Portál AbcLinuxu, 10. května 2024 01:10

Týden na ScienceMag.cz: Baterie lithium-vzduch

12. 10. 2018 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Baterie lithium-vzduch  

Higgsův boson a nová fyzika, superstruny a kvantová gravitace. Slabé síly umožňují optimalizovat propojení kovů a polovodičů. Grafen v lidském těle. Prstence Saturnu. Objev exoměsíce.

Jak odstranit defekty na rozhraní kovu a polovodiče

Nově použité slabé van der Waalsovy síly umožňují vázat k sobě i materiály, které k sobě přesně nelícují, atomy se přitom tolik nedotýkají. Slabá interakce stačí udržet pohromadě vrstvy tlusté do zhruba 10 nanometrů – zde je tedy miniaturizace na úroveň atomů nikoliv překážkou, ale výhodou, která umožňuje použít efektivnější technologii.

Nová fyzika se nekoná. Struny vs. kvantová gravitace

V nedávných letech byla fundamentální fyzika svědkem tří velkých experimentálních objevů. Prvním je odhalení Higgsova bosonu v ženevském CERNu. Druhým jsou měření provedená sondou Planck; naměřená data byla zveřejněna rovněž v roce 2013 a potvrdila standardní kosmologický model. Třetím je první detekce gravitačních vln oznámená začátkem roku 2016. To jsou tři významné signály, které nám příroda nedávno poskytla. Tyto tři výsledky mají cosi společného: nejsou vůbec překvapivé. Standardní model stále platí. (úryvek z knihy Rovelli Carlo: Realita není, čím se zdá – Cesta ke kvantové gravitaci)

Baterie lithium-kyslík to nebudou mít jednoduché

Baterie lithium-kyslík (lithium-vzduch) teoreticky nabízejí 5-10krát vyšší kapacitu než klasické Li-Ion. Problémem je, že kapacita těchto baterií rychle klesá a mají omezenou životnost, protože při probíhajících chemických reakcích vzniká peroxid lithia. Jak se ukazuje, parametry baterie by ale mohly zlepšit nejen nové materiály pro elektrody, ale i úpravy samotného elektrolytu.

Krátce

Hubble našel důkazy existence prvního exoměsíce Kepler-1625 I. První objevený exoměsíc má mít velikost srovnatelnou s Neptunem.

Prstence Saturnu jsou složitější, než jsme mysleli. Z prstenců na planetu prší řada látek – a to nejenom led, ale i zmrzlý oxid uhličitý, oxid uhelnatý, amoniak, dusík a metan.

Stromy jsou vyšší, ale slabší. Lesy v mírném pásu se v důsledku klimatických změn zajímavým způsobem mění.

Lidský enzym umí rozložit grafen. Grafen je podle nového zjištění je plně biologicky odbouratelný, ať už jde o jedinou vrstvu, tak i o vrstvy různě stohované na sobě.

Slovenský start-up vyvíjí lepší diagnostiku nádoru prostaty. Doposud se rakovina prostaty diagnostikuje zejména pomocí množství tzv. prostatického specifického antigenu (PSA) v krvi, což je značně nepřesné.

Astrofoto: Souhvězdí, kde nic není. Titul Česká astrofotografie měsíce za září 2018 obdržel snímek Temná mračna v souhvězdí Kefea.

Účinná metoda pro stanovení rostlinných hormonů. Metodu vědci ověřovali na semenáčcích huseníčku rolního, jež vystavili stresu ze zasolení.

Značení kanabinoidních receptorů na povrchu nádorových buněk. Přední vědecké ústavy spojí síly ve výzkumu syntetických protilátek iBodies.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.