Portál AbcLinuxu, 8. května 2024 21:02

Týden na ScienceMag.cz: Elektrický náboj láme ledovou námrazu

15. 4. 2021 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Elektrický náboj láme ledovou námrazu  

Inovované baterie. Stlačování protonů. Jak z průsvitného materiálu udělat průhledný. Těžká voda má sladkou chuť. Nejstarší genom moderního člověka. Bakterie jako živá fosílie.

Anoda Li-Ion baterií může být i z olova

Do vylepšení parametrů Li-Ion akumulátorů se dnes dnes investují obrovské prostředky. Jedním z nápadů je použít namísto grafitové anody nanokompozit na bázi olova. Výzkumníci navrhli strukturu, kde jsou nanočástice olova vloženy do uhlíkové matrice a vše je zapouzdřeno v oxidu olovnatém. I když to působí složitě, elektrodu má jít celkem snadno vyrobit.

Těžká voda chutná sladce

Obyčejná čistá voda nemá žádnou specifickou chuť. Jak je to ale s vodou těžkou, tedy deuterovanou, o níž se od třicátých let 20. století objevují sporadická svědectví, že některým lidem chutná jemně sladce? A pokud sladce opravdu chutná, jak je to vůbec možné, když po chemické stránce jsou obyčejná a těžká voda prakticky totožné? Tyto otázky se objevily již krátce po izolování těžké vědy téměř přes 100 lety a dosud nebyly uspokojivě zodpovězeny…

Zkusili stlačit protony, nepovedlo se

Kvarky v protonu k sobě lepí silná interakce, která přitom v rámci atomů přesahuje rozměr protonu a drží pohromadě i celé jádro. Z kvantové chromodynamiky ovšem vyplývá zajímavá věc: pokud by se kvarky v protonu podařilo stlačit k sobě dostatečně blízko, interakce by se „zapouzdřila“. Proton by v ten okamžik nebyl vázán k dalším nukleonům a mohl by jádro volně opustit.

Obraz lze přesně poslat i přes materiály, které rozptylují světlo

Proč není cukr průhledný? Světlo, které proniká tímto materiálem, se láme, vychyluje, rozptyluje a jinak mění způsobem komplikovaným a těžko předvídatelným. Vědci ale nyní ukázali, že existuje zvláštní třída světelných vln, která i neuspořádanými materiály typu cukru projde takovým způsobem, že se prakticky nezmění – pouze zeslabí. Jinak řečeno, pro každý průsvitný materiál se dá na míru navrhnout takové světlo, pro které je průhledný.

Krátce

Člověk byl přes 2 miliony let vrcholovým predátorem. Se vznikem rodu Homo a výrobou prvních kamenných nástrojů postoupil člověk v Africe na místo vrcholového predátora. Nejsme prý potomky oportunistických všežravců.

El Nino se prý řídí podle Slunce, ale s 22letým cyklem. Sluneční cykly, respektive fáze sluneční aktivity, souvisejí s proměnami pozemského počasí; podle nové studie i speciálně s přechody mezi jevy El Nino a La Nina v Pacifiku.

Elektrický náboj láme ledovou námrazu. Chytré odmrazování. Spontánní separace náboje na povrchu dendritů je spojena s tepelně aktivovaným vznikem iontů H3O+ a OH-.

Nečekané živé fosílie: bakterie mají stovky milionů let zamčený genom. Evoluce mikroorganismů je obvykle velmi rychlá, už kvůli jejich krátké generační době. Najít bakterii s genomem konzervovaným stovky milionů let je proto větší senzací, než když objevíme třeba latimerii.

Hardware pro misi Europa Clipper. Vědci se chtějí zaměřit hlavně na podpovrchový oceán, mapování povrchu a jeho geologii, ale i na stopování výtrysků vodní páry, které mohou pronikat skrz ledovou krustu.

Eutanázie pasivní a aktivní, vyžádaná a nevyžádaná. Autoři Groningenského protokolu navrhují, aby příslušní novorozenci nebyli ponecháni zemřít, ale aby byl jejich život ukončen eutanazií. (úryvek z knihy Tomáš Hříbek: Obrana asistované smrti)

Češi zrekonstruovali slavný záběr „Einsteinova“ zatmění Slunce. S využitím moderních výpočetních metod zpracování obrazu se vědci pokusili „oživit“ snímek zatmění Slunce z 29. května 1919, který vedl k potvrzení Einsteinovy obecné teorie relativity.

Podle klinické studie je lék na koronavirus od firmy Regeneron účinný. Kriticky důležité je včasné podání kombinace monoklonálních protilátek pacientům v počínající fázi nemoci s lehkými příznaky.

Dosud nejstarší genom moderních lidí byl rekonstruován z lebky ženy Zlatý kůň. První anatomicky moderní lidé v Evropě nakonec neuspěli. Dlouhé segmenty DNA s neandrtálským původem.

TOI-263 b: hnědý trpaslík s nejkratší oběžnou dobou. Astronomové objevili extrémního hnědého trpaslíka. Využili k tomu družici TESS a také spektrograf ESPRESSO.

Účinné protilátky na klíšťovou encefalitidu fungují jako okamžitá prevence i lék. Budoucí preparát by využili například i cestovatelé, kteří se chystají do oblasti výskytu klíšťové encefalitidy a už nemají čas na očkování.

Utopené náklady: Opice jsou tvrdohlavé podobně jako lidé. Můžeme tomu říkat vytrvalost, tvrdohlavost nebo i utopené náklady – jde prostě o přesvědčení, že když už jsme nějaké věci věnovali určitý čas, je kvůli tomu cennější.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.