitou a metodiky na zdůvodnění svých tvrzení si cucají z prstu. Doporučoval bych míň nekritického nadšení a víc myslet, i když to bolí.
    28.5.2010 00:10 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Podle mně je podstatná ta struktura deficitu, kdy je prokazatelné, že největší deficity relativně i absolutně vytvářela ČSSD v období největšího růstu HDP. A to je skutečně diletanství, pro které neexistuje obhajoba. Říká to i Zeman a to je levičák.
    28.5.2010 00:26 Sinuhet | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství

    Struktura rozpoctu/deficitu (tzn. kam se penize ztracej) je podstatna, ovsem neni mi jasne, jak ji chcete urcovat ciste z vyse deficitu a rustu HDP.

    Zeman je na CSSD nasranej od ty doby, co ho nezvolili prezidentem, takze jeho vyroky lze tezko povazovat za nestranne.

    28.5.2010 09:44 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Zeman nedělal ani strukturální ani tak hluboké schodky a už vůbec ne při tak vysokém růstu HDP jako Paroubek a Sobotka. To je ověřitelný dokladovatelný fakt.
    28.5.2010 10:51 Sinuhet | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Ja stale cekam, kdy rozeberete strukturalni schodky za Sobotky, ukazete na zaklade jakych zakonu vznikly a kdo ty zakony prohlasoval.
    28.5.2010 00:07 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Tak já tě řeknu skutečná dnes skoro utajovaná fakta a to z roku 1989, kdy se předal tento stát do rukou zlodějů:

    Stát předaný v roce 1989, aktiva 85 mld Kč, 107 tun měnového zlata, devizová aktiva státu 23 mld. Kč, národní jmění (bez pozemků, kulturního a historického dědictví a armádní výzbroje) 3 biliony Kč, armádní výzbroj za 200 mld., žádné mezipodnikové zadlužení.

    A tak se ptám, kde je ten majetek, který mimochodem komunistický režim rozmnožil od roku 1948, včetně zvýšení životní úrovně jednotlivce i to se dá dokázat čísly. Pokud bychom tudíž hodnotili pouze ekonomickou úspěšnost tak jediný kdo tu dokázal rozmnožit majetek i v mezinárodní izolaci, byl komunistický režim. Tohle jsou chlapče bohužel fakta!!!
    28.5.2010 00:18 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Ještě bys ty jedna řvoucí opičko mohla ta fakta doložit věrohodným zdrojem. Nevím, proč věřit číslům možná vycucaným z prstu.
    28.5.2010 00:39 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Čísla jsou s oficiálních statistických dat tehdejšího režimu, takže je samozřejmě můžeš zpochybňovat, ale jiný neexistují.
    28.5.2010 10:14 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    1990:
    Its aging capital plant lags well behind West European standards. Growth has been sluggish, averaging less than 2% in the period 1982-89.

    GNP: $123.2 billion, per capita $7,878; real growth rate 1.0% (1989 est.)

    External debt: $7.4 billion, hard currency indebtedness (1989)
    http://nodedge.com/CIAWFB/factbook_1990/print/ez.html

    2010:
    The Czech Republic is one of the most stable and prosperous of the post-Communist states of Central and Eastern Europe. Maintaining an open investment climate has been a key element of the Czech Republic's transition from a communist, centrally planned economy to a functioning market economy. As a member of the European Union, with an advantageous location in the center of Europe, a relatively low cost structure, and a well-qualified labor force, the Czech Republic is an attractive destination for foreign investment. Prior to its EU accession in 2004, the Czech government harmonized its laws and regulations with those of the European Union. The small, open, export-driven Czech economy grew by over 6% annually from 2005-2007 and by 2.5% in 2008. The conservative Czech financial system has remained relatively healthy throughout 2009. Nevertheless, the real economy contracted by 4.1% in 2009, mainly due to a significant drop in external demand as the Czech Republic's main export markets fell into recession.
    https://cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ez.html
    28.5.2010 12:24 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Heh no to jsou teda zdroje, otevři si rači "Statistické ročenky Československé socialistické republiky". Na netu ale není, budež muset do knihovny.
    28.5.2010 12:32 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Každopádně fakta jsou, že hrubý zahraniční dluh v roce 89 nepřesahoval výši 500 US dolarů na obyvatele, ale celková devizová pozice státu byla aktivní kolem 23 mld. Kč.
    28.5.2010 12:38 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Každopádně i tam máš jasně vidět pozitivní rozpočet: revenues $22.4 billion; expenditures $21.9 billion, including capital expenditures of $3.7 billion (1986 state budget), větší export a import a dluh odpovídá, ale nejsou zahrnuta aktiva.

    28.5.2010 12:43 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Jinak děkuji neb sis vlastně odpověděl sám, neb sis dokázal, že za komunismu zde byl růst, že byl ziskový statní rozpočet. Narozdíl od roku 2010, kde je sice větší růst, ale biliónová zadluženost, státní majetek rozkraden a v troskách, společenské nůžky se stále více rozevírají a máme zde lidi co umírají na ulici hlady.
    28.5.2010 15:21 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Tys mi tu nádherně předvedl, jak podporuješ režim, který lhal lidem před rokem 1948, v roce 1953 ohledně měnové reformy, zaostávající několik desítek let oproti západní evropě a státům s podobnými podmínkami jako mělo Československo. Měl jsem hned za hranicema moji tetu a strejdu od šedesátých let, tak mám na rozdíl od tebe velmi dobrou možnost posoudit, jak se měli normální vysokoškolsky nevzdělaní lidi v západním režimu jen o pár desítek kilometrů vedle. Ten rozdíl je mimořádně propastný.
    28.5.2010 16:16 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Věřím, že mimořádně propastný byl, avšak v čem se to například projevovalo, rozhodně se nedá mluvit, že by snad v ČR byla chudoba, dnes je, nezaměstnanost, dnes je. Rozhodně se nedá mluvit, že by se v komunismu žilo někomu nějak špatně. Samozřejmě tím neomlouvám zločiny tohoto režimu, které byli prakticky v rozporu s ideologií a mnohdy nevedli jen proti svým odpůrcům a byli vedeny i proti vlastním lidem, ač je vždy třeba posuzovat každý jednotlivě a objektivně a nepaušalizovat.

    Každopádně je pravda, že výdobytky kapitalismu pro mnohé, ale ne všechny obyvatele západní evropy, mohli nabídnout lepší konzumní život než střídmá socialistická společnost. Avšak bylo tak na úkor části vlastních lidí, ale i jiných kapitálem kolonizovaných zemí, kde se promítli sociální a ekologické důsledky kapitalismu ve své plné síle.
    28.5.2010 19:55 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Ale tak nám tu konečně vysvětlit, proč podporovat režim, kde aby se mělo o pár procent lidí lépe, se musí mít mnohem více lidí hůře a nemít dohromady téměř nic. V dnešní společnosti lidé mají šanci uspět, když chtějí. V té dřívější museli být ve straně nebo aktivně spolupracovat s režimem, protože jinak to ani nešlo. Každopádně, a to je nejdůležitější, komunismus je ekonomický nesmysl, který nikdy nefungoval, nefunguje a nemůže fungovat z podstaty věci.
    28.5.2010 22:52 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Ale tak nám tu konečně vysvětlit, proč podporovat režim, kde aby se mělo o pár procent lidí lépe, se musí mít mnohem více lidí hůře a nemít dohromady téměř nic.

    Jo je to dilema, mám právo i třebas jednoho člověka vykořisťovat, nechat ho v bídě, pakliže se bude mít část dokonce né všichni ostatní lépe. A kam až mám právo zajít v tom rozevírání nůžek, opravdu je vždy tak propastný rozdíl ve vykonané práci, jako je rozdíl v odměnách za ní. Nevím, ale rozhodl jsem se. Nejhorší ovšem je, že i tak jsem pokrytec, protože možná, že i na klávesnici na které toto píši leží pot dětí a možno i krev. Každopádně komunisty nedoporučuji volit, mělo význam ten režim reformovat, ale zas jedině v rámci celého RVHP a to by zřejmě byla nereálná utopie.

    V dnešní společnosti lidé mají šanci uspět, když chtějí. V té dřívější museli být ve straně nebo aktivně spolupracovat s režimem, protože jinak to ani nešlo.

    Ano chtěli po tobě, aby si se podílel na moci, to tak špatné nevidím, horší je že plno lidí bylo perzekuováno nesmyslně a neprávem a navíc bylo použito nelidských metod a jak se praví: "Kosti mučedníků, jsou pro říši nebezpečnější než ozbrojené šiky". Každopádně pokud si nebyl v hledáčku režimu vyhodnocen špatně, tak na tvůj úspěch samozřejmě měla snaha a píle významný vliv také, ale uznávám, že zrovna v tomto bylo dost nepochopitelných chyb režimu, které ale nebyli ideologické, ale jednoznačně lidské.

    Každopádně, a to je nejdůležitější, komunismus je ekonomický nesmysl, který nikdy nefungoval, nefunguje a nemůže fungovat z podstaty věci.

    S tím nesouhlasím o čemž právě hovoří čísla a nejsem v tomto hodnocení rozhodně ojedinělý, ač dnes je všeobecně ekonomická situace komunistických zemí zkreslována a dezinterpretována, protože i tehdy i dnes existuje velká skupina lidí, o jednom takovém klubu jehož je členem pan Schwarzenberg bych i věděl, které byla a je existenčně závislá na tom, aby jakýkoliv směr s komunismem spojený nebyl nikdy považován za úspěšný natož hodný vyzkoušení či úpravy.
    29.5.2010 08:15 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Respektuji tvůj politický názor, ale opravdu jsi žádná konkrétní důvěryhodná fakta na podporu svých tvrzení neposkytl. Já argumentoval konkrétní zkušeností ze zemí východní a západní Evropy, kam se za těch 40 let vyvinuly a jaký režim jaké státy dovedl mezi ekonomicky nejvyspělejší státy na světě.
    28.5.2010 12:50 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Čísla jsou s oficiálních statistických dat tehdejšího režimu
    Lol :-D
    28.5.2010 13:04 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    A to jako co LOL, statistika byla přesnější než ta dnešní! A viděl si snad že by zde byli nějaké dluhy po roce 1989 a nebo naopak si viděl jak se rozkrádalo a prodávalo? Tenhle stát žije z rozprodávání majetku socialistického státu ještě doteď.
    28.5.2010 13:32 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    A to jako co LOL, statistika byla přesnější než ta dnešní!
    Jasně. A i kdyby, musíš počítat, kolik toho všechno znárodnili.
    Kdyby jsi ty šel a znárodnil každýmu všechno, taky by jsi byl finančně v plusu.
    A viděl si snad že by zde byli nějaké dluhy po roce 1989 a nebo naopak si viděl jak se rozkrádalo a prodávalo? Tenhle stát žije z rozprodávání majetku socialistického státu ještě doteď.
    Máš-li někde na blízku koupelnu, honem tam naběhni a pusť si na hlavu studenou vodu.
    Minulý režim byl jedním velkým dluhem. Důvod, proč to tu třeba nebylo tolik vidět, byl ten, že sem tekla podpora ze SSSR. Tam jsou ty dluhy a problémy vidět dodnes. Sem mrkni na tamější situaci, a pak mi vykládej něco o prosperitě socialismu.
    28.5.2010 14:43 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Znárodnění ve skutečnosti proběhlo převážně v předchozím demokratickém období let 1945 až 1947. Po únoru 1948 proběhlo jen dodatečné znárodnění většinou zastaralých a často dokonce předlužených krcálků drobných podnikatelů a řemeslníků v obchodě, stavebnictví a službách (podobný majetek zemědělců přešel postupně do Jednotných zemědělských družstev a byl přeměněn na jejich osobní podíly), přičemž celková hodnota takto „ukradeného majetku“ nepřesáhla určitě 24 až 25 mld. Kčs, resp. jen o něco víc než šest a půl procenta tehdejšího souhrnného národního jmění.

    Při nástupu „totáče“ mělo Československo souhrnný majetek ve výši odpovídající asi 400 mld. Kč. Samozřejmě bez hodnoty pozemků, kulturního a historického dědictví (památek i jejich mobiliáře) a armádní výzbroje. Do konce roku 1989 tento majetek čili národní jmění vzrostl na zhruba 3 biliony Kč, tedy více než 7,5 krát (z toho v České republice 5,8 x, a na Slovensku 11,4 x), a to při pětinásobném zvýšení úrovně osobní spotřeby obyvatelstva.

    Spíš ty si hoď sprchu neb meleš úplné bludy. Komunismus neselhal ani tak ekonomicky ve srovnání s obdobím 1989 - 2010, ale ve zcela jiných oblastech.
    28.5.2010 15:24 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Ale samozřejmě, že selhal významně ekonomickou příčinou. Z logiky věci v (ne)efektivitě práce a trhu (lidé nebyly tolik odměňovány za výkon jako spíše za kolaboraci s režime), nedostatkového zboží, podpultovým prodejem, prťavého růstu životní úrovně, bydlelo se v králíkárnách atd.
    28.5.2010 15:29 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Jsem rád že jsme se alespoň dostali k faktu, že životní úroveň rostla a každý měl kde bydlet.
    28.5.2010 00:42 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Každopádně čísla jsou tehdejší, neboli po přepočtu na dnešní hodnotu, by byli ještě mnohem vyšší.
    28.5.2010 00:21 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Kromě toho, životní úroveň a ekonomika za minulého režimu každým rokem klesala a poslední dobu byla snad jen kolem procenta nebo i pod. To jsou prokazatelná fakta. Tak já skutečně nechápu, jaký levicový diletant má takovou potřebu obhajovat zpátečnický zaostalý systém a chudobu.
    28.5.2010 01:02 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Za první republiky se ceny výrazně neměnily, průměrné mzdy byly v roce 1938 něco nad 800 korun měsíčně. Od roku 1948 až 1989 národní důchod vzrostl asi šestinásobně. V roce 1989 byly životní náklady proti roku 1948 (kdy byly zhruba na úrovni předválečné) asi o 50 procent vyšší. Úroveň průměrných nominálních mezd byla zhruba čtyřnásobná (kolem 3200 korun). Znamená to, že reálné příjmy zaměstnanců, kteří tvořili zhruba 90 % pracujících, byla více než 2,5krát vyšší než v roce 1937 i než v roce 1948. Ještě vyšší růst, než uvedený průměr, byl v zemědělství.

    Jinak pokud se jedná k dnešku tak zásadní rozdíl je v rozevření nůžek, kdy jsou lidé kteří se mají podstatně lépe v měřitelných datech, ale velké množství lidí hůře a asi zásadním faktem je, že do roku 1989 byla nulová nezaměstnanost o které se opravdu dnes nedá mluvit.
    28.5.2010 10:22 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Svobodu tisku, svobodu shromažďovací, svědomí i učení, svobodu práce a podnikání. To vše slibovali komunisti ve svém veskrze nekomunistickém volebním programu z roku 1946. A dokonale tak mátli převážnou část obyvatel českých zemí.
    http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/volby-2010/volebni-retro/1946-nekomunisticka-ksc-a-podpora-zlatokopu_170372.html
    V pátek 29. května 1953 ve svém rozhlasovém projevu tehdejší prezident Československa Antonín Zápotocký prohlásil: „Naše měna je pevná a měnová reforma nebude, všechno jsou to fámy, které šíří třídní nepřátelé.“ Den poté se ukázalo, že prezident lhal, měna příliš pevná nebyla a v Sovětském svazu byly již v předstihu vytištěny nové československé bankovky.

    Sobota 30. května 1953 byla posledním dnem pracovního týdne. Po návratu z práce tak pracujícího člověka čekal šok vyplývající z rozhlasového projevu čelního představitele státu. Po sedmnácté hodině předseda vlády Viliam Široký oznámil, že stávající bankovky budou platit pouze do konce měsíce. Prezentováno to bylo jako vítězství pracujícího lidu a úder buržoazii, ale bylo to znehodnocení úspor a propadnutí vázaných vkladů všech.

    Výměna bankovek probíhala od pondělí 1. června 1953. Úřadovny v podobě výměnných středisek pro tento účel vznikly v hostincích, Místních národních výborech, na poštách nebo v pobočkách Státní spořitelny. Na výměnu, doprovázenou silnými emocemi, dohlížely komise jmenované okresními národními výbory. Výměna peněz byla pečlivě dokumentována, a právě díky reformě získal režim přehled o majetku jednotlivých občanů. Nevyměněné peníze se staly bezcennými papíry.

    Občan, který nespadal do kategorie živnostníka či boháče, mohl vyměnit svých původních 300 Kčs za 60 Kčs nových. Vyvolené osoby z řad stranických funkcionářů, důstojníků armády a milicionářů mohly údajně v tomto poměru vyměnit i více. Největší množství peněz v hotovosti bylo ale vyměněno v poměru 1:50, za každých 100 starých Kčs příjemce dostal 2 nové Kčs. Stejně tak hotovost v pokladnách podniků a jiných organizací byla směněna v poměru 1:50. Živnostníci tak přišli o svůj provozní kapitál a v podstatě díky tomu byli předurčeni ke krachu.

    Peníze uložené na vkladních knížkách byly měněny odstupňovaně. U vkladu do 5 tisíc Kčs byl použit poměr 1:5, u vkladu od 5 tisíc do 10 tisíc pak poměr 1:6,25. Vklady vyšší než 10 tisíc pak v poměru 1:75. Dluhy u peněžních ústavů byly přepočteny poměrem 1:5. Vklady se znehodnotily, ale dluhy zůstaly a musely být spláceny i nadále.
    http://investujeme.cz/clanky/antonin-zapotocky-nase-mena-je-pevna-a-menova-reforma-nebude/

    Opravdu úžasný systém. Vážně se nestdíš jej hájit?
    28.5.2010 13:01 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Po druhé světové válce proběhly peněžní reformy ve všech evropských zemích s výjimkou Spojeného království, Švýcarska, Švédska a Iberského poloostrova.

    Měnová reforma z roku 1953 lidi tehdy obrala asi o 17 mld. Kč, což v přepočtu reprezentuje zhruba 100 mld. dnešních korun. Tedy asi tak polovinu toho, co na hodnotě úspor bylo ztraceno za pouhé první tři roky kapitalismu.

    Jinak sporná měnová reforma měla svůj ozdravný význam a je třeba ji chápat v souvislosti tehdejší situace lístkového, přídělového hospodářství, volným trhem a navíc ještě s černým trhem. Rozhodně ji nelze tak jednoduše prohlásit za špatnou. Na reformu v roce 1953 je třeba se dívat jako na snahu o zlepšení předpokladů pro přesné centrální plánování.
    28.5.2010 15:26 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Prozraď nám, jaké máš ekonomické vzdělání, kdopak a kde tě učil. Nesmírně by mně to zajímalo. Velice připomínáš myšlením komunisty, které studovali u nás na ESF MU a z ekonomie nevěděli vůbec nic a plácali podobné nesmysly, a proto je vykopli od státnic a pak si stejně našli cestu do parlamentu za KSČM. Na nejedné přednášce je nám tím pěkně dokladována fatalita a utopičnost jejich ekonomického smýšlení nebo spíše nemyšlení a neinteligence.
    28.5.2010 18:36 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Nemám ekonomické vzdělání pouze cituji fakta, zde například často vycházeje i z článků Ing. Františka Nevařila CSc. Ano ušetřím ti práci s hledáním ekonomického poradce Štrougalovo i Adamcovo vlády před listopadem.

    Nedomnívám se, že ekonomie je až natolik jednoznačná, že by někdo měl být z nějaké školy vyhozen jen proto, že zastává jiné ekonomické teorie, spíše za to že nezná i ty ostatní. Krom jiného většina dnešních českých ekonomů a jistě i učitelé vaší školy mají ekonomické vzdělání ze škol, kde se to učilo právě opačně, avšak nevylučuji, že stejně jako dnes mnoho bývalých komunistů, co se rádi podíleli na rozkrádání, jsou také najednou zarytými antikomunisty.

    Každopádně minulé i současná ekonomická krize ukazují, že ideální recept se ještě nenašel. Zajímalo by mně, kdy nejen ČR splatí svůj dluh, způsobený rozkradením tohoto státu "pravicí" a ekonomickými experimenty, ale kdy třeba i velký kapitalistický symbol USA splatí svůj dluh, který již dnes činí 40 000 dolarů na osobu, paradoxně je že i z části zaseknutý u komunistické Činy. Samozřejmě si nemyslím, že to co je v Čině je komunismus, ale jednoznačně státní kapitalismus.
    28.5.2010 19:58 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Podívej, já tvůj názor respektuji a chápu. Já průšvihy pravice rozhodně neomlouvám, ale podle mého nejlepšího přesvědčení má mnohem větší šance na prosperitu odpovědná rozpočtová politika a ne rozhazovačnost. Rodina si taky nemůže donekonečna dovolit půjčovat, na co nemá, pak je z toho průšvih. Skandály a problémy byly prakticky ve všech stranách, tomu se asi úplně vyhnout nedá a kdo myslí že ano, tak je naivní. Je možné to aspoň eliminovat. A menší státní aparát = menší prostor pro korupci.
    28.5.2010 22:20 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Zní to logicky a určitě je to pravda, že na dluh žít nelze. No jen by mne zajímalo kdo to těm důchodcům a nezaměstnaným a lidem s minimální otrokářskou mzdou půjde vysvětlit. A i kdybychom tedy tuhle část populace odepsali, mně se to netýká, tak i tak věřit liberalismu v ekonomice po historických zkušenostech a v podmínkách jak jsou rozdány karty ve světě, je podle mně bláhové. Bavím se zvláště, když slyším jak budeme konkurovat tou kvalifikovanou prací, zvláště když čínské a indické univerzity chrlí jednoho vědce za druhým. Upřímně já sem značně skeptický k budoucnosti ať bude vládnout kdokoli, naději vidím pouze ve velké a politicky silné Evropské unii, ale i tak jen naději. Dnes sem volil tak abych podpořil jedinou skutečně proevropskou stranu, která má v plánu se pokusit udržet sociální smír a věřím, že vyhraje. Samozřejmě ji nedávám trvalý mandát a hodně budu koukat na to zda se ji podaří změnit směr vývoje státního rozpočtu na rozdíl od předchozí vlády.
    29.5.2010 08:20 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Tak proč jsi nevolil Zemanovce? Ty jsou dle mého názoru hodni mnohem většího respektu, protože si nekupují voliče populistickými nebezpečnými sliby a v čele není papaláš chlubící se tím, jaký život žije oproti těm obyčejným lidem, o něž mu prý údajně tolik jde? Sám jsem často výbušný, ale přece jen, tak neomaleného a nabubřelého lídra jako je Paroubek už dlouho žádná relevantní strana neměla, pokud vůbec někdy. Proč se právě proti tomuto člověku postavila prakticky celá politická scéna? Jiní se aspoň respektují, chodí diskutovat na společná fóra (Zlatá koruna), šli se fotografovat do novin (MF DNES včera) jen Paroubek pokaždé nikam nepřijde. Není ta jeho uraženost a ješitnost divná? Nebo se bojí, že na těchto akcích nemůže dostatečně předvést svůj politický marketing?
    29.5.2010 10:35 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    O celém projektu Zemanovců si myslím své. O některých kauzách za Zemanovi vlády by se dalo také vykládat a podle mne patří do muzea jako další politici z prvního 10 let po listopadu. Netroufám si hodnotit do jaké míry jsou pravdivé informace, že dokonce celý projekt Zemanovců je jen předem připravený jako černá díra pro levicové voliče. Dalším důvodem je určitě, že v dnešním globalizovaném světě nemá význam strana, která nemá nějaký nadnárodní potenciál. ČSSD je pevně zakotvená v rámci Socialistické internacionály a Strany evropských sociálních demokratů a její vazby v tomto směru jsou prověřené.

    Co se Paroubka týče tak uznávám, že úplně nadšen z něj nejsem, ale hlupák to rozhodně není a spíše je obětí celkem nepřiměřené kampaně. Dobře to vyjádřil ve svém blogu Jiří Pehe. Co se týká politického marketingu tak ten se především hodnotí podle výsledku voleb, ačkoliv mne mrzí, že nemůže vypadat jinak.
    29.5.2010 12:08 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Na každou stranu a člověka se dá něco vyškrábat. Kdyby měla ČSSD Rusnoka nebo Jahna tak jako dřív a podobné lidi a nepopulistický program, mohl bych někdy uvažovat o její volbě.
    27.5.2010 20:29 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Jinak já uznávám i to pravicové řešení, ale nepřikláním se k němu z jiných než ekonomických důvodů. Každopádně nebudu volit pravicové politiky, kteří se podíleli na období transformace a jsou spojení s neprůhlednými kauzami, protože za zásadní problém považuji právě tyto lidi.
    27.5.2010 20:52 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Kdepak, já porovnávám kriticky různé zdroje informací a na rozdíl od tebe jsem schopen oddělit zrno od plev. Nevím, co je solidárního na tom úspěšným brát a nemakačenkům s nataženou rukou dávat. A to říám jako někdo, kdo ani zdaleka nepochází z bohatého prostředí.
    27.5.2010 21:33 Sinuhet | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Rozpočet v roce 2008 sestavený pravicovou vládou byl nejnižší od roku 1997 při růstu HDP.

    Podle reckeho ucetnictvi bratra Kalouska mozna, pokud to chcete pocitat seriozne, tak ani omylem. Dokonce byl vyssi nez v roce 2007, tedy posledni rozpocet podle vlady CSSD.

    Vyčítat vládě zodpovědnost za cyklický schodek způsobený vlivem ekonomického útlumu v zahraničí v roce 2009...

    Tak se do toho dejte a rozepiste nam, kolik z toho schodku jde na vrub "utlumu" v zahranici. BTW, pane Zemankovo cviceni s procentama je vazne svanda, ekonomicky analytik se v nem nezapre.

    Jinak jsem rad, ze mate tak vysoke mineni o bankerich, investicnich manazerech a jinych spickovych ekonomech, kuci jasne prokazali, ze drzej prst na tepu doby a maj presnou predstavu o tom, jak ekonomika funguje. Jestli od nich Kalousek dostal v roce 2008 metal, tak me to vubec neprekvapuje, takovy Lehmani byli tri mesice pred krachem taky za tri acka a dopadli stejne jako Kalousek.

    28.5.2010 00:12 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Ja nerikam, ze Kalousek je dokonaly andel, dokonce ho moc rad nemam, ale oproti Sobotkovi to jsou nebe a dudy.
    28.5.2010 00:35 Sinuhet | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství

    Gratuluju, to vas slechti!

    K vecem zminenym v komentari teda zadnych namitek nemate? Vliv "utlumu" ciselne dolozit neumite?

    28.5.2010 10:25 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    The conservative Czech financial system has remained relatively healthy throughout 2009. Nevertheless, the real economy contracted by 4.1% in 2009, mainly due to a significant drop in external demand as the Czech Republic's main export markets fell into recession.
    https://cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ez.html

    Na to stačí jednoduchá selská logika, že když jsme z více než dvou třetin exportní ekonomika, tak světová recese má ohromný dopad.
    28.5.2010 10:49 Sinuhet | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Ovsem vase tvrzeni se tykalo vlivu na cyklicky schodek rozpoctu, nikoliv na rust/propad HDP. Takze to zkuste znova.
    27.5.2010 18:59 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Když už jsme u toho, proč Sobotka nemá ani ekonomické vzdělání? A už vůbec nevypadá, že by to bylo takové eso, co rozumí ekonomice, aby dostal třeba prestižní ocenění.
    27.5.2010 19:47 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Zato ten zkorumpovaný chemik co by se bez Janoty ani v ekonomice nevyznal, je opravdu záruka kvality, to ocenění z druhé strany, kde jsou rádi když ví kde ČR leží, je určitě dokonale objektivní.
    27.5.2010 19:56 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Bylo to ocenění řady analytiků a odborníků, to ani zdaleka nebyl názor nějakého jednoho nebo dvou lidí. Chápu, že levicoví fanatici mají problém se s tím vyrovnat a hltají toho svého Sobotku.
    Nejčastější výtka ekonomů směrem k Sobotkovi vycházela z daných čísel: růst ekonomiky kontra zadlužování státu.

    Dokonce i Sobotkův dlouholetý náměstek na ministerstvu a dnešní ministr Eduard Janota nedávno prohlásil: "Nejhorší to bylo v letech 2003, 2004 a 2006. Nejdřív Sobotka při růstu ekonomiky skoro šest procent vytvářel schodky jako hrom, v jednom případě dokonce přes sto miliard. Dodnes to mám schované. Plejáda spisů z jara 2006, ve které byly návrhy na zvýšení sociálních výdajů, zvýšení porodného, přídavků na děti, mateřské – o 60 miliard. Systém financování sociální péče se výdajově z roku na rok ztrojnásobil! A na těchto spisech je mým perem napsáno: Nesouhlasím, neufinancovatelné!"
    http://zpravy.idnes.cz/cssd-nejsme-populisti-vime-kde-na-nase-sliby-brat-f6x-/domaci.asp?c=A100421_091816_domaci_lpo

    Myslím si, že soudnému člověku musí být jasné, proč levice lže a útočí na všechny kolem. Protože potřebuje zacálovat svou neschopnost s hospodařením. Když předvádí takový diletantský přístup u sebe, co teprve od nich čekat ve vládě, že? Samé ztráty, tak podniká ČSSD. Za pár let prohospodařila přes půl miliardy
    27.5.2010 20:06 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Bůhví kdo jim z Čech radil a podobní odborníci nechali svět dovést k dnešní hospodářské krizi. Napadlo tě někdy, že zprávy pravicového deníku nemusí být objektivní??

    27.5.2010 20:20 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Mimochodem kdo si myslíš, že to ministerstvo řídí tyhle šašci bez vzdělání, nebo ekonomové jako Janota, který je tam od roku 1991 ať vládne kdo vládne. ČSSD si nemůže po těch volebních slibech dovolit potopit rozpočet a jde jen o to, kde se bude škrtat a kde brát v čemž se zásadně pravicová a levicová politika liší. Důležité je aby se nekradlo a bylo vymahatelné právo, neb bez toho to opravdu nejde.
    28.5.2010 10:27 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Ano, to je správné, jen nevím, proč lidé nechápou, že je lepší mít motivaci k práci než k dávkám. Proč ČSSD a KSČM jako jediné strany odmítají snížit objem dávek na polovinu? Aby se zavděčili flákačům?
    28.5.2010 12:06 Martin Doucha | skóre: 23 | blog: Yet another blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Letošní výdaje na sociální dávky jsou 40 miliard a na podporu v nězaměstnanosti 14 miliard. V rozpočtu máme daleko větší díry, které je potřeba ucpat, a škrtáním dávek toho moc neušetříme.
    28.5.2010 15:29 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Samozřejmě opatření by mělo být více. Ale není ospravedlnitelé, aby nejrůznější dávky dostávalo tolik lidí a ne ti, kteří je potřebují především. Lidi chtějí práci, ne dávky. Resp. měli by chtít. Bylo by to lepší pro ně i pro stát. Jenže levicově smýšlejícím se lépe poslouchá strašení o zlých zamestnavatelých namísto aby pochopili, že se zaměstnavatelé kvůli byrokracii bojí nové lidi nabrat. Když jsem měl brigádu v telemarketingu, tak téměř každý živnostník, kterému jsme se dovolali, si na tohleto stěžoval a smutně říkal, že pokud vyhraje Paroubek volby, tak to balí.
    27.5.2010 20:11 Martin Doucha | skóre: 23 | blog: Yet another blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Neber mu jeho naivní víru. S trochou štěstí to za 4 roky pochopí sám.
    29.5.2010 19:16 jsmach | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    opomenul jsi čestný titul "neplatič daní" z 5.000.000 daru, které dodatečně a velmi rachle zaplatil až se to po letech provalilo a novináři to vynesli na veřejnost.
    27.5.2010 18:37 misace
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    No ale ani Kalousek ani Sobotka nemůžou za rozpočet, za něj může celá vláda + to co se schválí ve sněmovně. Jistě jsou taky ministři, ale oni sami za to nemůžou.
    27.5.2010 18:56 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Může za to strana, která měla ministra financí a premiéra. A nejvíce škody napáchal Sobotka s Paroubkem za ČSSD, což je dokladovatelné ať se to komu líbí nebo ne.
    27.5.2010 20:00 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    A kdepak tam počítáš se ztrátami z Konsolidační banky??? Tuhle zemi komunisté předali relativně bohatou a bez dluhů, především její rozkradení a tunelování za prvních vlád jsou prvotní příčinou současného dluhu. Vlády ČSSD jen tento dluh museli ukázat a rozhodně nebyli tím největším zadlužovatelem.
    27.5.2010 10:31 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Strana, která o sobě říká, že je tradiční (to je to T v TOP), a přitom prosazuje stavbu mešit, prostě není důvěryhodná. To je objektivní fakt. A odpovědná už vůbec ne, jak už jsem psal. TOP nebrat!
    27.5.2010 11:53 skim | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Úchvatná rétorika :)
    27.5.2010 11:59 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Co je na stavbě mešit špatného? Tedy pokud z nich nebude hulákat muezzin (ale o to se postarají hygienické limity již dnes). Mimochodem tradiční není ani Internet ;)
    27.5.2010 15:05 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Co je na stavbě mešit špatného? Tedy pokud z nich nebude hulákat muezzin
    Na to se dá odpovědět snad jen toto: Co je na stavbě mešit špatného? Tedy pokud do nich nebudou chodit muslimové...

    :)))
    pavlix avatar 27.5.2010 17:31 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Lepší než kdyby tam chodili křesťani.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    27.5.2010 17:45 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    ... a líbali tam Korán jako J. P. II. :(
    28.5.2010 14:02 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Co je na muslimech špatného? Kromě toho, že se jich každý jouda, co je viděl akorát v televizi, bojí, že jsou to samí teroristé. IRA a ETA jsou katoličtí teroristé, zakážeme i katolické kostely?
    27.5.2010 15:06 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    A samozřejmě se bavíme o tradicích ve společnosti, nikoli o technologiích; není třeba dělat ze sebe hlupáka.
    28.5.2010 14:03 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Takže zakážeme ženám volit? To je také tradiční ;)
    yac avatar 27.5.2010 12:19 yac | skóre: 8 | blog: srckbin | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    A vrchol nedůvěryhodnosti je, že neprosazují rasismus, jednu z nejsilnějších tradic u nás!

    WTF?!
    srck! Linux smrdí. Méně.
    27.5.2010 17:41 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Rasismus prosazují, o to se neboj. A to takový, jaký v médiích moc často neuvidíš. Takový, kde jsou bílí lidé oběťmi.

    Mimochodem, rasismus na území ČR nikdy v historii nebyl významně rozšířený.
    Jendа avatar 27.5.2010 15:00 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    a přitom prosazuje stavbu mešit
    [citation needed]
    27.5.2010 15:02 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    UTFG pro výraz "karel schwarzenberg mešity".
    Jendа avatar 27.5.2010 15:10 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Našel jsem jen
    "Je-li dostatečně veliká muslimská komunita, měli by muslimové mít právo mít svůj svatostánek stejně jako ostatní náboženské obce," řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.
    Prosazování si představuji jinak. Proč by si každý nemohl na svém pozemku stavět za své peníze co chce? Jako prasárna mi přijde státní podpora římskokatolické církve.
    27.5.2010 15:16 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    27.5.2010 15:28 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Zaprvé, toto není jediná věc, co představitelé TOP 09 na téma mešity řekli. Kdo o tom chce být informován, ať si to sám najde, hledat to nikomu nebudu.

    Zadruhé, i zmíněný citát by na rozumného člověka měl fungovat jako červený hadr na býka - soudruh Fajfka je, jak známo, součástí skupin, které import muslimů do Evropy podporují, plus podporují tzv. "solidaritu" se státy, které si tam z nerozumných důvodů tuto svoloč natahaly (takže například z Itálie se sem přesunou muslimové a další imigranti). Citát, a zejména část "je-li dostatečně veliká muslimská komunita", tak dostává zcela jiný rozměr.

    Zatřetí: jestliže někdo tvrdí, že na svém pozemku si muslimové mohou stavět mešity, docela bych s tím i souhlasil. Ale taky bych dodal: pak je nutno zabránit, aby tu muslimové vlastnili pozemky (nebo pozemky, kde by stavba šla provést). K tomu, aby někdo měl modlitebnu, samozřejmě není třeba žádné povolení.

    A konečně začtvrté, stát nepodporuje výhradně ŘK církev, ale i jiné církve. Nevím sice, jestli nějak přímo podporuje muslimy, v každém případě jsem přesvědčen, že celková částka, která v rámci různých multi-kulti sraček jde na muslimy, se velmi blíží (a možná i přesahuje) tomu, co ŘK církev a další církve dostávají dohromady. A to je nutno zmínit, že zatímco katolíků je tady asi třetina, té špíny tu zatím (buďme za to šťastni) je jen zlomek. Ale jen zatím. :'(
    27.5.2010 15:35 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Závěrem bych dodal dvě věci. 1. Na toto téma pro mě neexistuje kompromis. 2. Toho, kdo jakkoli podporuje muslimy, považuji buď za mentálně nedostatečného nebo za nezkušeného nebo za ignoranta.

    Tak a teď mi můžete začít spílat.
    Jendа avatar 27.5.2010 15:39 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Toho, kdo jakkoli podporuje muslimy, považuji buď za mentálně nedostatečného nebo za nezkušeného nebo za ignoranta
    Jestli to mělo být na mě, tak by mě zajímalo, kde jsem napsal, že je podporuji.
    27.5.2010 15:44 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Jestli to platí i pro tebe, to nevím; podmínka vymezující ty, pro které to platí, je tam nicméně napsána zcela jasně. Sám se rozhodni, jestli ji splňuješ. Já to v každém případě napsal zcela obecně.
    28.5.2010 14:16 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Toho, kdo odsuzuje šmahem všechny muslimy, považuji za mentálně nedostatečného. S muslimy (v Evropě) jsem přes rok žil a nebyl s tím vůbec žádný problém, spíš naopak, až mě to překvapilo. Ano, chovali se trochu „divně“ (myslím tím oblékání nebo časté modlení, ne to, že by něco plánovali™), ale jinak byli milí a pohostinní, daleko víc, než běžní Češi jako je void.
    Jendа avatar 27.5.2010 15:37 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    ale taky bych dodal: pak je nutno zabránit, aby tu muslimové vlastnili pozemky (nebo pozemky, kde by stavba šla provést)
    Tak chceme nějakou tu svobodu nakládání se svými soukromými prostředky, nebo ne? Když už, tak upravit imigrační politiku a neřešit to až omezením nakládání se soukromým majetkem.
    stát nepodporuje výhradně ŘK církev, ale i jiné církve
    No a to je hlavní problém a řešením je přestat podporovat jakékoli náboženství.
    27.5.2010 16:03 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Tak chceme nějakou tu svobodu nakládání se svými soukromými prostředky, nebo ne?
    Odpovím jako jistá seriálová postava: ano i ne. Jak kdo. A jak kdy. O tom, kdo získá (může získat) prostředky v ČR, rozhodují občané ČR (nebo v to doufají) a měli by rozhodovat moudře. A moudré rozhodnutí je v této situaci jen jedno.
    No a to je hlavní problém a řešením je přestat podporovat jakékoli náboženství.
    To je ale druhá věc, oddělená od problému, který jsem zmínil. Oukej, bavme se o vztahu státu k církvím, ale zároveň braňme, aby se zde šířila choroba islámu.
    27.5.2010 16:09 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    A než tu někdo zmíní (divím se, že to ještě někdo neudělal - už je to víc jak deset minut a furt nic?! to jste se, multikulťáci, málo snažili), že jsem nacista (což samozřejmě nejsem), rád bych dodal, že právě muslimové obecně jsou velkými přáteli nacismu a nacismus je obecně velkým přítelem muslimů (což je dáno zejména vztahem obou skupin k Židům, ale to je jedno).

    Mein Kampf, kniha soudruha Hitlera, je u muslimů druhou nejprodávanější knihou (po Koránu). To je facka, co?
    27.5.2010 16:32 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    [citation needed] jinak to bude opravdu jen facka...
    27.5.2010 16:34 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    UTFG, už nejsi malej. A bežte už do hajzlu s tím "[citation needed]", je to dost trapný.
    27.5.2010 16:38 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Na to ti kašlu, nevím, proč bych měl já dokazovat něco, co jsi vykřikl ty.
    [citation needed] je možná trapný, ale říct "Měsíc je červenej, to je facka, co?" Je Ještě trapnější.

    Tím nechci říct, že tvůj výrok je nepravdivej, já bych se nedivil, kdyby pravdivej byl, přesto ale žádám, abys to podložil, zvláště když se holedbáš, jaká to není facka...
    27.5.2010 16:43 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Hele, mně je jedno, jestli mi věříš, nebo nevěříš. Když si to chceš zjistit, tak si to zjistíš. Je to věc, kterou vygooglíš za pět sekund. Nic, co by vyžadovalo dvouletou rešerši. Z minulých diskuzí s tebou mám špatné zkušenosti, a tak - upřímně řečeno - je mi úplně jedno, jestli mi zrovna ty věříš nebo nevěříš.
    27.5.2010 17:03 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Vždyť ti říkám, že jsem spíš nakloněn tomu věřit.
    Jestliže to trvá jen pět sekund, klidně bys to mohl udělat, když už nějaký výrok píšeš boldem a prohlašuješ, že to je facka.

    No, trvalo mi to trochu víc než 5 sekund, ale tady něco je. Jak moc je tohle spolehlivá informace, to ať si každý přebere...
    28.5.2010 14:45 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Muslimové přátelé nacistů? Třeba Arabové, jo? Semité, podřadná rasa, stejná jako Židé, která si dle nacistické ideologie zasloužila vyhladit? Ha ha ha. Hned je mi jasné, že vůbec netušíš, o čem mluvíš. Arabové bojovali v britské armádě po boku s Židy proti nacistům. Naopak, Arabové občas spojují Židy s nacisty, protože jim přijde, že se k nim chovají stejně
    Jendа avatar 27.5.2010 16:25 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    O tom, kdo získá (může získat) prostředky v ČR, rozhodují občané ČR (nebo v to doufají) a měli by rozhodovat moudře.
    Ano, rozhodují. Úplně stejně, jako rozhodují, jestli získáš prostředky ty nebo já. A když tady Muslim začne provozovat živnost a vydělávat, proč by si za ty peníze nemohl postavit třeba sochu neviditelného růžového jednorožce, že.
    ale zároveň braňme, aby se zde šířila choroba islámu
    Tomu se může nejjednodušeji zabránit změnou imigrační politiky (inspiraci můžeme hledat například v Kanadě, kterou začlo štvát, že jim tam proudí Romové), ne zákazem stavění určitých staveb, který se stejně bude obcházet (to není minaret, to je moderní socha!).
    27.5.2010 16:28 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    A když tady Muslim začne provozovat živnost a vydělávat, proč by si za ty peníze nemohl postavit třeba sochu neviditelného růžového jednorožce, že.
    Jestli bych o něčem polemizoval, je to hlavně to první "když". A za ty peníze ať si klidně postaví vepřín, jak říkáš. Ale ne tady.
    Tomu se může nejjednodušeji zabránit změnou imigrační politiky (inspiraci můžeme hledat například v Kanadě, kterou začlo štvát, že jim tam proudí Romové)
    To je pochopitelně nezbytný krok.
    Jendа avatar 27.5.2010 18:24 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    A za ty peníze ať si klidně postaví vepřín, jak říkáš. Ale ne tady.
    Proč ne? Když už jsme mu tady jednou povolili pobyt, tak snad může nakládat s legálně získaným majetkem.

    Zbytek souhlasím.
    27.5.2010 16:59 Aldagautr | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Tomu se může nejjednodušeji zabránit změnou imigrační politiky (inspiraci můžeme hledat například v Kanadě, kterou začlo štvát, že jim tam proudí Romové)
    pokud to ovsem soudruzi v eu milostive povoli 8-)
    o svobodu prichazi nejsnaze ten, kdo o ni nikdy nebojoval
    27.5.2010 17:18 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    To je dobrá poznámka a špatná zpráva.
    Jendа avatar 27.5.2010 18:16 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    modprobe ironie
    To je problém hlavně těch, kteří do SESR tak chtěli. Hlasovací právo přece máme, jak nás tady přesvědčují, tak proč si to v Bruseli neodhlasovat. Já byl od začátku euroseptik. (pardon, euroskeptik)
    rmmod ironie
    28.5.2010 14:09 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Jací soudruzi v EU? Doba RVHP je už dávno pryč. V EU o tomhle rozhoduje Evropský parlament, kde máme i my naše volené zástupce. Takže příště by to chtělo hlavně jít k volbám ;)
    27.5.2010 17:59 long long unsigned int
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství

    Zaprvé, toto není jediná věc, co představitelé TOP 09 na téma synagogy řekli. Kdo o tom chce být informován, ať si to sám najde, hledat to nikomu nebudu.

    Zadruhé, i zmíněný citát by na rozumného člověka měl fungovat jako červený hadr na býka - soudruh Fajfka je, jak známo, součástí skupin, které import židů do Evropy podporují, plus podporují tzv. "solidaritu" se státy, které si tam z nerozumných důvodů tuto svoloč natahaly (takže například z Itálie se sem přesunou židi a další imigranti). Citát, a zejména část "je-li dostatečně veliká židovská komunita", tak dostává zcela jiný rozměr.

    Zatřetí: jestliže někdo tvrdí, že na svém pozemku si židi mohou stavět synagogy, docela bych s tím i souhlasil. Ale taky bych dodal: pak je nutno zabránit, aby tu židé vlastnili pozemky (nebo pozemky, kde by stavba šla provést). K tomu, aby někdo měl modlitebnu, samozřejmě není třeba žádné povolení.

    A konečně začtvrté, stát nepodporuje výhradně ŘK církev, ale i jiné církve. Nevím sice, jestli nějak přímo podporuje židy, v každém případě jsem přesvědčen, že celková částka, která v rámci různých multi-kulti sraček jde na židy, se velmi blíží (a možná i přesahuje) tomu, co ŘK církev a další církve dostávají dohromady. A to je nutno zmínit, že zatímco katolíků je tady asi třetina, té špíny tu zatím (buďme za to šťastni) je jen zlomek. Ale jen zatím. :'(

    Závěrem bych dodal dvě věci. 1. Na toto téma pro mě neexistuje kompromis. 2. Toho, kdo jakkoli podporuje židy, považuji buď za mentálně nedostatečného nebo za nezkušeného nebo za ignoranta.

    Oukej, bavme se o vztahu státu k církvím, ale zároveň braňme, aby se zde šířila choroba židovství.

    Tak a teď mi můžete začít spílat.

    27.5.2010 18:11 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Stejně jako nemůžeš převést void na long long unsigned int a naopak, stejně tak jsou lidé v této zemi nekompatibilní s muslimy a naopak. Navíc, pokud se pokusíme o typovou konverzi, dojde nutně buď ke ztrátě cenné informace nebo ke vzniku nesmyslné informace.

    Můžeme se bavit o kvalitách judaismu; židi, jakožto imigranti, nicméně nepředstavují - dle mého názoru - hrozbu, a to ani množstvím, ani vlivem. Ti, kteří tu již jsou, se vesměs dobře etablovali. Jinak řečeno, "evropští" židé jsou k nám ve vztahu jako long k intu. Můžeme se bavit o tom, kdo je int a kdo je long. :)
    27.5.2010 18:14 long long unsigned int
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství

    Stejně jako nemůžeš převést long long unsigned int na void a naopak, stejně tak jsou lidé v této zemi nekompatibilní s židy a naopak. Navíc, pokud se pokusíme o typovou konverzi, dojde nutně buď ke ztrátě cenné informace nebo ke vzniku nesmyslné informace.

    Můžeme se bavit o kvalitách islámu; arabové, jakožto imigranti, nicméně nepředstavují - dle mého názoru - hrozbu, a to ani množstvím, ani vlivem. Ti, kteří tu již jsou, se vesměs dobře etablovali. Jinak řečeno, "evropští" arabové jsou k nám ve vztahu jako int k longu. Můžeme se bavit o tom, kdo je long a kdo je int. :)

    27.5.2010 18:18 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Ten první příspěvek mě zaujal stylem polemiky, ale tohle už je spíš jen píčovina. Muslimové (kteří sem imigrují) rozhodně nejsou jen Arabáši, ale taky černoši (B. H. O.?) nebo mongoloidní rasa...
    28.5.2010 14:11 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    A v tom je problém kde?
    27.5.2010 18:14 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Čtvrtý bod ale pravděpodobně není daleko od pravdy.
    27.5.2010 18:15 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    (Tím jsem myslel financování.)
    28.5.2010 14:23 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Ad 2) přesouvat mezi státy EU se můžou její občané (a ti, kteří obdrží azyl, jsou občané) libovolně dle své vůle. Nevidím jediný důvod, proč občany rozlišovat podle náboženství

    Ad 3) nevidím důvod. Když je někdo občanem EU, má neomezené právo kupovat pozemky kdekoliv v EU

    Ad 4) To jsou kecy. Pokud vím, tak muslimské církve (není jen jedna, ale to xenofobní ubožáci neví, protože xenofobie je založená na strachu z neznámého) nedostávají žádnou státní podporu, protože se spoléhají na chums (khums) a zakát (zakaat). Ale teď určitě zase netušíš, o co jde :)
    27.5.2010 11:10 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Samozřejmě v této oblasti prostor pro open source existuje a podle mého názoru by měl být nabízen jako alternativa k placeným programům, protože vědomí toho, že existují bezplatné verze, může vést např. k výraznému omezení softwarového pirátství. Dokonce bych řekl, že k tomuto již dochází.

    jj, na ministerstvu financí už s tím také začali :-).

    keci, keci, keci, nic jiného.
    yac avatar 27.5.2010 12:23 yac | skóre: 8 | blog: srckbin | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Měli jste na mysli: kecy
    srck! Linux smrdí. Méně.
    Saljack avatar 27.5.2010 12:25 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Tohle jsem chtěl napsat i já a to už je fakt co říct :-D
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    yac avatar 27.5.2010 13:36 yac | skóre: 8 | blog: srckbin | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Ano, také většinou chyby přecházím, ale při čtení tohoto jsem ucítil něco, co nebylo daleko od fyzické bolesti.
    srck! Linux smrdí. Méně.
    27.5.2010 14:59 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Mne to ale vůbec hrozné nepřijde, protože po "C" se ve spisovné češtině píše měkké i a to že v tom český jazyk nemá jasno a že dochází u některých slov ke konfliktu principu měkkostního s principem morfologickým, je dle mého mínění jednoznačná chyba češtiny a měla by se hlásit jako bug. Stačí pouze zařadit "C" do obojetných písmen.
    Saljack avatar 27.5.2010 15:15 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    :-D já bych vůbec měkké a tvrdé i(y) zrušil a místo toho navrhoval obojetné iy :-D
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    27.5.2010 15:53 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Tak proč obojetné zrušíme tvrdé y a necháme jen měkké i a na ušetřené místo na klávesnici dáme smajlík :D.
    Saljack avatar 27.5.2010 16:06 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    To je dobrý nápad :-D, kdyby s tím někdo kandidoval tak má můj hlas zaručený :-D kor tím smajlíkem :D
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    27.5.2010 17:29 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    V jazykové příručce, kterou cituješ, jsou názory o reklasifikaci C zmíněny, já osobně jsem se s nimi setkal v Jak psát a jak nepsat česky. Ale formulovat to jako "bug v jazyce" je trochu silný kafe, přirozené jazyky se od těch formálních dost liší.

    Mimochodem, ve zmíněné knížce jsem narazil i na zmínku o systému pádů, které vlastně taky nejsou tři, ale čtyři :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    27.5.2010 17:52 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    No myslel sem to samozřejmě s humorem, ale zas jako proč by nemohl mít jazyk buglist :D a proč bychom nemohli zrušit Y :D :D.

    Osobně se domnívám, že primárním účelem jazyka je vyjádření nějakého obsahu a pakliže toto vyjádření je jednoznačné, což v případě keci a kecy jistě je, tak svůj primární dorozumívací účel splnil v obou případech.

    Trvání na 100 procentní jazykové čistotě vidím oprávněné u díla delšího trvání, ale zde spíše jako estetický bonus k projevu, ale nikterak nevyvyšující intelektuálně autora, spíše naopak v případě, že má potřebu tuto svoji dovednost nějak vyvyšovat či dokonce podle ní soudit ostatní.
    27.5.2010 18:10 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Někdo by měl konečně veřejně poukázat na to, že jota a ypsilon jsou dvě různá písmena. Ale slyšel jsem o lingvistech, kteří se zrušením Y souhlasí :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    27.5.2010 18:18 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Jsem doted nevedel, ze i se naziva jota. Za jakou stranu kandiduji ty lingviste a nasel bi se i nejaki co zrusi diakritiku? :D
    27.5.2010 18:19 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    kurna mam tam chybu, ne ty ale ti :D
    Josef Kufner avatar 27.5.2010 18:20 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Osobně se domnívám, že primárním účelem jazyka je vyjádření nějakého obsahu a pakliže toto vyjádření je jednoznačné, což v případě keci a kecy jistě je, tak svůj primární dorozumívací účel splnil v obou případech.
    Tak ono informační hustota textu je prý nějakých 1.5 bitů na slovo, takže aby text přestal dávat symsl je obyvlke pobřtea zršimt těch písenmek trošku víc.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    27.5.2010 18:00 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    PS: Jinak dobrý postřeh či Google s tou jazykovou příručkou, neměl sem používat tu definici "principu měkkostního s principem morfologickým", aby to nebylo tak "vokaté" :D, ale znělo to pěkně, ač bez toho vysvětlení v té příručce bych to nepochopil.
    pavlix avatar 27.5.2010 17:38 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Ani spisovná čeština v tomhle není jednotná. Někde se dává přednost gramatice (kecy, tácy), jinde se dává přednost základoškolské poučce (skoro všechno ostatní).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    27.5.2010 15:19 JirkaK | skóre: 15 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    No, možná pokud by se to bralo jako citoslovce, tak... :-)
    ** Počítač bez window$, to je jako ryba bez bicyklu... ** echo 'Kdo neskáče, není Čech!'|sed s/Čech/cvičená\ opice/
    27.5.2010 15:22 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Ale ne, samý keci :-)
    Saljack avatar 27.5.2010 11:47 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Tak a je to v prdeli (sorry) teď už fakt nevím koho volit, protože tenhle rozhovor mě naprosto znechutil :-( a můj hlas si nezaslouží. Já tam snad hodím ty piráty.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    Saljack avatar 27.5.2010 12:19 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Tak jsem si vzal volební lístky a vyházel všechny strany, které nebudu na 100% volit zbylo mi tak 8 stran u těch jsem si tak letmo přečetl volební program a zbyli mi 3 TOP 09, Piráti a Občané.cz. A teď otázka na vás co si myslíte o Občané.cz?
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    Saljack avatar 27.5.2010 12:21 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Původně tam byly i svobodní ale ten program je příšernej a postavený na hlavu, hlavně zrušení daně z příjmu fyzických osob a naprosté vyškrtnutí jiných zájmů než státní mě celkem děsí a je to krok zpět.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    Saljack avatar 27.5.2010 12:24 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Tak jsem zneužil bráchu a metodou los jsem vybral občané.cz, ale pořád si nejsem jistý :-( jestli to má vůbec cenu.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    yac avatar 27.5.2010 12:26 yac | skóre: 8 | blog: srckbin | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Program pirátů se Ti nelíbí? Mě přijde stručný, věcný a reálný. Více hlasů == více peněz a zrovna CPS je IMHO vynaloží opravdu dobře. Už teď pozitivně ovlivnili programy ostatních stran.
    srck! Linux smrdí. Méně.
    Saljack avatar 27.5.2010 12:33 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Mě se právě líbí, ale je to moc zaměřený a hlavně taky trochu koukám na ty tituly (vím je to demence) a chci aby ta strana měla co nejvíce titulů. Je to fakt blbost, ale když mají v Praze 13 lidí a ani jeden titul (nebo ho tam nemají napsaný na tom volebním lístku) tak se mi to moc nezdá navíc, jak tak koukám tak tam je polovina studentů a to se mi nelíbí ještě víc.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    vain avatar 27.5.2010 12:45 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Z práce vím, že titul není zrovna patent na rozum (i když samozřejmě tady jsou takoví, co mají titul a přemýšlí), to že to jsou studenti se mi také nelíbí, ale co, to já jsem zatím také (i když jen dálkově) - i když nevím, jestli to je dobře, nebo špatně ;-)
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    Saljack avatar 27.5.2010 13:08 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    No to vím ale stejně když tam není jediný absolvent VŠ tak mě to prostě zaráží a opravdu se mi do toho nechce. Co ty občané.cz?
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    vain avatar 27.5.2010 13:28 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Nevím, tuto stranu neznám, takže ti o nich mohu říct jen to, co se dočteš v jejich programu =)
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    27.5.2010 12:59 optim | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    A kolik myslis, ze se jich tam dostane? Osobne doufam, ze za muj hlas dostane CPS kilo na dalsi cinnost, a ze pocet hlasu pro CPS zaregistruji diky jejich uzkemu a jasnemu programu i parlamentni strany. Taky mam pocit, ze jim ten hlas i trochu dluzim za to, co pro me dela ten svedsky pirat v EP (vyjednavani o telekomunikacnim balicku, odtajneni ACTA, ..).
    Saljack avatar 27.5.2010 13:10 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    No já to právě mám stejně ale zase přeci jenom volby nejsou jenom o mých hlavních zájmech. Já fakt nevím TOP 09, ČPS nebo Občané.cz dám za každý názor vřelé díky. Chci slyšet hlavně co si myslíte o Občané.cz protože ten jejich program mi je dost sympatický.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    27.5.2010 13:57 Aldagautr | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    jestli se nedovedes sam rozhodnout, tak tam radsi nechod
    o svobodu prichazi nejsnaze ten, kdo o ni nikdy nebojoval
    Saljack avatar 27.5.2010 14:02 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Já jsem rozhodnutý jim dát hlas ale zase jestli to není jenom hození do prázdna. Přeci jenom nechci aby vyhrál kretén Paroubek nebo KSČM.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    27.5.2010 14:04 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Není to hozený do prázdna. Kdybys dal hlas pro Paroubkovi/KSČM, tak bys ho dal ODS a to by nebyla žádná velká výhra.
    27.5.2010 14:05 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    mělo tam být proti, sry
    pavlix avatar 27.5.2010 17:42 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    jestli se nedovedes sam rozhodnout, tak tam radsi nechod

    Volit může každý :). A rozhodnout se z těch možností co jsou fakt neni lehký.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    27.5.2010 13:27 mmn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    V Praze ČPS tituly neuvedla. Zčásti moje chyba.
    27.5.2010 13:40 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    A jaký byl pro to důvod? Když člověk titul má, proč ho neuvést? Stydí se za něj snad? A pro lidi, pro které není titul důležitý, k němu přihlížet nebudou. Opravdu nechápu tu racionalitu za rozhodnutím to neuvádět.
    27.5.2010 17:05 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství

    Třeba proto, že jim to nepřijde podstatné. Já titul mám a také jej normálně nikde neuvádím.

    27.5.2010 17:30 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    http://zpravy.idnes.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A100527_163454_domaci_kop
    misky vah se u me o kousek pohouply k TOPce :-). Je jasne, ze Kalousek byl "pro legraci" tak, jak to vyplynulo z kontextu. Jedini, kdo u me tim bonzovanim konci je PS.
    ti pirati jsou banda fetaku sice kalouska nemam rad ale tohle bylo od nich svinstvo.
    PS byla jedna z mých možných variant u voleb, ale tímto videem se u mě docela shodili:-) takže smůla hoši, dám jiné...hlas
    +1
    Saljack avatar 27.5.2010 17:45 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Ty kráso z toho videa chčiju smíchy to je fakt hustý :-D prý hovnu z dejvic :-D
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    vain avatar 27.5.2010 17:59 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Ale, prosím tě, kdyby podobné video natočila jakákoliv jiná strana, bylo by to na internetu stejně rychle. Čímž neříkám, že to je dobře, ale rozhodně bych se podle tohodle nerozhodoval.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    27.5.2010 18:16 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    No dyť jo, nerozhodovat se. Beru stranu a program jako celek a ne pouze na základě jedné jednotlivosti.
    27.5.2010 19:54 JirkaK | skóre: 15 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Jak svinstvo? Kalousek přece musel vědět, že to natáčí a jak se choval, není problém pirátů. A feťáci? Jako proč? Já třeba s konopím nemám žádnou zkušenost a ani mít nechci, ale co je špatného na podpoře jeho použití pro léčebné účely?
    ** Počítač bez window$, to je jako ryba bez bicyklu... ** echo 'Kdo neskáče, není Čech!'|sed s/Čech/cvičená\ opice/
    30.5.2010 19:36 imploder | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Doporučuju: Medicinal Fried Chicken. Že je to jenom pro léčebné účely jistě půjde bez problémů kontrolovat a nikoho ani nenapadne to použít jako výmluvu aby mohl pěstovat a případně prodávat hulení, že...

    Myšlenka "pro léčebné účely úplně povolit" zní hezky a kdyby byli všichni poctiví tak je to naprosto OK. Hezky zní i "každý podle svých možností, každému podle jeho potřeb" a podobným způsobem to pak může skončit. Piráti nevypadají, že by to měli nějak konkrétně promyšlené (to je IMHO problém i ve zbytku jejich programu). Ono se to dá pojmout různě, ale takhle [0:55 - "volte léčivé konopí ... konopí léčí rakovinu ... sázejte všude"] teda rozhodně ne.

    Kalousek chlastá a někdy mluví sprostě. No a co. Šel si jenom pro tašku. Nechovali se tam jako důstojní soupeři, ale fakt jako nějací "aktivisti" prosazující hulení a "svobodnou kultůůru, néé?". To video spíš ukazuje, jak je ČPS neseriózní strana.
    Fill avatar 28.5.2010 13:35 Fill | skóre: 19 | blog: Fill | Třebíč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Ovšem ještě zajímavější je rekapitulace nezávislého svědka:

    http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/z-domova/primy-svedek-jak-to-bylo-s-kalouskem-a-kokoty/

    No comment.
    28.5.2010 15:32 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Jak jsem říkal, já ho rád nemám a je to blbec, že takhle zlitě mluví na kameru. Ale někteří slaboduší jedinci budou volit a nevolit na základě takovýchto pseudoafér a nikoliv na základě programového a ekonomického výhledu pro následující dekádu. A proto je to škoda.
    27.5.2010 15:23 JirkaK | skóre: 15 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Můžeš to brát tak, že zase studenti třeba budou flexibilnější :) Já bych doporučoval mrknout (mimo programu) na fórum ČPS, přečíst si názory jejích zástupců a tam nejlíp uvidíš, co můžeš a nemůžeš od nich čekat.
    ** Počítač bez window$, to je jako ryba bez bicyklu... ** echo 'Kdo neskáče, není Čech!'|sed s/Čech/cvičená\ opice/
    27.5.2010 14:37 ET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    sem natom stejne, jedina moznost sou pro me pirati - sice se mi nelibi predseda a v programu krom PC nic moc neresej ale je blahovost si myslet ze by meli vetsinu, takze to vidim tak, ze pokud budou ve vlade aspon naky prudici kolem pc, autorsky prava,etc... tak feer

    Saljack avatar 27.5.2010 15:17 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    No jo jenže když jim dá hlas "rozumný" člověk (což myslím, že na abclinxu jsou všichni) tak jsme totálně v pr-----
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    27.5.2010 15:29 ET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    No jo jenže když dá hlas "rozumný" člověk ODS/CSSD/TOP09/VV.. tak jsme taky totálně v pr----- nebo to vidis jinak ?
    27.5.2010 15:36 ET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    IMHO a s tema "vsema" rozumnyma lidma na ABC to taky nebude tak horky :) - viz: * "porucha osobnosti" * "+1" u vetsiny prvnich prispevku * "proc jste neoslovili dalsi politicke strany, ale jen XX vybranych ?" * dost "rozumnych" lidi prispyva i pod komixy - napr. proc jste to prelozili takle, me se to prece libi vic onakle * etc...
    27.5.2010 17:11 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    a v programu krom PC nic moc neresej

    To nemusí být nutně špatně. Jiné strany mají program na knižní vydání a splní z toho kulový.

    Saljack avatar 27.5.2010 17:14 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    No ale aspoň něco mají já prostě nechci volit někoho, kdo je zaměřen na "okrajový zájem" a zbytek je mu prdele. Je sice hezké, že mají dobré názory v IT ale to ti je jako občanovi země, kde se utopí miliardy naprosto nesmyslně u prdele.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    27.5.2010 17:46 optim | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Cetl jsi ty vubec jejich program? Jejich body 2 a 3 (otevreny stat a kontrola obcanu nad politiky) imho obsahuji plno veci, ktere by dokazali zadluzovani minimalne slusne snizit.
    Saljack avatar 27.5.2010 17:52 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Ano četl a rozhodně to nepovažuji jako komplexní program strany, která jde do voleb. A větu otevřený stát a kontrola občanů nad politiky mají všechny strany ve svém obsahu, tak nevím proč bych se tím měl řídit, když stejně jako ostatní tímhle lžou, protože se klidně vsadím, že i kdyby vyhrál ten kretén John, tak se naprosto nic nezmění.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    27.5.2010 22:51 optim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Ano četl a rozhodně to nepovažuji jako komplexní program strany, která jde do voleb.
    Reagoval jsem jen na to rozhazovani. Podle me na nej recept maji, i kdyz to jen stezi dostanou byt jen sanci prosadit. Podle TI by se dalo zpruhlednenim statnich zakazek usetrit pres 60G.
    A větu otevřený stát a kontrola občanů nad politiky mají všechny strany ve svém obsahu, tak nevím proč bych se tím měl řídit, když stejně jako ostatní tímhle lžou, protože se klidně vsadím, že i kdyby vyhrál ten kretén John, tak se naprosto nic nezmění.
    Zkusil jsem to overit v nize postnutych programech a minimalne te kontroly jsem tam moc nenasel.
    27.5.2010 17:57 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Propracovaný a promyšlený volební program vypadá úplně jinak, než těch několik tebou odkázaných obecných frází, například takto: http://www.top09.cz/files/soubory/volebni-program-2010-do-poslanecke-snemovny.pdf

    http://www.ods.cz/volby2010/data/soubory-ke-stazeni/182/volebni-program-velky.pdf
    27.5.2010 22:28 optim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Propracovaný a promyšlený volební program vypadá úplně jinak, než těch několik tebou odkázaných obecných frází
    Asi cteme kazdy jiny program. Ja tam sice vidim same konkretni navrhy, ale protoze pravdepodobnost, ze CPS vubec bude mit moznost svuj program naplnovat, je bohuzel ciste teoreticka, tak bych to uz dale nerozebiral.
    například takto: ..
    Uz jsem to tu jednou psal, ale jsem se ta otazka hodi take.

    By me zajimalo, jaktoze nikdo nepise clanky o tom, jakou cast z tech svych komplexnich programu se parlamentni strany vubec snazily prosadit. Neni to nahodou proto, ze je vsem dopredu jasne, jak by to dopadlo? Ze i kdyby ty strany mely uzke programy jako CPS, stejne by jim tam zbyly body, na ktere se proste vykaslaly?
    vain avatar 27.5.2010 17:57 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Jo, ale ty miliardy jdou do prdele i v IT ve státní správě a samosprávě.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    Saljack avatar 27.5.2010 18:14 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    No myslím si, že v IT je tak naprostý minimum z toho co se rozkrade, že to snad nestojí ani za řeč.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    27.5.2010 18:25 Martin Doucha | skóre: 23 | blog: Yet another blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    V nákladech na IT se sice nekrade tolik (pokud se počítají jen nákupy počítačů a software pro státní servery a úřady, ne OpenCard nebo INDOŠ), ale dobře naplánovaná informatika může dlouhodobě spoustu peněz ušetřit v jiných oblastech. A podle odpovědí většina parlamentních stran nemá žádnou rozumnou koncepci, jak státní IT plánovat, aby mohlo šetřit.
    Saljack avatar 27.5.2010 20:12 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    To sice jo, ale šetřit by se dalo jinde a s většími úspěchy.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    27.5.2010 18:16 Martin Doucha | skóre: 23 | blog: Yet another blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Pirátský návrh transparentní státní správy mi osobně připadá jako mnohem lepší nástroj proti utápěné miliard než co navrhují všechny parlamentní strany dohromady.
    27.5.2010 15:33 Techi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Ano máme otevřený standard od M$ který ani on sám nedodržuje, ale budiž

    Ale s tou osou sem čekal trochu radikálnější postup od strany, která říká, že je transparentní. Já mám jednoduchou alternativu: zruště poplatky za záznamová média, ať si třeba OSA udělá vlastní charitativní sbírku
    27.5.2010 17:01 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TOP 09: Bezplatné verze omezí softwarové pirátství
    Opatření vyplývající z této smlouvy by musela být schváleny národními orgány. Jsme suverénním státem…

    Tohle říká strana, které šéfuje americký vlezdoprdelista? USA písknou a Karel hned hned svým poddaným nakáže, že mají hlasovat pro.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.