abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.4. 23:55 | Pozvánky

    Poslední měsíc byl plný zajímavých akcí, o kterých Vám bastlíři z projektu MacGyver mohou povědět, protože se na ně sami vydali. Kde všude byli, ptáte se? Objevili se na Installfestu, Arduino Day, Hackaday Europe a tajném srazu bastlířů z Twitteru. A z každé akce pro vás mají zajímavé poznatky.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 670 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Baterie lithium-síra

    25. 5. 2018 | Redakce | Různé | 1678×

    Budeme s roboty mluvit častěji než s lidmi? Vývoj samořízených aut. Temná hmota v raném vesmíru. Neuronové sítě, které se kromě učení mají i samy reprodukovat. Syntetická umělá inteligence: video z textu. Kvantový grafen. Jezera pod ledem Antarktidy. Pravěká trepanace krávy.

    Vodík ochlazený temnou hmotou

    Vodíkový plyn byl v raném vesmíru chladnější, než se předpokládalo. Teplota plynu v době 180 milionů let po velkém třesku byla odhadována kolem 6 K, jenže nové měření ukazuje na teplotu poloviční. Vědci navrhují, že za nízkou teplotu může temná hmota. Jedině ta mohla být v dané době chladnější než vodík. Pokud se částice temné hmoty a atomy vodíku vzájemně rozptylovaly, mohlo být z vodíkových atomů odváděno teplo. (poznámka: zajímavá na tom je i otázka: takže tehdy temná a běžná hmota interagovaly nejen gravitačně?)

    Do 2 let se s boty budeme bavit víc než s lidmi

    V průzkumu Gartneru byli zákazníci dotazování, zda by pro různé interakce upřednostnili AI (chatbota, virtuálního asistenta) nebo lidský protějšek. Výsledky: 38 % respondentů ve USA již dnes preferuje AI v oblasti zákaznických služeb, 35 % v roli finančního poradce, 33 % jako výpomoc při nákupu, 30 % pro kariérní poradenství nebo jako trenéra fitness. Důvěra v AI v oblastech, jako je právní poradenství, učení nebo zdravotní péče, zatím zůstává poměrně nízká – hluboko pod úrovní 20 %.

    Samoreprodukující se neuronové sítě

    Na rozdíl od genetického programování zde máme před sebou trochu jiný problém. Neuronová síť se má sama učit svůj úkol a současně se reprodukovat. Autoři výzkumu přirovnávají svůj přístup k programům zvaným quines – to jsou zdrojové kódy, které na výstupu musí dokázat vyprodukovat zase samy sebe. Síť má kromě toho ale ještě vlastní zadání.

    Algoritmus vytvoří video pouze z textu

    Jako vstup má umělá inteligence k dispozici pouze textové popisky, na výstupu z nich vygeneruje film jako celek. Mohla by se tím pořádně zlevnit nejenom filmová produkce, ale podobný nástroj by se mohl uplatnit třeba i při rekonstrukci dopravních nehod nebo kriminálních činů.

    Nová generace kamer pro samořízená auta

    Současné radarové senzory mají omezenou šířku zorného pole při snímání vzdáleného okolí a postrádají dostatečné rozlišení pro rozeznávání objektů. Pro zpracování komplexních digitálních signálů je zapotřebí velký počet antén a drahých čipů.Naopak nová radarová platforma Metawave WARLORD používá pouze jednu anténu a díky svým ultra rychlým a precizním reakcím si dokáže poradit s komplexností analogového prostoru. Anténa sama určuje tvar a směr radarového signálu pomocí úzkých svazků paprsků a metod hlubokého učení.

    Baterie lithium-síra nabízejí větší kapacitu

    Lithium-sirné baterie dosahují až 3krát vyšší kapacity než dnes běžně užívané lithno-iontové, přičemž díky patentované úpravě elektrod zůstal zachován počet nabíjecích cyklů srovnatelný s dnes dostupnými akumulátory. „Ještě pravděpodobně přijde jedna generace systému li-ion, která opět navýší svou kapacitu, ale pak už začne narážet na limity dané technologií, takže se počítá s přechodem na lithium-síru,“ uvádí Tomáš Kazda z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT.

    Krátce

    Podivná trepanace lebky krávy z pozdní doby kamenné. Rituál, zákrok veterináře nebo zkouška chirurga?

    Evoluce námele a jeho toxiny. Ve skupině paličkovice nachové je toxinů ze skupiny ergochromů produkováno stejně a mnohdy i více než námelových alkaloidů.

    Hvězdy vznikaly již 250 milionů let po velkém třesku. Získaná data představují detekci kyslíku na dosud největší kosmologickou vzdálenost.

    Dalekohled Kepler bude pozorovat asteroid Apophis. Objekt má průměr 370 metrů v budoucnu nelze vyloučit jeho kolizi se Zemí. V týmu jsou také čeští astronomové.

    Kvantový grafen je plochý, ale drsný. Do hry vstupuje tepelný pohyb atomů, ale i kdyby se ho podařilo eliminovat, stále zůstávají zákony kvantové fyziky.

    Chybějící informace o fotosyntéze odhalují lasery. Šíří se energie ve fotosyntetických komplexech šíří „koherentně“, tedy jako vlna?

    Český objev nových jezer pod ledem Antarktidy. Rozborem nejnovějších gravitačních dat z družic (zejména GOCE) a topografických dat z radarů pronikajících ledem Antarktidy byla objevena tři možná subglaciální jezera.

    Proč se samci hnědé vdovy nechávají sežrat? Pavouci si vybírají samičky, které je po sexu zkonzumují s větší pravděpodobností.

    MitoTam cílí na mitochondrie nádorových buněk. Mimořádně rychlá cesta protirakovinné látky z laboratoře ke klinickým testům. I v ČR.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.5.2018 14:30 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Baterie lithium-síra

    Dlužno dodat, že odkaz na dvacátou sedmou zázračnou baterii v pořadí je s největší pravděpodobností jen další kravina ze sféry hoaxů. Kdyby někdo sliboval zlepšení kapacity o 20%, znělo by to celkem uvěřitelně. Trojnásobek ovšem začíná odporovat fyzice a chemii.

    Jednoduché shrnutí základních fyzikálních omezení, která pro baterie platí, má tuhle na YouTube Dr. Phil Mason alias Thunderf00t.

    25.5.2018 14:50 jdsulin2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Baterie lithium-síra
    Tak ve videu samozrejme hovori o energeticke kapacite Li-ion baterii, ne to lithio-sirnych bateriích. Ty muzou mit kapacitu uplne nekde jinde. Samozrejme na benzin to nebude mit v zadnem pripade ani nahodou a buh vi, jestli to bude vybec lepsi nez soucasna technologie, ale takhle se to vyvratit neda.
    25.5.2018 18:28 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Baterie lithium-síra
    Do porušení chemických zákonů má jakákoliv baterie zatraceně daleko. Obyčejnej potravinovej tuk má asi o dva řády větší energetickou densitu než lion baterie.
    25.5.2018 19:07 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Baterie lithium-síra
    Najlepšie uchovanie energie je pomocou prečerpávacích elektrární. Navrhujem aby sa nad celým povrchom Európy vytvoril vyvýšený bazén v ktorom by sa takto energia uchovávala.
    26.5.2018 09:06 Kockomil
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Baterie lithium-síra
    Ztratil jsem 15 minut života u toho videa - jeho argument je, že by účinnější baterie byla potenciálně více nebezpečná. Proto ji prý nejde vyrobit. Přesvědčuje hraním na city pomocí záběru explodující rakety. Sám ale uznává, že má řádově vyšší energetickou densitu. Lol.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.