Portál AbcLinuxu, 17. dubna 2024 01:32

Týden na ScienceMag.cz: Elektřinou řízený tok kapalin

11. 10. 2019 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Elektřinou řízený tok kapalin  

Infrastruktura kvantového Internetu. Algoritmus pro kvantový počítač. Paradox dvojčat a kvantová mechanika. Hybnost fotonu a fotoelektrický jev. Saturn, Enceladus, Tabbyina hvězda. Prasata užívají nástroje, Sibiř jako budoucí ráj…

Elektricky nabité povrchy pro řízení pohybu kapek i proti gravitaci

Jak pohybovat kapkami kapaliny na pevném podkladu, zejména pokud chceme, aby pohyb byl rychlý a eventuálně překonal i gravitaci po svislém nebo stoupajícím povrchu? Vědci nyní uvádějí, že namísto gradientu smáčitelnosti by se mohl uplatnit i gradient hustoty elektrického náboje tvořený kapkami padajícími z různé výšky.

Čeští vědci počítali na prvním přístupném kvantovém počítači na světě

Platforma IBM nabízí možnost provádět výpočty na procesorech zpracovávajících 5 nebo 14 qubitů. Vstupní program lze sice pro některé platformy napsat v Pythonu, ale podstata algoritmu už je zcela jiná a velmi specifický je i výsledek výpočtu na kvantovém počítači.

Verze paradoxu dvojčat z teorie relativity promíchaná s kvantovou mechanikou

Dvojče je zde jenom jedno, zato se pohybuje po různých možných drahách, respektive „po všech současně“ – v jejich superpozici. Abychom si i za těchto podmínek zajistili měření času, dvojče je v tomto případě atomovými hodinami. Experiment bude realizován i fyzicky, v 10 metrů dlouhém zařízení, které se v Hannoveru právě staví.

Krátce

Projekt OPENQKD pro celoevropskou kvantovou komunikační infrastrukturu. Cílem projektu je vyvinout experimentální zkušebnu založenou na kvantové distribuci klíčů a vyzkoušet interoperabilitu QKD zařízení různých výrobců.

Z historie Riemannovy hypotézy. Důkaz Bertrandova postulátu, podle něhož mezi N a 2N se vždy najde alespoň jedno prvočíslo. Ale nemůže totéž u větších čísel platit pro N a 1,01N? (úryvek z knihy Marcus du Sautoy: Hudba prvočísel – dvě století Riemannovy hypotézy)

NASA chce teleskop hledající nebezpečné planetky. Podle prezentace NASA by takový teleskop měl odhalit 90 % planetek s průměrem nad 140 metrů, které mají potenciál zasáhnout Zemi během 10 let.

Jak rozpustit ropu ve vodě. A proč kouzla vyžadující superkritickou těžkou vodu vůbec provádět? Nejde přitom o ropné havárie, ale o analytiku…

Co se vlastně našlo na Enceladu? Aminokyseliny ne. Média jsou plná informací o tom, jak se Saturnův měsíc Enceladus podobá Zemi a jak nový objev organických látek na povrchu zvýšil pravděpodobnost místního života.

Kam mizí hybnost fotonu? Záhada ještě z doby Einsteina vyřešena. Už v Einsteinově době se řešila otázka, co se stane s hybností fotonu, když foton vyrazí elektron z atomového jádra.

Elegantní řešení záhady Tabbyiny hvězdy: Je za vším umírající plooneta? Tabbyina hvězda nedává astronomům spát. Hypotézy, které se snaží vysvětlit záhadu slavné hvězdy, přibývají…

Na Sibiři jako v ráji? Změna včetně klimatické je současně příležitost a nabízí možnost vydělat každému, kdo si vsadí lépe než ostatní.

Uhlíkové nanotrubičky umožňují nepřímou výrobu elektřiny ze sluneční energie. …a kupodivu to má být efektivnější, i když více přeměn energie by mělo znamenat i vyšší ztráty.

Současný chromozom Y má ukazovat události staré 2 500 let. Genetici se pokusili o rekonstrukci historie Japonska jen ze současné genetické situace, bez analýzy fosilní DNA.

Našli dalších 20 měsíců Saturnu, má jich teď více než Jupiter. Aktuální skóre je 82 měsíců u Saturnu, 79 u Jupiteru.

Mladá dvojhvězda ve spletité síti oblaků plynu a prachu. Rodící se hvězdy získávají hmotu z velkého disku ve dvou fázích.

Poškození srdce nádorem nadledvin. Pacient, kterého trápí značně kolísavý krevní tlak, vyšší srdeční frekvence a tím způsobené například záchvatovité bolesti hlavy nebo bušení srdce, může být pro lékaře diagnostickým oříškem.

Poprvé zjištěno, že nástroje používají… prasata. Těžko říct, zda je to nějak pohodlnější než rýt kopytem/rypákem. Vlastně je divné i to, že si takového chování zatím ještě nikdo nevšiml.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde
Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli
Týden na ITBiz: Kvantové počítače a kybernetické hrozby

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.