abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 562 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Chytré nanášení nanomateriálů

    2. 2. 2018 | Redakce | Různé | 1845×

    Nová tuzemská technologie pro elektroniku, fotovoltaiku, senzory i rozklad vody. Může hořčíková baterie nahradit Li-Ion? Záludná úloha s kostkami. Teplota mitochondrií. Výročí katastrofy Columbie. Nejvýkonnější německý superpočítač.

    Nová nízkoteplotní plazmatická technologie pro nanášení nanomateriálů

    Nově vyvinutý mikrovlnný systém českých odborníků je schopný nanášení tenkých vrstev z plynné fáze za přítomnosti nízkoteplotního plazmatu s vysokým stupněm ionizace. Právě vysoká hustota plazmatu umožňuje deponovat i materiály standardními technologiemi obtížně vyrobitelnými, a to obvykle ještě za nižších teplo. Technologie skýtají velký potenciál v celé řadě oblastí od antimikrobiálních povrchů, fotokatalýzy, elektrochemických senzorů a elektronických prvků, samočisticích vrstev, fotovoltaického průmyslu až po technologie přímého solárního štěpení vody, optické aplikace nebo tvorbu specifických nanovrstev.

    Nový algoritmus zrychluje určení struktury biomolekul

    Lepší možnosti určování struktury biomolekul, jako jsou bílkoviny či nukleové kyseliny, přináší nový přístup k měření a počítačový algoritmus, který vytvořili vědci z institutu Ceitec Masarykovy univerzity. Výzkum přináší nové možnosti automatizovaného vyhodnocování spekter bílkovin sledovaných metodou nukleární magnetické rezonance.

    Hořčíková baterie se rozkládá už v klidu

    Vysoká cena lithia vede k snaze nahradit Li-Ion články nějakou jinou technologií. Co třeba elektroda z hořčíku? Až dosud se předpokládalo, že k destrukci hořčíkové baterie dochází až při dobíjení. Nový výzkum však ukázal, že problém je ještě hlubší a nežádoucí reakce zde probíhají už v klidu, dokonce i bez uvedení baterie do provozu.

    Úloha zrádné kostky

    Na červené kostce jsou dvě trojky, dvě čtyřky a dvě osmičky. Na žluté jsou dvě jedničky, dvě pětky a dvě devítky a na modré dvě dvojky, dvě šestky a dvě sedmičky. Komu padne vyšší číslo, vyhrává. Jakou kostku si vyberete? (úloha z knihy Kabinet matematických kuriozit profesora Stewarta)

    Krátce

    Sluneční soustava je možná výjimečná. Ostatní systémy mají větší řád. Exoplanety obíhající stejnou hvězdu mají tendenci mít podobné velikosti a pravidelné rozestupy. Něco podobného ve Sluneční soustavě neplatí.

    Lovec exoplanet ExTrA provedl první pozorování. Úkolem teleskopů ExTrA je pátrat po extrasolárních planetách obíhajících kolem blízkých červených trpaslíků.

    Šance na účinnější analgetika proti chronické bolesti. Vyhledání nových míst ve struktuře iontového kanálu TRPA1, kam se mohou vázat látky s analgetickým účinkem.

    Homo sapiens vyrazili z Afriky hodně dávno. Nálezy z Izraele se datují do doby před asi 180 tisíci lety, což je podle ještě nedávných názorů tak spíše trvání celého druhu Homo sapiens.

    Mitochondrie prý fungují při 50 °C. Buněčné elektrárny v lidském těle se možná chovají jako kamna ve špatně izolované místnosti, mají tedy stabilně vyšší teplotu než okolí.

    Oxidované železo v hlubinách Země. V hloubce 550 km pod povrchem vznikly diamanty, v nichž se podařilo objevit sloučeniny trojmocného železa víceméně odpovídající běžné rzi.

    15 let od katastrofy raketoplánu Columbia. Columbia, nejstarší raketoplán americké vesmírné flotily, se rozpadl krátce před přistáním před 15 roky, v sobotu 1. února 2003.

    Nejvýkonnější superpočítač v Německu bude zkoumat fungování lidského mozku. Do německého Forschungszentrum Jülich míří nejvýkonnější superpočítač v Německu od společnosti Atos.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.