abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 715 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ITBiz: Blokátory reklamy v Chrome

    18. 2. 2019 | Redakce | Různé | 1875×

    Za kolik by se lidé vzdali Facebooku? Výběr ERP systému. Digitalizace státní správy. Politiky zálohování.

    Zálohování není takovou samozřejmostí, jak by se mohlo zdát

    Každý rok se na mě vždy někdo ze známých obrátí s tím, že mu odešel pevný disk nebo se mu ztratila na disku nějaká data, a zda s tím nejde něco dělat. Tradiční reakcí, kterou ovšem nepotřebují slyšet, je, a co záloha? Typickou odpovědí je, že zálohu mají, ale je stará, protože jaksi nebyl čas.

    Bude Google blokovat blokátory – a co si o tom myslet?

    Vývojáři Googlu navrhli, že v Chrome změní politiku správy doplňků, čímž se mj. zkomplikuje fungování některých programů pro blokování reklamy. Samozřejmě je to dvojsečné opatření, protože přejít na jiný webový prohlížeč je pro uživatele velice snadné a Chrome zde má sice nadpoloviční podíl, ale ani zdaleka se neblíží nějakému monopolnímu postavení. Také je ovšem pravda, že příslušné změny mají být implementovány přímo na úrovni jádra Chromium – které hodlá používat i Microsoft v příští verzi prohlížeče Edge.

    Na kolik si Facebook cení samotní uživatelé?

    Na otázku, „kolik stojí Facebook“, lze do určité míry odpovědět, i když samotná služba je zdarma. Hodnotu pro uživatele zjistíme inverzním dotazem – za jakou částku byste byli ochotni Facebook nepoužívat?

    Virtuální a rozšířená realita pro lepší spolupráci i vzdělávání

    Rozšířená (AR) a virtuální realita (VR) jsou stále populárnější. V současnosti se využívají například k netradičním formám školení zaměstnanců, ale také k podpoře komunikace a spolupráce uvnitř podniků či ke zlepšení zákaznické zkušenosti. O společném trhu rozšířené a virtuální reality se přitom mluví jako o nové vlně komunikace a předpovídá se mu strmý růst. V roce 2021 by měla hodnota tohoto trhu podle předpovědí analytiků dosáhnout 215 miliard dolarů.

    Na co nezapomínat při výběru ERP

    Udělat si přehled dodavatelů, zeptat se na požadavky uživatelů, na to při výběru ERP asi zapomene málokdo. Podobně se vždy řeší otázka integrace s dalšími podnikovými systémy a podpora různých rozhraní nebo celkové náklady na vlastnictví/návratnost investic. Nicméně systém pro plánování podnikových zdrojů je natolik klíčovou součástí firmy, že opomenout by se při jeho výběru nemělo nic, ani aspekty méně evidentní.

    Zprávičky

    Celníci provedli zátah na padělky Applu, zabavili přes 4500 kusů. Zátahu proti padělkům značky Apple předcházel pokus o uplácení.

    Právní elektronický systém pro podniky má fungovat od května. Spolupráce na projektu PES je jedním z opatření, kterými chce ministerstvo průmyslu a obchodu bojovat proti administrativní zátěži.

    Obrana opět navrhuje, aby se o kyberobranu starali zpravodajci. Novela by umožnila Vojenskému zpravodajství, aby mohlo nepřetržitě monitorovat veřejné komunikační sítě.

    Požadavky GDPR dnes splňuje 59 % podniků, ukazuje průzkum Cisco. GDPR není podle studie pouze nutnost, připravené firmy zaznamenávají lepší ekonomické i bezpečnostní výsledky.

    Prodej smartphonů v Číně klesl o 10 %, Applu o pětinu. Podíl Applu na čínském trhu klesl na 11,5 % z předloňských 12,9 %.

    Změnit lékaře či získat výpis z dokumentace by mohlo jít přes web. Zdravotnickou dokumentaci pacientů stát nikde elektronicky skladovat nechce, má zůstat uložená u lékařů či v nemocnicích.

    Ruský parlament připravuje zákon o „svrchovaném internetu“. Cílem je vytvořit infrastrukturu schopnou fungování i v případě odpojení od klíčových zahraničních komunikačních uzlů.

    Německý kartelový úřad omezil Facebooku zpracování dat uživatelů. Facebook nesmí do budoucna bez souhlasu německých uživatelů vyhodnocovat dohromady data, která o nich získal na různých platformách.

    Soud s Nikulinem znovu odložen kvůli sporům o jeho psychický stav. Rusa zadržela česká policie v říjnu 2016 v Praze na základě amerického zatykače.

    Tvůrce nejúspěšnější české hry Kingdom Come mění majitele. Koch Media má za Warhorse Studios zaplatit 42,8 milionu eur, tedy asi 1,1 miliardy Kč.

    Státy a EP se shodly na podobě směrnice o digitálním copyrightu. Nadále bude možné šířit chráněná díla za účelem citací, kritiky, karikatury či parodie.

    Vydavatelé dohodu o copyrightu vítají, on-line firmy ji kritizují. Asociace internetových a počítačových firem CCIA uvedla, že domluvená podoba směrnice je promarněnou příležitostí.

    Red Hat rozšiřuje možnosti řízení a automatizace infrastruktury datových center. Red Hat CloudForms představuje lokální komponentu portfolia Red Hat pro správu hybridního cloudu.

    NÚKIB nezměnil názor, technologie Huawei stále považuje za riziko. Na základě varování NÚKIB Generální finanční ředitelství vyřadilo Huawei z tendru za půl miliardy korun na portál Moje daně.

    Spor o cenu za akcie Telecomu se vrací k Vrchnímu soudu v Praze. Telefónica získala v roce 2005 majoritu v Českém Telecomu a zbývajícím akcionářům učinila časově omezenou nabídku převzetí.

    MPSV dostalo námitku proti výběru dodavatele systému dávek. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu resort při budování systémů selhal a porušil rozpočtovou kázeň za 737 milionů Kč.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    18.2.2019 11:19 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ITBiz: Blokátory reklamy v Chrome
    Vývojáři Googlu navrhli, že v Chrome změní politiku správy doplňků, čímž se mj. zkomplikuje fungování některých programů pro blokování reklamy. Samozřejmě je to dvojsečné opatření, protože přejít na jiný webový prohlížeč je pro uživatele velice snadné a Chrome zde má sice nadpoloviční podíl, ale ani zdaleka se neblíží nějakému monopolnímu postavení. Také je ovšem pravda, že příslušné změny mají být implementovány přímo na úrovni jádra Chromium – které hodlá používat i Microsoft v příští verzi prohlížeče Edge.
    Doufám, že tohle udělaj. Pomohlo by to Firefoxu ;-)
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.