abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 762 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Twibright Registrator: fotografie v šeru bez stativu 2

    7. 4. 2017 | Karel Kulhavý | Návody | 4314×

    Vyjmenujeme si tipy a prostředky, pomocí kterých získáme sérii fotografií, která je co nejlépe zpracovatelná programem Registrator.
    • Optický stabilizátor obrazu. Umožní nerozmazanou fotografii z ruky při delší expozici. Ze zkušenosti a doslechu bych řekl, že bez stabilizátoru je nerozmazaná expozice při 1/30 s, se stabilizátorem možná 1/15 s nebo 1/8 s.
    • Opření. Například ramenem o zeď nebo dveře, v podřepu se můžeme opřít lokty o nohy.
    • Vyřazení rozmazaných fotografií. Po stažení fotek z foťáku tyto projdeme a viditelně rozmáznuté (strhnuté) fotky smažeme. Toto nás bude stát čas a duševní námahu, proto si zvolíme, zda pečlivou fotografií těmto vadám radši předejdeme.
    • Mačkání spouště uvolněným, pomalým způsobem. Vyvarujeme se křečovitého, náhlého stisku, neboť ten spíš pohne celým aparátem.
    • Nastavení vysokého ISO. Místo „auto“ nebo 80 dáme 800, 400, 200 atd., abychom dosáhli expozičního času dostatečně krátkého k nerozmazané fotografii.
    • Vyvarujeme se nastavení zbytečně dlouhého expozičního času.
    • Pokud ISO nestačí, nastavíme sníženou expozici.
    • Pokud snížená expozice stále nestačí, můžeme použít jako obezličku tzv. bracketing funkci. Aparát vyfotí 2 nebo 3 expozice, jednu s nižší expozicí, druhou s vyšší. Ty s vyšší můžeme zahodit a použít jen tu nižší expozici.
    • Můj aparát má funkci „high sensitivity“, která se snaží dosáhnout krátké zašuměné expozice, a tu pak masivně softwarově filtruje algoritmem na odstranění šumu, který by se podle mého měl spíš jmenovat algoritmus na odstranění detailu. Tento režim aparátu se pro naši práci nehodí.
    • Funkce opakovaného focení, nejlépe nekonečný počet, ale i krátká série ušetří čas. Ušetří i akt stisku spouště, který může potenciálně rozmazat.
    • Nevíte-li, kolik snímků, doporučuji základní hodnotu pro neportrétní fotografii 25. Velikost šumu, měřená jako střední kvadratická odchylka od ideální hodnoty pixelu, klesá pouze s druhou odmocninou počtu snímků. Tedy zvýšením o 15 fotografií z 10 na 25 se šum zmenší o 37 procent, zatímco zvýšením o stejných 15 fotografii z 25 na 40 se sníží jen o 21 procent. Nejrazantnější nárůsty kvality v porovnání s počtem nafocených fotografií zažívá člověk u malého počtu fotografií. 25 snímků má pětkrát menší šum než snímek jeden.
    • V případě portrétu požádáme oběti nezvyklé fotografické metody, aby vydržely bez hnutí, a to i bez pohybu v obličeji, a doporučuji tak 2-5 snímků, nejlépe nastavením aparátu na rychlý dávkový režim (burst mode).
    • Pokud má snímek popředí, snažíme se během focení nekymácet. Opět, uvědomělý pevný rozkročený postoj, opřený sed, zapření se o nohy v dřepu nebo opření se o nějaký předmět v tom může pomoci.

    Vídeň
    Interiér Uměleckohistorického muzea Vídeň bez stativu aparátem DMC-TZ1. Hostí takové významné umění jako Rembrandt, Brueghel, Dürer, Rubens a Caravaggio.
    Zdroj: Karel Kulhavý via Wikimedia Commons (GFDL)

    Úvaha, proč je program Registrator užitečný zejména v dnešní době

    Fotografie se během svého vývoje za téměř dvě století své existence posunula ve svém charakteru. Zatímco v začátcích byla sváteční záležitostí, kdy fotografovaní museli držet dlouhé minuty nehybně, případně i s opěrkami hlavy, ve 20. století se stala spotřebním zbožím. Film ale stále stál peníze, a tak byl fotograf motivován s ním zbytečně neplýtvat a hledět, aby byly zajištěny výhodné světelné podmínky. S nástupem digitálních fotoaparátů fotografie zmasověla ještě více a zábrany fotografovat se snížily.

    Amsterdam
    Hlavní paluba 42,5metrové nákladní plachetnice Amsterdam, která bourala v Lamanšském průlivu 26.ledna 1749 na své první plavbě do Indonésie, kterou Nizozemí vykořisťovalo jako kolonii. Na osmiměsíčních cestách Amsterdam – kolem Afriky – Indonésie přivezly tyto lodě 2,6 miliónů tun zboží z Asie v režii první nadnárodní megakorporace VOC, založené 1602. Na cestě tam 240 mužů a náklad cihel, zbraní, stříbra a zlata, na zpětné cestě 70 mužů a náklad koření, textilu a porcelánu. Foceno DMC-TZ1 bez stativu v silném a nerovnoměrném šeru.
    Zdroj: Karel Kulhavý via Wikimedia Commons (GFDL, CC-BY-SA)

    V poslední době se ovšem s fotografií roztrhl pytel: ze stále relativně nepraktických jednoúčelových digitálních fotoaparátů se kamery technicky dobrých parametrů dostaly do spotřebních a relativně cenově dostupných mobilů, které lidé stále nosí s sebou. Člověk má pak šanci fotografovat cokoliv, co ho zaujme, a také to dělá, jak vidíme ze záplavy fotografií na sociálních sítích. A pro fotografii je to nová výzva: běžný člověk nežije neustále v optimálním osvětlení, a spousta zajímavých věcí může být vidět za šera. Montáž na stativ může být nepraktická v kontextu mobilního telefonu nebo digitálního fotoaparátu nošeného s sebou za účelem příležitostného snímku.

    V příštím díle dokončíme úvahu a začneme požadavky a návodem na instalaci programu.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.4.2017 08:30 Ziki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Twibright Registrator: fotografie v šeru bez stativu 2
    ptický stabilizátor obrazu. Umožní nerozmazanou fotografii z ruky při delší expozici. Ze zkušenosti a doslechu bych řekl, že bez stabilizátoru je nerozmazaná expozice při 1/30 s, se stabilizátorem možná 1/15 s nebo 1/8 s.
    Tradičně (tedy bez stabilizátoru) se uvádí převrácená hodnota ohniskové délky objektivu (35mm eq), tzn. u normálního objektivu cca 1/50 s. Stabilizátory jsou různě účinné a jejich účinnost se obvykle právě udává jako EV (exposure value), tj. o kolik je možno změnit expozici (logaritmická stupnice, např. při EV4 16x).

    A tím jsme u dalšího prostředku, jak stabilizovat obraz - použít co nejkratší ohnisko.
    David Ježek avatar 7.4.2017 18:39 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Twibright Registrator: fotografie v šeru bez stativu 2
    ono je v tom ještě jeden faktor. já napíšu raději oba:

    1) když se u dnešních moderních těl zkombinuje optická stabilizace ve skle a mechanická na snímači, je efekt takový, že pro širší ohniska se dají udržet i časy přes 1s v pohodě.

    2) jenže pro focení lidí či přírody za čehokoli jiného krom absolutního bezvětří platí, že kolem 1/15s už beztak dochází k zachycení pohybového rozmazání, takže je to vlastně k ničemu.

    Já osobně třeba udržím na ekv. 29mm ohnisku bez jakékoli stabilizace i časy kolem 1/4-1/3s. ale je to k ničemu, protože na focení statických věcí je beztak lepší stativ a lidi s těmito časy nejde fotit.
    kyknos avatar 7.4.2017 20:58 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Twibright Registrator: fotografie v šeru bez stativu 2
    To záleží na žánru takoví krajináři například často prodlužují časy ND filtrem (vodopády, silnice...)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    7.4.2017 23:19 Dirka | skóre: 15 | blog: dirka12345
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Twibright Registrator: fotografie v šeru bez stativu 2
    ale dost tezko z ruky, ze ... jak zvlada kolega jezek 1s, mozna kdyz zadrzi dech tak 2?
    kyknos avatar 8.4.2017 09:58 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Twibright Registrator: fotografie v šeru bez stativu 2
    vodopád klidně z ruky
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    9.4.2017 07:17 Sid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Twibright Registrator: fotografie v šeru bez stativu 2
    no tam ale ND na pohybujucej sa vode sposobi taky ten "hmlovy" efekt ci ako to pomenovat. Takze tam nejake rozmazanie sposobene pohybom sa schova
    kyknos avatar 9.4.2017 08:06 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Twibright Registrator: fotografie v šeru bez stativu 2
    se neschova, ale naopak je cilem fotografa

    proste je spousta fotek, kde pohybove rozmazani je zamerem fotografa, tvrdit, ze je to z principu zlo je nesmysl
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    10.4.2017 09:59 sid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Twibright Registrator: fotografie v šeru bez stativu 2
    Ano lenze pointa asi neni v tom co chcem umelecky vyfotit. Myslel som, ze toto je snad to o com sa bavime. A tudiz ze je rozdiel co udrzite z ruky a pri akom case s tym, ze chcete mat OSTRU fotku.
    7.4.2017 23:22 Dirka | skóre: 15 | blog: dirka12345
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Twibright Registrator: fotografie v šeru bez stativu 2
    Kolik z tech fotek 1/3 si kdy dal na papir alespon A3 nerkuli vetsi format? Jedna vec je monitor, druha to o co jde (a ano atmosfera dela mnohdy vic nez naka tk, ale prezentujes to cece jako bys delal crystal clear fotky na 1/3 coz je blbost).
    David Ježek avatar 9.4.2017 17:54 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Twibright Registrator: fotografie v šeru bez stativu 2
    na A3, tedy možná přesněji do ~30x40cm, jsem zatím neměl potřebu dát nic bez ohledu na způsob pořízení. crystal clear na 1/3 ale blbost není i kdyby ses stavěl na hlavu.
    10.4.2017 18:44 Dirka | skóre: 15 | blog: dirka12345
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Twibright Registrator: fotografie v šeru bez stativu 2
    Prit se s tebou nebudu, ale pokud si nikdy nedelal aspon takovej tisk (A3+ povazuji v digi porad za mensi format, koneckoncu kdyz zvetsuju kinofilm, tak je to taky 'v klidu' rozmer), tak nema smysl te presvedcovat. Az nekdy zkusis treba 1.5x1m mozna pochopis o cem je rec.
    7.4.2017 23:16 Dirka | skóre: 15 | blog: dirka12345
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Twibright Registrator: fotografie v šeru bez stativu 2
    >> Úvaha, proč je program Registrator užitečný zejména v dnešní době

    Proc?

    ############

    Nicmene klok nikdy v diskuzich nereaguje, tak si odpovim sam, vyhod to svy sumitko, kup si normalni fotak a mas spoustu volnyho casu. Adios.
    8.4.2017 00:13 Neutronium
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Twibright Registrator: fotografie v šeru bez stativu 2
    Nešumí ono tak nějak všechno, když se tomu nastaví dostatečně velké ISO?
    8.4.2017 07:10 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Twibright Registrator: fotografie v šeru bez stativu 2
    Závisí od objektívu, snímača a definície výrazu "dostatečně velké ISO".
    David Ježek avatar 9.4.2017 18:04 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Twibright Registrator: fotografie v šeru bez stativu 2
    já bych to shrnul tak, že nejvyšší hodnoty ISO u každýho foťáku šumí. Ale u sony A7S to třeba znamená řekněme ISO nad 100 tisíc, což je extrémně vysoko nad tím, co kdy běžný smrtelník potřeboval.
    kyknos avatar 9.4.2017 22:12 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Twibright Registrator: fotografie v šeru bez stativu 2
    1) sumi i zakladni iso, sumi min, ale sumi - a jsou fotky, kde to vadi - dokonce sumi zakladni iso na kamere za milion s chlazenym chipem

    2) asi nejsem bezny smrtelnik, ale nemam problem vyuzit vic nez ISO 100000 - 3200 jem pouzival i na primitivnim analogu, 100k je jen o 5 expozicnich stupnu dal, to neni na tricet let vyvoje mnoho
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    kyknos avatar 8.4.2017 10:00 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Twibright Registrator: fotografie v šeru bez stativu 2
    samozrejme ze sumi vsechno - v praci prave resim algoritmy na odsumeni obrazku z kamerky za nekolik milionu
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    10.4.2017 12:25 Jindřich Makovička | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Twibright Registrator: fotografie v šeru bez stativu 2
    Mě by hlavně zajímalo, čím se to liší od Hugina + Enfuse.
    4.11.2021 10:30 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Twibright Registrator: fotografie v šeru bez stativu 2
    I personally like your post; you have shared good insights and experiences. Keep it up. cedar rapids wedding photography
    6.11.2021 06:36 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Twibright Registrator: fotografie v šeru bez stativu 2
    Great site thanks admin. More power. fencingwichitaks.com
    17.11.2021 06:01 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Twibright Registrator: fotografie v šeru bez stativu 2
    I really loved it here but are there any recent updates? Thanks bathroom remodeling green bay
    17.11.2021 12:16 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Twibright Registrator: fotografie v šeru bez stativu 2
    I really loved it here but are there any recent updates? Thanks quality painting

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.