abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Bakterie dokáží rozlišovat elektrony podle spinu

    26. 7. 2020 | Redakce | Různé | 1432×

    Spinové kapaliny a supravodivost. Hry typu kámen-nůžky-papír. Černé díry, stáří vesmíru a Hubbleova konstanta. Domestikace koček.

    Spinové kapaliny vypovídají o supravodivosti, i vysokoteplotní

    Spiny elektronů zde sice nejsou vyloženě uspořádány, ale zato se spolu nacházejí v kvantové provázanosti – entanglementu. Takový stav materiálu může být supravodivý (zapletené dvojice elektronů jsou právě ony Cooperovy páry), navíc fluktuující spinová kapalina by podle autorů výzkumu mohla reprezentovat i kvantové výpočty.

    Kámen, nůžky, papír – teorie her a paradoxy

    Je-li A větší než B a B větší než C, pak C nemůže být větší než A. Tedy míněno v reálném světě, nikoliv ve speciálních formálních systémech. Hry typu kámen-nůžky-papír představují jen krajně uměle zkonstruovaný paradox. Je tomu ale opravdu tak? Nemůže podobně fungovat i běžné ekonomické rozhodování, včetně objednávání piva?

    Bakterie dokáží rozlišovat elektrony podle spinu

    Tvrzení v titulku vypadá hodně divoce, nicméně má jít o obdobu toho, že život upřednostňuje jednu z forem opticky aktivních látek oproti jinak identickým zrcadlově převráceným izomerům. Jak tohoto zvláštního jevu půjde využít? Budeme mít živé spintronické počítače?

    Objevena nejméně hmotná galaktická černá díra

    Jak vznikly supermasivní černé díry v jádrech současných galaxií? Tvořily se už krátce po velké třesku, tzv. přímým kolapsem, nebo postupně? První verzí se myslí přeskočení fáze hvězdy, kdy ke zhroucení hmoty do černé díry došlo už u hustého materiálu raného vesmíru. Druhá varianta by znamenala kolaps hvězdy sice obrovské, ale přece jen ne větší než řádově 100 Sluncí, přičemž od tohoto limitu by černé díry rostly cca plynule.

    Vesmíru má být opravdu 13,8 miliardy let

    Alespoň takový výsledek dalo poslední měření využívající 10 let dat z Atacama Cosmology Telescope, dalekohledu Evropské jižní observatoře na chilské observatoři Chajnantor. Samo o sobě to není překvapivé a odpovídá dřívějším odhadům a měřením mise Planck. Problém byl v tom, že jiná měření z r. 2019 dávala výsledky o stovky milionů let nižší, k velkému třesku mělo podle nich dojít později. Nyní se tedy zřejmě vrátíme zpět k tradiční hodnotě. Nově byla též určena hodnota Hubbleobvy konstanty.

    Krátce

    ESA k prvním výsledkům mise Solar Orbiter. Evropská sonda Solar Orbiter s významnou českou účastí zaslala první vědecké údaje včetně snímků Slunce pořízených z nejbližší vzdálenosti od Slunce.

    Dalekohledy FRAM hledají zdroje gravitačních vln. V rámci projektu GRANDMA nebyl při pozorovací kampani nalezen optický protějšek gravitační vlny.

    Začíná stavba Psyche, sondy pro misi k planetce. Ačkoliv většina planetek vznikla z kamenů či ledu, u Psyche je základem kov – konkrétně železo a nikl.

    Změřili sklon dráhy exoplanety Beta Pictoris b. Absorpce plynu ve hvězdné atmosféře způsobuje malé prostorové posunutí ve spektrálních čarách, které lze použít k určení orientace osy hvězdy.

    Jak si pravěcí umělci vybírali zvířata? Salomon Reinach svého času interpretoval zoomorfní zobrazení jako projev prosté lovecké magie – jenže tak jednoduché to asi nebude. (úryvek z knihy Jiří A. Svoboda: Počátky umění I)

    Biorytmy lokomoce řídí muskarinové receptory. Centrální hodiny v hypotalamu a cykly pohybové aktivity.

    Strojové učení pro vyhledávání v genomu. Genomické oblasti, které kódují malé molekuly RNA, vykazují charakteristické vzorce v jejich sekvenci…

    Databáze rozšíření hub napříč kontinenty. Na sestavení databáze pracoval tým třiceti vědců po dobu tří let.

    Vznik nových druhů: vědci upřesňují, jak tento proces vrcholí. Jak speciace postupuje k závěru, kdy se nastavují konečné bariéry k udržování genetických rozdílů mezi nově vznikajícími druhy?

    Fotoparazitismus a evoluce parazitických výtrusovců z řas. Korálnatka patrně nekolonizuje dospělé korály, ale infikuje jejich larvy, kde zřejmě může dokonce žít za určitých podmínek jako parazit.

    Gradient mléka existuje v Evropě od počátku neolitu. V severní polovině Evropy se konzumuje mléko podstatně více než v jižní, a to podle nové studie prakticky už od chvíle, kdy zde zemědělství začínalo.

    První domácí kočky ve Střední Evropě. Kočky byly na Blízkém východě domestikovány už někdy v době počátku zemědělství, jak se to ale má s kočkou domácí ve Střední Evropě?

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.