Portál AbcLinuxu, 24. dubna 2024 20:35

Týden na ITBiz: Ženy v čele IT firem

13. 8. 2018 | Redakce
Články - Týden na ITBiz: Ženy v čele IT firem  

Facebook a zbraně z 3D tiskáren. Jsou ceny akcií největších technologických firem bublinou? Finanční výsledky.

Umí ještě chlapi řídit IT byznys?

Co mají v ČR společného obří IT korporace jako Google, HP, Microsoft, Oracle a nejnověji SAP? Mají v čele ženu. IT je přitom z hlediska pohlaví především doménou mužů, mají jednoznačnou převahu jak v IT firmách, tak v IT odděleních. Že ale v čele místních poboček těchto IT korporací jsou ženy, nemůže být jen statistická náhoda.

Bublina jako v roce 1999?

Skutečnost, že Apple jako první firma v historii překonal svou kapitalizací bilion dolarů, opět logicky vyvolala úvahy o budoucích cenách akcií technologických firem. V roce 1999 tvořilo 5 největších firem (Microsoft, General Electric, Cisco, Walmart, Intel) 15 % HDP USA, nyní je to 20 %.

Šest nejčastějších překážek na cestě k digitálnímu byznysu

Digitální byznys si nemůžete koupit – tím se liší od většiny tradičních (technologických) iniciativ. Jde o změnu v kultuře a systémech organizace. Nedávné průzkumy uskutečněné analytiky společnosti Gartner potvrzují, že jen malý počet organizací úspěšně zvládl škálování digitálních iniciativ, jež by mělo navazovat na fáze experimentů a pilotních projektů.

Otevřeností k inovacím

Digitální transformace, hybridní prostředí, cloudy, kontejnery, agilita… to je jen zlomek populárních „buzzwordů“, které stále častěji zaznívají mezi IT manažery v podnikovém prostředí. Důvodem jsou zpravidla rychle se měnící okolnosti, nutnost zůstat konkurenceschopný a také fakt, že i když jste zavedená silná firma, nikdy si nemůžete být jistí, jestli se neobjeví konkurence v podobě zajímavého projektu či start-upu.

Zprávičky

Hackerská skupina Carbanak funguje dál navzdory zatčení tří členů. Američtí prokurátoři nechali v Evropě zadržet tři Ukrajince, podezřelé z krádeže velkého množství dat.

Cisco kupuje Duo Security za 2,35 miliardy dolarů. Duo Security je je poskytovatelem zabezpečení a vícefaktorového ověřování prostřednictvím cloudu.

GfK: Růst prodejů táhnou mobily. Trh s technickým spotřebním zbožím zaznamenal v ČR ve 2. čtvrtletí meziročně nárůst téměř 8 %.

Ruský hacker Anikejev navázaný na Anonymous opustil vězení. Anikejev vinu přiznal a spolupracoval s vyšetřovateli; dostal poměrně mírný trest 2 let.

Hongkong se chystá na největší nabídku akcií za dva roky. Ve středu se začne obchodovat s akciemi největšího světového provozovatele mobilních telekomunikačních věží China Tower Corp.

Deloitte: Čína má před USA náskok v investicích do sítí 5G. Podle prognózy společnosti IHS Markit dosáhne v roce 2035 přínos sítí 5G pro globální ekonomiku hodnoty 12,3 bilionu dolarů.

Amazon chystá pro centrum v Dobrovízi další nábor, zvyšuje mzdy. Společnost nyní v ČR zaměstnává kolem 4500 lidí na stálý úvazek, jejich počet má letos dosáhnout 5000.

Princ Valíd koupil podíl v majiteli aplikace Snapchat. Valíd je nejznámějším podnikatelem Saúdské Arábie, občas je srovnáván s Warrenem Buffettem.

Akcie China Tower první obchodní den skončily beze změny. China Tower z nabídky získala 6,9 miliardy dolarů. Firma provozuje v Číně 1,9 milionu mobilních komunikačních věží.

Zisk Deutsche Telekom ve druhém čtvrtletí stoupl o 3,3 %. Včetně mimořádných položek čistý zisk klesl o 43,4 % na 495 milionů eur.

T-Mobile zvýšil v pololetí tržby o 0,3 % na 13,26 miliardy Kč. T-Mobile se připravuje na výstavbu vlastní optické sítě, během druhého pololetí chce zahájit stavební práce.

Prodej potravin on-line roste. Prodeje potravin on-line jsou v Česku třetí nejvyšší v Evropě po Velké Británii a Francii.

Stížností na Airbnb v Praze přibývá, regulace pořád neexistuje. Právní stránka věci je prý podle české legislativy neproblematická, problém je však s vymahatelností.

Facebook bude blokovat informace o výrobě zbraní na 3D tiskárnách. Zatím není jasné, zda jde pouze o likvidaci jednotlivých informací nebo celých účtů a stránek.

Skupina Arca koupila akcie Facebooku za 1,5 mld. Kč. Česko-slovenská investiční skupina nakupovala akcie Facebooku během rekordního propadu a i pár dní po něm.

Centrum kyberobrany představilo svou strategii do roku 2022. Vojenské zpravodajství buduje NCKO na základě vládního akčního plánu ke kybernetické bezpečnosti z roku 2015.

Nová služba databáze v cloudu: Oracle Autonomous Transaction Processing. Vytvoření systému pro řízení databáze tradičně vyžadovalo experty, kteří sestavili na míru přizpůsobenou verzi databáze a ručně nastavovali a spravovali veškerý související hardware a software.

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

Diskuse k tomuto článku

13.8.2018 09:36 Peter Fodrek | skóre: 11
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ITBiz: Ženy v čele IT firem
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
> Že ale v čele místních poboček těchto IT korporací jsou ženy, nemůže být jen statistická náhoda.

aj nemusí

V IT prý ženy vydělávají více než muži ITBiz.cz , 24. červenec 2018

Průměrná mzda mužů dle těchto údajů činí 51 515 Kč, zatímco ženy v průměru vydělají dokonce o 10 000 Kč více https://www.itbiz.cz/clanky/v-it-pry-zeny-vydelavaji-vice-nez-muzi

61 515/51 515= 1,194

A tým je povedané, že ženy sú buď v IT na unikátnejších alebo vyšších pozíciách v IT ako muži.
13.8.2018 09:46 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ITBiz: Ženy v čele IT firem
Takze je potreba nasadit pozitivne diskriminacni akce a zadne dalsi zeny na tyto pozice uz neprijimat!
13.8.2018 21:43 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ITBiz: Ženy v čele IT firem
Zapomeň soudruhu, takhle rovnost nefunguje! S takovýmhle přístupem tu revoluci nikdy nedotáhneme do konce! Čest práci, rovnému odměňování a diktátu proletariátu! S Bruselem na věčné časy a nikdy jinak!
15.8.2018 22:01 xy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ITBiz: Ženy v čele IT firem
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
V jakémto sexistickém prostředí se pohybujeme, že první zprávička je o tom, jak vypadá rozdělení pohlaví ve firmách?

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.