Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 19:33

Týden na ScienceMag.cz: Další úspěch při hledání supravodičů – hydrid thoria

15. 11. 2019 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Další úspěch při hledání supravodičů – hydrid thoria  

Kvantové počítače s delší životností qubitů. Černé díry se na sebe různě nabalují. Jak násobit bez papíru či abaku? Vlny hustoty elektrického náboje. Regenerace mozku pomocí uhlíkových nanotrubiček? Matematika a chlupatá koule. Nová měření velikosti protonu.

Qubity a jejich svatý grál (grAl)

Složené slovo grAl znamená granulovaný hliník, který by se mohl uplatnit jako nový materiál pro kvantové počítače. Výhodou tohoto materiálu může být dlouhé udržení propleteného stavu qubitů, než nastane dekoherence (kolaps vlnové funkce). 30 milisekund není na první pohled mnoho, ale je to zatím mnohonásobně víc než u jiných projektů kvantových počítačů.

Kolem center galaxií se tvoří další obří černé díry

Kolapsem hvězdy může vzniknout černá díra do hmotnosti 40 Sluncí. Černé díry poblíž středu galaxie by ale měly migrovat k prstenci kolem centrální superhmotné černé díry. Při pohybech černých děr v aktivním galaktickém jádru pak dochází k jejich slučování a jeho výsledkem jsou i černé díry o hmotnostech řádově 60 –80 Sluncí.

Násobíme pomocí prstů

V době raného středověku nebyl v Evropě všeobecně používán abakus ani jiná podobná počítadla, neprováděly se zápisy průběhu výpočtu na papíře (pergamenu, tabulce…), a samozřejmě se nepoužívaly ani arabské číslice. Jak tedy lidé vůbec dokázali počítat?

Nadějná supravodivost objevena u dalšího hydridu, tentokrát thoria

V letošním roce se v oblasti výzkumu supravodivosti podle všeho podařilo postoupit opravdu pořádně kupředu. Vždyť ještě před pár roky se maximální dosažená supravodivost pohybovala kolem 135 K – u kuprátů rtuti. Nyní se již blížíme skutečně pokojovým teplotám, i když ne za atmosferického tlaku.

Neurony rostou na lešení z uhlíkových nanotrubiček

Uhlíkové nanotrubičky by mohly fungovat jako substrát pro růst nervových tkání, přičemž by současně zvládly i roli modulátoru elektrické aktivity neuronů – mj. i proto, že nanotrubičky jsou dobře elektricky vodivé a adhezivní k řadě povrchů. Dokázaly by tedy zřejmě zajistit zesíťování/přenos vzruchů i mezi neurony, které se nedotýkají vlastními nervovými vlákny.

Vlny hustoty náboje mají vytvářet novou fázi hmoty

V telluridu lanthanovém se vyskytují tzv. vlny hustoty náboje – což znamená, že v materiálu spontánně vznikají oblasti s vysokou nebo naopak nízkou hustotou elektronů, Dodáním energie namísto chaosu vznikne jiné uspořádání – vypadá to skoro, jako kdyby na sebe kolmé vlny spolu „soupeřily“ o to, jak se materiál uspořádá, a jejich existence se vzájemně vylučovala.

Věta o chlupaté kouli – matematika i pro nanodrátky

Pokud bude koule pokryta chlupy a my se je budeme snažit sčesat tak, aby všechny ležely hladce na ploše, vždy zůstane nejméně jeden vlas trčet, nebo vznikne holé místo. (úryvek z knihy Clifford A. Pickover: Matematická kniha – Od Pythagora po 57. dimenzi: 250 milníků v dějinách matematiky)

Krátce

Proton se zmenšil – z 0,88 na 0,831 fm. Má jít o dosud nejpřesnější stanovení velikosti protonu, přičemž celý projekt probíhal už od roku 2012.

Nakažlivá rakovina překročila rovník i Atlantik. Jak se ukazuje, tyto nakažlivé rakoviny mořských mlžů navíc dokáží přeskakovat i mezi příbuznými druhy.

Mohou mít exoplanety v obyvatelné oblasti červeného trpaslíka významné exoměsíce? Zdrojem tepla může být i samotná obří planeta, takže obyvatelný měsíc vůbec nemusí obíhat okolo planety v obyvatelné oblasti.

Vědci z CEITEC VUT sestrojili unikátní přístroj magnetické rezonance. Nová metoda funguje v neproměnlivém magnetickém poli s rychlou změnou frekvence.

Na ISS zkoumají růst tkání ve stavu beztíže. Experiment na stanici ISS by mohl najít možnosti, které v budoucnu umožní produkci umělých cév pro využití v chirurgii.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.